Средновековен Астрологичен Речник

Добре дошли в единствения средновековен астрологичен речник в българското интернет пространство. В моя астрологичен речник ще срещнете някои понятия, които ги няма дори в големи и известни чуждестранни астрологични сайтове и форуми.

Цели на моя астрологичен речник

Целите на настоящия астрологичен речник са следните:

1)     Да предостави някои ключови средновековни понятия и да ги разясни така, че речникът и разбирането на практикуващите Астрология да стават по-пълни. В интернет има много сайтове с речници, започващи от „А”. Затова вместо да има повторения, в моя астрологичен речник аз ще се фокусирам, преди всичко, върху редки, но абсолютно жизненоважни понятия за средновековната Астрология;

2)     Да поправи някои допуснати грешки в превеждането на някои ключови астрологични термини от чужди езици. Те са наложени и се ползват масово, без да се осъзнава какво се губи от това;

3)     Да наложи използването на български астрологични понятия, които много по-добре разкриват значението си, вместо да сляпо да копира англоезични такива, от което губи само и единствено българската Астрология. Още повече, използвайки масово чуждици, непознати на хора не занимаващи се с Астрология, подобни астролози отблъскват такива хора, като ненужно усложняват астрологичните термини.

Термини чуждици 1, които задрасквам:

1) апликиращи

2) сепариращи,

3) примарни дирекции

4) солар

5) бенефици

6) малефици

7) хорар

8 квезит

9) кверент

10) елекция

11) радикс

12) акцидентни/акцидентални достойнства,

13) мидпойнт

14) кадентен

Ето и как звучат на български и в моя астрологичен речник:

1) образуващи (сходящи),

2)  разпадащи (разходящи),

3) първични дирекции. Защо вторичните ги наричат вторични, а не секондарни? Още повече, това е най-могъщата техника в цялата Астрология. Когато първичен, изначален, се замени с примарен, тотално се губи силата и смисъла на понятието.

4) слънчева революция (слънчево възвръщане, или дори само революция, защото тропическата Астрология е базирана на пътя на Слънцето). Когато се изчислява друга революция, което става рядко, с изключение на Луната, се уточнява. Например: меркуриева революция или меркуриево възвръщане и т.н..

5) добротворци (благодетели),

6) злосторници

7) астрологичен въпрос

8  темата, по която се задава въпрос

9) питащ

10) изборна карта

11) рожден хороскоп, корен, фигура, карта

12) случайни достойнства

13) срединна точка

14) падащ

Нека използваме хубавият български език вместо тези грозни, губещи смисъла чуждици 2.

1 Нека не говорещите английски, ако искат да направят експеримент. Нека проверят колко от тези ежедневно използвани астрологични термини могат да схванат. Този списък с чуждици ще расте с времето.

2 В чуждестранния ми блог, който е на английски, се използват те и звучат естествено. Защо? Защото са масово с латински и гръцки корени (с изключение на арабските термини).

Таблици с астрологичните символи и есенциалните достойнства

Астрологичен речник - символи на планетите и зодиите

Астрологичен речник - таблица с есенциалните достойнства

Ползване на таблиците

Първата съдържа реално всички необходими символи, използвани в средновековната Астрология. Научава се наизуст.

Втората таблица е най-важната в цялата Астрология. Защото точно есенциалните (същностните) достойнства ни позволяват да измерим качеството на дадена планета, до каква степен тя е способна да изрази природата си и оттам – естеството на последиците й върху даден хороскоп. Ето пример за ползване на втората таблица:

Да речем, че имате планета, в случая Луната, разположена на 12 градуса и 30 минути в Рак, и сте родени през нощта. Тоест Слънцето е било под хоризонта – залязло, и в Домовете 6,5,4,3,2,1. Намирате знака, в който е разположена изследваната планета/точка. В случая тя е в Рак. Първото нещо, което прави практикуващият средновековна Астрология е да види къде е Слънцето. Тоест дали човекът е роден през деня или нощта. Ако е роден през деня, Слънцето е в Домовете 12,11,10,9,8,7. В случая имаме нощно раждане. Започва се от нивата на достойнство, според най-голямото, което е управление/трон. Луната управлява Рак, намира се в собствения си знак и получава 5 точки.

Следващото ниво е екзалтация/превъзходство. Юпитер е управител по екзалтация и получава 4 точки.

Триплицитетните управители се използват и трите, като се почва от този, в който е роден човека. Нощно раждане, тоест поредицата е Марс (нощен), Венера (дневен) и Луната (участващ) управител. Ако бе през деня, тогава е Венера, Марс, Луната. И Марс, Венера и Луната получават по 3 точки всеки.

Следващото достойнство е терма. Поглеждаме в таблицата на термите срещу знака, в който е планетата, която изследваме – в случая Рак, и виждаме, че Марс управлява първите 7 градуса. Всъщност Марс управлява от 0 градуса до 6 градуса и 59 минути. Следва Венера, която управлява от 7.00 градуса до 12 градуса и 59 минути, Меркурий от 12.59 до 18.59, Юпитер от 18.59 до 25.59 и Сатурн от 25.59 до 29 59. Следователно Венера е управител по терма и получава 2 точки.

Последното ниво на достойнство е фас. Поглеждаме за Рак и виждаме, че Венера управлява първите 10 градуса (като при термите, управлява от 0 до 9.59) Меркурий управлява от 10 до 19 59 градуса и Луната управлява от 20 до 29 59 градуса. Планетата е на 12,30 градуса, така че попада под владението на Меркурий и той получава 1 точка.

Първите 5 от таблицата са достойнствата на планетите, тоест тяхната сила. Последните 2 са тяхната най-голяма слабост – заточение/отчуждаване и падение/робство.

И така обобщавайки резултата за Луна, разположена на 12.30 градуса: Луната събира 5 точки, защото е в знака на своето упрвление, Юпитер събира 4 точки, защото е управител по екзалтация. Марс, Венера и Луната събират по 3 точки, защото са триплицитетни управители, Венера събира 2 точки, защото е управител по терма, и Меркурий събира 1 точка като управител по фас. Събирайки точките получаваме:

Луната = 8

Венера=5

Юпитер=4

Марс=3

Меркурий=1

Добавих и зодиакалната дължина на зодиите (знаците), което се явява като една карта с участъците на еклиптиката. И понеже ползвам тропическия зодиак, тук зодиите са като спирки/гари, съставящи цялото трасе. Тъй някои хора се бъркат между съзвездията и зодиите в тропическия, (което, съвсем забавно за мен, невежите се опитват да използват като аргумент във вреда на Астрологията) по-лесно би им било ако просто вместо Овена си казват  “0 до 30 порции”, вместо Телеца/Бика: “30-60 порции”. и т.н. с останалите.

Целта на това вмъкване в моя астрологичен речник е най-вече да улесни изчисляването на Жребиите. Друго полезно нещо е, че помага и при едни древни изчисления за продължителността на живота.

Средновековен астрологичен речник: подредба на термините по азбучен ред

Алкокоден – латинско преправяне на арабското Kadukhudhah, значещо „управител по знак”. Винаги е планета; дава дължината на живота, която е винаги индивидуална според рождената карта. Алкокоденът е в 99% от случаите един от управителите на Хилега.

Алмутен – планета, имаща най-много достойнство в даден градус. Алмутенът е поне толкова силен колкото управителя по знак, ако не и повече.

Пример: Марс в Козирог. Сатурн е управител по знак (+5), но Марс има достойнство по екзалтация (+4) и триплицитет (+3). Само ако Марс е между 22 и 25.59 градуса, където Сатурн управлява и по фас, тогава и двамата ще бъдат Алмутен на тaзи позиция. Но и тогава ще се гледа кой е по-силен.

Алмутем Фигурис (Алмутем) – най-могъщата и важна планета в дадена карта, що касае духовните й измерения. Алмутемът е по-силен от всички планети взети заедно. Алмутем Фигурис се превежда като “управителят на хороскопа”, но заради объркването, което съвременните астролози са създали, ще го изписвам така. Алмутемът не е управителя на Асцендента, освен ако случайно не се падне. Алмутем Фигурис се изчислява по специфична формула.

Антисия – „хвърляне на сенки”. Отнася се до градус, отразен по оста Рак-Козирог. По този начин, антисията на една планета е равна на растоянието от тази ос. Пример: антисията на Марс в 20 градуса Скорпион е 10 градуса Водолей, защото 20 Скорпион = 40 градуса, извадени от 0 Козирог, а 10 Водолей = 40 градуса, добавени към 0 Козирог. Антисията се ползва само като съвпад. Много е силна, носи скритост, потайност.

Съвременната Астрология нарича антисията точки на слънцестоене, защото дните с градуса на дадена планета и нейната антисия са равни по дължина. От горния пример, денонощията 13 Ноември и 2 Февруари са с равна дължина.

Великодушие – положение, в което всяка от двете планети е в достойнствата на другата, но не са в аспект. Примери: Меркурий във Водолей и Сатурн в Дева, Венера в Близнаци и Меркурий в Телец.

Съвременните практикуващи погрешно наричат това „взаимна рецепция”и дават примери като Венера в Овен и Марс в Телец, без да знаят, че приемането изисква аспект и планетите да не са наранени.

Връщане на светлина – положение, в което една планета сключва аспект с втора, която е изгорена или ретроградна и връща светлината на първата. После, ако и двете планети са ъглови или следващи, ще се получи връщане с изгода. Същото ще стане и ако първата е ъглова, а втората, към която първата отива, я приема. Ако обаче втората е в падащ Дом, а първата е ъглова или следваща, или ако и двете са падащи, ще има връщане с унищожение/разваляне.

Пример за връщане с изгода: Луната в на 5 Овен в първи Дом отива към ляв секстил с изгорения Марс на 8 Близнаци в падащ Дом, Марс е наранен и връща светлината на Луната, която е ъглова и има силата да придвижи нещата напред.

Пример за връщане с разваляне: Луната на 5 Дева в падащия Дом 6 отива към левия тригон с ъгловия Марс в 8 Козирог, който е изгорен. Въпреки че е ъглов и в екзалтация, той е жестоко наранен и връща светлината на Луната, която тъй като е скитаща и падаща, е прекалено обременена и не може сама да управлява добре дадената тема.

Годините на човека: разделение на дължината на човешкия живот на периоди, управлявани от планетите като времеви господари. Най-известните са Птолемейските години на човека. Фирдария и Директиране по триплицитети, като последното зависи от елементите на знаците, в които са разположени планетите или ъглите. Всички тези техники са продължителни, тоест няма дори минута от живота на даден човек, която да не е управлявана от определена планета. Продължителните техники са по-трайни от непродължителните (транзити, революции, дирекции)

Господар на периода/орбиса – техника, при която се гледа коя планета е била управител на часа, когато човек се е раждал. Тя управлява първите 12 месеца, после следва следващата според Халдейската подредба. Пример: човек роден в час на Марс. Марс управлява първите 12 месеца. Когато човек стане на 1 година, следващата планета – Слънцето, управлява годината, следващата се управлява от Венера, после Меркурий, после Луната, после Сатурн и после Юпитер. След това се повтарят отново. Така Марс ще управлява като човекът е на 7, 14, 21 и т.н.,  Сатурн като е на 12,  19 , 26, 33 и т.н.

Десен аспект – положение между две планети, в което едната хвърля аспект срещу последователността от знаци. Пример: Луната в 15 Везни хвърля десен тригон на Марс в 17 Близнаци. Считани са за по-силни от левите, но има прекалено оскъдни доказателства по въпроса.

Дивост – положение, в което дадена планета, най-често Луната, не само че не сключва аспект докато не излезе от сегашния си знак, ами и останалите планети не аспектират знака й, макар да е позволено да има други планети в знака й, от които тя се е отделила. По този начин, когато една планета е дива, тя е много по-сериозно наранена, отколкото ако е само на празен курс. В елинистичната Астрология правилото е още по-стриктно, като важи за 30 градуса: тоест не само докато напусне знака си, а докато минат 30 градуса от текущия градус, в който се намира Луната.

Директиране по термите – техника, при която Асцендентът и/или Хилегът се директират чрез първични дирекции по термите, по посока на знаците. Груб пример: ако сте с Асцендент 4 градуса Везни, Сатурн управлява първите 2 години, Меркурий следващите 8, Юпитер следващите 7, Венера следващите 7 и Марс следващите 2. Като станетe на 26 години Марс – първият управител по терма на Скорпион, поема за следващите 7 години и така се продължава. Същото е за Хилега, като след като се установи кой е, се гледат градусите му и се почва от зодиакалния му знак. Примерът е груб: 1 градус = 1 година, но това не е точно. Директира  се по  наклонена асцензия с програма, или с таблици за асцензия според географската ширина.

Директиране по триплицитети – техника, при която животът на човек се разделя на 3 части, като всяка е управлявана от триплицитетния управител на планетата/точката, според сектата на картата. Пример: Асцендент Дева в нощна карта; Луната управлява първата третина от живота, Венера втората и Марс последната. Прието е че животът трае 75 години и всяка третина е по 25 години. По-добре е обаче също да се работи с индивидуалната карта и след като се установи дължината на живота, да се раздели на 3, по този начин вземайки на предвид и двете изчисления.

Техниката се нарича така, макар да няма никакво директиране в нея.

Дистрибуция (разпределяне) – директиране на Хилега (често и градуса на Асцендента) през термите. Управителят по знак на дистрибуцията е „разпределителят” и всяко едно тяло или лъч, което освободителят среща е партньорът.

Дуодесима (додек) – части от зодиака, определени чрез разделението на знаците на 2.5 градуса. Додекът на всеки знак започва със самия знак и след това се върви по последователността на знаците. Така Риби почва с Риби, Овен с Овен, Везни с Везни и т.н. Пример: Марс в 7 градуса и 15 минути Риби. От 0 до 2.49 е Риби, от 2.5 до 4.59 е Овен, от 5 до 7.50 е Телец и така докато се стигне от 27.5 до 29.59, където е последният знак преди този на планетата, точката – в този случай – Водолей. В примера Марс е в додека на Телец. Додеците допълнително оцветяват израженията на дадена планета.

Дъгата на Живота (Arcus Vitae) – математическо изчисление на дължината на живота, при което годините на Алкокодена изтичат и Хилегът (Афета) е атакуван от Убиващата планета (Анаерета), което слага края на живота на родения. Според средновековната Астрология, Анаеретата наранява Хилега като е директирана към него чрез първични дирекции. Само че колкото и да са могъщи, те са само една техника и трябва да се гледа за повторения при другите. Както показвам в примера с Елизабет Тейлър, смърт е възможно да се предсказва и вижда и без първични дирекции.

Extra condicione – термин, липсващ в древните текстове и измислен от Робърт Ханд, за да обозначи планета, която е изцяло контра на/срещу сектата на дадена карта: в дневна карта – женска планета над хоризонта в мъжки знак; в нощна карта: мъжка планета над хоризонта в женски знак.

Жребий (точка) – място, изразяващо съотношение, което произлиза от позицията на 3 други части от дадена карта. Обикновено разстоянието между двете места се измерва по посока на знаците, от едното към другото, и после се проектира напред от някое друго място(най-често Асцендента) и където спре броенето там е Жребия. По-лесно е да се изрази с формулата Асц + дадена планета – друга планета = Жребия.

Жребиите в повечето случаи зависят от сектата на картата и ако тя е нощна, се обръща формулата и вместо Асц + планета 1 – планета 2 става Асц + планета 2 – планета 1. Жребиите са на практика специфични Асценденти и като такива са невероятно точни. Същестуват над 100 Жребия, но само малцина от тях се използват в анализ на рождена карта. Информацията от Жребиите винаги трябва да се подчинява на тази, давана от планетите в дадена карта. Погрешно са наричани Арабски точки, тъй като са използвани 6-7 века преди арабите.

Звездата на магите – е септаграм (7 странна звезда) свързан така, че да следва дните от седмицата, управлявани от 7-те планети. Фирдария е основана на тази звезда – Слънцето е следвано от Венера, Меркурий, Луната, Сатурн, Юпитер и Марс, като Северният и Южният лунен възел са с малки символи и са вмъкнати между Марс и Слънцето. Звездата на магите е стабилна основа, на която стъпват магьосниците и окултистите.

Избягване – положение, в което дадена планета иска да се свърже с втора в същия знак, но втората излиза от него и преди първата да я срещне, тя среща трета, несвързана с темата. Някои наричат това положение с чуждицата „евазия”.

Изгорен – планета на 8.5 градуса от Слънцето. Това е най-сериозното нараняване от всички. Астрономически, планетата е невидима.

Изгореният път – Разстоянието от 15 градуса Везни до 15 градуса Скорпион, в което планета (най-вече Луната) се смята, че е наранена и по-малко способна да изпълни обозначенията си. Някои астролози считат, че Изгореният път е между градусите на падение на Слънцето и Луната – 19 Везни до 3 Скорпион.

Изгорени часове – доктрина, прилагана преобладаващо в изборната Астрология. След Новолунието първите 12 планетарни часа са изгорени и изключително злосторни, следващите 72 са благоприятни, следвани от 12 изгорени, 72 благоприятни и т.н. до следващия съвпад на Светилата. Първите 12 часа се разделят според триплицитетните управители. Едни автори дават тези на огъня (Слънцето, Юпитер и Сатурн), индийците дават тези на елемента, в който е Слънцето по време на Новолунието.

Изменчиви знаци: Близнаци, Дева, Стрелец, Риби. Практикуващите съвременна Астрология наричат тези знаци подвижни, тоест че са противоположни на неподвижните. Това показва основно непознаване на трите модалности. Подвижните знаци са кардиналните; те са центробежни. Обратните на тях са неподвижните, които са центростремителни. Изменчивите са тези, които се редуват между придържане към центъра и бягане от него.

Изправени/Изкривени знаци (знаци с дълга асцензия и такива с къса) – Разделение на знаците между тези, които изгряват по-бързо и са по-паралени към хоризонта (изкривените), и тези, които изгряват по-бавно и са по-близо до правия ъгъл на хоризонта (изправени). Знаците от Рак до Стрелец включително са изправени, а тези от Козирог до Близнаци са изкривени, в северното полукълбо.

Изрязване на светлина (пресичане, спъване) – става по три начина: или чрез препречване от следващия знак, или чрез избягване в същия знак, или чрез стопиране.

Източен/Западен – може да касае планета, както и квадрант (четвърт). от дадена карта. Една планета е източна, когато е пред Слънцето, тоест е с по-малка дължина от него. Една планета е западна, когато е след Слънцето, тоест с по-късни градуси от него. (Пример: Меркурий в 18 градуса Овен, Слънце в 5 градуса Овен, Марс в 20 граудуса Риби. Меркурий е западен, Марс е източен. Има и друг начин: слага се Слънцето на Асцендента и които планети са над Асцендента са източни, които са под, са западни).

Висшите планети (Сатурн, Юпитер и Марс) са по-силни, когато са източни, докато низшите (Меркурий и Венера), когато са западни. Също така, една планета може да бъде източна от Слънцето, но западна в света и обратно. Това става, когато фазата й спрямо Слънцето се различава от кварданта (четвъртината) във въпросната карта. Източните (мъжките) квадранти са 4-ти, 5-ти, 6-ти, 10-ти, 11-ти и 12-ти Дом, а западните (женските) са 1-ви, 2-ри, 3-ти, 7-ми, 8-ми и 9-ти Дом.

Казими – планета, която е на разстояние от 17 минути и половина от Слънцето. Известно е и като „в сърцето на Слънцето”. Това се случва доста рядко и е силно случайно достойнство. Древните казват, че това е като човек да седи до трона на Краля.

Контра-антисия, или опозиция по антисия – подобно е на антисия, само че „противоположна сянка” по оста Овен-Везни. Докато при антисията имаме еднакво отстояние от слънцестоенната ос, тук имаме  същото, само че от равноденствената. Също така, такива знаци, без значение на каква ширина се намират по земного кълбо, има еднакви изгряващи времена. тоест им отнема едно и също време да изгреят над хоризонта. Контра-антисията се ползва само като опозиция. Има негативно значение.

Лунна революция – техника, която използва завръщането на Луната до същия градус и минута, в които е била по време на раждането. Лунната революция трябва да се подчини на Слънчевата и главно се използва да уточни в кой месец ще се случи обещаното от годишната слънчева революция.

Ляв аспект – положение, при което планета хвърля аспект по посоката на знаците. Пример: Луна в 15 Близнаци хвърля ляв тригон на Марс в 17 Везни.

Неподвижни/твърди/фиксирани знаци: Телец, Лъв, Скорпион, Водолей

Новенария (9-та част) – разделение на всеки знак на 9 равни части от по 3 градуса и 20 минути, като всяка 9-та част се управлява от планета. Правилото е, че началото се дава от планетата, управляваща подвижния знак от елемента, в който е разположена въпросната планета/точка, и след това последователността продължава с планетите управляващи знаците след първия кардинален, докато се стигне докрай. Пример: Венера във 23 градуса и 10 минути Дева. Дева е от земния елемент. Кардиналният знак на този елемент е Козирог, управляван от Сатурн.

Следователно Сатурн управлява от 0 до 3.19, следващият знак е Водолей, също управляван от Сатурн – от 3.20 до 6.39, следва Риби, тоест Юпитер управлява новенарията от 6.40 до 9.59, следва Овен – значи Марс управлява 9-тата част от 10 до 13.19, следва Телец, тоест Венера управлява от 13.20 до 16.40, следва Близнаци, тоест Меркурий управлява от 16.40 до 19.59, следва Рак, значи Луната управлява новенарията в Дева от 20.00 до 23.19, следва Лъв, значи Слънцето управлява от 23.20 до 26.39,  следва Дева, която управлява последните градуси – от 26.40 до 29.59. Следователно Венера в 23 градуса и 10 минути Дева е в новенарията на Луната. 9-тите части също оцветяват изражението на дадена планета и носят допълнителна информация. Някои, особено индийците, ги използват в годишните си предказателни техники.

Обсаждане (ограждане) – когато една планета е между лъчите или телата на две други, били те злосторници или добродетели, и разликата е не повече от 7 градуса. Пример: Марс е в 10 Дева, Луната е в 17 Дева, Сатурн е в 24 Дева. Чрез аспект: Марс е в 10 Везни, Луната е в 16 Козирог, Сатурн е в 20 Овен. Луната се отделя от Марс и отива към Сатурн, без да има аспекти от намесващи се планети. Обсаждането, било то положително от добротворци, или отрицателно от злосторници, може да бъде разбито или отслабено, ако някоя планета хвърли лъч, който да прекъсне връзката на обсадената такава.

Отвърнатост/отчуждение – от английското Aversion. Синоними са „не вижда, не съзира”. Положение, в което дадена планета/жребий е във 2-ри, 6ти, 8-ми или 12-знак от въпросен Дом. Пример: планета в Близнаци е отвърната или не съзира Асцендента в Рак или знаците Скорпион, Козирог и Телец.

Отразяване на светлина – положение, в което две планети са в отвърнатост една към друга (не се съзират) и трета или събира, или прехвърля светлината им. Ако я събира, тя отразява светлината на друго място.

Оттегляне (отменяне) – положение, в което една планета сключва аспект с втора, но преди той да се завърши, първата планета става ретроградна. Известно е и като „въздържане” или с чуждицата „рефранация”.

Под лъчите на Слънцето – планета на 17.5 градуса от Слънцето. Това също е нараняване. Някои автори дават 15 градуса.

Подвижни/кардинални знаци: Овен, Рак, Везни, Козирог.

Празен курс – положение, в което Луната или друга планета не сключи аспект докато се намира в сегашния си знак. Това е нараняване. Ако дадена планета е накрая на знака си и е в орбис за аспект с друга, някои не го броят като празен курс.

Преодоляване (доминиране, издигнатост) – когато една планета е в 9-ти, 11-ти или 10-ти знак от друга (тоест превъзхождащ тригон, секстил или квадрат), макар че бидейки на 10 знака разстояние се смята за по-превъзхождаща и доминираща ситуация. Пример: Меркурий във Везни в ляв квадрат на Марс в Козирог. Меркурий е 10 знака от Марс и преодолява/доминира Марс, или се казва, че е издигнат над него.

Препречване – положение, в което една планета прави образуващ аспект с втора, но преди аспектът да се сключи, трета планета, която е в по-късни градуси, става ретргорадна, прави аспект с втората и после с първата. Подобна конфигурация е наричана също „съпротива или прекъсване”.

Прехвърляне на светлина – положение, в което една планета се отделя от друга и след това се свързва с трета, по този начин прехвърляйки светлината й на третата. Има и друг вариант: една планета сключва аспект с по-тежка, която после сключва аспект с по-тежка от самата нея и третата свързва първите две. Според Бонати и Лили, за да бъде прехвърлянето ефективно, планетата, прехвърляща светлина трябва да бъде приета от тази, от която се отделя, тъй като „една планета не дава нещо на място, на което тя не обещава нищо”.

Приемане (рецепция) – положение, в което две планети са в аспект и същевременно всяка е в достойнствата на другата. Най-ефективно е приемането по знак или по екзалтация. За да е ефективно по-надолу, трябва 2 от 3-те ниски достойнства да присъстват. Пример: Меркурий в Козирог в десен тригон със Сатурн в Дева: Меркурий е в знака на Сатурн, който приема Меркурий, и Сатурн е в знака на Меркурий, тоест Сатурн е приет от Меркурий. Това е приемане по знак. Наранените планети не могат да приемат.

Промисор – от английското promise – обещавам. Планета или точка, която активира областта, която представлява в рождената карта. Да речем, че професията ви ще бъде на учен, тогава когато планетата/точката, обещаваща това в хороскопа ви се активира, ще се появи възможност за изява в тази област. В първичните дирекции промисорите се местят по първичното движение: от изток на запад и се измерват в ректансцензия.

Профекции – техника, при която рождената карта се мести с 1 Дом, или с 30 градуса или с 1 знак, ако се ползва Равнодомната система. По този начин рождените конфигурации се повтарят на всеки 12 години. Всяка планета или точка може да се мести, но най-важната е Асцендента, следвана от Светилата, Дом 10 и Фортуна. Планетата, управляваща дадена година се нарича Управител/Господар на годината.

Профекциите освен годишни може и да са месечни и дори дневни. Пример: Асцендент Водолей, на 9 градуса и 10 минути, Дом 2 е Риби, на 18 градуса и 16 минути и т.н. Когато роденият е на 12, 24, 36, 48 години, колелото ще дойде до Дом 1 и Сатурн ще е Господар на годината. Когато е на 13, 25, 37, 49 и т.н., ще дойде до Дом 2 и Юпитер ще е Господар на годината. При месечните годината се разбива на 12 месеца, като първият се управлява от Господаря на годината, вторият от управителя на следващия Дом и така до края. Профекциите са може би техниката, която най-много показва до колко голяма степен всички главни събития в живота са съдбовни.

Птолемеевите години на човека – продължителна обща техника, обхващаща целия живот на човека. Не се прави разлика между дневни и нощни раждания. Луната управлява първите 4 години, Меркурий следващите 10, Венера следващите 8, Слънцето следващите 19, Марс следващите 15, Юпитер следващите 12 и Сатурн слеващите 30 и до края на живота.

Първични дирекции – най-могъщата и сложна предсказателна техника в Астрологията. Основава се на движението на Земята около оста й, което придвижва планетите и други точки от картата до нови позиции в небето. Движението е по звездния екватор, а не по еклиптиката. Всеки градус на завъртане, траещ около 4 минути часовниково време, е равен на 1 година от живота. Всяка дирекция има 2 елемента: един, който е смятан за по-пасивен и определящ засегнатата област от живота (сигнификатор), и вторият, считан за по-активен, който определя природата на събитието (промисор). Това е прекалено обемна и сложна тема. Румен Колев е реално първият и най-добър източник. Безплатната програма Morinus изчислява най-различни първични дирекции.

Радост на планетите – случайно достойнство, което усилва планетите. Меркурий се радва в Дом 1, Луната в Дом 3, Венера в Дом 5, Марс в Дом 6, Слънцето в Дом 9. Юпитер в Дом 11, и Сатурн в Дом 12. Когато попадат в Домовете противоположни на тези на радостта им, те се отслабват.

Ректификация – астрологична процедура за откриване на часа на раждане на даден човек, когато той е приблизителен или неизвестен. Някои астролози й казват “корекция на часа на раждане”, особено когато отклонението е в рамките на минути.

Сигнификатор – това е планета или жребий, който обозначава нещо в зависимост от позицията, природата си, и управлението в дадена карта. Има 3 вида сигнификатори: универсални (Слънцето като бащата в дневна карта, Венера на жените и т.н.), случайни (Луната като сигнификатор на смъртта, защото е управител на Дома на смъртта, или Меркурий на децата, защото управлява Дом 5) специфични (изчисляват се по специален начин като се сравняват с други планети/точки по сила; например сигнификатор на убиващата планета, финансов сигнификатор и т.н.)

Сизигия – от латинскотот Syzigia, значещо „съюз”. Отнася се за последното Новолуние или Пълнолуние. От изключително значение е и е потенциален Хилег. В рождената Астрология последната сизигия преди раждането известна с латинското съкращение SAN (Syzygy Ante Navitatem).

Скитаща – планета, която се намира в градус от зодиака, където няма нито едно от петте достойнства (управление по знак, екзалтация, триплицитет, терма и фас)

Пример: Меркурий в 9 градуса Овен в дневна карта. Управител по знак е Марс, по екзалтация е Слънцето, по триплицитет е Слънцето, (Юпитер и Сатурн, които съответно са управляващ през нощта и участващ управител, но при изчисляването на Алмутен се използват винаги и 3-те триплицитетни управителя), Венера е управител по терма и Марс по фас. Скитащата планета зависи от състоянието на диспозитора й. Скитащата планета е като емигрант скитник, който е принуден да се съобразява с чуждите закони на някой владетел.  Някои наричат това понятие с чуждицата „перегринна или перегрин”.

Слънчева революция (революция) – техника, която използва завръщането на Слънцето до същия градус и минута, в които е било по време на раждането. Западната Астрология е базирана на пътя на Слънцето, така че освен ако не се уточни с друго планетарно име, революция означава тази на Слънцето. Съвременните практикуващи наричат това Слънчево възвръщане или с чуждицата соларен хороскоп.

Стопиране (блокиране) – когато планета стопира друга преди тя да довърши свързването си с трета, било то чрез тялото си или чрез лъча си. Пример: Венера в 10 Риби отива към Марс в 20 Риби, но Меркурий е на 15 Риби и стига първи до Марс, по този начин стопирайки Венера. Някои наричат това положение с чуждицата „прохибиция” – забраняване.

Събиране на светлина – положение, при което две планети отиват към трета по-бавна от тях, която събира светлината им и ги свързва. Има различни разновидности на това. Планетите, отиващи към третата може да са в аспект, може и да не са, може и да са били в аспект.

Телоохраняване – планетарни взаимодействия, в които някоя планета предпазва друга, най-често Светило. Използва се за определянето на обществената видност и просперитет. Най-често се използва според сектата на картата: ако е дневна, висшите планети (Марс, Юпитер и Сатурн) да са източни от Слънцето и да не са под лъчите му, и западни от Луната; ако е нощна нощните планети (Марс и Венера) да са с Луната. Ъгловите телоохранители (понятието телоохранител е известно и като бодигард или копиеносач) са по-силни от следващите.

Терми – неравни разделения на зодиакалните знаци, като всяка терма е управлявана от различна планета. Светилата не участват. Ползват се само Египетските терми, описани в таблицата на Есенциалните достойнства. Сборът на термите, които дадена планета управлява, е равен на големите й години, използвани при определяне на дължината на живота (Меркурий 76, Венера, 82, Марс 66, Юпитер 79, Сатурн 57).

Тласкане на природа – положение, в което една планета прави сключващ аспект с управителя си по знак, екзалтация или 2 от по-малките достойнства (триплицитет, терма и фас). Пример: Луна във Везни прави ляв секстил на Венера в Стрелец. Венера приема Луната в знака си на управление.

Тласкане на сила – положение, в което планета, отиваща към друга, е в своя знак, екзалтация или две от по-малките достойства, и по този начин дарява със силата си планета, която получава импулса. Пример: Венера в Телец прави ляв квадрат на Юпитер в Лъв и по този начин тласка своята сила към Юпитер.

Убиваща планета (анаерета) – изследване и точкуване на специфични зони от рождена карта, при което дадена планета или точка или звезда събира най-много показания и като такава е основният заподозрян, който ще причини смъртта, атакувайки Хилега. Ако две планети/точки са с близък резултат, и двете се следят.

Фирдария (Фирдар, Ал фирдар) – продължителна техника, която обхваща целия живот на човека, разделен на периоди управлявани от дадена планета. За родените през деня, Слънцето управлява първите 10г, след това Венера 8, Меркурий 13, Луната 9, Сатурн 11, Юпитер 12, Марс 7, Северният възел 3, Южният възел 2, и ако човек доживее до 75 години се повтаря. За родените през нощта 1, Луната първите 9 години, след това Сатурн 11, Юпитер 12, Марс 7, Северният възел 3, Южният възел 2, Слънцето 10, Венера 8 и Меркурий 13.

Всеки период е разделен на 7 подпериода, подуправлявани от една планета, като се следва последователността от Звездата на магите и се почне от планетата, управляваща периода. Пример: при дневни раждания Слънцето управлява първите 10 години от живота. Разделят се на 7 и се получава 521 дни, което е дължината на 1 подпериод. Така първите 521 са управлявани от Слънце и подуправител Слънце, после Слънце-Венера, Слънце-Меркурий, Слънце-Луна, Слънце-Сатурн, Слънце-Юпитер и Слънце-Марс. Възлите не участват в подпериодите.

Халб – положение, в което дневна планета е над хоризонта в дневна карта и под хоризонта в нощна, а нощна планета е под хоризотна в дневна и над хоризонта в нощна.

Хейз – положение, в което дневна планета е освен над хоризонта в дневна карта и под хоризонта в нощна, е в мъжки знак, и нощна планета е под хоризонта в дневна карта и над хоризонта в нощна, и в женски знак.

Хилег (афета) – латинско преправяне на арабското Hylaj. Benjamin Dykes, на когото базирам голяма част от понятията в този астрологичен речник, го превежда като releaser – освободител, избавител. Хилегът е най-често планета, а може и да е точка, която дава живота и жизнеността. Атакуван е при тежки болести и смърт. Аз съм го учил с латинското Хилег и така ще го наричам най-вече.

Хумори – 4-те течности в тялото според средновековната медицина. Равновесието между тях определя здравето на човека и неговият външен вид и нива на енергия (темперамента). Жълтата жлъчка се свързва с огън и холеричния темперамент, кръвта се свързва с въздуха и с темперамента на сангивника, флегмата се свързва с водата и с флегматичния темперамент, и черната жлъчка се свързва с темперамента на меланхолика. Съществува и 5-ти елемент и това е етерът/духовната енергия. Той е нефизически и е изключително мощен. Присъства и в китайското разделение за 5-те елемента. Средновековната медицинска Астрология, практикувана от Хипократ, Гален, Авицена и т.н., която се занимава с есенцията на нещата, учи, че има само 4 болести: дисбаланс на огън, дисбаланс на въздух, дисбаланс на вода и дисбаланс на земя.

Щедрост и отплата – положение, в което една планета е в падение или в заточение и нейният диспозитор има сключващ аспект между тях. След време, когато диспозиторът попадне в знака на падението или заточението си, планетата, която преди това е била в такова положение, е вече диспозитор на планетата в падение или заточение и има сключващ аспект между тях. По този начин се получава компенсация. Пример: Марс е в падение в Рак, управляван от Луната, която сключва ляв тригон от Риби, вдигайки Марс от трудното положение = щедрост.

След време (транзит или при въпрос), когато Луната е в Скорпион, където е в падение, Марс, който управлява Скорпион, е в Лъв и Луната сключва десен квадрат с него и той й помага да се изправи от затрудненото положение, по този начин връщайки услугата = отплата. Щедрост и отплата може да стане не само чрез управление по знак, а и чрез еказалтация. По-ниските достойнства вече разреждат ефекта.

1 Има колебание дали в нощните раждания Възлите не трябва да са накрая, както при дневните. Тоест разликата би била, че се почва от Луната, която е господарка на нощната секта, и след това по последователността на планетите и се завършва с Възлите. Дадената подредба е от Бонати. Аз съм учил нея и я следвам, защото опитът показва, че е по-точна. Вижте книгата Rectification Manual, в която са правени тестове, за да се установи коя подредба е по-точна. Авторът заключава, че тази на Бонати, тоест както съм ги дал: Възлите между Марс и Слънцето в нощни раждания.

Публикувана на 7 Юли 2011 в 21.34h

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *