Въпроси за Астрологията

Въпроси за Астрологията

Тук съм се постарал да отговоря на често задавани въпроси за Астрологията. Някои въпроси за Астрологията касаят услугите, които предлагам и коя е подходяща за Вас; други засягат практическата полза от Астрологията; трети разглеждат екзистенциални понятия като съдбата, избора, свободата и щастието.

Общи въпроси за древната и китайската Астрология

 

 

Ако не Ви показва всички въпроси за Астрологията, моля заредете отново страницата/натиснете F5 и изчакайте.

Древната Астрология представлява най-пълното развитие на оригиналната астрологична наука. Тя е започнала от Месопотамия, после е преминала през Египет, древна Гърция, Рим, Персия, арабите и средновековна Европа.
 

Тя се дели 4 клона: мунданна/световна Астрология, рождена/натална Астрология, изборна/елективна Астрология и въпросна/хорарна/часова Астрология.

Китайската Астрология е един от петте клона (а именно – “Съдба”) от китайската Метафизика. Има 3 основни вида китайска Астрология: Четирите стълба на съдбата, Императорска Астрология и И Дзин Астрология.

В китайската Астрология не се борави с реални астрономически тела, а с взаимодействията на енергията и нейните проявления и фази.

Информацията предоставяна от китайската Астрология е освободена от психология и карма. Тя е на изключителна почит не само в Азия и Русия, а вече е и в други европейски страни, както и в САЩ и Канада.

Аз съм един от много малкото астролози, които предлагат Четирите стълба на съдбата, както и първият в България, който предлага услуги с И Дзин Астрология.

Това е един от най-важните въпроси за Астрологията, защото хората бъркат напредъка на технологиите с вечното знание, което не се променя. 

Древната Астрология винаги ще бъде актуална заради апарата, с който работи, а именно планетите, звездите и съзвездията. Те са били там преди появяването на човечеството и ще бъдат там след изчезването му.

Точно заради това, древната Астрология показва обективната истина, а последната не се променя през хилядолетията или от културните различия.

Важно е да се знае, че хората всъщност не се променят през хилядолетията. Точно както предшествениците им, съвременните хора обичат, създават деца, поезия, музика, театър, спорт, имат професии, забогатяват или обедняват, пътуват, имат приятели и врагове, интересуват се от духовност или религия, воюват, разболяват се и умират.

Съвременната наука разкрива, че човешкият мозък реално не се е променил през последните 40 000 години, като даже леко се е свил през последните 10 000 години. Астрологията, във вида, в който я ползваме, е само на 2500 години.

Оцелели са изборните астрологични карти от коронацията на персийския крал Хосров I-ви през 531 година и тази на английската кралица Елизабет I-ва през 1558 година. Астролозите от двете империи са ползвали същите правила при избирането на тези хороскопи, именно защото природата на древната Астрология и на хората не се променя.

Трябва да използваме древната Астрология, защото тя е оригиналната и чистата версия на тази наука, преди да се появят монотеистичните религии, материалистичната наука, теории и вярвания за колективна еволюция и карма, както и самата психология.

Трябва да се възползваме древната Астрология, защото можем. Безброй астролози и техните клиенти от предните епохи биха дали всичко, за да имат достъп до класическите астрологични текстове, които днес са достъпни за пръв път от векове.

Кой би си позволил с лека ръка да пропусне шанса да научи уникална информация за себе си, която в миналото е била достъпна само за кралете, религиозните, военните водачи, аристокрацията и богатите?

Подобни въпроси за Астрологията се задават и по други части на света. Без значения за коя Астрология говорим, за нея няма граници, защото е базирана на Небето и Природата.

Както обясних в тази статия, китайската Астрология е само една част от китайската Метафизика:

Например, Минералотерапията се смята, че е ползвана и развита първо от китайците. А се ползва от цял свят.

Същото е и с китайските бойни изкуства. Няма китайски ритници и юмруци.

Същото е и с И Дзин/Книгата на Промените. Да кажеш, че И Дзин важи само за Китай е все едно да твърдиш, че Природата важи само за Китай. Навсякъде имаме Ден/Ян и Нощ/Ин. Същото важи за Небе, Земя, Гръм, Вятър, Вода, Огън, Планина и Езеро – Осемте Триграми.

В китайската Астрология има звезда, наречена Конник. Допреди малко над 200 години, конете са били най-използваното и бързото превозно средство. Хората, които имат тази звезда в хороскопа си, в зависимост къде точно е разположена,  пътуват/живеят в чужбина и животът им е изпълнен с промени.  Да, днес имаме влакове, автобуси и самолети и хората не пътуват с коне. Но звездата Конник, разбира се, си е също толкова валидна.

Казвайки това, китайската Астрология, (подобно на древната), е била развита в общество с различни социални класи и някои от концепциите действително е нужно да се понагодят, но те не застрашават по никакъв начин цялостността на тази гениална система за разчитане на съдбата.

Напомням, че древната и китайската Астрология разкриват обективната истина. Тя не се променя във времето и пространството. Също така, (пра)българският календар е най-старият в света. Китайският календар, използван в цялата китайска Метафизика, е базиран на българския.

Получавал съм най-различни въпроси за Астрологията през годините и къде на шега, къде наистина, немалко хора ме питали точно това. Отговорът е не. Същото важи и за определяне на числата от тотото с махало или друг метод за гадаене.

Причината за това се корени в избора на Душата/Висшия Аз за съответния живот. Имането на огромно количество незаслужени пари би отклонило човек от следването на избрания път и преминаването през житейските уроци и изпитания.

Обаче, това не означава, че не можете да си увеличите шанса да печелите със залози в различни игри чрез Астрология, стига да не става въпрос за огромни суми и стига това да е обещано в рождения Ви хороскоп. Знам за книги и материали в САЩ и  Азия, които са посветени на тази тема.

Това е един важните въпроси за Астрологията, който по-често трябва да се разглежда. Съдбата е това, което ни е отредено в момента на раждането ни. Тук става въпрос за индивидуалната ни съдба, която е уникална за всеки. Същевременно обаче, нашата съдба е отчасти подчинена на съдбата на човечеството/съдбата на планетата.

На английски език думата за съдба е fate, която произлиза от латинското fatum, което означава изречен/изговорен. Така че имаме изричане/слово/логос. Кой е изрекъл нашата съдба?

В китайския език думата за живот е съставена от два символа: уста и заповед. Отново имаме някой/нещо, което изрича/изговаря и което заповядва. Кой/какво изрича и заповядва нашия живот?

Има два метода:

1) чрез Астрология (древна, индийска или китайска);

2) чрез Физиогномия (разчитане на цялото тяло, но най-вече на дланите и лицето).

Физиогномията не борави с такава дълбочина и подробности, и отделно от това тялото, очертанията на лицето и линиите по дланите се променят с течение на живота и в зависимост от преживяванията. Още повече, шансът да намерите автентичен физиогномист в България е страшно малък, ако въобще има такива. Досега не съм попадал на някой, който да чете съдбата по дланите и лицето и да не използва почти изцяло психология.

Астрологията е по-добрият и пълният метод.

Много хора имат подобни въпроси за Астрологията, тъй като искат проблемите им да се решат ей така или да изчезнат.

Няма как да се промени съдбата, тъй като това би означавало, че можете да промените позицията на планетите и на елементите по време на раждането Ви. Променянето на съдбата е все едно човек да може да се противопостави на универсалния ред и на посоката на течението на реката.

Всеки, който твърди, че може да Ви промени съдбата, е измамник, търсещ лични облаги и контрол над живота Ви. Има астролози, практикуващи съвременна или дори традиционна Астрология, които твърдят, че можете да промените съдбата си като се преместите на далечно място, което е благоприятно за Вас, както и да избегнете трудностите като си прекарате рождения ден на локация за различен Асцендент. Това показва не само основно непознаване на съдбата, а изхожда от гледището, че планетите физически причиняват съдбата и премествайки се ще избегнете лъчите им. Това е грешно. Съдбата не е само външна. Всеки носи съдбата със себе си.

Напълно възможно е обаче да вземете максимума от съдбата си и дори да я подобрите. Това е един най-централните въпроси за Астрологията, която практикувам.

Няма сериозни доказателства, че днешните хора сме връхната точка в развитието на човечеството. Напротив.  Въпреки безпрецедентното развитие на икономиката и науката през последните няколко века, днешните хора:

 • ядат най-замърсената храна
 • дишат най-мръсния въздух
 • боледуват от много повече болести
 • имат най-високите нива на самоубийства, включително и сред младите хора
 • имат най-високите нива на развод
 • имат най-високите нива на задлъжняване
 • са най-пристрастените (цигари, алкохол, нарокотици, мобилни телефони)

А има ли нужда да сравняваме днешната музика, театър, книги, философи и лидери с тези от миналото?

Ами двете Световни войни? Ами атомните бомби? Ами бомбардировките над мирно население? Ами концлагерите? Ами комунизмът?

Всички тези факти навеждат на мисълта, че съвременните хора сме всъщност по-малко развити/напреднали от тези от миналото. В древната Астрология обаче няма теории и вярвания за колективна еволюция. Тоест хората не се променят през вековете. Това, което се е променило е централизирането на властта и напредването на технологиите, което позволи извършването на тези брутални действия.

Хората не могат да създават собствената си реалност. Докато имат човешко тяло, то подлежи на съдбата, разкривана от хороскопа чрез древна или китайска Астрология.

Ако днешните хора можеха да създават собствената си реалност, тогава фактите от горния списък нямаше да ги има. Хората, създаващи реалността си също щяха да са милионери, гении, световноизвестни изпълнителни, спортисти, учени, държавни глави, щяха да имат щастливи бракове, нямаше да има болести, разводи, нямаше да умират милиони от глад, нямаше  да страдат и да плащат хиляди левове с надеждата да имат едничко дете и така нататък.

Това е един от забавните въпроси за Астрологията, особено в наши дни – когато доверието и вярата на хората е сериозно разклатено, и то с добра причина, а се появяват нови и нови системи от знание.

Не е нужно да вярвате в древната или китайската Астрология, за да работят. Те са базирани на Небето/Слънцето и Земята/сезоните. Без значение какво вярвате, пролетта идва всяка година, следвана от лятото, следвано от есента, следвана от зимата.

По друг начин казано, всеки човек, животно и растение на Земята се ражда, достига връхната си точка на развитие, след това достига старост и накрая умира. Това са 4-те ъгъла на всеки хороскоп, това са четирите точки на изгрев, кулминация, залез и антикулминация по първичното движение.

Един от най-генералните подходи за разчитането на хороскопа в древната Астрология е да се види в кои части на хороскопа/квадранти са разположени добротворните планети и в кои злосторните. Например, ако имате злосторни планети около квадранта на 10-ти дом/кулминация, тогава, генерално погледнато ще Ви е най-трудно в зенита на живота Ви/зряла възраст.

Отново, Астрологията, която предлагам, не съдържа психология или карма, а е чиста и девствена – като Природата, на която е базирана.

За рождената Астрология

Древната Астрология е изключително комплексна и изискваща система от знание.  Има множество конкретни вековни правила, които се спазват и отклонението от тях води само и единствено до грешки. Съвременната психологическа Астрология няма конкретна единна методология, по която се разчита хороскопа.

Древната Астрология не разчита на “интуиция”. Съвременните психологически астролози рутинно казват как практикуващият трябва да се отпусне и да остави информацията за разчитането на хороскопа на клиента да им “дойде отгоре”.

Древната Астрология борави с обективната реалност. Планетите не са символи, а представляват конкретни хора и теми в хороскопа на клиента: майка, баща, братя и сестри, съпруг/а, деца, приятели, удоволствия, финанси, пътувания, професия, болести и прочие. Освен ако не управляват или аспектират Асцендента, Слънцето и Луната, те не описват конкретно Вас.

Съвременната психологическа Астрология разглежда целия хороскоп като отражение на вътрешния субективен свят на клиента, като всяка планета описва някакъв субективен емоционален или ментален процес. Съвременната психологическа Астрология не може да предсказва и да говори с конкретика. Може да говори за минали животи, родова карма, колективно израстване и други вярвания и теории, информацията за които няма как да бъде доказана или отхвърлена от клиента.

Немалко от съвременните астролози обичат да гледат снизходително към правенето на предсказания и говоренето за съдба. Самите те обаче нито умеят да правят конкретни предсказания, нито имат нужното разбиране за сложната роля на съдбата и че предопределеността е само една част от древната Астрология.

Шотландският автор на първия астрологичен курс, който завърших, John Ballantrae, разказва една история за изключително известната астроложка Лиз Грийн (Liz Greene). Това се случило преди около 40 години. След като спестил пари, тогавашният младеж отишъл на консултация при нея. Най-важният въпрос, който го е интересувал е дали да си остане в родината, или да емигрира. Лиз Грийн му гледала хороскопа, мислила, мислила и накрая казала: “You might”/Може и да отидеш. Можел да спре едно дете от улицата и да го пита същото и то щяло да отговори по този начин. След тази случка Джон бил страшно разочарован, но пък му се “отворили” очите и разбрал, че съвременната психологическа астрология не може да борави с конкретика. Отказал се от нея и 30 години по-късно направил курс за Астрология без психология.

След като изкарах първия курс на Роберт Золер по средновековна Астрология, и си взех изпита, записах втория. В него, в урок 10, той кара всички ученици да изчислят годината смъртта на хороскоп по техен избор, за предпочитане техния собствен.

Смятам, че това добре илюстрира разликите между древната и съвременната психологическа Астрология.

Съвременната Астрология използва хороскопа на клиента като спомагателно средство за изготвяне на психологически профил и предоставяне на психологически напътствия.  Основният фокус на съвременната Астрология са вътрешните събития и психологическата мотивация.

Подобно на древната, китайската Астрология работи с обективната реалност и предоставя информация от практическа полза. Тя разглежда хороскопа на клиента по холистичен начин. Китайската Астрология умее да разглежда дълги периоди от време и дава информация за и да предсказва теми като здраве и болести богатство/бедност, брак, деца, кариера и прочие. Тя може да избира благоприятни дати за сключване на брак, за раждане на дете, за отваряне на бизнес и т.н..

Докато съвременната Астрология се фокусира върху психологическите описания, китайската е ненадмината в описанията на характера. Древната и китайската Астрология учат, че характерът ни не се променя. Конкретни астрологични конфигурации означават конкретни неща. В предна статия показах стиснатост в хороскопа

Например, горната конфигурация в хороскопа на жена показва, че тя ще бъде ухажвана от много мъже и ще й е трудно да си избере с кой от тях да бъде. В зависимост от целия хороскоп, ще се прецени дали тази жена има склонност да се поддава на свалките или остава вярна на партньора си. В мъжки хороскоп, тази конфигурация означава друго.

Горният хороскоп на мъж показва, че не само ще бъде голям женкар, а ще се поддава на съблазните и ще изневерява на партньорката си. Показва също, че в добри цикли ще изкара доста пари. Ако този хороскоп е на жена, това за парите ще е е вярно, но не и за изневерите.

 

Ако става въпрос за рождения клон, тоест Вашия хороскоп и провеждане на консултация, най-добре е около рождения Ви ден, защото годината в Астрологията е  строго индивидуална и започва от него.  Препоръчително е поне веднъж на 2-3 години. Най-често – веднъж годишно.

Има “астролози”, които предлагат месечни и седмични “прогнози” без да правят многогодишни и годишни. Това е измама и ламтене за пари. Основен принцип е, че малкото е подчинено на голямото.

Китайската Астрология не може да предоставя толкова информация колкото древната. Там фокусът е по-дългосрочен и погледът е по-“птичи”. Следователно, освен ако не се активира специална конфигурация, там е желателно поне на всеки цикъл да се търси астролог. Всеки цикъл трае по 5 години, но започва в различна година и месец във всеки хороскоп. Обаче, ако имате бизнес или ако доходите и животът Ви са изпълнени с много възходи и падения, е желателно да се съветвате с астролог по-често – или за да си спестите потенциални загуби – или за да не пропуснете печалби.

Ако става въпрос за избор на благоприятна дата, няма проблем да се търси астрологична помощ повече от веднъж годишно.

Ако става въпрос за отговор на конкретен въпрос с часовия/хорарния клон, също може да се търси астролог по-често, понеже този клон не е свързан с хороскопа Ви.

 

Клиенти са ми споделяли как други астролози, зад усмивките, (грима) и маниерите, са се опитвали да им контролират живота, как са ги сплашвали и депресирали, опитвайки се да ги направят зависими от тях.

Това, което Ви предоставям е информация, която важи за Вас и за никой друг. Вие, не партньора или родителите Ви, трябва вземате решенията за Вашия живот. Ще Ви предоставя насоки и съвет, но Вие избирате какво да правите с тях. 

Задължително се подготвям за всяка една астрологична консултация. Макар времето ми за подготовка дадена астрологична консултация да варира според времетраенето, вида Астрология и избраните теми, то е винаги по-дълго от самата нея.

Учил съм се и съм вземал пример от астролози от Западна Европа или Америка, или живеещи там, където конкуренцията е огромна и едно от нещата, което най-много дразни клиентите е да видят как астролога, който са избрали, не се е подготвил за тях.

Имал съм хора, които са искали консултация на момента и когато съм им я отказвал заради нужната подготовка за нея, са ми казвали, че ще ме потърсят друг път и не са се връщали. Нямам проблем с това. За всеки влак си има пътници.

Ако не си знаете часът на раждане, мога да Ви ректифицирам хороскопа. Аз съм един от малкото астролози в България и по света, които предлагат ректификация на хороскопа, дори когато времето на раждане е неизвестно, а не само приблизително или несигурно.

И все пак, преди ректификацията препоръчвам да проверите дали в общината, в която сте родени съхраняват часа Ви на раждане. Също, да питате родители и роднини и да потърсите семейна книга или друг документ от семейния Ви архив.

Без време на раждане, единствената Астрология, която може да се ползва е китайската, и по конкретно – методът Четирите стълба на съдбата. Единствената уговорка е да не сте родени в Сивата област.

Ако желаете да зададете конкретен въпрос от хорарния клон, можете да го направите, тъй като там не се използва рождения хороскоп.

Задавате един от най-ключовите въпроси за Астрологията – нещо, върху което осъзнатите хора винаги са искали да узнаят и да приложат на практика.

Генерално погледнато, всеки разполага с ограничено количество време и енергия/усилия. Ако не ги използва по предназначение, ще допуска грешки, за чието поправяне ще са нужни време и усилия. Ако човек допуска немалко такива грешки, или си пилее времето в неползотворни начинания, той/тя ще се носи по течението, ще бъде удрян от превратностите на съдбата и в случай, че му/й остане нещо като резерв, то далеч няма да е достатъчно.

Следователно:

Първо, трябва да узнаете каква съдба имате. Това става или чрез пълен писмен хороскоп, или чрез астрологична консултация.

Второ, трябва да узнаете съдбата си не само на рождено ниво/статично, а и как се разгръща с течение на живота/динамично ниво.

След като узнаете горната информация, Вие ще знаете Вашите благоприятни/силни и неблагоприятни/слаби периоди. Въз основа на това, ще знаете кога да действате и рискувате, и кога да не правите промени и да играете на сигурно.

Първо, чрез имането на пълен писмен хороскоп с древна, индийска или китайска Астрология, изготвен от автентичен астролог.

Второ, чрез почти ежегодни консултации със същия астролог, чрез които ще узнаете кои теми от съдбата Ви се активират и да действате информирано и благоразумно.

Трето, чрез изследване на съдбите на важните хора около Вас, за да можете да се възползвате максимално от уменията и талантите им, както и Вие да им помогнете.

Има и още стъпки. Препоръчвам тази моя статия по темата.

Подобни въпроси за Астрологията не са широко дискутирани, тъй като разбиват на пух и прах вярването, тиражирано от масмедиите и обществото, че хората се раждат равни и еднакво способни.

Древната и китайската Астрология ще покажат, че първите имат силни хороскопи и щастливи съдби, докато вторите имат слаби и/или наранени рождени карти.

Не. Хороскопът/животът е разделен на множество теми. Колкото и силен и щастлив да е даден хороскоп, някои от темите му ще са трудни за въпросния човек.

Опра Уинфри, макар една от най-богатите жени в света, така и не успя, и то в продължение на 40 години, да поддържа желаното от нея идеално тегло. Защо? Не е заради липса на средства и ресурси. Не е заради липса на желание или воля. Причината е липса на холистично знание у нея и у хората, които се съветваше за здравето си.

Доли Партън, Лайза Минели, Катрин Хепбърн и много други заможни, известни и харесвани жени така и не успяха да имат деца. А искаха и даваха най-доброто от себе си.

Древната и китайската Астрология разделят живота на 2 половини и после го разделят на цикли, всеки с дължина от около 5-10 години.

Тези, които успяват млади, имат хороскопи, чиято първа половина е по-благоприятна от втората. Тези, които успяват на по-късна възраст, имат обратната конфигурация.

Това е един от най-често задаваните въпроси за Астрологията, особено от нейните противници. Този често срещан проблем трябва широко да се дискутира от астролозите, а не да се пренебрегва.

Различните астролози често имат разлики в ректификацията на един и същ хороскоп, защото:

 • използват различни видове Астрология (най-вече съвременна) и не използват стриктна методология, която да предпазва да натрупване на грешки
 • не умеят да извършват ректификация когато времето на раждане е с голямо отклонение
 • използват техники, които не са достатъчно разнородни

Например, наскоро една жена ме потърси за консултация с древна и китайска Астрология. Когато я попитах за времето й на раждане тя каза, че е сравнително точно и е по спомен на майка й. Ходила  е на ректификация при известен професионален астролог, които обаче се занимава със съвременна Астрология. Този астролог бутнал времето напред с няколко минути. Часът й на раждане беше с отклонение от минути и Асцендентът си оставаше същият. Следователно най-вероятно можех да проведа консултацията без да се налага допълнително да ректифицирам хороскопа й. Когато обаче отворих да го погледна, първото нещо, което видях бе, че тя е родена точно около изгрева на Слънцето. Това за съвременната Астрология няма значение, защото доктрината за сектата не е оцеляла, но за древната е от първостепенно значение.

Резултатът на другия астролог даваше дневно раждане. Казах на жената, че не мога да проведа консултацията качествено без да определя дали е родена през деня или през нощта. Фокусирайки се върху избрана информация от живота й, за мен беше лесно да отсъдя, че тя е родена през нощта – факт, който многократно потвърдих с разнородни техники – нито една, от която не е оцеляла в съвременната Астрология.

Моля забележете, че тук Асцендентът остана същият. Имал съм случаи с клиенти с ректифицирани хороскопи от други астролози, чиито Асценденти са различни, което значи, че целият хороскоп е различен!

Отново, всичкото знание и информация, което Ви предоставям, стъпва на вярното време на раждане.

За изборната/елективната Астрология

Изборната Астрология, наричана също с чуждицата “елективна”, е астрологичен клон, при който се избира благоприятна дата и час за осъществяването на желана дейност.
 
Например: сключване на брак, отваряне на бизнес, публикуване на книга, строеж на къща, кандидатстване за работа, изпращане на писмо/имейл до човек с власт, започване на оздравителна програма и прочие.
 
Понеже съм един от малцината астролози, които владеят и китайския метод избиране на благоприятна дата (ZeRi), когато избирам такава за моите клиенти, се старая да я направя благоприятна и по двата метода, което засилва мощта й.

Един от най-важните принципи в изборната Астрология е, че астрологът винаги трябва да използва рождения хороскоп при избирането на благоприятни времена.

Една от причините за това е, че изборният клон е подчинен на рождения.

Друга е, че без разглеждане на това, което рождената карта обещава, астрологът не би знаел коя от планетите да подсили и коя да отслаби. Още повече, невземането на рождената карта предвид би означавало, че същата обща избрана астрологична карта би била еднакво подходяща/помагаща за всеки човек на планетата, което е абсурдно.

Също така, в древната Астрология правилата за избора на дата са доста по-комплексни и изискващи от тези, които са оцеляли в съвременната.

Накратко, астрологът, който не взема предвид рождения хороскоп на клиента си, пренебрегва принципите на изборната Астрология. Това би било като лекар, който се опитва да диагностицира или лекува без да види пациента и да го прегледа.

 

Освен дейността/събитието, за което ще избирам благоприятна дата, трябва да знам:

 • срокът, с който разполагам (1 месец, 2 месеца и т.н.)
 • кои дни са възможни (седмичните, почивните и т.н.)
 • кои часове са възможни (по време на работно време, след работно време и т.н.)
 • градът/селото на събитието

Това е един от интригуващите въпроси за Астрологията, тъй като някои хора искат да се възползват от нея и да получат осезаемо предимство в “сенчестите” им дейности.

Факт, че изборната Астрология е използвана за построяването на столиците Константинопол и Багдад, църквата Свети Петър във Ватикана, кралската обсерватория в Гринуич и прочие. Тези изборни хороскопи са оцеляли.

Подобно на това, в Азия китайският метод за избиране на благоприятна дата (ZeRi) се използва навсякъде.

И все пак, понеже изборният клон е подчинен на рождения, той зависи от силата/качеството на рождения хороскоп на съответния човек, за когото се избира. Изборът на дата определено си струва, тъй като е по-добре да плавате с посоката на течението, отколкото срещу него. Избирането на благоприятната дата и час ще Ви даде предимство, но няма да може изцяло да промени тежка ситуация.

 

Въпроси за хорарната/въпросната Астрология

Въпросната Астрология, известна като часова или с чуждицата “хорарна”, е много точен вид Астрология, който използва картата за раждането на въпроса, а не рождения хороскоп, за да отговаря на съответното питане.
 
Въпросната Астрология е по-добра от рождената за отговарянето на конкретни въпроси с ограничен времеви диапазон. Например: “Ще бъда ли нает на работа във фирма “Р”?”; “Ще се омъжа ли за него?”; “Кога ще си продам имота?”.

Рождената Астрология е по-добра за въпроси касаещи целия живот. Например: “Ще се омъжа ли някога?”; “Каква професия ще имам?”; “Ще живея ли родната си страна или ще емигрирам?”. 
 

Може да задавате реално всякакви въпроси, стига да искрено да искате да узнаете отговора им. Много препоръчително е и самият въпрос да Ви касае по някакъв начин.

Въпросите Ви могат да касаят миналото, настоящето или бъдещето. Могат да касаят и други хора, но трябва или им имате разрешението за това, или да не им  нарушавате личното пространство.

Единствената уговорка е, че не може да питате за въпроси, които касят целия Ви живот, тъй като Вашият рожден хороскоп управлява тези неща. Трябва да има налична ситуация, за да може да ме потърсите и да попитате за отговора на въпроса Ви.

Например, не може да питате: “Ще имам ли някога деца?”, защото това обхваща целия Ви живот, но може да питате: “Бременна ли съм в момента?”

Не може да питате с въпросна Астрология: “Ще имам ли някога куче или котка?”, но може да питате: “Живо ли е изгубеното/липсващото ни куче/котка? Ще го намерим ли?”

Не може да задавате въпроси, които касаят света като цяло и Вие не сте замесени по някакъв начин. Също, не е желателно да се задават въпроси, чиито отговор няма как да бъде доказан.

Не може да задавате въпроси с 3-4 или повече възможни варианти за дадено действие. Някои хорарни астролози дори приемат само въпроси с “Да” или “Не”.

Формулирането на въпроса Ви е ключово и затова винаги предлагам да се свържете с мен, за да Ви помогна.

Зависи от вида въпрос. Един от принципите е, че даденият отговор с въпросна Астрология остава верен докато не се промени ситуацията.

Въпросната Астрология е изключително точна и прецизна именно защото въпросът е формулиран правилно/е фокусиран, така че е трудно да се даде конкретен период на валидност. Някои астролози казват 6-12 месеца. В моята практика по хорарна Астрология съм имал въпроси, чиито верен отговор остава валиден в продължение на няколко години. Уилям Лили също демонстрира това в книгата си “Християнска Астрология“.

Има въпроси, които траят само няколко дни или дори 1 ден или няколко часа. Те са също толкова валидни, стига да могат да бъдат зададени, спазвайки правилата от горния отговор.

Може да вмъквате срок при задаването на въпроса Ви и по този начин да го рамкирате във времето. Например: “Ще си намеря ли работа в следващите 3 месеца”? “Ще си намеря ли гадже до бала?” Условието е вмъкнатия времеви период да е реален/естествен, а не поставен по начин, чрез който да наклони отговора в дадена посока.

Можете, стига просто да не се опитвате да получите желания от Вас различен отговор.

Когато се зададе същия въпрос, обикновено отговорът е същият. Това добре го знаят и тези, които използват Таро или Руни. Ако ситуацията обаче се промени, тогава и отговорът ще е друг.

Следователно е добре да се изчака известно време. Горният период от 6-12 месеца е добър ориентир.

 

Немалко хора имат подобни въпроси за Астрологията, най-вече когато не ги устройва получения отговор.

Има причина да сте избрали точно този момент да се свържете с астролога и  да си зададете въпроса. Моля, не се фокусирайте върху какво друго е можело да стане. Не можем да променяме миналото.

Преди няколко години си бях поръчал две дебели книги от чужбина за рождения ми ден. Забавиха се доста, а нямаха проследяващ номер.  Зададох въпрос дали ще пристигнат и кога, и отговорът беше, че няма да дойдат. Бях неприятно изненадан. За толкова години поръчване от чужбина от различни сайтове, нямах случай да не ми пристигне нещо. Книгите така и не дойдоха. Лесно е в момента на дадения нежелан отговор да се мисли как можеха да се развият нещата другояче, но важни са фактите – книгите така и не дойдоха.

Мисълта ми е, че древната Астрология е обективна и в нея няма нищо “лично”. За нея няма значение дали отговорът е “положителен” или “отрицателен”.

Много хора задават подобни въпроси за Астрологията. Как е възможно да се намират липсващи вещи, при положение че те самите не са живи, нямат хороскопи и Астрологията не би трябвало да ги обхваща?

Въпросната Астрология може да открива липсващи предмети и домашни любимци. Същото важи и за липсващи хора.

Тези въпроси са най-трудните и не много от астролозите ги приемат. Причината за това е, че при доста от въпросите астрологът може и да не отговори на 100% вярно, но пак да разреши питането на клиента.

При въпросите за липсващи предмети, собственост, кучета, котки, птици, астрологът или е прав, или греши. Не може да Ви каже: “Почти го намерихте.”

Държа да отбележа, че аз не контролирам бъдещето. Аз просто разчитам астрологичната карта, изчислена в момента на разбирането на въпроса Ви. Ако тя покаже положителен отговор, такъв ще е и моят. Ако покаже, че няма да бъде намерен изгубения предмет или животно, такъв ще е и отговорът ми.

Към астролога Загата

Започнах да изучавам Астрология през октомври 2008 година.

Започнах да изучавам китайска Астрология и класически Фън Шуей през ноември 2013 година.

През 2009 година изкарах курса по съвременна непсихологическа Астрология от 19 век на шотландския астролог John Ballantrae.

През 2010 и 2012 година завърших двата курса по средновековна Астрология на американския астролог Роберт Золер – този, който предсказа атентатите в САЩ на 11 септември 2001 година.

Трябва да се знае, че през последните 25 години доста класически астрологични трудове бяха преведени, които значително разшириха представите ни за това  как всъщност древната и китайската Астрология са били практикувани.

Най-много съм научил от закупуването, изследването и извеждането на конкретни практическа ползи от тези произведения – информация, която не беше достъпна по време на горните курсове, преподавателите не знаеха за нея и/или не я бяха включили.

Ето някои астролози от нашето съвремие, от които съм значително повлиян, които практикуват, изследват и коментират древното астрологично знание в своите трудове:

 • Regulus Astrology
 • Benjamin Dykes
 • Robert Schmidt
 • Румен Колев
 • Lily Chung
 • Jerry King
 • Joey Yap
 • Ани Пешева
 • Jin Peh
 • Trey BaZi
 • Harmen Mesker
 • Benson Yeo

Огромното мнозинство от астролозите по света предлагат само консултации, а не също пълни писмени хороскопи. По този начин, техният поглед върху живота на клиента е краткотраен и недостатъчно дълбок.

И ако използват съвременна Астрология, тогава погледът е още по-ограничен и клиентът получава още по-малко, тъй като тя не разполага с техники, говорещи за живота като цяло или с дългогодишни такива. 

В допълнение с това, когато се използват дисциплини, които са несъвместими с Астрологията, като психология, вярвания за карма, колективна еволюция и създаването на собствената реалност, тогава последната остава е рамкирана от тях и почти подчинена на тях.

Моят подход Ви предоставя балансирана и безпристрастна картина за живота Ви, така че да можете да го разберете в неговата цялостност. Това включва както трудните теми, които са компенсирани от благоприятните, така и неблагоприятните периоди, които са само една част от целия Ви живот.

Аз също подчертавам цикличната природа на древната и китайската Астрология. Благодарение на тях, мога да Ви върна 1 или 2 цикъла назад в миналото, за да видим как сте подходили и доколко сте се справили с изминалите Ви преживявания и решения. Съответно, аз Ви посочвам кога ще дойдат бъдещите цикли, за да може да се подготвите и да приложите тази информация на практика.

И на последно място, в зависимост от това каква философия за живота имате, при Ваше желание, мога да Ви дам насоки с някои от философските течения, които са в синхрон с древната Астрология: Неоплатонизъм, Стоицизъм, Аристотелизъм, Гностицизъм.

За някои хора, това се смята за един от централните въпроси за Астрологията.

Използвам тропическия Зодиак. Това не е само защото бях учен първо на него.

Работил съм и със сидереалния Зодиак. За разлика от някой от сидералните фанатици-астролози покрай Румен Колев и други такива на Запад и в Индия, които твърдят, че тропическият Зодиак е “грешка” и/или, че “не работи”, не бих твърдял, че сидералният Зодиак не работи. И двата Зодиака работят.

За мен, Слънцето и сезоните/тропическият са по-непосредствени от всички други звезди в Космоса/сидералния. Китайската Астрология (Четирите стълба на съдбата и Хе Луо Ли Шу) също е базирана на Слънцето/сезоните и на Луната, а не на звездите.

Майка ми искаше някой ден да стана адвокат или лекар, но тези професии не са за мен.

Иначе си бях привлечен от хуманитарните науки и мултидисциплинарния подход и завърших гимназия, бакалавърска и магистърска степен с такива специалности.

Щях да се занимавам с антики, стари и трудни за намиране книги и ръкописи; или със здравословен начин на живот, който стимулира себекултивиране и самодостатъчност у хората.

Астрологията е много повече от професия за мен. Тя е голяма моя страст и безценно вечно Знание, което ще ми трябва занапред.

Измежду различните въпроси за Астрологията, които хората ми задават, този е един от най-честите. Това се дължи на факта, че китайската Астрология е масово непозната и хората си мислят, че тя е нищо повече от “колонки за зодии”. Когато прочетат някои от моите статии за Четирите стълба на съдбата или И Дзин Астрологията, те виждат как страхотно допълва древната западна Астрология.

Препоръчвам да си изберете астрологична консултация и с двата вида Астрология, защото:

 • Няма да намерите друг астролог, който интегрира древна и китайска Астрология. По този начин Вие се възползвате от предимството, което имам пред другите астролози в това отношение и получавате по-богата и разнообразна информация и практически ползи от другите хора
 • Мнозинството от клиентите ми избират именно консултация и древна и китайска Астрология, защото това е нещо ново и вълнуващо, което възбужда любопитството им
 • Цената, която съм сложил е по-евтина отколкото ако си поръчате първо констултация с древна и след време с китайска Астрология