Астрология и Фън Шуей

Древна Астрология и Фън Шуей

Когато бях на 5 годинки, майка ми винаги ми казваше, че щастието е ключът към живота. Когато тръгнах на училище, ме попитаха какъв искам да стана, когато порасна. Написах „щастлив”. Казаха ми, че не съм разбрал възложената задача, а аз им отговорих, че те не са разбрали живота.”

Джон Ленън, музикант и певец (преводът на цитата е от мен)

Настоящата статия разглежда някои фундаментални закони на тази реалност. Те присъстват в древната Астрология и класическия Фън Шуей.

Че има множество прилики между древната Астрология и Фън Шуей, не би трябвало да е чак такава изненада. Разбира се, зависи и от гледната точка. Имам предвид, откъде накъде нещо, възникнало в Елинистичния свят би имало прилики с нещо от Китай? Обаче, тъй като китайската Астрология е неразривно свързана с Фън Шуей, и имайки предвид, че Астрологията по принцип се занимава с Небесния Късмет, съвсем нормално е да има значителни прилики, поне на фундаментално ниво, между друг вид Астрология и класическия Фън Шуей.

Заблудата, че всеки може да постигне всичко благодарение на труда си

Понеже малцина хора се занимават с вечните закони, по които функционира този свят, и имайки предвид разводняването на Знанието през последните векове, изобщо не е изненада на какво ниво е съвременната астрологична и Фън Шуей общност. Съответно, човешкото самозалъгване и опитите да се измислят наново нещата не спира да ме удивява. През последните няколко века едно движение или система или философия следва друга такава. Това е още по-преобладаващо през последните 100 години.

Според днешните западни ценности, провъзгласявани от медиите и развлекателната индустрия, преобладващият възглед е това, което аз наричам „Американската мечта”. При него, всеки може да се реализира на много високо ниво в живота, стига да е склонен да работи здраво за това, без значение от неговия характер или минало. Да, има известно количество истина в тази идея. Тя обаче е само толкова, колкото да вкара в капан хората преследващи тази мечта. Тя е подобна на фразата „преследване на щастието” – pursuit of happiness” в конституцията на САЩ. Да, можете да гоните щастието, но няма никаква гаранция, че ще го хванете. А къде отива междувременно моментът Сега – настоящето?

“Американската мечта” получи много тежък удар през последните 20+ години

Тази идея за „Американската мечта” получи много тежък удар през последните 20+ години. През този период се наблюдава постепенното изчезване на средната класа и значителното увеличаване на разликата между много богатите и много бедните по света. Немалко корпорации са по-богати от цели държави. Всеки може да усети сам по себе си. Може и да погледне статистиките и да види как покупателната способност на хората стабилно намалява.

Това, което искам да кажа е, че освен ако човек не се обърне към системи на знанието, които се занимават с вечните принципи на тази реалност, лесно може да бъде подведен от идеи като горната, които могат да са много опасни. Прекалено много хора страдат от ниска самооценка или по-лошо, като депресия, липса на вътрешен мир, болест, дори отчаяние, защото не могат да успеят по достатъчно голям начин в този свят.

За да стане ясно какво имам предвид под „успех”, става дума за огромен, значителен, материален такъв. Той е толкова впечатляващ, колкото успехът на тези под светлините на прожекторите, ролевите модели и пр.. Вид успех, който е пропорционален на вложения труд на човека желаещ този статус. Също, начин, който позволява на човека да придобие тип видност или влияние, което се описва от медиите като много желано. Забележете, че медиите нямат редовни хора от средната класа като ролеви модели. Обръща се внимание на така наречените звезди или хора с власт, които имат хиляди или повече поддръжници зад себе си.

Древната Астрология и Фън Шуей относно достигането на високо ниво в обществото

Подобни системи на знание са древната Астрология и китайската Метафизика (класическия Фън Шуей е част от един от клоновете й). Тези системи заявяват, но много по-важно – обясняват и доказват точно обратното. Много по-трудно е човек да се издигне нависоко в обществото, да придобие много власт и богатства. Камо ли да говорим да достигне още по-високо ниво, като някой с огромно влияние и власт. Или дори още по-нависоко, като човек имащ роля в оформянето на даден времеви период или дори по-голям такъв от човешката история. Хората НЕ се раждат равни и всеки има своите ограничения, които са показани в тяхната рождена карта.

Причината, поради която това е ключово да се осъзнае е, че подобни системи се занимават с фундаменталните принципи на реалността. Тези принципи не могат да бъдат променяни по какъвто и да било начин. Иначе, разбира се, че можем да говорим за изключения, като случайни добротворци, висока видност, навременен период на звездите, благоприятни външни форми влияещи на звездите и т.н.. С достатъчно знания и опит, те могат леко да бъдат „побутвани” и максимизирани. Тук обаче говоря за общите правила, които подчиняват всички останали.

Злосторните планети и звезди са повече и по-силни от добротворните такива

Защо е толкова трудно да се реализира по голям начин човек в този свят? Това се дължи на правилата на тази реалност. Човек може да я нарича игра, училище и т.н.. Правилната показват, че злосторните планети в Астрологията и злосторните/лошите/против живота звезди в класическия Фън Шуей са по-мощни. Те дори са повече на брой, отколкото добротворните такива. Не искам да се отклонявам, но в Джиотиш/индийската Астрология ситуацията, разбира се, е същата. Всъщност там злосторниците дори са повече.

Още повече, не става въпрос само за това, че в правилата на тази реалност злосторниците са по-мощни. Става дума за определени конкретни условия, които трябва да са налице, за да може дадена рождена карта да бъде считана, че принадлежи на видна или мощна, или историческа фигура.

Човек може да се чуди защо това е така? Защо конвенционалната лошотия е по-силна от конвеционалната добрина?

Астрология и Фън Шуей

За да стане ясно, под лошотия имам предвид: смърт, болест, травма, бедност, развод, липса на приятели, прекратяване на приятелства, съдебни битки и протаквания, злословие, пустота/незащитеност, страх, несправедливост, недостиг/глад, недоверие, измама, лъжене, манипулиране, тирания, унищожаване, глупост, неблагодарност, паразитизъм и т.н..

Под добрина имам предвид: живот, жизненост, изобилие, взаимно полезни връзки, приятелства, съюзи, любвеобвилност, надежда, справедливост, доверие, чест, истина, мир, добродетел, учене и т.н..

С това, че са по-мощни имам предвид, че тези качества преобладават и ще продължават да преобладават в света.

Всякакви идеи за колективна еволюция или колективен духовен напредък са безпочвени

КАКВИТО И ДА БИЛО идеи за колективна еволюция, духовен колективен напредък и т.н. просто нямат каквато и да била основа. Те са хубави идеи, понятия, които са приятно звучащи и удовлетворяващи, но само дотам. Човек винаги трябва да помни откъде идва даден принцип – в този случай – древната Астрология и китайската Метафизика относно злосторниците и злосторниците. Тези системи от знание са на над 2000 години. Горните безпочвени идеи идват от някакви движения, които са по няколко десетилетия или века най-много. Не само това, но тяхната стойност и практичност, да не говорим за способността да се вижда миналото и да се предсказва бъдещето, въобще не може да се сравнява с тази на древната Астрология и китайската Метафизика.

Обаче, забележете, че говоря за обществото като цяло, не за индивида разбира се! С други думи, всеки е отговорен за своите собствени действия, образование, принципи, избори в живота, поведение и т.н.. Това са неща, които спадат към Човешката Съдба от Космическата Троица в китайската Метафизика. Като такива, те са под възможно най-голям контрол на въпросния човек.

Дали, или по-скоро колко разлика ще даде използването на тази Човешка Съдба по отношение на осъществяването на голямата мечта на дадения човек, зависи от Небесната Съдба (занимава се с неща, които не могат да бъдат променени, като Астрологията) и от Земната съдба (околната среда, Фун Шуей).

Защо фундаменталните закони на този свят са създадени по този начин

Кое е това, заради което се налага реалността да бъде структурирана по този начин? Това е комплексен въпрос и нямам намерение да го разглеждам в подробности. Той се занимава с предопределеността в живота и изборите, правени от всеки отделен Висш Аз (Душа) преди въплъщаването. Обаче, това, до което наистина се свежда е….да, оскъдицата/недостига – една от думите на злосторниците.

С други думи, когато човек е изцяло компетентен по древна Астрология или Фън Шуей и е изследвал стотици и хиляди рождени карти или физически местоположения, му става кристално ясно следното. Видните и/или могъщите астрологически карти и физически местоположения, които раждат мултимилионери и/или могъщи индивиди са много редки. По-краткият начин е да се разберат фундаменталните принципи. Тоест да се схване на по-дълбоко ниво, че това, което изучавате е вечно и изключително могъщо знание. С него е оформен целият свят и то следва Природния закон. Това е едно от нещата, което наистина обичам относно древната Астрология и китайската Метафизика.

Тези две системи са като Книгата на Живота. Човек чете от тях, запаметява, получава разбиране за тях и после започва да вижда как техните правила и принципи се оказват, че са постоянно верни в действителните животи на хората и местата. С други думи, движенията на планетите са предопределени и могат да бъдат изчислени за 5000 години, което позволява на практикуващия да провери кога ще се образува дадена карта с висока видност/ранг. И понеже планините и реките са на хиляди и повече години, човек може да провери (въпреки че тук е доста по-коварно, защото Ци е ограничена и практикуващият не знае каква част от нея ще бъде изчерпана) за външни форми и да изчисли вътрешните формули за Ци/Универсалната енергия относно това кога ще има дадено физическо местоположение, посока и карта, които ще произведат видни/могъщи карти/хора.

Не всеки иска да достигне високо ниво в живота

Има още един ключов въпрос, на който искам да обърна внимание. Имам предвид, че не всеки иска или го е грижа да успее да се реализира в живота по един голям начин. Много е опасно човек да позволява да бъде манипулиран да приеме контрастиращия възглед, тръбен от медиите. А именно, че хората са като цяло или победители, или загубеняци в живота. Това е една нагла и безсрамна лъжа! Никой не може да съди или наистина да разбере или оцени жизнения път на някой друг от правилната отправна точка за реалността, защото всеки има различна съдба. Тя е показана в хороскопа им, както и от картата на дома, в който живят. Това дава на всеки уникален характер, отправна точка за реалносттта и предразположения.

Докато богатството, властта, високата видимост и волята да се успее на всяка цена може да са най-важни за много хора, за много други хора, те не са желани неща, макар в някои редки случаи историята показва, че те са постижими за тях. Много други хора ценят изкуството, класическата музика, човешките взаимоотношения, да бъдат в служба на общността или да живеят балансирано съществуване и т.н., като най-важни.

Основите на древната Астрология и класическия Фън Шуей нямат нищо общо с тези на осъвременената им форма

Най-накрая, искам да повторя колко е важно да се разберат фундаменталните принципи на реалността. Обаче, когато става дума за Астрология и Фън Шуей, това може единствено да се постигне с първоначалните, класически текстове и правилата, базирани на тях.

Съвременната астрология и фън шуй от движението на Нова Епоха = Ню Ейдж нямат каквато и да била основа. Те са измислени от хора.  При тях, неизненадващо, не се прави никакво разграничение между злосторните и добротворните планети, звезди, или сектори. Невъзможно е да се практикува обективно без човек да се придържа към изпитаните от времето правила. Безнадежно е човек да се опитва да описва миналото и да предсказва бъдещето, ако той/тя не може да категоризира каквото и да било събитие като поддържащо/за или ограбващо/против живота.

И, не, не е нужно да човек да вярва, да влага намерение или воля в древната Астрология или класическия Фън Шуей, за да работят. Всъщност, не е изобщо нужно на умелия практикуващ да вижда клиентите, за да направи много точки описания, да предложи лекове, както и да направи предсказания. Едиствено са нужни рождените данни на въпросния клиент и недвижимо имущество.

Разяснявам това, защото хората или, по-лошо, практикуващите съвременна астрология (психологическа астрология или астрология след 1650 година) и съвременен фън шуй (като Черна Шапка, използване на Багуа огледало, използване на Фън Шуй като вътрешен дизайн/интериор), имат очаквания, които не граничат с реалността относно Астрологията и Фън Шуей.

Заключение

Древната Астрология и класическия Фън Шуей могат да постигнат страшно много, но те не са магически куршуми/лекове за всичко. Още повече, не става дума за променянето на съдбата на даден човек (което е невъзможно да се постигне и без това, макар че научавайки я човекът може да открие вратичките и да се възползва от тях тук-там), а за разбирането й и приемането й. Ще пиша за това в бъдеща статия.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *