Защо избрах Египетското Таро от Братството на Светлината

„Това, което Таро може да бъде подтикнато да разкрие е ограничено единствено от способностите на използващия го.”

Си Си Зейн (C. C. Zain), учредител на Братството на Светлината. Автор на 21 томовия курс по окултни науки (Астрология, Таро, масонство, Астротеология, Алхимия, Магия и други

В наши дни съществуват няколко хиляди Таро тестета. На пръв поглед изглежда наистина безнадеждно как един човек би могъл да се ориентира в този океан от информация. Целта на тази статия е да разясни защо избрах точно това египетско Таро.

Има различни варианти за ориентирането в окена от Таро тестета. Някои го правят чрез учители, тоест доверяват се на тяхната преценка и дълъг опит. Други разчитат на интуиция и усещания. А трети (моят подход) опитват да пуснат котва, търсейки корените на въпросното изкуство. Чак след това решават как да постъпят.

Що е Таро

Има немалко фактологична информация (по-точно казано доказателства оцелели или оставени на този етап) за корените на Таро, която сочи към 14-ти век и Италия. Има и други данни за Персия и дори Китай. Съществуват и легенди за циганите и Египет, или жреците и Атлантида. Трябва да обаче да направя две уточнения за Таро:

1)     Таро е окултна система на Знание;

2)     Таро работи с космически архетипи, които надхвърлят всяка една култура и времеви период.

От тези заключения следва, че:

1)     Таро е било изключително ценено и ревностно пазено (малцина са можели да четат, но всеки може да гледа картинки и да изведе някакъв принцип зад тях, без значение колко дълбок), което страхотно много е заплашвало контрола на религиите и на управляващите. Защо? Защото текстът в една окултна книга може да се промени, изтрие, редактира и прочие. Докато ситуацията не е такава с картинките. Плюс това, подсъзнанието и свръхсъзнанието работят в огромна степен със символи, а не с думи, тоест текст;

2)     Таро, по начина, по който е замислено в същността му, съдържа Всичко, доколкото е достъпно на човека. С други думи – без значение дали са били 22, 52, 78, 108 и т.н. карти, Таро съществува от зората на човечеството. Под една форма или друга.

Така че докато дирих корените на Таро и търсех тестета, които най-добре запазват същността на това велико изкуство, след известно време и немалко разгледани и отхвърлени такива, открих едно египетско Таро. (да, има повече от едно). То се казва Египетското Таро от Братството на Светлината (Brotherhood of Light Egyptian Tarot).

Капанът Таро Райдър Уейт

Преди да се спра на това египетско Таро обаче, съм длъжен да дам малко информация, за която трябваше да науча по трудния начин. Информация, която съм убеден много хора трябва да знаят. Най-малкото защото е абсолютно ключова. Не само това, а защото НЕ се дискутира, което може да бъде и е опасно. Особено като се хвърли един поглед през последните 100 години.

Става дума за това тесте, което е на мода през последните 100 години, именно Rider Waite (Райдър Уeйт, което по-точно трябва да се нарича Pamela Colman Smith – Памела Колмън Смит, защото тя го илюстрира, а не Waite).

Важно е да се знае, че традиционните Таро тестета не включват картинки за Малките Аркани (Аркана означава „тайна”). Когато обаче Памела Колман Смит илюстрира Райдър тестето, (предлагано за пръв път през 1910г) тя включва картинки, нарисувани от нея. По този начин се разграничава от традицията. Оттам нататък следващите тестета имитиращи Райдър-Уейт започват и те да илюстрират Малките Аркани. Еднакво важно е, че тя не е била посветена в тайното общество Златната Зора. Уейт не я е открехнал за доста неща, като е премълчал или загатнал леко други, и съответно тя е работила с частички от знанието.

Това тесте се превръща в огромен успех и в последствие се налага като водещо в света. Не само в наши дни, а през последните 40 години, Таро тестето Райдър Уейт властва до такава степен, че буквално поне 95% от всичките стотици и стотици тестета по света са повлияни от него. Нека повторя: стотици хиляди таролози, ако не и повече, в продължение на 100 години разчитат на интерпретацията на една непосветена жена, разчитаща на усещанията си (или дори съвсем възможно на астрални същества) при илюстрирането на картите, особено на Малките Аркани. Защото все пак Големите Аркани в Марсилското Таро, като едно от най-старите оцелели, са основата на почти всички тестета по света, включително и на Райдър-Уейт.

Оттук нататък мисъл формата е толкова силна, че ако въобще някой попита някой таролог защо ползва тестето Райдър-Уейт/Райдър-Смит, отговорът е: „защото всеки го ползва”. Или „защото учителят ми го ползва”, или „защото него имаше в книжарницата”. Схващате ли накъде бия?

Астрология, Кабала, Номерология и други окултни дисциплини в Таро

Още нещо ключово, което трябва да кажа е, че няколко окултни системи са били втъкани в Таро с течение на времето. Астрология, Кабала, Номерология (някои включват масонство, И Дзин, Руни и дори библията, но с езотеричното й и символично-митологично значение естествено. Защото е добре известен фактът, че библията е базирана на изплагиатствани митове от различни източници, а не на исторически истини). На по-късен етап ще се спра на някои от тези дисциплини.

Сбърканите астрологични съответствия в Райдър Уейт, които другите Таро тестета копират

Отсега обаче трябва да кажа, че астрологичните съответствия на Златната Зора в Таро колодата им Райдър-Уейт са чисто и просто сбъркани при доста от Големите Аркани. Всеки, имащ добри познания по древна Астрология, може веднага да види някои фрапантни грешки. Това показва основно непознаване на фундаментален материал от страна на това тайно общество. Дали това е направено нарочно обаче е друг въпрос…

Ключовото тук е, че с много малки разлики, останалите тайни общества копират тези астрологични съотвествия в Таро колодите си. Съответно кръгът се затваря и се почва цикълът, а именно, че масово по света се работи с тези сбъркани съответствия.

ДА, това е гадаене (divination е думата и на английски няма тази лоша конотация, защото идва от divine – божествен, и това е процесът на отгатване на смисъла, вложен от Съзидателната Сила в земните творения), където ключово е да се ползва система и човек плътно да я спазва. Това е така, защото отговорите идват най-вече от Висшия Аз. Тоест тук нямаме наука и дори и обективно неточна система може и дава феноменално точни отговори и предсказания. Това, което искам да кажа е, че тук, при този психичен подход, номерът минава и може наистина да няма значение. Но идвайки от древната Астрология, царицата на всички науки, там този номер не минава и веднага се вижда кое е правилно и кое е грешно.

Значителна разлика в интерпретациите в зависимост дали се ползва древна или съвременна Астрология

Бърз пример: зодията Лъвът, или зодиакалния знак Лъв на езика на съвременната астрология, има съвсем различни значения в тези два клона. Игнорирайки за момента, че в една колода Таро карти ще е еди коя си Аркана, Малка или Голяма, а в друга – друга и това може да промени крайния отговор, съвременната астрология го приравнява с 5-ти Дом, тоест любов, деца, забавления, съзидателност и прочие. Съответно, ако се падне Арканата с Лъв на нея и въпросът е дали питащия ще има деца, един таролог, използващ съвременна астрология, би отговорил, че твърдо ще има.

Обратно на това, в древната Астрология, стъпваща на традиция от близо 2000 години, Лъвът не отговаря на 5-тото място, наричано също Дом, и не само, че не обещава деца, а показва лишаване от деца. Или в най-добрия случай (и то трябва да е подкрепен от други показания) обещава 1 дете. Тоест отговорът би бил, че питащият няма да има деца. Да, това е само една карта, а се гледат повече, но разбирате логиката на примера ми.

Халдейските деканати срещу индийските на Варахамихира

Говорейки за Астрология, масово Таро тестетата ползват Халдейските деканати (които е много спорно дали работят като достойнство, ако въобще го правят). Единственото тесте, за което аз знам, което ползва индийските деканати, тоест на Варахамихимира, е въпросното Египетско Таро на Братството на Светлината. Така че нека обясня защо избрах него и кое ми допада.

Отличителни черти на Египетското Таро от Братството на Светлината

Египетското Таро от Братството на Светлината е илюстирано в черно-бяло през 1936г от Gloria Beresford (Глориа Бересфорд) и направено цветно през 2009г от Vicki Brewer (Вики Брюър). То се различава по няколко ключови показателя от останалите тестета:

египетско Таро от Братството на Светлината

1)     Имената на около половината от Големите Аркани са различни. Това Е много важно. Още повече, самите картинки се различават Това в някои карти малко променя значението им, докато в други е разминаването е направо значително. Човек, за да може да оцени тези различия подобаващо, е задължително да е запознат с главните традиционни тестета, а не просто да си купи едно тесте от близката езотерична книжарница;

2)     Глупакът не съществува като карта сама по себе си. Имаме Аркана, сходна до известна степен като изображение с Глупакът. Като е изправена, тя е номер 22 и е Материалистът. Като е обърната, е 0 и е Духовният Човек. Показал съм как изглежда картата в началото на статията. Това е базирано на египетско знание и разликата между числата 0 и 22 във физическия и духовния свят;

3)     Астрологията заема ключово място. 22-те Големи Аркани отговарят на 10-те планети. Да, това е съвременната версия от 20-ти век и включва транссатурновите планети, колкото и е нелогично да звучи, сравнено с името, както и на 12-те зодии.

4)     Малките Аркани не са 56, а са 36 – от Асо до 9-ка, и отговарят на 36-те извънзодиакални съзвездия. Това е едно от нещата, които много повлия да се спра именно на това Таро тесте. Причината е, че тук имаме Астротеология, и както интересуващите се знаят, това вечно Знание е основата на абсолютно всички религии по света. Малките Аркани не са илюстрирани, а се виждат единствено звездите съставящи въпросното съзвездие, както разбира се номерът и видът боя.

5)     Лицевите карти/Court cards са Крал (King), Кралица, (Queen) Младеж (Youth) и Конник (Horseman). Кралят, Кралицата и Младежът отговарят на 12-те зодии и показват хора в живота на питащия (според контекста може да показват и характеристики на питащия). Обърнатите Крале показват жени в живота, обърнатите Кралици показват мъже в живота, обърнатите Младежи показват жени в живота на питащия. Като всеки от тях е според зодията, показана на картата, тоест 3 по 4 = 12 зодии. Трябва да уточня, че не става дума за това, че въпросният човек е зодия Стрелец примерно, тоест че непременно като се е е раждал Слънцето е било в Стрелеца. А по-скоро, че характерът на този човек е от такива качества. Има разлика! Може да не е Слънцето, а Асцендентът или Луната, или стелиум от планети в тази зодия и пр..

Конниците показват не хора, а мисли, защото пътуват най-бързо, и са изключително полезни да се види кой какво мисли за вас или ваши близки. Като са обърнати показват мисли във ваша вреда, като смисълът е според боята им. Абсолютно е задължително да се гледа как се падат лицевите карти (и съответно при месенето на картите да има и такива, които се обръщат). Това е така, защото както виждате, ако са обърнати при дадена подредба се сменя полът на въпросния човек. Тоест Крал Монети например вместо мъж с темперамент на Близнаци, ще покаже жена с такъв темперамент. И това се спазва плътно. Десетките показват сезоните, тоест промяна и са свързани с 10-тата Голяма Аркана – Колелото.

6)     Боите са Скиптри – Scepters (вместо жезли), Чаши – Cups, Монети – Coins (вместо пентакли)и Мечове – Swords. Скиптрите съответстват на елемента Огън, Чашите на Вода, Монетите на Въздух и Мечовете на Земя.

Вероятно на пръв поглед изглежда странно (заради втълпената система от Райдър-Уейт тестето разбира се) как Монетите отговарят на Въздух, а не на Земя. С нужното разбиране обаче става ясно защо е така. Макар за някои от другите бои да има различия в различните системи, за които има аргументи поне отчасти верни, тук съмнение няма и не може да има. Първо, Монетите бидейки Въздух, показват общуване и пари. Монетите се отнасят към потока на мисли и към паричната единица (на английски се вижда веднага: the current of thoughts and the currency). Потокът на идеи и пари е свързан с Монетите.

От друга гледна точка, именно търговците и тези използващи ума си, тоест Монетите, са били богати в миналото. А не фермерите и тези блъскащи на полето от сутрин до вечер, тоест Мечовете. За тези знаещи как се извеждат принципите е ясно откъде Монетите са приравнени с елемента Земя. Обяснението е измислената и тотално сбъркана астрологична азбука на Зипора Добинс от 20-ти век, в която Овен = 1-ви Дом = Марс, и в случая Телец (земен знак) = 2-ри Дом = пари/монети. Да, втори Дом са парите и движимото имущество на родения, но 2-ри Дом НЕ е равен на елемента Земя и Телец НЕ е равен на пари/монети.

Рискът от несъответствия от вкарването на много системи в Таро

Но трябва да бъда точен и да кажа, че колкото повече системи се наблъскват в Таро, толкова по-трудно и невъзможно става да се подредят по начин, по който да не се противопоставя едната на другата. Примерно, 4-те бои в Таро се смята, че отговарят на 4-те елемента в Астрологията, на 4-те посоки, на 4-те типа социални класи в средновековието, на 4-те ъгъла на рождената карта, на 4-те темперамента, и т.н.. Но смесвайки всички тези категории се получават противоречия.

Примерно, парите отговарят на санвиничния елемент/Монети/Въздух, а блъскането и фермерството на меланхоличния/Земя. Обаче мечовете не пасват така добре на този вид труд, както Жезлите или Тоягите. Само че в това Таро имаме Скиптри, символ на кралска власт, и кашата се забърква. Затова човек избира една система и й се посвещава в продължение на години, за да я усвои и вкара в подсъзнанието си.

От друга страна, предимството на въпросното египетско Таро на Братството на Светлината е, че 4-те бои отговарят на 4-те елемента и Малките Аркани отговарят на точно определени съзвездия, изгряващи в точно определен период от годината. Тоест това касае пътя на Слънцето и следователно няма как да се промени системата (една боя да показва различен елемент), защото тук се стъпва на астрономия, тоест на стриктна наука.

Неща, с които не съм съгласен с въпросното египетско Таро

Трябва да бъде изчерпателен обаче и да кажа, че има неща, с които не съм съгласен с въпросното египетско Таро на Братството на Светлината. Първо, и трябва да е ясно на всеки Търсач на Знание, това Знание е безкрайно и като такова подлежи на изкривявания. Няма значение дали те са съзнателни или не. Тоест няма как едно тесте да съдържа Истината, поне в 3-та плътност. Това е особено валидно за този тип гадаене, почиващ на символи-картинки.

Второ, това египетско Таро, без значение какво твърди (понеже е дълго и крайно интересно, и не е добре да се преразказва; който се интересува е задължително да си купи книгата The Sacred Tarot by C C Zain, която горещо препоръчвам, както и Spiritual Astrology от същия автор. Те са съответно курс номер 6 и 7 от общо 21) Си Си Зейн, няма как да не се забележи, че повечето Големи Аркани имат немалко общо с Марсилското Таро. Отделно от това, те са взаимствани от авторите Antoine Court de Gébelin (Антоан Корт де Гебелен), Paul Christian (Пол Кристиан), R. Falconnier (Р. Фалконие) и Comte De Saint Germain (Комт Сен де Жермен).

Също така, преподавателите в Братството на Светлината (в Калифорния в Щатите) прекалено много разчитат на Астрологията в обучението на въпросното египетско Таро. Както казват те, в Херметическата традиция, защото това е Херметическо Таро все пак, Астрологията и писмената традиция са представени от Слънцето. Таро и устната традиция пък са представени от Луната. Това изречение трябва да говори томове на запознатите с древна Астрология, но нека фактите бъдат ясни все пак. Таро (като под Таро обясних, че аз лично разбирам Знанието за Всичко под формата на космически архетипи, което съществува от зората на човечеството) е много по-старо от Астрологията.

Поне под формата, под която я разбираме и използваме. Говоря за хороскопната Астрология разбира се, която е само на 2500 години. Съответно, Таро е по-старо е и от Номерологията (Питагор и Халдея), и от Кабала. Въобще, то е най-старото знание. Единствено Астротеологията може да се сравнява с Таро по възраст така да се каже. Обаче и тук има уговорка, а именно прецесията на равноденствията, която за 2500 години се е изместила е над едно съзвездие. Да не говорим за 5000-10000 и повече години и какво се случва с околополюсните звезди.

Така че съветът ми е, без значение каква колода ползвате, било това египетско Таро или друго: разчитайте на Таро на първо място и преди всичко, и чак тогава и едва като помощно и допълващо средство, на Астрология и другите окултни науки. И това ви го казвам като човек занимаващ се с древна Астрология, Номерология, китайска Астрология (тези, които се интересуват от Четирите стълба на съдбата, известна като BaZi несъмнено са забелязали как 22-те Големи Аркани в Таро пасват точно на 10-те Небесни Стебълца и 12-те Земни клона) и други.

Това също съответно означава, че Египетското Таро на Братството на Светлината не е за начинаещи. Имам предвид хора, които се захващат с нещо без да са сигурни защо го правят, или без да са готови да посветят години на изучаване. И това е така, защото ще ви е нужна много информация и време. Не може просто да зубрите значения от книги. Това НЕ е Таро и смисълът му. На другата крайност е карането само по „интуиция”. Да, ама истинската интуиция не винаги се включва и е добре човек да има система от знание. И каква по-добра от тази, която е базирана на хилядолетна практика?

Разбира се, че значенията на всичките 78 карти са дадени в двете книги, които препоръчах. Иначе, да, самото тесте идва с малка книжка със значенията на картите, но е крайно недостатъчно. Даже е дразнещо колко е кратко. И на мен ми се наложи да си ги купя. Това макар да е солидна основа, не е крайната дума по въпроса.

Мога да дам различни случаи в които не съм съгласен със Си Си Зейн. Без обаче да сте прочели и вникнали в книгите и без да имате картите (а от проверка в гугъл се видя, че въпросното египетско Таро на Братството на Светлината го няма в България и никой не го ползва, поне що касае интернет), няма да ви говори нищо.

36-те извънзодиакални съзвездия и вечната мъдрост, закодирана в тях – голямото предимство на това египетско Таро

Мисълта ми е, че ще трябва да изучите древните митове и добре да можете да отсявате зърното от плявата, тоест есенцията/поуката от мита. Защото макар да се различава в различните култури, точно есенцията остава същата в значителна степен. Тази трудност, това изискване да посветите немалко време, точно това е голямото предимство на това тесте пред всички останали.

Това е така, защото вие ще ЗНАЕТЕ защо примерно 8-ца Чаши (отговаряща на съзвездието Андромеда) означава саможертва, за да спасиш другите, да бъдеш доминиран от семейни задължения, да бъдеш наказан без да си виновен, да бъдеш хвърлен в океана на желанията, от които няма измъкване освен с мъдрост и трансмутация и т..н. Защото тази история е сложена на небесата преди хилядолетия. И то именно с целта да ви научи на нещо, и я има в сума ти култури, дори нямащи връзка помежду си. Разликата между този древен подход и съвременния механичен такъв, в който се четат и зубрят нечии интепретации без да знае човек защо са такива и откъде са изведени точно, е от Небето до земята!

В това египетско Таро има и масонски мотиви, както и магически,  алхимически и от библията, от Кабала, Номерологията, Астрологията и т.н.. Това изисква цялостен окултен подход – точно както се е правило в древността и се прави в тайните общества. Естествено, бидейки такова, има изкривявания и опити за подвеждане, което е нормално и очаквано. Но от всичките изкривявания и плява, тук засега съм открил най-малко.

На кого би допаднало това египетско Таро

Още нещо, което трябва да кажа. Този тип Таро би допаднало и на хора Търсачи, които бягат от шаблона и от масовото – в случая Райдър-Уейт. Или пък за такива, на които символиката на Златната Зора е направо тъпа, претруфена. Че на всичкото отгоре е и нашарена с християнски ценности и допускания. Голямата Аркана Справедливост веднага ми идва наум, например. Поради тази причина, тестето може да не „им говори”, както се казва.

Най-важното е тестето да ви харесва на вас, да ви говори на вас, без значение какво е то

Нямам нищо против самото тесте Райдър-Уейт. Даже илюстрираните Малки Аркани имат известни предимства пред неилюстрираните традиционни такива. Същото важи и за Таро Тот на Алистър Краули. Макар също да не ми допада, то има своите достойнства. И там Астрологията, даже деканатите са сбъркани. Поне Freida Harris е била поканена от Краули и посветена. Тя е работила няколко години над илюстрацията на колодата, знаейки какво върши. Но да не се отклонявам.

В Египетското Таро на Братството на Светлината имената пък на някои Аркани са египетски, което не ми допада толкова много. Но като цяло илюстрациите са много окултни и същевременно мощни и остри. Моите уважения наистина към другите тестета и към труда на авторите им. Просто илюстрациите им ми изглеждат детински, да не кажа на моменти блудкави, включително и традиционното Марсилско Таро. В крайна сметка обаче единственото съвършено тесте е това, което вие си направите за вас.

Просто е задължително, като се тегли чертата, човек, който наистина се интересува и е готов са си посвети значителна част от живота на това изкуство, да знае ключовите неща. Например: кой, кога и какви намерения е вкарал при изработването на този психичен инструмент, наречен Таро.

Понеже за пръв път се споменава за този вид Таро в България, ще ви насоча къде можете да намерите повече информация. За тези, които искат да знаят още за Египетското Таро на Братството на Светлината, ето следните линкове. Първият линк съдържа постове за всяка една от картите. Съдържа също и цветни картинки на около 60 от тях, включително Големите Аркани. Ще трябва обаче да ги издирите в самия блог):

http://letstalktarot.wordpress.com/2010/10/20/what-is-egyptian-tarot/

http://green-door.narod.ru/zaintarot.html

http://www.youtube.com/watch?v=Ry9Cb02wUJM

За тези, които биха искали да си купят това Таро тесте. Или друго тесте, книга или препоръчаните две книги, но нямат кредитна карта. Ако имате банкова сметка с дебитна карта, или Paypal, ето линк от сайт с безплатна доставка до България. Редовно си купувам книги от тук. Това е най-големият доставчик във Великобритания и е сигурен:

http://www.bookdepository.com/Brotherhood-Light-Egyptian-Tarot-Vicki-Brewer/9781572816565

Публикувана на 21 Юни 2014, ден на Кронос, на лятното слънцестоене, час на Слънцето

2 thoughts on “Защо избрах Египетското Таро от Братството на Светлината”

 1. Кристин

  Здравейте.
  В публикацията Ви обяснихте, че Мечовете се приписват на елемента Земя, а парите на Въздух заради четирите темперамента (сангвиници, меланхолици…). Изглежда логично, но знаете ли от къде идва идеята, че мечовете са Въздух, а парите – Земя, в Марсилското Таро и Райдър Уейт?
  Марсилското таро, като най-старото оцеляло, следва тази система, но поради някаква грешка ли е или дори следва различна философска система от тази на Братството на Светлината, която има корени?

  1. Здравейте,
   Макар да съм проучвал няколко от другите традиционни Таро тестета, не съм ползвал Марсилското Таро или това на Рейдър Уейт. Много добър въпрос задавате и той заслужава подобаващ отговор, но не мога да Ви го дам.

   Трябва Ви таролог, който е вещ в поне 2-3 от традиционните системи, познава много добре философските им основи и история и може да направи такова “крос-културно” сравнение така да се каже. За предпочитане е този таролог да има и солидни астрологични познания. В момента не се сещам за такова име, но такива авторитети има.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *