Астрологични примери

Тъй като най-прекият начин хората от първа ръка да се убедят в мощта и ползата от Астрологията, а не да им да се дават огризки като колонки за зодии, да бъдат мамени от самозванци и т.н., съм направил специално тази секция, в която ще публикувам най-различни астрологични примери от видовете Астрология, от които се интересувам и практикувам (елинистична и средновековна въпросна, изборна и рождена). Всички астрологични карти ще бъдат реални и от истинския живот и няма да бъдат просто анализи и прогнози на дадени неодушевени събития или произволно избрани планетарни конфигурации.

N.B.! Приканвам читателите и особено онези, които се интересуват направата или поръчването на някакъв хороскоп, да следят внимателно цялата процедура по интепретирането и взаимодействието с клиента. Обратната връзка е изключително важна за мен.

Пример 1: кога ще бъде изписан дядо ми от болницата?

 

Това е пример от въпросната (хорарната) Астрология. Ето и необходимата предистория:

Мой много добър приятел си е у тях, когато внезапно се звъни на вратата. Принуден е да се събуди от шума, отваря и вижда дядо му. Оказва се, че окото на дядото е силно възпалено. Дядото е хванал автобуса и  пристигнал внезапно, без да се обади, че идва. Приятелят ми се обажда на родителите си да намерят веднага лекар, който да го прегледа. Принудени са да си дойдат преждевременно от работа. Водят дядото на приятеля ми на преглед и на другия ден го вкарват в болницата. След няколко дни приятелят ми отива на свиждане на дядо си. Отвратен е от условията и вибрацията на болницата. Появява се въпрос в ума му изведнъж: кога ще бъде изписан дядо ми от болницата? Поглежда и вижда, че е 14.55h, 2 май 2010г. Обади ми се и ми зададе този въпрос. Ето картата:

Астрологични примери - хорарен въпрос за изписване от болница

Картата е изчислена с Delphic Oracle (Делфийският Оракул), най-добрата програма за традиционна Астрология в света.

Моят приятел е питащият и получава Дом 1. Дядо му, който е бащата на баща му взема Дом 7. (4-ти от 4-ти Дом)

Правило в Средновековната Астрология гласи, че последният аспект на Луната трябва да описва ситуацията, която се е случила. Ако използвам външните планети, последният аспект на Луната е квадрат на Уран. (сигнификатор на дядовците и бабите) Ако не, тогава аспектът е отново квадрат на Сатурн. (сигнификатор на старите хора) И в двата случая това, че е квадрат сочи, че е имало стрес и човек е бил въвлечен в дадена ситуация, в която е принуден да действа. Приятелят ми бе изненадан неприятно от внезапното пристигане на дядо си, трябваше да се събуди и да се обади на техните веднага.

Приятелят ми се управлява от Меркурий, а дядо му от Юпитер. В случая ще добавя и Нептун, защото е свързан с тази карта. Нептун е в Дом 6 във Водолей – 28 градуса и 28 минути. Дядото е със слънчев знак Водолей. Някои практикуващи причисляват болниците към Дом 6, други към Дом 12. И в двата случая дядо му е разположен в болницата: ако картата не се обръща, Нептун е в Дом 6, а ако се обърне, Дом 6 е 12-ти от Дом 7.

Картата идеално описва ситуацията – както трябва и да бъде, ако въпросът е искрен и формулиран точно.

Дядото е добре. Юпитер, който го преставлява, е в ъглов Дом и е в знака на достойнството си – на 24 градуса и 5 минути в Риби.

Обръщането на символите в Астрологията в земно време е отговорност и изпитание. Някои практикуващи отказват да ползват въпросната (хорарната) Астрология за това, а предпочитат да се фокусират върху дихотомни въпроси (“да” или “не”) Аз не съм от тези и приемам най-различни въпроси.

Въпросът реално означава: кога дядо ми ще се прибере у дома? Гледайки картата, търся образуващ аспект между планетата на дядо му и неговата къща. Тази конкретна карта леко затруднява ситуацията, защото нужните ъглови Домове са управлявани само от две планети: Меркурий и Юпитер. Домът на дядо му е Дом 10 (4-ти от 7-ми). Меркурий е управителят. Юпитер не прави аспект с него, дори и по антисия. Не правят и Нептун и Уран (сигнификатор на дядовците) и защото е в Дом 7, управляващ дядото. Не правят и с Венера, която е в Дом 10 и заради това е сигнификатор и на дома на дядото.

Последното, което остава е върхът на Дом 10 – къщата на дядото. С други думи, кога дядото ще си влезе в собствения дом? Юпитер прави образуващ тригон с антисията си, която идва на 5 градуса и 55 минути Везни, а върхът на Дом 10 е 6 градуса и 50 минути Близнаци. Търся кога аспектът ще бъде завършен. Това ще стане след 55 минути астрологично време. Закръглено, това идва на 1 градус, или 1 единица време. Сега трябва да го обърна в земно време. Предвид контекста на ситуацията, възможните диапазони са: 1 ден, 1 седмица или 1 месец. Преценявам и предсказвам, че дядо му ще бъде изписан след 1 седмица. Обаче Юпитер е в двоен знак – Риби, което дава забавяне. Така че дядо му ще бъде изписан от болницата и ще се прибере след седмица, седмица и малко.

В Понеденик приятелят ми се обади развълнуван да ми каже, че техните са получили внезапно обаждане от болницата и че дядо му го изписват веднага. Родителите му били ядосани, зашото не били предупредени (аспектът по антисия значи потайност, неизвестност). Били принудени да излязат от работа и да отидат да вземат дядо му. Дядо му бе изписан осем дни след като бе зададен въпросът и спокойно (аспектът стана чрез тригон) се прибра у тях на деветия ден.

Пример 2: Кога ще получа книгите ми от пощата?

Това е пример от въпросната (хорарната) Астрология.

Кога ще получа книгите ми от пощата?

Ето и необходимата предистория:

Бях избрал да си купя 3 астрологични книги, които много ми трябват. Чаках търпеливо 2 месеца. Сестра ми ги поръча за мен, книгите пристигнаха и щеше да ми ги праща на адреса ми. Последно се чух с нея миналата седмица и ми каза, че ще гледа да ги изпрати при първа възможност.

Онази нощ се гласях да си лягам и изведнъж много поисках да узная кога ще пристигнат книгите ми и кога ще ги взема от пощата. Това ме интересуваше, а не кога тя ще ги прати. Бях обванат от чувството, че просто трябва да го знам това. Сега бе моментът. Можеше да ми дойде този въпрос много пъти преди, но ми дойде точно сега. Това е въпросната Астрология в действие! Реших, че след като стана ще направя картата и да отговоря на въпроса си. Записах просто часа: 4.15 сутринта, 17-ти Май, 2010г.

Занимавах се с други неща обаче като станах и времето неусетно мина. По-късно като си гледах пощенската кутия видях, че имам бележка за пристигнал пакет. Не пишеше от кого е, нито колко тежи и кога е пристигнал. Идея нямах от кого може да е. Немалко пъти съм получавал изненадващи подаръци от приятели. Също така, сестра ми винаги ми е писала когато ми е пращала неща.

Астрологични примери - хорарен въпрос за пристигането на книги

Овен изгрява, което описва моят ентусиазъм и желанието да знам сега. Меркурий е на Асцендента и показва, че въпросът е за книги. Представен съм от Марс в Лъв, в Дом 5.

Сестра ми е представена от Дом 3 и Луната, която е на трон в Дом 3.

Древното правило за последният аспект на Луната отново работи безупречно – както и трябва, когато въпросът е искрен и от значение. Луната (сестра ми) се е отделила от Меркурий (книгите). Те не са вече при нея. Следователно ми ги е изпратила и пратката е от нея.

Пратки и документи са от Дом 3 по принцип. В този случай, сестра ми е Дом 3, а моите книги са в нея, което ги прави нейна пратка и Дом 5 (3-ти от 3-ти Дом). Дом 5 се управлява от Луната, тоест има знак за равенство между сестра ми и книгите ми, защото тя е тази, която ги поръчва и ми ги праща. Колко точно. Търся аспект между управителя на Дом 5, който е Луната, и моята планета – Марс, Асцендента, или управителя на моя Дом 2, който представлява моите притежания. С други думи, след колко време ще се свържат, кога книгите ми ще дойдат при мен и ще станат мое притежание?

Луната прави съвпад по антисия на Венера, управител на моя Дом 2, след 46 минути. Закръглено, това дава 1 градус, или 1 единица астрологично време. В този контекст, възможните времеви диапазони са дни и седмици. Луната е в падащ Дом и ъглов знак, което прави почти 1 ден.

Книгите ми ще пристигнат след почти 1 ден.

Аспектът обаче е по антисия – тайност, неизвестност. Измина по-малко от ден, когато зададох въпроса (4.15 сутринта), когато пощальонката е оставила известие следобеда, но аз не бях направил картата и не си проверих кутията навреме.

Днес ходих до пощата и си взех така очакваните прекрасни книги. Сестра ми за пръв път ми праща неща без да ми каже, че го е направила. Разбира се картата го отрази, защото аспектът стана по антисия.

Пример 3: Ще получа ли документите? Кога?

Това е пример от въпросната (хорарната) Астрология.

Ще получа ли документите? Kога?

Ето и необходимата предистория:

Сестра ми беше подала за едни документи. Искаше да знае дали ще бъде одобрена от правителството, и ако се случи, кога ще ги получи. Беше наистина важно за нея да знае.

Хорарна примерна карта за получаване на документи

Скорпион изгрява, показвайки обсебеността й от въпроса. Марс управлява сестра ми и подобаващо е в Дом 9 – сестра ми е в чужбина. Марс е на 1 градус и 37 минути в Лъв. Луната, която също представлява питащата, също е в Дом 9 в Лъв, на 6 градуса и 27 минути. Луната управлява Дом 9. Домът, който управлява тя показва какво иска питащият. Дом 9 е сферата на закона и висшето образование. Питащата подава документи, за да е изрядна пред закона.

Документите, по принцип, се управляват от Дом 3. Козирог е на върха му, следователно Сатурн представлява документите. Сатурн е на 0 градуса и 59 минути във Везни, като е ретрограден. Намира се в началото на Дом 11 (1) и точно описва ситуацията – документите, които сестра ми иска, са в притежание на правителството (11 Дом е 2-ри от 10-ти = притежанията на правителството).

Няма образуващ аспект между документите (Сатурн) и сестра ми (Марс и Луната). Марс се е отделил от секстила със Сатурн. Обаче, Сатурн е ретрограден, което значи, че след време ще стане директен. Подобен тип интерпретации и индикации за преценяване на въпросни карти са възможни, но задължително се гледа контекста. В този, ако се използват сигнификаторите, няма изход от ситуацията. Само че изход ще има, защото документите или ще й бъдат дадени, или отказани. Поглед в Ефемеридите показва, че Сатурн ще стане директен на 31 май. Следователно около тази дата питащата може да очаква документите си.

Защо ще ги получи? Защото управителят на Дом 4 (който показва края на нещата) е добротворецът Юпитер, който е в собствения си знак Риби, и още повече е в ъглов Дом.

Има още една интерпретация. Питащата не пита за необособени документи, а я интересуват документи, които идват от правителството и са негова собственост. Като такива, те са Дом 11 (2-ри от 10-ти.) Управител на Дом 11 е Венера, която е на 22 градуса и 44 минути в Овен в Дом 5. Венера е в знака на заточението си, но в тази карта това не е от значение. Луната (сестра ми) ще направи тригон с документите (Венера) след 16 градуса. Обръщайки това в земно време, дава 16 седмици. Вече има едно показание, което дава 9 седмици и 4 дена. (въпросът бе зададен на 25 март, а Сатурн става директен на 31 май) Следователно тук  има несъотвествие.

Венера е на 9 градуса без 7 минути от квадрата с Марс (сестра ми). Обаче трябва да се види дали друга планета няма да й се изпречи на пътя (известно още като стопиране). Венера прави секстил с Нептун, но той е външна планета и няма особена тежест. Още повече, ако трябва да го броя като управител на Дом, управлява Дом 4 – края на нещата, тоест още една индикация, че питащата ще получи документите си. Тук трябва да се види кога аспектът ще бъде сключен. Ефемеридите показват, че това ще стане на 3 Април по обед, тоест след почти 9 дни. Контекстът на ситуацията показва, че възможните времеви диапазони са дни, седмици и месеци. Положението на сигнификатора дава седмици. Документите ще дойдат при сестра ми след 9 седмици. Аспектът е квадрат, тоест ще има нерви и напрежение.

Това е второ показание след това на Сатурн, което е за 31 май. 9 седмици от 25 март дават 27 май. При толкова близки показания, и поради факта, че не съм педантичен, отсъдих, че сестра ми ще получи документите, които иска, в последните дни на Май.

Онзи ден говорих с нея и ми съобщи, че документите са пристигнали на 26 Май. На другия ден – 27 Май, отишла да си ги вземе.

П.С. Не бях изцяло изчерпателен в преценката ми. Луната се движи бързо в момента на задаване на въпроса (с 14 градуса и 28 минути за ден). Венера също (с 1 градус и 14 минути). Когато сигнификаторите са бързи, и картата е с положителни индикации, това ускорява случването на събитието. Така че дори преценката на тази карта да става само със Сатурн, (който става директен на 31 май) понеже Луната показва стечението на събитията и е бърза, може да се извадят няколко дни от датата, което дава същия резултат.

Още повече, квадратът на Венера (документите) с Марс (сестра ми) става след 8 градуса и 53 минути. 53 минути, закръглено, дава 5/6 от 1 градус, което в случая е 1 седмица, тоест = 6 дни. Следователно, ако е нужно подобно ниво на прецизност, документите ще дойдат след 8 седмици и 6 дни = 26 Май – денят, в който пристигнаха.

1Използвам древната домова система Региомонтан, според която всяка планета на 5 градуса от върха на следващия Дом се счита, че е вътре в него, освен ако знакът на върха му е различен.

Пример 4: Къде ми е флашката?

Това е пример от въпросната (хорарната) Астрология за търсене на изгубена вещ.

Ето и необходимата предистория:

Докато говорех с един приятел стана на въпрос, че не знае къде му е флашката, която му е доста важна и съдържа ценна информация. Търсел я навсякъде и не я намерил. Беше притеснен и същевременно ядосан. Попитах го дали иска да разбере къде му е флашката. Отговори: “Да!”. Казах му че ще проуча въпроса. Попита ме как и като му отговорих: “с Астрология”, реагира мигновено: “Не е възможно това”. Засмях се и си записах в колко часа разбирам въпроса.

“Къде ми е флашката”?

Хорарна Астрология и изгубени вещи - къде ми е флашката

Приятелят ми е представен от Юпитер. 20 градуса и 21 минути Стрелец изгряват. Добре го описва: обича да си угажда здраво. Плутон е в Дом 1, но е в друг знак и няма роля реално. Главата на Дракона е там също, но и тя е в друг знак. Иначе е мини показание за добър изход. Юпитер е на 1 градус и 17 минути в Овен, където има достойнство по терма. В падащия Дом 3 е обаче и няма възможност да действа.

Флашката на приятеля ми е негова собственост и като такава е Дом 2. Представена е от Сатурн, който е и диспозитор на Фортуна, така че имаме 2 показания, че той е флашката. Фортуна е в Дом 2, на 17 градуса и 35 минути във вмъкнатия Водолей. Сатурн е в падащият Дом 9, На всичкото отгоре е скитащ, на 28 градуса и 5 минути в Дева.

Луната е в Дом 8, на  22 градуса и 42 минути в Лъв. И тя е скитаща.

Бих могъл да взема и Венера като естествен сигнификатор на вещи, но и тя не променя нищо, а и вече си има 2 показания, че Сатурн е флашката.

Преди да проверя за аспекти, исках да видя правилото от Средновековната Астрология за последния аспект на Луната. Опозиция с Фортуна  на 5 градуса и 7 минути (5 седмици и 1 ден според системата за превръщане на астрологичното време в земно). Попитах приятеля ми кога за последно е виждал флашката си и ми отговори, че преди 1 месец, месец и нещо. Това съответствие показва, че въпросът е искрен и че следователно картата идеално описва ситуацията – както трябва да бъде.

Кофти работа. Сигнификаторите са слаби, не са и в позиция да действат. Няма аспект между Луната, която също е сигнификатор на приятеля ми, и Сатурн (флашката). Няма аспект и между Юпитер (приятеля ми) и Сатурн (флашката). Дори и да ползвам съвременния управител на Водолей – Уран, като дизпозитор на Фортуна, (което би било абсолютно отчаяна мярка) Юпитер се е отделил от него вече.

Забелязвам обаче, че Юпитер прави съвпад на антисията на Сатурн (флашката), която идва на 1 градус и 55 минути в Овен, на 38 минути от Юпитер. Обръщайки това в земно време, прави 3-4 дни (няма как да прави половин ден, защото въпросът е зададен вечерта) Има аспект, което е добре, макар и по антисия, което показва, че има нещо скрито и неизвестно. Въпросът, поради отслабената позиция на сифнификаторите, е дали това е достатъчно силно, за да се намери флашката. Само 1 аспект е все пак, при 4 сигнификатора възможни.

Сега трябва да открия къде е флашката.  Тя е в падащ Дом и то 9-ти (надалеч, места, свързани с пътувания, университети, църква, издателства). Фортуна обаче е в Дом 2, което е индикация, че флашката може да  е наблизо, дори е в притежанията на приятеля ми. Иначе сигнификатор в падащите Домове показва, че липсващият човек/предмет/животно е далеч, а ако е наблизо е символично отдалечен, като е скрит и е почти невъзможно да бъде намерен.

Показва също, че може да отнеме дълго време да бъде намерен и може да бъде открит по непряк начин, чрез друг човек. Посоката на Дом 9 е юг-югозапад. Сатурн (флашката) е в знака Дева, който също е разположен юг-югозапад. Това е втора повтаряща се индикация, че Сатурн е флашката и че флашката е на юг-югозапад, което много помага и премахва разглеждането на другите сифнификатори (Луната, Асцендента, Венера и пр.) като възможни такива да бъдат флашката.

Местата, които са под знака Дева са: офиси, чинове, шкафове, медицински кабинети, складове. Цветът на Дева е черен или на петна. Цветът на Дом 9 е зелен и бял. Цветът на Сатурн е черен, зелен, кафяв, тъмен. Дева е земен знак и като такъв показва: нещо, което е ниско или на пода, или под земното ниво, в градината, в изба, заровено. Земният елемент се отнася до земни неща: камък, цимент, павета, кал, структурните съставки на нещата. Посоката на земните знаци е юг. Това е трето показание, че флашката се намира на юг или югозапад. Колкото до цветовете, набиват се черният и белият. Като добавя и антисията, че има нещо скрито и неясно и земния знак, в който е сигнификатора на флашката – Сатурн, стигам до това, което казах на приятеля ми:

Има 1 само показание, че флашката ти ще бъде намерена, което може и да не е достатъчно. Ако не бъде намерена до 3-4 дни я отпиши. Няма да я намериш ти. Ще я намери друг, някой твой човек. Търсете я в посока юг-югозапад, долу по земята, в близост до нещо, което е с бял или черен цвят.

Днес, 3 дни след задаване на въпроса, жена му ми каза развълнувана, че тя я е намерила, като е следвала напътствията ми. Флашката е била точно на юг-югозапад, като се влезе в апартамента, в стаята им, долу под леглото, върху килима, който е на петна, на 30-40 см от фризера, който е бял на цвят.

Радвам се, че им помогнах и трябва да призная, че картата наистина ме улесни, като до голяма степен премахна другите възможни сигнификатори на флашката. Иначе намирането на изгубени предмети/хора/животни е едно от най-трудните във въпросната Астрология.

Пример 5: Да продължа ли да работя за сегашния ми работодател?

Това е пример от въпросната Астрология.

“Да продължа ли да работя за сегашния ми работодател?”

Ето необходимата предистория:

Бях потърсен от от един мъж, който се чудеше дали да продължава да работи за текущия си работодател. Позицията му е на водач на екип в огромна международна компания с много дъщерни фирми. Не беше доволен от отношението, което получаваше, както и от заплащането му, което беше по-ниско от колегите му. Нямаше друга работна оферта в този момент и след като премисли нещата, ми зададе въпроса.

Астрологични примери - хорарен въпрос за работа

3 градуса и 32 минути Водолей изгряват. Питащият е представен от Сатурн, който е на 28 градуса и 22 минути в Дева в Дом 8. Картата перфектно описва ситуацията: сигнификаторът му е в знака на работата, в Дома на парите на другите хора (Дом 8 е 2-ри от 7-ми). Питащият е в наистина слаба позиция: сигнификаторът му е скитащ и въпреки факта, че Дом 8 е точно описание на ситуацията му, това е злосторен и слаб Дом, който показва тревоги и страх.

Луната е съуправител на питашия. Тя е на върха на Дом 11, на 13 градуса и 50 минути в Стрелец и управител по терма. Дава още информация за питащия. Дом 11 е 2-ри от 10-ти – доход от кариерата. Питащият си мисли за това. Луната е в международния знак Стрелец, управляващ далечните комуникации – работи за международна компания в областта на комуникациите. Луната управлява Дом 6, показващ полагането на усилия и хората, които служат.

Работодателят е представен от Дом 10, на 27 градуса и 49 минути в Скорпион, с управител Марс, който е на 9 градуса и 28 минути в Дева в Дом 7. Марс е в ъглов Дом, което показва, че работодателят има значително повече власт в тази ситуация, като се вземе предвид и контекста на задаването на въпроса също така. Марс управлява и Дом 9 – пътувания в чужбина, международна дейност. Луната е в в знака Стрелец, естествен управител на Дом 9, което е второ показание, че дейността на работодателя на питащия е международна. Скорпион обаче е потаен и манипулативен знак, тоест има нещо за работата, което работодателят не му казва. Още повече, този знак е воден, а те  спадат в категорията на безгласните знаци.

Предният аспект на Луната е тригон с Венера, която е управител на Дом 4. Питащият е обсъждал със семейството си този въпрос. Разстоянието е градус и нещо, показва, че е станало съвсем скоро. Луната се движи с по-бавна скорост и ще направи аспект чак след 9 градуса, и то с Фортуна.

Въпросът определя реалността на картата и ситуацията е такава, че аспектите далеч не са най-важни. От ключово значение обаче е приемането, което показва нагласите на въпросните страни една към друга, доколко се разбират и са готови да си помагат. И така: питащият е този, който работи за друг и е по-съществено каква нагласа има работодателят към него. Марс е на 9 градуса и 28 минути в Дева. Това значи, че това от което най-много се интересува работодателят му са парите на другите хора (дизпозиторът на Марс е Меркурий, който управлява 8-ми Дом, а той  е 2-ри от седми Дом.

При броене на Домовете от неговия 10-ти, 8-ми е 11-ти, което е доход от работата. Работодателят го интересува най-много печалбата му. Марс е в Дом 7, който е домът на партньорствата. В двоен знак е, което е още една индикация, че работодателят на питащия не е сам, а има партньори. Дева е знакът на работата, в смисъл труд, че чак блъскане, изрядност, изискване, точност. Работодателят изключително много държи на тези. Работодалеят не го е еня за питащия и това не е неизненадващо, особено като се вземе предвид задаването на въпроса, както и международният бизнес на компанията и хилядите служители.

От какво се интересува питащият? Кое важно за него? Първо, от позицията в Дом 8 става ясно, че го интересуват изключително парите от работата. Бидейки в Дева показва, че питащият е трудолюбив, изряден и съвестен служител. В момента обаче е безсилен да промени нещо, а и работодателят му не го е грижа за него.

Това е текущата ситуация. Ще се промени ли тя и кога може да се очаква това?

Сатурн е на под 2 градуса от напускането на знака, в който е в момента и в който няма сила. Поглеждайки Ефемеридите, Сатурн сменя знака си (ситуацията ще се промени) и ще влезе във Везни на 22 Юли. Към какво ще се промени ситуацията: към добро или лошо? Сатурн влиза в знака на екзалтацията си, ще има и достойнство по триплицитет и терма – през първите 6 градуса! Една планета трудно би могла да бъде по-силна от положението, в което ще попадне сигнификатора на питащия. Това е огромна промяна. Питащият ще има изключително много сила и възможност да промени ситуацията си.

Обаче, влизайки във Везни, сигнификаторът на питащия ще започне да не харесва работодателя си, тъй като Сатурн ще приеме Марс (работодател) в знака на заточението му. Питащият няма да иска да работи повече за този работодател.

Местенето напред на планети и знаци в ранни градуси не е желателно освен ако контекстът не го позволява. В тази карта обаче, Марс, който е на 9 градуса и 28 минути, когато Сатурн влезе в знака на екзалтацията си, сигнификаторът на работодателя ще бъде на под 5 градуса от смяна на знака си. Това е значително! Означава, че ще има един прозорец от време (9дни) в които ще е решаващо какво ще се случи и дали питащият ще остане да работи при настоящия си работодател. Ситуацията е доста оживена и особена, тъй като Марс сменяйки знака си, ше влезе в знака на екзалтацията на Сатурн, който ще му бъде и управител и по терма.

Това са много добри новини за питащия. Ще има повече тежест при преговорите с работодателя си. Ще започне да бъде много ценен и харесван от работодателя си. Обаче, влизайки във Везни, който е знака на заточението си, Марс (работодателят) ще влезе в период, който е неблагоприятен и труден за него. Това не е на добре. Положителното тук е, че питащият ще бъде овластен и при евентуални съкращения, би бил фаворит да си запази мястото, ако желае. Още повече, Марс (работодателят) не успя да направи съвпад със Сатурн (питащия), който премина в следващия знак (избягване). Марс обаче прави съвпад със Сатурн на 31 Юли и то в нов знак – Везни – при променена ситуация в полза на питащия.

Има още един важен фактор. Луната се е отделила от квадрата с Марс преди 4 градуса и 22 минути (несъгласия, напражение между работодателя и питащия) след това ще направи тригон на Фортуна след 9 градуса, и ще продължи да направи квадрат на Сатурн, по този начин пренасяйки светлина между Марс (работодател) и Сатурн (питащ) и събирайки ги заедно. Средновековната Астрология изисква пренасящата светлина планета да е в част от Зодиака, където по-бавната, от която се е отделила, има едно от 5-те нива на управление. Марс не приема Луната, тоест това условие не е изпълнено, а и свързващият аспект е също така квадрат (напрежение, нерви).

Питащият ми даде някакви предни дати, в които е започнал работа при този работодател и в които е имал пререкания, но те не помогнаха по отношение на обръщането на аспекта на пренасянето на светлина (19 градуса) в земно време. Интересното е, че разглеждайки ситуацията само по отношение на знаци и естественото сключване на аспекта, и без да се използват минали събития, за да се създаде модел, чрез който да се обърнат градусите в земно време, този аспект ще бъде сключен преди сигнификаторите да си сменят знака, докато съвпадът им ще се случи след като са сменили знака си. Луната има доста светлина, но се насочва към опозицията си със Слънцето (пълнолуние) и ще почне да я губи. Аспектът е квадрат, тя има само достойнство по терма, а основните сигнификатори почти винаги имат повече тежест, а сега са и много по-силни и сключват най-мощният аспект.

Казах на питащия, че би могъл да получи някаква форма на помощ от приятел или колега, който да му съдейства като доведе случая му до вниманието на работодателя, но да не очаква този човек да свърши работата вместо него. (Луната е в Дом 11 на приятелите и управлява Дом 6 на работната среда и хора, които служат.) Самият питащ е в много по-мощна позиция и трябва изключително да разчита на усилията си и на благоприятния момент, определен от картата. Ако стане така, че получи някаква помощ, още по-добре. (това не е пренасяне на светлина според правилата на средновековната Астрология, а се приема за такова от съвременната).

Попитах го дали ако получи значително увеличение на заплатата си би останал на същата работа. Потвърди и каза, че не се чувства оценен и следователно добре финансово заплатен, и ако това се промени – би останал. Също каза, че е искал увеличение, но е бил пренебрегван, имало е забавяния в общуването, траещи и до седмици, и като цяло нямало промяна по ситуацията му.

Моят съвет към питащия е да продължи да работи, стратегически, още 4-5 седмици, ако му се прави това. От 22-ри Юли нататък няма да иска да работи повече за този работодател и ще иска да напусне. Ако обаче изчака до 31-ви Юли и натисне за сериозно увеличение/ползи, шансовете му да го получи са изключително големи. 30 Юли (Марс и Сатурн вече ще са в обсега на орбиса на съвпада)- 31 Юли е кулминацията и моментът, в който той трябва да се обади или да прати имейл, искайки значително увеличение на заплатата си. Обясних му колко невероятно силен ще стане и не само това, а работодателят му ще се отслаби доста, и на всичкото отгоре, ще почне да екзалтира/възвеличава и цени питащия!

Не можеше да повярва на това ( сигнификаторът му е скитащ в злосторен и слаб Дом) 22-23-ти Юли дойде и той ми се обади да ми каже, че повече не му се работи на тази работа. Каза, че съм прав. Казах му да изчака още 9 дни докато изпрати имейла. Той ми каза, че преди няколко месеца компанията е търсила специалист в тази област и е направила финансова оферта, която е била 2 пъти по-висока от неговата заплата. Посъветвах го да иска същата заплата или нещо близко до това. Трябваше да използва ситуацията в негово предимство. Ако компанията беше склонна да плати такива пари, тогава той трябваше да ги притисне. Дори и да не получеше двойното увеличение, би могъл да получи значително такова, плюс бонуси. Беше в много могъща ситуация и това бе златната му възможност.

Повторих, че нещо трябва да се промени в компанията преди той да получи увеличението.

Какво последва всъщност?

Питащият се свърза с мен в следобеда на 30 Юли, разкривайки, че току що е получил огромно увеличение. Не е двойно, но ще стане след време с нарастващи бонуси!

Изпратил имейла когато го бях посъветвал. Предишните имейли или молби били бавени или пренебрегвани. Получил отговор след 80 минути, съдържащ дълъг имейл!

Луната всъщност е пренесла светлина между Марс (работодател) и Сатурн (питащ). Човекът, който е направил това, работи в същата компания, в отдела по подръжката, чужденец е и е близък с питащия. (Луната е в Дом 11 на приятелите, управлява Дом 6 на работните условия и тези, които служат и в Стрелец – знака на чужденците). Този човек е донесъл имейла на питащия на вниманието на работодателя и е симпатизирал на молбата на питащия. Но самяит питащ беше този, който написа имейла и демонстрира какъв принос е направил и колко ценен кадър за компанията е, и как заслужава значително увеличение.

Питащия не беше сигурен (компанията е огромна и разделена на много части) каква външна промяна вероятно се е случила в компанията така, че да направи условията по-благоприятни да получи увеличение, но ми каза, че е имало промени, касаещи скоростта, с която се заплаща на персонала, както и организационни такива, свързани с апаратура и инсталации. (аспектът се сключи във Везни, управляван от Венера, която е управител на Дом 3 – комуникации, транспорт,  и е съуправител на Дом 8 – парите на другите хора и движима собственост.

Ако не беше повярвал, че ще има силата да промени ситуацията си, или не беше изпратил писмото в точно определения благоприятен астрологичен момент, нямаше да получи увеличението и щеше да изтърве тази златна възможност. С други думи, имаше отваряща му се възможност, но трябваше да действа, за да получи исканото, а не да чака да му дойде.

Като цяло, във въпросната Астрология не съществува свободна воля в почти всички случаи, НО когато се намесят човешки взаимоотношения и мотивации, се появяват достъпни варианти, и ситуацията зависи в немалка степен от действията и наклонностите на участващите страни, както този образцов случай показва.

Другото нещо, което той демонстрира е, че колкото повече информация се дава на практикуващия Астрология, толкова повече той се запознава с реалността на питащия и схваща ситуацията в по-голяма дълбочина. Това е изключително важно и особено когато касае нагласите на едната страна към другата. Следователно от значително по-голяма полза е за задаващия въпроса да бъде открит.

Пример 6: Ще загубя ли наказателното дело срещу мен/ще отида ли в затвора?

Това е пример от въпросната Астрология.

“Ще загубя ли наказателното дело срещу мен/ще отида ли в затвора”?

Ето и необходимата предистория:

Бях потърсен от един мъж, срещу когото се води продължително наказателно дело. Бил е натопен чрез използването на фалшифицирани документи.

Хорарна Астрология - въпрос за съдебно дело и затвор

(95% от астролозите биха отказали да разчетат астрологичната карта с въпроса, тъй като има ранни градуси на Асцендента, което сочи, че ситуацията е недоразвита и има неща, които могат да се случат и да я тласнат в друга посока. Още повече, планетата Сатурн е близо до Дом 7, което показва, че ще е трудно на практикуващия да разчете картата и това е още един от класическите фактори, според които на даден въпрос не трябва да се отговаря. Това прави 2 фактора от 4! Към това отделно се добавя и фактът, че няма връзка между планетарния час и управителя на Асцендента.)

Тъй като това е наказателно, а не административно дело, единствените два изхода са: питащият да бъде оправдан или да бъде осъден и вкаран в затвора. Следователно Дом 12 трябва внимателно да бъде анализиран.

2 градуса и 11 минути Овен изгряват, така че питащият е представен от Марс, който е в Дом 6 – на болестите и неприятностите, които живота хвърля към нас. Марс е скитащ, с 16 градуса и 2 минути в Дева, което е едно наранено положение – като бездомен скитник. Сигнификаторът на питащия е в падащ Дом, което допълнително го отслабва. Питащият е поставен в една много неудобна ситуация, от която ще му е изключително трудно да се измъкне, освен ако не получи някаква помощ.

Затвори и места на ограничения и изолация се представляват от Дом 12, върхът на който е на 12 градуса и 25 минути Водолей, управляван от Сатурн. Ако се използват съвременните планети, Уран е съуправител на Дом 12 – затвора. Знакът Риби е вмъкнат, което прави Юпитер друг потенциален управител, както и Нептун, ако се използват външните планети. Сатурн е на 29 градуса и 9 минути в Дева, скитащ в Дом 6 – на болестите и неприятностите от живота. В много слабо състояние е също така, но състоянието на сигнификатора на питащия Марс е много по-важно.

Луната, която показва течението на събитията, е в падащия Дом 3, на 21 градуса и 26 минути Близнаци. Скитаща е подобно на другия сигнификатор, но поне е в Дома на радостта си. Има малко светлина обаче и тя намалява. Тя е съуправител на питащия, така че той отново е в падащ Дом и няма сила да действа, както с Марс.

Предният аспект на Луната е квадрат на Марс (питащия). Луната се е отделила от Марс преди 3 градуса и 24 минути. Последният й аспект показва миналото и какво е довело до ситуацията. Питащият ми даде няколко дати, които се бяха свързани с делото и ареста, но по-късно ми каза, че не е сигурен в точността им.

Следващият аспект на Луната е секстил на Фортуна, на 28 градуса и 15 минути Овен в Дом 1. Това нося някакво количество късмет на питащия, но има други предстоящи аспекти.

Луната след това прави тригон на Нептун, който е ретрограден на 28 градуса и 12 минути във Водолей в Дом 12 – на затвора и би могъл да бъде считан за второстепенен сигнификатор на затвора. Ако на този аспект се придаде тежест (външна планета е, а те наистина рядко играят силна роля във въпросната Астрология), това че е тригон показва, че влизането в затвора ще стане лесно.

След това обаче, Луната прави квадрат на Сатурн (сигнификаторът на затвора) на 29 градуса и 2 минути. Това е най-важният аспект, тъй като е с основния управител на Дом 12 = затвора. Това, че е квадрат показва напрежение, нерви и че питащият е въвлечен в ситуация, в която е принуден да действа.

Надявах се, че Луната ще успее да достигне Благодетеля Венера преди да си смени знака, но поглеждането в Ефемиридите показа, че Венера ще си смени знака преди Луната да я застигне. Това се нарична избягване във въпросната Астрология и е още една индикация, че нищо хубаво няма да излезе от ситуацията. Луната е скитаща, в падащ Дом, светлината й намалява и е наранена от Сатурн (затвора), който е последният й аспект, а той обикновено показва какво ще се случи. Още повече, Луната управлява Дом 4, който показва условията, касаещи края на даден въпрос, а тя е наранена, което показва, че въпросът ще свърши лошо за питащия = той ще отиде в затвора.

Аспектите на Луната са едно от нещата в картата, които показват кога ще се случат събитията. Има и други индикации също така.

Гледайки аспектите на Марс, който е сигнификаторът на питащия, той се е насочил към съвпада със Сатурн (затвора), но преди да се сключи аспекта, Сатурн си сменя знака. Това ще стане на 21 Юли. Отново имаме избягване. Иначе аспектът се осъществява на 31 Юли, но в друг знак и следователно при други условия. Как се интерпретира сифнификатор, който е на празен курс? (да не говоря, че това спада към Луна на празен курс и е още една индикация да не се интерпретира тази карта и да не се дава отговор).

Когато дадена планета е на празен курс обикновено означава, че нищо няма да излезе от ситуацията, ще си остане такава, каквато е. Питащият не е в затвора в момента, така че ще си остане по този начин – няма да отиде в затвора. От друга страна и много по-важно обаче, реалността на ситуацията е такава, че е изправен пред наказателно дело срещу себе си (макар и преднамерено и несправедливо) и по-вероятният сценарий от наказателни дела е, че обвиняемият получава наказание = отива в затвора.[1]

Бидейки неудовлетворен от това, което показва картата, исках да поразтърся по-нататък и да намеря още нещо, ако картата го позволява.

Направи ми впечатление, че Юпитер е само на 1 градус от Асцендента. По някаква незнайна за мен причина бях склонен да ползвам повече Юпитер като сигнификатор на питащия, а не Марс. Юпитер е на 3 градуса и 6 минути в Овен, съвпад с Асцендента. Има достойнство по триплицитет и терма, което е доста сила. Това е индикация, че питащият е честен и невинен в този случай.

Още повече, Юпитер е много силно поставен и е най-силната планета в картата. Ако взема Юпитер като сигнификатор на питашия, това значи, че той има доста сила да действа в момента. Юпитер в Овен, който управлява оръжията, описва добре питащия. Юпитер е естествен управител на закона и съдилищата и това сочи, че това е на акъла на питащия. Юпитер е вмъкнатия управител на Дом 12 – затвора, което показва, че питащият има мисли за затвора.

Картата описва ситуацията много добре. Добавете към това и че всички главни сигнификатори са в знаци, управлявани от Меркурий (Марс и Сатурн са в Дева, а Луната е в Близнаци) и ще питащият е бил натопен чрез използването на фалшифицирани документи. Картата може да се интерпретира й да се даде отговор.

Вземайки Юпитер като сифнификатор на питащия, изглежда много силен и способен да действа. Юпитер обаче се движи много бавно и ще стане ретрограден (голямо нараняване/отслабване) на 22 Юли. Ретрограден означава, че ще започне да се движи обратно на посоката на знаците – по посока на Дом 12 (затвора). Юпитер ще влезе в Дом 12 на 21 Август. Юпитер ще направи опозиция със Сатурн (затвора) на 16 Август. Опозиция означава разделение и противопоставяне. Това е най-лошият възможен аспект.

Това е много комплексна карта, а същевременно и много концентрирана. Сатурн, естествен управител на ограничението и на самостоятелно вършени дейности, е управител на Дом 12 – затвора и скритите врагове. Луната (съуправител на питащия) влиза в контакт със Сатурн. Уран според съвременната Астрология е управител/съуправител на Водолей и на затвора. Той е на върха на Асцендента, на 0 градуса и 33 минути Овен, но е ретрограден и се връща към Дом 12 (затвора). Юпитер, другият сигнификатор на питащия, ще стане ретрограден и ще влезе в Дом 12 (затвора). Нептун, съвременният съуправител на Дом 12, е в Дом 12 и е ретрограден – поредна индикация за затваряне и измама.

Направих едно последно нещо, за да получа повече яснота по картата. Вкарах Жребия на съдебния процес (АСЦ+Меркурий – Марс) и той попадна на 14 градуса и 29 минути Водолей, на разстояние от 4 минути от точен съвпад с върха на Дом 12 (затвора). Това е могъщо показание, че резултатът от делото ще бъде влизане в затвора. Диспозиторът на Жребия на съдебния процес е Сатурн, който е сигнификаторът затвора в тази карта = съдебният процес води до вкарване в затвора. Добавете към това и последният аспект на съуправителя на питащия – Луната, към самия Сатурн (затвора).

Така че в крайна сметка цялата карта трябваше да се разгледа, както го направих, за да се стигне до окончателно отсъждане на въпроса. Питащият ще загуби случая срещу  него и ще влезе в затвора.

Казах на питащия, че искрено се надявам ранните градуси на Асцендента и Сатурн до Дом 7 да са там с определена причина и че могат да последват някакви непредвидени обстоятелства, които да променят посоката на делото. Предложих да му погледна рождения хороскоп, за да бъда сигурен в отсъждането. Съгласи се.

След като разгледах рождения му хороскоп, за да видя дали има потенциал да бъде наранен от скрити врагове и да влезе в затвора, който той имаше, и след като използвах 5 различни предсказателни техники за тази година, 4 от 5-те потвърдиха отсъждането, което бях дал чрез въпросната Астрология – роденият ще има проблеми със закона и ще прекара време в затвора.

Питащият беше разбираемо смазан от отсъждането и обзет от отчаяние. Добавих, че от моя опит и ниво на знание и при тези необорими показания, нищо по-малко от намеса не би могло да го спаси.

Накрая го помолих да ме уведоми за последвалите събития. Мина известно време и не се свърза с мен. Писах му отново и не ми е отговорил.

Пример 7: Да остана ли където съм, или да се преместя на друго място?

Това е пример от въпросната Астрология.

„Да остана ли където съм, или да се преместя на друго място”?

Ето необходимата предистория:

Бях потърсен от една жена, която имаше продължителни проблеми на мястото където живее, и много се чудеше дали да не се измести на друго място. Живее в чужбина и имаше предложение да се измести да живее при нейна приятелка, която от своя страна също е в друга държава.

Ето и картата:

Хорарен въпрос - да остана ли на това място или да се преместя

14 градуса и 49 минути Близнаци изгряват, показвайки силно колебаещата се природа на питащата. Представена е от Меркурий, който е на 24 градуса и 26 минути в Лъв, в Дом 4 – сферата на дома и сигурността. Това е подобаваща позиция на сигнификатора – питащата търси сигурност и корени. Меркурий подобаващо е без достойнство – няма сила и е като бездомен скитник.

Луната е съуправител на питащата. В ужасно състояние е – в съвпад с върха на Дом 8, който е злосторен Дом и показва страх, голямо притеснение и не вярване във възможностите. Луната е в заточение – на 7 градуса и 39 минути в Козирог, като има и достойнство по триплицитет.

Има няколко подхода когато става дума за правене на промяна. Използвам единият от тях, който гласи, че текущото местоположение/обстоятелства е представено от Дом 1, а другото място/евентуалната промяна е представено от Дом 7. Проверяват се двата сигнификатора и планети близко до върха на съответните Домове и се преценява кой има повече достойнство. Планетата, имаща повече достойнство показва, че това, което тя представлява е по-качествено. В немалко случаи е лесна задача това да се определи. Този обаче, изобщо не е такъв.

Меркурий като управител на Дом 1 и питащата вече беше разгледан. Все пак като обобщение: няма качества мястото на този етап, защото е скитащ, но понеже е в ъгловия Дом 4 питащата има сила да действа.

14 градуса и 46 минути Стрелец са на Десцендента, което идеално описва ситуацията, тъй като Стрелец е знакът на пътуванията в чужбина и на големи разстояния, a питащата обмисля дали да не се премести в друга страна. Юпитер представлява другата държава. Юпитер, който тъкмо е станал ретрограден, е на 3 градуса и 24 минути в Овен в Дом 11.

Още повече, Юпитер управлява Дом 11 – сферата на приятелите, и по този начин слага знак за равенство между приятелката на питащата и мястото, за което питащата се колебае дали да не се премести. Картата идеално описва ситуацията – както трябва и да бъде ако въпросът е искрено зададен. Ако питащата ше си сменя местожителството, то тя ще го направи като отиде да живее в другата държава, при приятелката си, която живее там. Юпитер е и разположен в Дом 11. Има достойнство по триплицитет и терма. Обаче е ретгрограден, което е нараняване и показва незавършеност и/или промяна на дадено решение.

Сравнявайки управителите на Дом 1 (текущото място където е питащата) и Дом 7 (мястото, за което се чуди дали да се измести и където живее приятелката й) се вижда, че другото място е доста по-добро, тъй като Юпитер – управителят на Дом 7 има сила и е разположен в най-щастливия Дом в хороскопа, докато Меркурий – управителят на Дом 1, макар да е в ъглов Дом, е в най-ниската част на хороскопа и е скитащ, тоест няма сила. Това е една индикация, че преместването е по-добрият вариант за питащата.

При въпроси от подобно естество аспектна връзка между сигнификаторите далеч не е от такова значение. Много по-важно е състоянието им по сила и позиция. Също така, щом са намесени човешки отношение приемането между съответните планети е от голямо значение. Важни са аспектите на Луната и на основния сигнификатор. Те показват какво ще последва, тоест ако има благоприятни образуващи аспекти, това е индикация да се направи промяната. Ако обаче сигнификаторите на питащата отиват към по-лошо положение, отколкото са в момента на задаване на въпроса, това е знак да не се прави промяна.

Какво правят сигнификаторите на питащата? Интересен факт е, че и Меркурий, и Луната са се отделили от Юпитер, съответно с тригон и квадрат, тоест питащата е била преди време заедно с приятелката си. Меркурий не сключва аспекти, тоест е на празен курс. Това е едно показание, че питащата ще остане на мястото на което е. Луната прави тригон на Венера, която е на 14 градуса и 57 минути в Дева, в съвпад с Дом 5.

Макар Венера традиционно да е Малкият благодетел, в случая е злосторник, зашото не само че е в падение, а е и скитаща. Това е показание, че лошо ще последва, ако питащата направи промяна. Венера управлява Дом 12, в съвпад е с Дом 5, на който е и съуправител. Проблеми биха дошли за питащата от скрити врагове (жени), или от прекалено много забавления. Дом 5 е 7-ми от 11-ти – партньорът на приятелката на питащата също е потенциален вариант.

Доста противоречиви показания. Според силата на сигнификаторите трябва да се премести, а според аспектите (бъдещите събития) трябва да остане. Няма как описанието да е друго, тъй като картата отразява живота на питащата, която е под напрежение, объркана и притеснена, а също и отлага вземането на решение, защото не иска да сбърка. Вижда се и че Опашката на Дракона е в съвпад с Дом 2 на питащата – тя има сериозни финансови проблеми.

При подобни завързани карти трябва да се дълбае повече докато се открие решението, тоест практикуващият иска не иска трябва да почва да обръща по-голямо от необходимото иначе внимание на по-дребни, така да се каже, показания.

Да, Луната е в заточение и в лош Дом, което обикновено предрешава нещата, освен ако няма помощ, но ситуацията виси на толкова малко, че просто трябва да се работи с каквото се предлага, колкото и мизерно да е то. В случая първият планетарен аспект на Луната е с Венера наистина, но Луната преди това прави съвпад на Фортуна, а след това прави съвпад и на Главата на Дракона. И трите са в Козирог, и трите се управляват от Сатурн, който е влязъл в знака на екзалтацията си и е в Дом 5, на 11 минути във Везни, където има и достойнство по терма. Управлява Дом 8, (пари на другите хора) 9 (чужбина) и 10 (работа).

Това са добри новини, защото макар да е Големият Злосторник, когато е силен се държи прилично и в тази карта управлява много ключови Домове, а бидейки силен говори, че предлага качество, макар и с много труд и дисциплина. Така че съвпадът с Фортуна носи пари. В голяма част от древните учебници по Астрология аспектите с Фортуна се дават като значителни, каквито са, и че когато няма положителни други, те често спасяват положението. Първоначално това накланя везните в полза на преместване на другото място от страна на питащата. Какъв ще е ефекът на Главата на Дракона върху Луната обаче? Масово е прието да се смята, че Главата е добра, докато Опашката зла, но това определено не е изцяло така.

61-вото Съображение на Гвидо Бонати категорично показва кое е правилното решение в тази ситуация. Ще преведа отсята част от него:

„61-вото Съображение е да проверите дали управителя на Асцендента или Луната е (в съвпад) с Главата или Опашката на Дракона, защото тогава това показва спънки във всеки един въпрос и те ще дойдат от или поради причината, която е обозначена от Дома в който е съвпадът (а именно на Луната или сигнификатора с Главата или Опашката). И е по-лошо когато сигнификаторът или Луната отиват към тях, отколкото когато се отдалечават от тях, тъй като когато отиват към тях тогава те обозначават върховното зло, точно както това, което се случва на този, който е на кораб, който е в опасност и корабът е натрошен в морето, защото тогава няма надежда за този човек”.

Сатурн, който е диспозитор на Главата на Дракона, управлява Дом 8, 9 и 10 и е в Дом 5, тоест злото по адрес на питащата би дошло най-вече от работодателя на приятелката й или някой с по-висш статут от нея (Дом 8 е 10-ти от 11-ти.). Възможно да дойде и от приятелите на приятелката на питащата (Дом 9 е 11-ти от 11-ти) или от й скритите врагове (Дом 10 е 12-ти от 11-ти). Много малко може да се направи, което да намали ефекта на такова смазващо показание. Тоест това е могъща индикация питащата да не се мести.

Какво показва приемането между двата основни сигнификатора? Меркурий приема Юпитер в неговия триплицитет и терма, тоест питащата смята приятелката си за истинска и че може да разчита на нея. Юпитер не приема Меркурий в нито едно от достойнствата му. Още повече, Юпитер е във вмъкнатия знак Овен, тоест Марс е съуправител на приятелката на питащата. По-значимото е, че сигнификаторът на приятелката на питащата е в знака на втората управляваща я планета – приятелката се интересува най-вече от себе си.

Това е подчертано и от факта, че тя е в своя Асцендент. Иначе Марс управлява радикалния Дом 6, а Слънцето Дом 6 на приятелката. Юпитер е в знака на управление на Марс и този на екзалтация на Слънцето, тоест приятелката на питащата най-много е фокусирана върху условията на работа, които й се предлагат. Отново показание, макар и не толкова силно както предното, че питащата е много по-добре да си остане на мястото.

Също така забелязвам, че Юпитер по антисията си идва на 26 градуса и 36 минути Дева и става обсаден между двата злосторника Марс – 26 градуса и 22 минути Дева и Сатурн – 11 минути Везни, като последният макар да е има екзалтация и терма и враг на Юпитер по природа. Това е много сериозно нараняване. Показва, че приятелката на питащата е заклещена здраво и няма отърване. Още повече, Юпитер се връща назад и формира образуваща опозиция със Сатурн, а Марс му прави съвпад по антисия.

Сатурн управлява и радикалния, и производния Дом 10. Изглежда, че приятелката на питащата ще има проблеми на работата си и е доста вероятно да я смени (аспект опозиция). Марс и Сатурн са в нейния Дом 7 – на партньора а Сатурн управлява и Дом 9 и 10. Заклещена е между партньора й и нейната работа или образование. Отново показание, че питащата е по-добре да си остане на мястото.

Основният сигнификатор на задаващата въпроса Меркурий е на 5 градуса и 34 минути от влизането в мястото от Зодиака, където има най-много сила, а именно Дева, в която има достойнство и по управление, и по екзалтация, и по терма, че и по фас в последните 10 градуса. Това са страхотни новини. Въпросът обаче е какво означават? В един учебник по въпросна Астрология пише, че ако има промяна в състоянието сигнификатора, която е за добро, това е знак да се направи промяната, в случая преместването. Моето разбиране обаче е, че това е текущата ситуация на мястото, на което се намира питащата. Меркурий е скитащ, тоест й е много трудно, но след време ситуацията коренно ще се промени и то за нейно добро.

Ако това беше единственото силно показание, щях да дам тежест и на другите, за да мога комбинирайки ги да преценя кое е по-доброто решение за питащата: да остане или да се премести. Имайки предвид обаче другите показания, които най-определено сочат, че трябва да остане, моето заключение и съвет към питащата бе да остане на мястото на което е и че скоро време ще има значителна промяна в състоянието й. Ако в близките седмици няма промяна, което е малко вероятно, тогава да помисли може би за друг вариант.

След около 20 дни ме потърси да ми каже, че е настъпила голяма промяна на мястото, на което живее, чувства се по-добре, по-спокойно, намерила си е нова работа и финансовите й проблеми са намалели.

Пример 8: Избор на дата за закупуване на компютър

Това е пример от изборната Астрология.

Ето необходимата предистория, както и информация за това как да НЕ  се поръчва компютър/лаптоп:

Преди 5 години, когато бях в чужбина, си купих най-скъпия HP лаптоп, като на всичкото отгоре си добавих към него неща, което още оскъпи покупката. По това време не се занимавах с Астрология и направих това, което незнаещият би направил – поръчах си го когато имах почивен ден и повече време, смятайки, че няма никаква разлика кога се извършва дадено действие и че щом го поръчвам директно от производителя и си купувам най-скъпият и новият, значи би трябвало да е качествен и дълготраен. Мой приятел също си поръча лаптоп от HP, само че на предния ден и в друг час.

Какво последва? Съвсем обобщено, всички главни части на моя преносим компютър сдадоха багажа, (докато беще в гаранция само 1 се счупи, която беше подменена) дадох сума ти пари за ремонти и части, а на лаптопа на моя приятел, закупен на предния ден в различно време, и то с 40% по-ниска цена, за 5 години му се счупиха само пантите, които подмени за $20.

След обширно търсене изрових фактурата на лаптопа ми, на която е записана датата, часа и минутата на осъществяване на поръчването му. Ще започна с анализа на картата в момента, в който бе поръчан моя лаптоп. Моля имайте в предвид, че това не е избран момент, а е просто събитийна карта. Ако не друго, това е почти възможно най-лошият момент. Тоест ако някой избираше момент подмолно да навреди на друг човек, подтиквайки да си закупи вещ или притежание, със сигурност този астрологичен момент щеше да е един от главните заподозрени2:

Разчитане на събитийната карта, в която бе закупен лаптопа, който редовно се чупеше

оръчване на лаптоп без Астрология

Риби изгрява с по-късни градуси, Овен е вмъкнат в Дом 1. Представен съм от Юпитер, който е в Дом 7, който има достойнство по терма и  е на 16 градуса Везни. Веднага се вижда един сериозен проблем – Юпитер е в близък съвпад с Опашката на Дракона – изключително сериозно нараняване. Ефектът на Опашката е анулиране, изпразване и изхабяване. Юпитер е във вмъкнатия Везни и не съзира нито Асцендента, нито Дом 2 – (областта на личните притежания, какъвто е лаптопът), което също е нелеко нараняване.

Луната е мой съуправител, но по-важното е, че показва стечението на събитията и е от изключително значение да не бъде наранена. Луната е в Дом 1, което е едно от най-сериозните й наранявания, когато става дума за изборна Астрология. Още повече тя е скитаща. На всичкото отгоре е в много близък съвпад с Главата на Дракона, която макар по принцип да се смята за добротворна, наранява изключително много Луната. Луната отива към опозиция с Юпитер – най-неприятният аспект.

Лаптопът е представен от Дом 2, с управител Венера. На пръв поглед изглежда, че Венера е доста силна – в знака на управлението си е, в 7-мия градус на Везни.  Венера обаче не съзира Дом 2, а това е изключително важно. Венера отива към секстил с Фортуна, която е на върха на Дом 6 (хора, които наемаме да свършат нещо за нас) което показва оскъпяването на стоката и последвали разходи за ремонт. По-важното обаче е, че Венера се е запътила към Опашката на Дракона – едно от най-сериозните наранявания. Ако се отделяше от нея лошото щеше да се отминава, а сега тепърва предстои.

Веднага се забелязва и злосторника Марс, който е в партилен съвпад с върха на Дом 2. Марс е в заточение, че и скитащ, в 14-ия градус на Телец. Това е възможно най-лошата конфигурация – да имаш злосторник, който не само че е в заточение, а е в неподвижен знак. Тези знаци дават най-голяма издръжливост. Ако беше силна планета в неподвижен знак, доброто щеше да трае много дълго, тоест лаптопът щеше да е максимално издръжлив, а сега става упорито чупещ се.

И така, управителят на Асцендента е сериозно наранен, Дом 2 е сериозно наранен от злосторника Марс, който е в заточение и скитащ в неподвижния Телец, управителят на Дом 2 макар да има доста сила отива към сериозно нараняване и не съзира Дома си. Луната е управител по екзалтация на Дом 2, скитаща е и е сериозно наранена от Главата на Дракона. На всичкото отгоре и тя не съзира на Дом 2.

Триплицитетните управители на Дом 2 са Венера през деня , Луната през нощта. и Марс участващ. Картата е нощна, но дори и да беше дневна, и двете планети не съзират Дома, който управляват, а Марс много сериозно го наранява. Също така Луната е управител на деня, а Меркурий на часа – и двете планети са наранени. Луната прави опозиция на Юпитер, който управлява Дом 9 – комуникация с чужденци, това показва, че ще имам проблеми в общуването с тях и ще има нерви, което и най-определено стана.

Дом 4 показва как ще свършат нещата. Близнаци е на върха, тоест Меркурий е управител на Дома. Меркурий има достойноство по терма, бидейки в 12-ия градус на Лъв, но е в злосторния Дом 6 – на болестите, гадостите, които животът хвърля към нас и на тези, които наемаме. Меркурий прави квадрат на върха на Дом 2, съответно и на злосторника Марс. След това Меркурий прави секстил на Юпитер, който обаче е сериозно отслабен от Опашката на Дракона и по този начин приема от лошотията на Добротвореца. Квадратът значи нерви, напрежение, извършени усилия, за които после може да се съжалява.

Ако взема Меркурий като управител на Дом 7, и съответно продавача, неговото състояние като сила най-вече, както и квадратът с Дом 2 показва ядове и че отсрещната страна не струва. Има и още едно показание, което е по-силно от останалите дори. Марс е управител на Дом 8, на върха на който е Скорпион. Марс е в заточение и е скитащ, тоест стоката на продавача (2-ри от 7-ми) е скапана и само лошо ще дойде от нея. Единственото хубаво нещо, само по себе си обаче, е това, че Венера е в знака на управлението си. Много по-добре щеше да бъде ако беше в другия си знак – Телец, защото той е неподвижен. Всичко друго сочи само към ядове, нараняване, разходи и лош край.

Избраната вече с Астрология карта за закупуване на компютър

След като беше показано как/кога да не се купува компютър/лаптоп, сега ще покажа кой е най-благоприятният момент да се извърши това действие.

Когато се избира астрологичен момент за нещо, за което Дом 2 е централният, към обичайните правила в изборната Астрология се прибавят и следните:

Юпитер се усилва, тъй като е сигнификатор на богатство и притежания, а също така се свързва с този Дом по халдейската подредба, а не Венера, както правят съвременните практикуващи. Усилва се и управителят на Дом 2 в рождения хороскоп, като по възможност се свързва с благотворни планети или с такива, обещаващи богатство/притежания в рождената карта.

И така, ето картата за избрания от мен момент, в който поръчах компютъра:

Поръчване на компютър с изборна Астрология

Денят е Събота, управляван от Сатурн, часът е управляван от Меркурий, който управлява компютрите и всякакви форми на комуникация.

5 градуса и 28 минути Стрелец изгряват и аз съм представен от Юпитер, който е в Дом 4 в знака на управлението си Риби, на 28 градуса и 44 минути, като има достойнство и по фас. Юпитер е ретрограден което показва нараняване. Тъй като тази планета е от висшите и е ретроградна всяка година по 4 месеца, няма как това да се избегне и същевременно да се купи компютъра навреме, затова съм я усилил доста – в ъглов Дом и знака на управлението си. Ретроградното движение показва също и че дадено действие се извършва повторно – купувам си компютър/лаптоп отново. Юпитер съзира и Асцендента, и Дом 2 – на компютъра. Слънцето прави опозиция на Юпитер от Дом 10, след 3 градуса и 24 минути, като управлява Дом 9. Това показва конфликти с чужденци или от висшестоящи, но към мен, а не към компютъра.

Юпитер управлява Дом 4, показващ края на нещата. Това е силно и убедително показание, че ще свършват добре. Юпитер е в партилен съвпад с ретроградния Уран, който е също в Дом 4 на 28 градуса и 44 минути в Риби, само 4 минути разлика. Според съвременната Астрология Уран управлява компютрите. Това е много добър знак, макар и определелно второстепенен – аз съм в съвпад с компютъра.

Луната е мой съуправител и показва стечението на нещата. Ключово е да не бъде наранена. Скитаща е в Дом 2 – на компютъра, на градус и 17 минути, но съм я избрал да бъде във Водолей, който е неподвижен знак и дава дълготрайност. Луната нараства, което е положително и се избира когато се слага ново начало и се чака развитие. Луната прави квадрат на Марс, което определено е нараняване, но не максимално сериозно, тъй като Марс е изключително силно поставен. След това прави секстил на Асцендента, което е положително. След това прави тригон на Сатурн – който представлява компютъра.

Това е най-важният аспект на Луната и е силно положителен, тъй като Сатурн е диспозиторът и Алмутенът на Луната. След това Луната прави квадрат на Венера, която е в заточение и като такава е злосторник. Това е сериозно нараняване, тъй като става в неподвижни знаци. Няма как да бъде избегнато обаче, защото трябва да се съобразявам и с работното време на магазина. Последният аспект на Луната е секстил към Фортуна, която е силно поставена – на 11 градуса и 20 минути в Овен, в ъгловия Дом 4, като управителят й е Марс, който е най-силната планета в картата. Това е много важен аспект, не само защото е последният, а и защото е положителен. Ако броя Нептун, тогава Луната прави съвпад с него, който е на 26 градуса и 33 минути във Водолей, ретрограден в Дом 3.

Компютърът е мое потенциално притежание и като такъв е Дом 2. Управляван е от Сатурн, който трябва задължително да бъде максимално укрепен. Сатурн е изключително силен – на 6 градуса и 12 минути във Везни, като има достойнство по екзалтация и триплицитет и е в ъгловия Дом 10. Сатурн е под лъчите на Слънцето, но има доста сила, а и Светилото е в друг знак. Сатурн е управител и на деня и като такъв допълнително играе важна роля и дарява с издръжливост, дълголетие, търпение, организация. Цветът на Сатурн е черен и съответно си избрах черна кутия, вместо бяла, която също се предлагаше.

На върха на Дом 2 са точно 4 градуса Козирог. Плутон е съвпад с върха на Дома, ретрограден на 2 градуса и 48 минути Козирог, но е външна планета и като такава не е особен фактор. Главата на Дракона е в Дом 2, на 8 градуса и 58 минути ретроградна в Козирог. Ефектът й е изобилие и увеличаване, което в този контекст на избиране на момент за купуване на компютър, е силно положителен.

Възлите на Луната оказват такова силно влияние когато са в най-важния Дом за дадено избиране на момент, че ако Главата, която по принцип е благотворна, вредеше в този случай, трябваше да избирам друга карта. Марс е управителят по екзалтация на Дом 2. Марс е най-силната планета в картата: има достойнство по управление, триплицитет, терма и фас. Поставен е в Дом 11, който е един от най-щастливите Домове. Марс прави секстил на върха на Дом 2, което е силно положително. Така че и трите управителя на Дом 2 са изключително силни (Сатурн по управление, Марс по екзалтация и триплицитет), и съзират върха на Дома.

Избрах възможно най-добрия момент, имайки предвид контекста разбира се, както и моят рожден хороскоп. Купуването на стоки/услуги/имущество не е толкова сложно както когато са намесени хора и съответно свободна воля или поне някои моменти, които остават с отворен край. Поради тази причина най-важното в подобен избор е да се усили управителят на компютъра, Луната, да има неподвижни знаци, гарантиращи дълготрайност и управителят на Дом 4, показващ края на нещата, да не бъде наранен поне. Меркурий като управител на часа беше избран специално, защото управлява компютрите и общуването. Меркурий е изключително силен в Дева – знакът на неговото управление и екзалтация. Разположен е в падащия Дом 9, на 6 градуса и 38 минути, но управлява ъгловия и важен Дом 10.

Имаше ли други потенциално подходящи дати/моменти за закупуване на компютър?

Първо и най-важно гледах Меркурий – управителят на компютрите и техниката. Беше ретрограден и го чаках 2-3 седмици да дойде до 2-ра станция и да понабере скорост. Ако бях да избера по-ранен момент, щеше да се движи много бавно, което е категорично недопустимо. В тази карта се движи с 49 минути на ден и скоростта му нараства стабилно. Меркурий е точка 1.

Ако бях да да избера няколко минути по-късно да поръчам компютъра, Луната щеше да е вече управител на часа, а тя е има нараняване, скитаща е и не управлява компютрите. Да, Сатурн щеше да прави секстил на Асцендента, но определено предпочитам управителят на часа да е много силен. Още повече той съотвества на избора – купуването на комютър.

Луната разбира се трябва да е добре поставена. Не мога да я дърпам много назад във времето поради точка 1. Ако беше на предния ден, щеше да избегне квадратите към Марс и Венера но щеше да е в заточение. Кое е по-добре? Разбира се, че да има квадрати, защото Луната събира влиянието на всички планети и ако е наранена, ефектът се намалява и изкривява. Още повече, влизайки във Водолей, отива в неподвижен знак – точно какъвто ми трябва, защото дава дълготрайност. Ако бях да я оставя напред – да влезе в Риби, щеше да прави опозиция на Слънцето, което абсолютно трябва да се избягва. Да, последният й аспект щеше да е с добротвореца Юпитер, но нямаше да се свърже със Сатурн (компютъра), което е крайно непрепоръчително.

Ако беше в Овен, вече щеше да е минала пълнолунието и да намалява. Но това не е най-големият проблем. Единственият аспект, който й оставаше беше опозиция на Сатурн, за което и дума не може да става. Ако беше в Телец, щеше да е екзалтирана, но евентуално да прави опозиция на Марс и Венера и да не сключва аспект със Сатурн. Дотогава Слънцето щеше да се е придвижило в знака на падението си – Везни, а не забравяйте, че Луната няма собствена светлина, а отразява тази на Слънцето според неговото собствено достойнство/слабост.Не искам злосторно Светило, в силен Дом, в картата си! Оставаше й тригонът с Меркурий и секстил с Юпитер, но става дума за още поне 7-8 дни чакане, към което като се добави и отслабеното Слънце прави този избор неподходящ.

Разбира се, преувеличено е да се смята, че чрез избирането на момент за закупуване на вещ, животът на компютъра, в този случай, може да бъде прекомерно увеличен, тъй като си има срокове за изхбавяване на частите. Не това обаче е главното. Важното е да се избере момент, в който закупената стока е по-добра от останалите. А това определено си струва пред алтернативата – купуване “на сляпо” на стока в момент, в който тя може съвсем спокойно да е с доста по-ниско качество от останалите.

В заключение ще цитирам българската мъдрост: “Парен каша духа”.  Тези, които са готови да рискуват четирицифрени суми за нещо, което ежедневно ще ползват години наред, правят това на собствен риск и последствия, пък било то и от невежество, както аз направих първия път, когато не се занимавах с Астрология.

1 Тук не обсъждам качеството на съдебната система, масовите машинации и дали дадено дело е справедливо или скалъпено.

Все пак ще кажа, че въпросът е зададен от чужденец, живеещ в западното полукълбо, където веднъж хванал те на мушка, законът не прощава.

2 За да не издавам лична информация съм премахнал голяма част от данните в картата. Въпреки това предоставената информация е достатъчна да се види същността на момента.

Забележка: Тези астрологични примери бяха категория, но сега съм обединил постовете в един. Бяха писани в стария ми блог между май и септември 2010г. Teкстът и разчитането на картите с астрологични примери ги публикувам в първоначалната им форма, без редакции.

4 thoughts on “Астрологични примери”

 1. Стефанова

  Здравейте, много интересни казуси. Имам въпрос относно домовете в хорарната астрология- кой дом отговаря за спорта? Имам предвид дейността спорт като фитнес или футбол например. Колебая се между 3 дом(движение, някои тук поставят хобитата) и 5 дом(забавление, хоби, дейност,която носи удоволствие). Ако въпросът е добре ли е за мене да спортувам, към кой дом отнасяме спорта?
  Поздрави

  1. Здравейте,

   Спортът сам по себе си спада към 5 дом.
   Понеже споменахте думата “дейност”, ако човек пита като възможна кариера или работа, тогава вече въпросът ще касае 10 дом. Иначе във въпроса Ви касае 5 дом.
   Поздрави,

 2. Здравейте,
  В един от примерите използвате обърнатия трети дом на сестра Ви (тоест радикален 5-ти). Тя Ви изпраща книги – възможно ли е да се ползва нейния 2-ри дом вместо 3-ти?
  Благодаря.

 3. Здравейте,
  Да, абсолютно възможно е да се използва нейният 2-ри, а не 3-ти.

  Приемайки го като 3-ти дом е от школата на астролози, които третират книгите като пратки/колети/писма, а не като нечие движимо имущество.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *