Влиянието на Астрологията в човешката история

Влиянието на Астрологията в човешката цивилизация е огромно. Тази наука е толкова всеобхватна и безкрайна, че за да може даден човек дори само да започне да се опитва да схване до каква степен влиянието й е проникнало във всички главни сфери от живота, трябва да има познания по история, география, математика, астрономия, медицина, религия, изкуство, политика, военно дело.

Следователно целта на тази статия е да предостави едно солидно количество фактологична информация от тези области така, че да запълни немалко пропуски и да спомогне за схващане на абсолютно ключовата, макар и често задкулисна, роля, която Астрологията е играла и играе в оформянето на човешката цивилизация.

Едно задоволително разглеждане на всички тези сфери би отнело написването на цяла голяма книга. Тъй като това вече е направено1, ще се спра на отсята фактология от нея.2

Ежедневни думи с астрологичен произход

Преди да разгледам влиянието на Астрологията върху множество сфери от живота, ето някои ежедневни думи, които произлизат от нея. Някои от тях са съвпад, опозиция, прогноза (forecast), аспект, лунатик, венерически, бедствие (disaster), влияние (influence, подобно на латинското influenca за грип, тъй като ефектите на всички епидемии се преписвали, че идват от небесата).

Говорим за „меркуриеви хора”, „сатурнианци”, радостни (jovial) темпераменти. Също, хора които смятат, че са родени късметлии или каръци (родени под щастлива звезда – born under a lucky star or ill star). Терминът падение е астрологичен, тъй като падането или есенното равноденствие отбелязва залязващия знак в зодиакалната година. Думата революция е взета от астрологичната техника на Слънчевото завръщане. Тя е основна предказателна техника в средновековната Астрология.

Седемте чудеса на света, нотите и дните от седмицата

Чудесата на света отговарят на седемте планети:

 • Родоският колос е олтар на Слънцето
 • Храмът на Диана Ефеска е на Луната
 • Фарът на Александрия е на Сатурн.
 • Храмът на Зевс е на Юпитер
 • Мавзолеят в Халикарнас е на Марс
 • Висящите градини на Семирамида е на Венера
 • Голямата пирамида в Гиза е на Меркурий

Думата седмица по-скоро трябва да се изговаря седмица (с ударението върху “и”), защото всяка от седемте планети управлява един от дните от седмицата. Това е цикъл и той се повтаря. Тоест, започва нова седмица:

влиянието на Астрологията върху дните от седмицата

Седемте смъртни гряха отговарят на седемте планети:

 • леност (Сатурн)
 • гордост (Юпитер)
 • гняв (Марс)
 • лакомия (Слънцето)
 • похотливост (Венера)
 • алчност (Меркурий)
 • завист (Луната).

Бащата на съвременната астрономия, астрологът Йоханес Кеплер в труда си „Хармонията на света” обяснява, че всяка планета съответства на нота в стълбицата. Слънцето е C, Сатурн е D, Меркурий е E, Луната е F, Марс е G, Венера е А, Юпитер е B.

Също така, Сатурн и Юпитер са басовете, Марс е тенорът, Венера е котраалтото, Меркурий е сопраното.

Влиянието на Астрологията върху политиката

Хора в древността за които е известно, че са били астролози или са ползвали Астрология:

Талес, Платон (в края на живота си), Анаксимандър, Теофраст, Хораций, Овидий, Пропертий, Александър Велики, Дарий, Сенека, Виргилий. Също, римските императори Август, Тиберий, Веспасиан, Адриан, Септимий Север.

„Оо стига момчето ми, не от гъби трябва да се притесняваш, а от ножа на някого някой ден. Но това няма да стане скоро”. Гуетоний, цитиращ император Веспасиан, който се обръща към неуохотата на сина си, и бъдещ римски император Домициан, да не яде гъби една вечер.

Домициан отричал Астрологията от страх и се опитал да я дискредитира като попитал и предизвикал един астролог, на име Асклетарион, да предскаже как ще изглежда неговата собствена смърт. Асклетарион отвърнал, че той в крайна сметка ще бъде разкъсан от кучета. За да направи напук на предказанието, и може би да демонстрира, че съдбата е възможно да бъде надхитрена, императорът наредил Асклетарион да бъде убит веднага и да бъде подготвен за кремация на един прогребален огън. Огънят бил запален, но когато пушекът почнал да се вдига, той бил изгасен от силен вятър и някакви диви кучета, които дебнели наоколо, погълнали полуизгорелия труп. Когато му дошло времето, макар да бил взел мерки да го предотврати, Домициан бил наръган с нож в точния ден и час. Както било предказано когато се родил.

Задължително трябва да бъдат споменати и астролозите от първите няколко века на новата ера. Имам предвид: Фирмикус Матернус, Доротей Сидонски, Тразил (съветник на Тиберий), синът му Балбил, също Манилий и Вeтиус Валенс. Запазени са книги от Матернус, Доротей, Манилий и Валенс.

По времето на наследника на Карл Велики – Луи Благочестиви (814-840), се говорило, че всеки от династията на Каролингите имал личен астролог-съветник. Такъв имал и Вилхелм Завоевателят, които разчитал на Жилбер Мамино – епископ на Лисие.

След унищожаването на Западната римска империя в края на 5в, Европа изпада в тотална образователна и духовна криза. Когато арабите превзели Испания и навлезли в Европа, тяхното влияние и мощ се увеличили многократно. Политическият и икономически апогей на арабската цивилизация е през през средата на 8 и началото на 9 век, в което време тя надминала дори Констатинопол.

За определянето на най-благоприятния момент на започването строежа на столицата Багдад, били използвани трима бележити астролози – Маша’алах, Наубахт и Умар ал Табари. Градът бил основан на 31 Юли 762г в 14h.40m.

Цитирам тези детайли, за да покажа колко ценена и уважавана е била Астрологията. Малко по-късно (края на 8-ми, до 11 век) се появяват Ал Кинди, Абу Машар, Абу Али Алкаят, Ал Кабизи и Ал Бируни. Това са астролози, обезсмъртили имената си с трудовете си, които са достъпни и до ден днешен.

Само за сравнение с мощта на Багдад, ще кажа, че по това време Париж и Лондон са няколкохилядни селца. А населението на Багдад е 1 млн. и е най-големият град в света. Арабската империя се е простирала от атлантическото крайбрежие на Испания до Средна Азия. Когато наследникът на основателя на Багдад – халиф ал Мансур, неговият внук Харун ар Рашид (786-809), установил контакти с най-могъщия европейски монарх по това време – Карл Велики, и започнали да си разменят подаръци и пратеници, станало ясно, че арабската цивилизация е много по-напред в развитието си спрямо европейската. Европа се събудила за духовни реформи чак няколко века по-късно.  Това станало, когато започнали да се превеждат от арабски Аристотел, Платон, Птолемей и много други.

Някои средновековни монарси, ползвали или практикували Астрология:

Aнри II и Шарл IX от Франция, Алберт Велики, Катерина Медичи (отлично владееща Изкуството), императорът на Свещената римска империя Карл IV, Шарл V от Франция. Когато последният умрял през 1380г било открито, че 1/10 от библиотеката му съдържа астрологични трудове.

Заслужава да се спомене и името на френския астролог Мишел Нострадамус. Той е известен най-вече със способностите си на психик, но всъщност има публикувани астрологични прогнози и материали.

Френският астролог от 17в и професор по математика Жан Баптист Морен, бил съветник на крал Луи XIII. Той е бил и на раждането на краля Слънце – Луи XIV, на когото направил рожден хороскоп и предсказал дълго и успешно управление. Кралят, включително чрез помощта на регенти докато бил дете, управлявал 72 години (от 77 години живот). Това е дълголетие, което не е било постигано от друг владетел през последните 2000 години.

Добре известен е случая с английската кралица Елизабет I и астролога и магьосник Джон Дий. Той й предсказва, че не само, че няма да бъде екзекутирана докато е в затвора, а ще стане кралица и ще царува дълго и успешно. Когато това се случва за изненада на царските кръгове, Дий е назначен за нейн личен съветник. Той също й помага като избира астрологично момента на коронацията й (15 януари 1559, 12h 15m). Става нейн шпионин и се подписва с 007. Това са инициалите, които авторът Иън Флеминг заема като идея за поредицата си книги „Джеймс Бонд”.

По време на управлението на английския крал Чарлс I (1625-1649), често бил изчисляван събитиен хороскоп за началото на сесиите на Парламента. Това се е правило като средство да се определи как ще минат. Точно по това време е живял и безспорно най-известният английски астролог Уилям Лили. Той е бил виртуоз особено по въпросна Астрология. Предсказал Големия пожар в Лондон през 1666г, помогнал на краля на Швеция и бил награден. Бил страната на парламентаристите в гражданската война, и колкото и да се опитвали да го спечелят на тяхна страна, роялистите не успяли.

В по-скорошната история редица водещи политици ползват услугите на астролози. Хитлер е ползвал няколко астролога, които е убил след като му предказали, че ако нападне Русия ще свърши като Наполеон. Чърчил е използвал астролога Луис де Вол, който правилно предказал изхода от битката при Ел Аламейн, след като сравнил рождените хороскопи на Ромел и Монтгомъри. През 19 век астрологът Джон Уорсдейл сравнил хороскопите на Наполеон и дюкът на Уелингтън предсказал, че ако един ден се срещнат на бойното поле Уелингтън ще триумфира. Шарл де Гол е ползвал астролога Морис Васе от 1944г до края на кариерата си.

Франсоа Митеран ползва на астролога Елизабет Тесие, докато в същото време Борис Елцин поддържа връзка с руската академия по Астрология в Москва. Роналд Рейгън ползва астролога Джоан Куигли, която му избира благоприятни моменти за най-важните решения в кариерата му на президент на САЩ. Включително обявяването му, че ще се кандидатира повторно за президент, инвазията в Гренада, атаката срещу Либия и деликатните преговори с Горбачов по обезоръжаването.

Известен и фактът, че при създаването на държавите Тайланд, Мианмар и Шри Ланка е използвана изборна Астрология.

Влиянието на Астрологията върху военното дело

влиянието на Астрологията - цитат от Франклин

Има доста примери на римски императори, както и на европейски монарси. Ще се спра на един. През 1282г. в битката при Форли, Италия, астрологът Бонати бил на страната на Гуидо Монтефелтро. Последният защитавал града от огромна армия, изпратена от папа Мартин IV. Бонати посъветвал Монтефелтро и армията му да опразнят града и да се върнат в точно избран благоприятен момент. Когато го направили те изненадали огромната превъзхождаша ги армия на папата и постигнали убедителна победа. Бонати предсказал точно какво ще се случи и уведомил Монтефелтро, че ще бъде ранен в бедрото, но ще се възстанови. Така и станало.

Днес техниките на Бонати от епохалния му 1000 страничен труд „Liber Astronomiae” (най-влиятелната астрологична книга писана от Тетрабиблоса на Птолемей през II в от н.е.), в частност откъса „On War (Относно войната) се прилагат успешно от астролози практикуващи средновековна Астрология за прогнозиране на военни конфликти и за спортни състезания.

Астрологията и Великите географски открития

В края на 13 и началото на 14в Марко Поло се завърнал от Далечния изток и написал „Пътешествията на Марко Поло”. В нея той разказал как в дворовете на Кубилай хан имало 5000 астролози.

В Китай, имперският астролог заемал една опасна ниша. Познанието за небесата било превилегировано и всеки управник имал монополов интерес към това, което даден астролог ще каже. През 1583г, когато Матео Ричи – известният йезуитски астроном, пътувал от Пекин, му било казано, че без разрешението на императора е било равносилно на смъртно наказание да се учи математика, която се използва в астрологичните консултации.

Колумб никога е нямало да открие Америка, ако не е ползвал познанието на арабските астролози от 9 век, планетарните таблици на астролога Региомонтан, и ефемериди приготвени от Самуел Закуто. Последният по-късно приготвил великолепния железен астролаб, използван от Васко да Гама в пътешествието му до Нос Добра Надежда. Христофор е имал астрологично познание и е смаял местните индианци като е предсказал лунно затъмнение и метерологичното време. Благодарение на него е подслонил корабите си от една идваща тропическа буря. Самият Колумб е бил вдъхновен от известния френски кардинал и астролог Пиер де Ели (Pierre d’ Ailly).

Toва е свързано с теорията за Големите съвпади между двете най-отдалечени планети – Сатурн и Юпитер. Те се случват веднъж на 960г. Според тази теория, която идва поне от персийците и арабите, и е възприета от латиноговоряшия Запад, важни исторически събития като възходи и падения на империи, раждането на религии и културни преобразувания, били отбелязани от Големите съвпади. Този период е главен източник на нашата идея за хилядолетието. В него планетите завършват един кръг на Зодиака, като се комбинират в различни знаци.

В рамките на този период от 960 години, двете планети заемат един и същ градус звездна дължина 48 пъти. Човешката история била обяснявана от разгръщащото влияние на тези съвпади, като промените зависели в кой от четирите елемента: въздух, огън, вода, земя, били съединени планетите. За де Ели, подобни Големи Съвпади дали началото или съвпадали с Голямото наводнение, падането на Троя, смъртта на мойсей, основаването на Рим, настъпването на християнството. Трудът на де Ели убедил Колумб, че краят на света е близо и че ще бъде придружен от едно покръстване. Поради тази причина Колумб се нарекъл Christophorus (или Christo-ferens, както се подписвал) – „носителят на христос” и се приемал като агент на работата на Бога, в момент в който света наближавал последните си дни.

През 1514г Фернандо Магелан, с помощта на астролога Руй Фалейро, разбрал, че островите Малуку (днешна Индонезия) са разположени в сферата отредена на Испания, от папата в договора от Торседия. Двамата отишли в Испания и през 1519г получили кораби. Магелан поканил Фалейро, но той използвайки въпросна Астрология и виждайки крайният успех и слава, но и масовата смърт, която щяла сполети Магелан и екипажа му, отказал.

На 20 септември 1519г опънали платната и през следващите 18 месеца техният непоколебим капитан открил протоците, които щели да носят името му. Той станал първият мореплавател, който направил околосветска обиколка. Магелан кръстил Тихия океан, преодолял бунтове и метежни бури, ял волски кожи и дървени стърготини, за да не умре от глад. На 21 април 1521г бил убит заедно с голяма част от екипажа си след като влязъл в съперничество с различни племена.

Влиянието на Астрологията върху религията

Поне 12 папи са били също поддръжници или практикуващи Астрология. Измежду тях са:

 • Юлий II
 • Павел III
 • Сикст IV
 • Инокентий VIII
 • Лъв X
 • Урбан VIII.
 • Юлий II използвал изборната Астрология, за да определи деня на коронацията си
 • Павел III да определи точния час на всяка една колегия на кардинали
 • Сикст IV определял всички важни дати и срещи според планетарните часове. Той използвал помощта на астролога Региомонтан в неговата календарна реформа
 • Инокентий VIII се консултирал с въпросната Астрология  в оформянето на международните си отношения
 • Лъв X основал катедра по Астрология в Сапиенца.
 • В Рим по време на дните на Урбан VIII (1623-1644) “Астрологията била по-популярна сред народа от картите и заровете”.
 • Папа Силвестър II учил Астрология в библиотеката на Кордова. Тя съдържала 600 000 ръкописа и се равнявала на великолепието на тази в Багдад.

Катедрали, изобразяващи Зодиака:

 • Нотр Дам в Амиен
 • Реймс
 • Кремона
 • Сейнт Маркс.
 • Градът Оксфорд е кръстен на зодиакалния знак Телец (Звездният Бик; Ox на английски)

Астрологията и учените

Един от бащите на астрономията, древногръцкият астролог, географ, математик (откривател на тригонометрията) Хипарх, наблюдавал и отрил над 850 звезди, през 2в пр. н.е.

Клавдий Птолемей, древногръцки астролог, астроном, математик, географ, живял 200 години по-късно, бил силно повлиян от Хипарх. Той е автор на Геоцентричната теория за Земята. Тя властвала близо 1500 години преди да бъде оборена и отхвърлена от Галилей, Коперник и Кеплер3. Птолемей е каталогизирал над 1000 звезди. Точно в ненадмината Александрийска библиотека, съдържала 700 000 ръкописа, и в която Евклид написал „Елементите” – най-важният математически труд в историята, Птолемей написал труда си Тетрабиблос (4 книги). Това е най-влиятелната книга в историята на Астрологията, или поне от гледна точка на последните 2000 години.

Друг научен колос и астролог е Галилей. Нютон е изучавал астрология и я защитавал, Гьоте е имал астрологични познания.

Един от светилата на съвременната астрономия – датчанинът Тихо Брахе, бил умел астролог. Коперник имал копие на Алмагеста на Птолемей, както и на арабския Астролог Albohazen. Всъщност точно почитането на Слънцето от Неоплатонизма (на чийто идеи до голяма е залегнала средновековната Астрология, както и на Херметизма и Кабала), а не математическите изчисления, е това, което вдъхновява идеята на Коперник за Вселената, която има Хелиоцентричен дизайн.

В Късното Средновековие (когато е и златната ера на това Изкуство в Европа), катедри по Астрология били основани в университетите в Париж, Падуа, Милано, Болоня, Флоренция, Виена, Оксфорд.

Някои от най-великите учени на епохата били астролози. Имам предвид Пиетро д’ Абано, Джиорджио Пуербах и Региомонтан. Последният е бил професор по астрономия и Астрология във Виена, чиято работа била ценена от Колумб. Региомонтан превел Алмагеста на Птолемей и бил придворен астролог на краля на Унгария през 15 век.  Много видна фигура е и Марсилио Фичино, който дал началото на Ренесанса, превеждайки Платон и съживявайки Неоплатонизма. Бил съветник на Козимо де Медичи и се радвал на благословията му.

Майкъл Скот помогнал да се преведе Аристотел на латински. Преместил се в Сицилия, където станал свещеник и помогнал на двама папи. После станал придворен астролог на императора на Свещената римска империя Фредерик II, в края на 12-ти и началото на 13-ти век.

Влиянието на Астрологията върху медицината

Бащата на медицината Хипократ: „Доктор, който не разбира от Астрология, е глупак”.

Бележитият древногръцки лекар Гален използвал медицинска Астрология и особено познанието за четирите темперамента.

Най-известният арабски доктор Абу Али Ибн Сина, латинизиран като Авицена, също ползвал медицинска Астрология.

В най-стария университет в Европа – този в Болоня, мотото на катедрата по медицина било: „Доктор без Астрология е око, което не вижда”.

Един от най-известните и признати лекари в света през 16 век – италианският астролог Джироламо Кардано, бил ненадминат в диагнозите и лечението си.  Бил и математик, изпреварил времето си. Помогнал да се  постави началото на съвременната алгебра, разяснил правилата за решаване на кубическите уравнения.  Преподавал в университета в Болоня. Много пъти смайвал бележити лекари, незанимаващи се с Астрология, които нямали идея за причините за някои редки заболявания. Спасил над 100 човека, отписани като безнадеждни от ортодоксалните лекари.

През 1552г приел предложение да пътува до Шотландия да посети Джон Хамилтън, архиепископа на „Сейт Андрюс”, който страдал от странна болест. След като построил астрологична карта, Кардано открил причината за болестта и го излекувал. Благодарният духовник му дал породист кон, скъпоцености с голяма стойност и 900 златни крони.

Въпреки всичко, Кардано бил помолен да погледне в бъдещето на архиепископа и с голяма прямота изрекъл: „Успях да те излекувам от болестта ти, но не мога да променя съдбата ти, нито да успея да предотвратя да не бъдеш обесен”. 18 години по-късно църковникът бил призован от съда и обвинен в измама от кралицата регент на Шотландия и обесен на вратата на двореца й. Междувременно Кардано пътувал из цяла западна Европа, по покана на различни крале и благородници, и отвсякъде ехтяли възхищение и благодарности по негов адрес.

Друг бележит астролог (също ботаник и лекар) е англичанинът от 17 век Николас Кулперер. Той си навлякъл гнева на лекарите, тъй като лекувал с Астрология и билки и нямал диплома. През 1642г бил обвинен, че е вещер поради тази причина. След атаки и натиск разбрал, че ще трябва да взема лекарска диплома, за да бъде оставен намира. По отношение на ортодоксалните лекари той казвал; „Научили са малко от времето на Хипократ”.

Кулперер лекар официално и накарал лекарите завинаги да го намразят като превел от латински на английски „Physical Directory или The London Pharmacopoeia. Подобно на превода на библията, този бунтовнически акт изведнъж направил древното познание достъпно за всички. През 1653г той издал “The English Physician or an Astro-physical Discourse on the Vulgar (Common) Herbs of This Nation – огромен астрологичен учебник за лекуване с билки. Известна днес като „Culperer’s Herbal (Билков наръчник на Кулперер), това е единствената книга на английски език, освен библията на крал Джеймс от 17 век, която постоянно е в печат откакто е излязла.

В основата на метода на Кулперер била класическата анатомия на Гален, доктрината за четиритете темперамента, която била съединена със средновековната доктрина на резонанс или съотвествие между всички създадени неща, както и Астрологията, която заемала ключово място.

Ето Кулперер относно лечението: „Ако наистина смятате цялата Вселена като едно обединено тяло и човекът като образец на това тяло, няма да изглежда странно на никого, освен на побърканите и на глупаците, че звездите би трявало да имат влияние върху тялото на човека, имайки предвид, че той е образец на Сътворението и трябва да съдържа един звезден свят, изобразен вътре в самия него….Всеки низш свят се управлява от по-висшия от него, и получава влияние от него”.

Астрологията и изкуството

Данте Алигиери, в неговата „Божествена комедия” – едно от най-влиятелните произведения в историята на изкуството, поставил Майкъл Скот в една от сферите на ада. Той поставил също Астролога Гвидо Бонати в ада, чак в осмия кръг. Това е защото според Алигиери само Бог има право да вижда бъдещето. Като наказание, в ада Бонати бил изобразен с обърната глава наобратно, за да не може да вижда бъдещето.

Голяма част от рисунките на Ботичели, Микеланджело, Тинторето, Дюрер, Рубенс, Йеронимус Бош едва ли могат да бъдат разбрани без отнасяне до астрологични теми. „Видението на Езекил” на Рафаел изобразява Бог заобиколен от неподвижните знаци. Украшенията му за палата на Чиги показват планетите и съзвездията като богове. Ботичели е автор на картината „Венера и Марс”. Трудовете на Джефри Чосър, Данте, Рабле, Шекспир и на други са богати на астрологични теми.

В „Божествена комедия”, Данте започва странстванията си когато Слънцето е в Овен – началото на Зодиака. Също така, както той казва – знакът, управлявал когато Бог създал света. „Ако не беше влиянието на звездите, децата щяха да бъдат точно като родителите си”, написал той.

Чосър, който бил в двора на Едуард III, бил много добре запознат с труда на Гвидо Бонати, Майкъл Скот, както и Птолемей и арабски източници. Неговите „Кентърберийски приказки” изобилстват от астрологично познание.

Има над 200 отпратки към Астрологията само в пиесите на Шекспир: „Дванадесета нощ”, „Ричард III”, Хенри IV”, “Хенри VI”, “Хамлет”, „Юлий Цезар”, „Ромео и Жулиета” са „ любовници, безнадеждно свързани от звездите” и пр.

Астрологията и финансовото богатство

ВСИЧКИ големи и влиятелни корпорации използват астролози. Особено в САЩ има доста информация и точни данни за основаването на големите корпорации. В немалко учебници по финансова Астрология могат да се намери значително количество рождени карти, в които ясно се вижда „ръката” на астролози. Много по-трудно обаче е да се намерят и данните на основателите на тези компании.

Джей Пи Морган: „Милионерите не използват Астрология, милиардерите го правят”.

Безспорно най-известният и успял играч на борсата е американецът Уилям Ган. За него, „Тикер и инвестмънт дайджест” (камарен орган към борсата в Ню Йорк) съобщава, че през Октомври 1903г е имал 286 печеливши и 22 губещи сделки. Това е успеваемост от 92%.. Той естествено прогнозирал и краха на борсата от 1929г. Когато се пенсионирал имал над  $50 млн, които на днешни пари са много повече. Методите му са скрити и реално недостъпни в пълнотата й до масовата публика. Уилям Ган е използвал Астрология, но също и доста Номерология.

Астрологията днес

Астрологията е в невероятно тежка криза и е бледа сянка на това, което е била през хилядолетията4. Причините за това ще бъдат разгледани в друга статия. Ще бъде отдадено заслуженото и на няколкото човека, спасили Астрологията.  Засега е достатъчно да се каже, че през последните 300 години това Изкуство не само, че не е напреднало, а е изостанало невъобразимо много. От 1680г Астрологията е забранена в Оксфорд, Сорбоната, Френската академия на науките. Също, среща съпротива и цензура в Рим, Германия, Унгария, Бохемия. Опоненти са й Даниел Дефо, Джонатан Суифт, Самуел Джонсън. Астрологията е изкарана извън закона в Англия през 1736г с акта за вещиците и отново през 1825г с акта за скитничеството.

И все пак, макар отслабнало, влиянието на Астрологията го има и днес. Курсове по Астрология в днешни дни се предлагат в университетите Оксфорд, Бат, Кент, Саутхемптън (Англия), Сарагоса (Испания), Кардиф (Уелс), Догус (Турция), Бенерус Хинду (Индия) и Кеплер (САЩ).

Центърът за авиация в Канзас Сити, САЩ използва планетарните съвпади и опозиции и как те изглежда имат влияние върху развитието на торнадота.

Центърът за електроника и изследвания на НАСА използва планетарни аспекти („гравитационно векториране”), за да предсказва магнитни бури. Прави го и НАТО, за да предотвратява радиочестотите му да не бъдат прекъсвани, когато има бури.

Заключение

В заключение, едно солидно познаване на историята на Астрологията и влиянието, което тя е оказвала, е от жизненоважно значение за астролозите.

Смятам също, че полза и вдъхновение от влиянието на Астрологията в историята могат да извлекат и историци, археолози, хора на изкуството и писатели. Точно както са правели колегите им в миналото.

Много от днешните астролози, за които това Изкуство е хоби или забавление, не осъзнават мощта, размаха и влиянието на Астрологията. По този начин те не могат да си обяснят, или не желаят да задълбаят в причините защо Астрологията е в положението, в което се намира. Или пък, те се задоволяват с ролята, която тя играе.

Ученето на грешките от историята е знак за зрялост и точно това трябва да направят днешните астролози, ако искат Астрологията да има шанс да повъзвърне изгубените си позиции и да процъфти през 21 век.

1 Benson Bobrick – “The Fated Sky” „Орисаното небе”, автор Бенсън Бобрик. Впечатляваща студиа за историята и влиянието на Астрологията. За написването на този монументален труд, авторът е използвал 425 източника.  Най-вече са книги и статии, а също и седмични бюлетини. Това е безспорно най-добрата книга по въпроса.

2 Четенето на този отсят материал по никакъв начин не може да се сравни и не бива да се заменя с прочитането на цялата книга и това, което тя носи в пълнотата й. Читателите ще бъдат още по-удивени от историите, фактологията и влиянието на Астрологията.

3 Теорията на Птолемей е оборена от гледна точка на физическите тела. Окултните науки, в това число и Астрологията, използват именно системата на Птолемей. Оттук идва и голямата трудност да се помирят науките изучаващи физическия свят. Имам предвид астрономията, химията, физиката и прочие, с науките изучаващи финия и скрития свят, от който произлиза физическата материя, като второстепенен продукт.

4 По никакъв начин не намеквам, че развита човешка цивилизация има само от 2000-2500 годин. Тоест, откакто е намерен първият, засега, хороскоп, през 5 в пр. н.е.. Дори точно обратното! Като най-могъщата от окултните предказателни науки, Астрологията и методите й са били най-вече тайно предавани и съхранявани чрез устната традиция. Към това трябва също да се добави, че много малка част от общия обем оцелели материали е преведен досега.

Това реално означава, масово достъпните средновековни астрологични материали в наши дни, колкото и впечатляващи да са с точността си на прогнозиране и начертаване на целия живот на родения, са бледо, и в немалки случаи, изкривено копие на древното познание. Тъй като обаче, поне на този етап,  в масовото съзнание, няма обилна фактология, както и приложими техники за периода преди Новата ера (египетски, вавилонски и т.н.), не съм го включил в тази статия. Също така, немалко допринесли астролози не са споменати. Някои от тях са Павел от Александрия, Антиох, Нехепсо, Петозирис, Шьонер, Гаурико и други.  Разбира се, това не означава, че приносът им за влиянието на Астрологията не е оценен.

Публикувана на 3 февруари 2011г.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *