Как някои астролози манипулират потенциалните си клиенти s

Как някои астролози манипулират потенциалните си клиенти

Как някои астролози манипулират клиентите си – какви методи за манипулация и влияние използват някои астролози върху потенциалните си клиенти;

Примери за манипулация, как да ги разпознавате и как да им противодействате;

Целта на видеото ми не е да именува и атакува конкретни астролози, а да образова хората. Защото образованият, знаещият и критически мислещият човек не може да бъде манипулиран. С това знание и като не се подкрепят подобни манипулиращи астролози, след естествен подбор ще се извърши тяхната пресявка. Така начините, с които астролози манипулират, ще стават все повече публично достояние и претенциите на обществеността към астролозите ще нарастват. Това е ще е добре дошло, защото ще принуди/мотивира астролозите да се обучават и да работят още по-усърдно.

Жените са по-податливи на подобна манипулация, тъй като при тях дясното полукълбо на мозъка и чувствата/Луната имат по-водеща роля спрямо лявото полукълбо и разума/Слънцето. Разбира се, за да има баланс в Природата, мъжете са по-податливи в други отношения, но това не е предмет на настоящото видео.

Проблем с критическото мислене у хората е основният фактор, който позволява на подобни астролози да манипулират своите потенциални клиенти.

Обаче има и друг голям проблем, на който не се обръща внимание. Това е фактът, че интернет и особено социалните медии променят химията на мозъка, водят до пристрастяване и до отклонения в мислите и поведението, което не биха възникнални при среща лице в лице. Поне няколко специалисти, които напуснаха корпорацията Фейсбук, говориха за това.

Нашето тяло и мозък не са предназначени в еволюционен план за такива отношения. Когато видиш човек на живо, с който потенциално би имал вземане-даване (в случая, астролог), ще получиш сигнали – и на съзнателно, и на несъзнателно ниво. Добре известен е фактът, че словестното общуване носи по-малка част от общата информация/сигнали, които регистрираме с цялото си същество.

Сетих, че е добре да включа друга важна информация. За да не правя друго видео, ще я дам тук. Тя е от друг много известен автор, на име Орен Клаф (Oren Klaff), който е друга Вселена в това отношение.

Човек е устроен така, че на практика да не е възможно едновременно да ползва разумната/висшата част и влечугоподобната/низшата част от мозъка си. На практика всички методи за влияние са базирани на изключване на рационалната част на мозъка и максимално създаване на силни усещания, емоции (без страх!), сетивни активации, страстни и ненаситни желания, удоволствия. Идеята е човек да бъде вкаран в състояние, в което не мисли, а действа ирационално и импулсивно.

По друг начин казано, хората не се манипулират с факти и числа, което е рационалната част. Те се манипулират със специфични техники, които “гъделичкат” влечугоподбната/ненаситната част у мозъка.

Най-лесно е с пример: колкото и да се говори на даден човек за това колко по-полезен е спанакът от шоколада, в момента, в който човек види шоколад и буквално спира да мисли, защото ненаситната част на мозъка се активира, потискайки рационалната. Факти и числа като калории и захар, остават на заден план.

Това е мечтата на манипулиращите астролози: да ви убедят, че тяхната услуга е най-добрият шоколад за вас, изключвайки рационалната част у вас.

Източници:

Influence – Science and Practice by Robert Cialdini 1993 3rd edition

Yes! 60 Secrets from the Science of Persuasion by Noah Goldstein, Steve Martin and Robert Cialdini 2007

Pre-suasion – A Revolutionary Way to Influence and Persuade by Robert Cialdini 2016

Горещо препоръчвам книгите на Робърт Чалдини. Първата, “Влияние” е абсолютно задължителна в съвременния свят.

Ето от тук можете да си ги закупите преведени на български (не познавам хората от това издателство, просто предоставям информация):

https://iztok-zapad.eu/robart-chaldini

С интерес очаквам вашите коментари и въпроси.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *