Дневна или нощна карта s

Дневна или нощна карта в Астрологията

Целта на тази статия е да обясни понятието дневна или нощна карта и защо то е толкова важно в древната Астрология. Като примери давам хороскопа на Щефи Граф и на Арнолд Шварценегер.

Понятието за сектата или партията в Астрологията

Това понятие идва от древната Астрология (от древногръцката дума “хайрезис”).

Една причините да пиша настоящата статия, че съвсем наскоро Левенте Ласло от Проектът HOROI преведе някои древни астрологични базови текстове. В тях той превежда това понятие не като “секта”, а като “партия”. Робърт Шмидт от Проекта Хайндсайт го превеждаше като “секта”, но също обясняваше, че има значения на “разделение”, “партия” и прочие. Както Левенте разяснява, по-удачно е да се нарича “партия”. По този начин, планетите във всеки един хороскоп са съставени от две партии: дневната и нощната. Съответно, във всеки един хороскоп има партия, която управлява и партия, която е в опозиция. Звучи малко познато, нали? Това ме отвежда до понятието от настоящата статия.

Понятието дневна или нощна карта в Астрологията

Дали ще му се казва по този начин, или дневно или нощно раждане, или дневен или нощен хороскоп, става дума за едно и също нещо. А именно, че всички хороскопи се делят на два вида.

Кое е това, което определя дали дадена карта е дневна или нощна? Разбира  се, това е Слънцето. Концепцията за Светлината и Тъмнината е най-първоначалната от всички. Естествено тя присъства и във всички религии.

Дневна или нощна карта

Двете школи по отношение на кога дадена карта е дневна или нощна

Първата школа казва, че раждането е дневно когато Слънцето е над хоризонта. И обратно, раждането е нощно, когато Слънцето е под хоризонта. С други думи, раждането е дневно когато Слънцето е в 12-ти, 11-ти, 10-ти, 9-ти, 8-ми и 7-ми квадрантен дом, тоест е над линията на градуса Асцендента и този на Десцендента.

Пример за дневно раждане:

 

Дневно раждане в Астрологията

Както се вижда, Асцендентът/пресичането на еклиптиката и източния хоризонт е 14.02 Скорпион. Слънцето е в съвпад с Асцендента, но вече е изгряло – 13.14 Скорпион и по първичното движение на небесната сфера се продължава да се изкачва нагоре към 12-ти квадрантен дом. По равнодомната система то би било в 1-ви дом дори ако е на 0 Скорпион, понеже зодията на Асцендента е Скорпион.

Пример за нощно раждане с данните от същия ден – 5 ноември 2020г. в Русе:

 

Нощно раждане в Астрологията

Десцендентът/пресичането на еклиптиката и западния хоризонт, е на 17.41 Скорпион, тъй като Десцендетът е винаги опозиция на Асцендента, който е на 17.41 Телец. Слънцето е на 13.39 Скорпион и е пресякло линията на западния хоризонт и продължава да слиза надолу по първичното/дневното движение на небесната сфера.

Втората школа казва, че дадена карта е дневна когато Слънцето е изгряло, а е нощна – когато е залязло. Всички астролози са съгласни, че картата е дневна когато Слънцето е над хоризонта, защото то вече е изгряло на Асцендента и все още не е пресякло Десцендента. Разногласието се състои в това, че изгревът на Слънцето започва преди то да пресече линията на Асцендента, а залезът му се случва след като вече е слязло под линията на Десцендента.

По друг начин казано, картата може да е нощна дори когато навън е в известна степен светло и Слънцето е под линията на Асцендента (школа 1), и картата може да е дневна, когато Слънцето е под линията на Десцендента (школа 2).

Тоест, разликата се крие в това дали се следва символично-астрологичния език (школа 1) или астрономичния такъв (школа 2).

Някои астролози, спадащи към школа 2, твърдят, че картата е дневна докато човек може да чете вестник навън.

Тази разлика е важно да се разреши, особено от практикуващите астролози, а не от тези, които изнасят теоретични лекции, статии или пишат книги. Няма да я намерите в древните книги. Проблемът е, че трудно се намират множество хороскопи, които са на ръба. Както съм писал, имал съм подобни случаи с близко време на раждане, в които Слънцето е близо до хоризонта, в които съм правил ректификация, за да установя дали картата е дневна или нощна.

Таблица с дневни и нощни планети и техните условия на радване

Дневни и нощни планети в Астрологията

Слънцето, Юпитер и Сатурн са дневните планети. Луната, Венера и Марс са нощните. Меркурий е дневен когато изгрява преди Слънцето и нощен когато зодиакално е след Слънцето. Други автори казват, че зависи дали е близко конфигуриран с дневни или нощни планети. Валенс пък казва, че това се определя от управителя на границата на Меркурий.

Мъжките планети са Слънцето, Юпитер и Марс. Женските планети са Луната, Венера и Сатурн. Меркурий отново варира. Трябва да кажа, че повечето автори дават Сатурн като мъжка планета, но един от най-ранните и влиятелни автори – Доротей Сидонски от 1-ви век от н.е. дава Сатурн като женска. Сатурн е тъмнина, смърт, бавност, които са женски/Ин характеристики, а не мъжки.  

Каква голяма разлика дава при разчитането дали човек е роден през деня или през нощта

Дали сте родени под управлението на дневната партия или на нощната, оказва огромно влияние върху разчитането на хороскопа Ви. Например, масово се смята, че Слънцето е най-важната планета в западната Астрология, докато Луната в индийската. Това не е вярно за западната, но да не се отклонявам от темата. Въпросът е, че за хора родени през нощта Луната е по-важна от Слънцето.

Това е и втората причина да пиша тази статия, а именно, че в моите астрологични консултации хората понякога се чудят защо не говоря толкова за Слънцето в хороскопа им, а обръщам повече внимание на Луната. Това е така, защото са родени през нощта. Друга причина е, че ако дадена планета, в случая Светилата Слънцето и Луната, не управлява Асцендента ви, не е в него или го аспектира, тя не е ваш сигнификатор и не описва вас, освен по генерален начин.

Съответно, Марс става най-трудната планета за хора родени през деня, а Сатурн става най-трудната планета за хора родени през нощта. Държа да отбележа, че това са генерални принципи, които могат да бъдат контрирани от състояние на въпросната планета спрямо Зодиака, Слънцето и прочие.

Също така, дължината на живота в древната Астрология се изчислява по различен начин, в зависимост дали картата е дневна или нощна. Същото важи и за видността на хороскопа. Важи и за професията и за духовността. В допълнение, определени конфигурации са много по-мощни при дневно раждане, или обратно. Също важи и за Луната, като трябва да се взема предвид и дали е нарастваща или намаляваща.

Хороскопът на Щефи Граф – пример за дневна карта

 

Хороскопът на Щефи Граф - дневна карта

Стефани Граф, известна като Щефи Граф е бивша немска тенисистка, масово смятана за най-великата в историята в играта на единици (заедно с Маргарет Корт).

Както се вижда, Слънцето е над линията на Асцендента и съответно раждането е дневно. Обаче се вижда и че Марс е в 7-мата зодия от Асцендента, Стрелец, макар да е под западния хоризонт, тоест да е в 6-ти квадрантен дом. Марс изследва отблизо (аспект с лъч в рамките на 3 градуса) Меркурий с опозиция, като Меркурий управлява 4-тата зодия, представляваща родителите. Още повече, Марс съзира (конфигурация по зодия) Слънцето с опозиция, а Слънцето управлява Имум Цели/върха на 4-ти квадрантен дом, който попада в 3-тата зодия. Освен това, Слънцето е универсален сигнификатор на бащата. Тоест имаме тройна индикация за нараняване на бащата.

Въпреки че Щефи Граф е мултимилионер, обичана и уважавана навсякъде по света, икона на милиони и прочие, баща й си навлича съдебни проблеми първо през 1990г и после е осъден на лишаване от свобода през януари 1997г. Подобна сурова мярка се случва изключително рядко в хороскопите на известни спортисти, но в този хороскоп нараняването е налице и няма как да не даде сериозен ефект.

Хороскопът на Арнолд Щварценегер – пример за нощна карта

 

Хороскопът на Арнолд Шварценегер - нощна карта

Едва ли има нужда от представяне, но Арнолд Шварценегер е световно известен културист, актьор, бивш полититик и прочие. Както се вижда, Слънцето е под линията на хоризонта, намирайки се в Лъв – 2-рата зодия от Асцендента Рак.

Понеже картата е нощна, Сатурн става най-трудната планета. За щастие на Арнолд, Сатурн не е в ъглова зодия, иначе проблемите, сочени от тази планета щяха да са по-сериозни. И все пак, Сатурн е ъглова от Жребия на съдбата, който е вторият Асцендент в древната Астрология.

Що касае ефектите на Сатурн, Слънцето е универсален сигнификатор на бащата и управлява сърцето, гръбначния стълб и дясното око (в женска карта е лявото око). Бащата на Арни умира на 65 години от инсулт. Някои астролози казват, че Слънцето управлява мозъка освен Меркурий. Други казват това заради съуправлението на Овен, зодията на главата. Иначе самият Арнолд има сериозни проблеми със сърцето си. Той е роден с проблематична аортна клапа и се е подлагал на поне 2 операции на сърцето. Тази индикация се извежда освен от универсалното владение на Слънцето над сърцето и че е наранено от Сатурн, а от факта, че управителят на Жребия на съдбата, Сатурн, е в Лъв, зодията на сърцето.

Заключение относно дневна или нощна карта

Дали имат пред себе си дневен или нощен хороскоп е сред първите неща, за които практикуващите древна Астрология проверяват. Смятам вече разбирате защо. За съжаление концепцията за дневната и нощната партия не е оцеляла изцяло в персо-арабската Астрология, от която възниква европейската Астрология в началото на второто хилядолетие. Съответно, понеже не е оцеляла дори в такава степен в европейската средновековна Астрология, това понятие изобщо не е достигнало до съвременната.

За тези, които се чудят дали понятието за дневно и нощно раждане е от значение и в китайската Астрология, отговорът е твърдо “Да”. То обаче не важи в такава степен и не е приложимо за всички китайски хороскопи.

Обичайните ми благодарности към този сайт и автора на въпросната картинка:

https://pixabay.com/vectors/night-day-dusk-moon-midnight-blue-1851685/

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *