Елинистичната Астрология - значимост s

Значимостта на елинистичната Астрология

„Защото не всички хора притежават еднакъв ум или дела сходни с на другите. Представили сме тези материали за онези, които дръзват да правят изявления срещу тях1 и за онези, които притежават природа, надарена от звездите, и за обичащите ученето. Заради което, основата на това учение е свещена и почитана, както нещо, което е предавано от бог на хората, така че те да получат своя дял от безсмъртие чрез предсказване, но преценката относно читателите се оказва или истинска, или неоснователна, или трудна за приемане.

По подобен начин тогава, точно както глинените съдове са получили скъпо вино от единствена природа от един регион, след време един от съдовете е възстановил цялото налято количество, което му е било поверено, с избор и удоволствие и възхищение; а други съдове, които са намалили размера на мярката, и нямайки способността да удържат най- цветистата (част); са се разпенили извън тях, нито променяйки (основната) природа на удоволствието, нито лишавайки от (основния) вкус на веществото, а по-скоро съдовете мамели и в двата случая ( по отношение на тази най-цветиста порция); а други съдове, които нито търпеливо са изчаквали момента, нито са съхранявали природата, променили (основната природа) (както може да бъде видяно в случая с различните растения; защото от един корен даден плод като се бере е сладък и зрял, от друг е горчив и див, от друг е лют или прогнил или вреден за използващите го).

По същия начин са и умовете на читателите; защото един получил удоволствие докато учил със старание и непоколебимост през цялото време до самия край; други, които са били нефилософско настроени и неуки, изучавали въведенията повърхностно и тъй като не продължили заради липсата на издръжливост и не се занимавали с легитимни учители, си навлекли упреци за невежество към самите себе си, и цензура към тези, които събират трактати”.

Vettius Valens Book 5 p. 22-23 translated by Robert Schmidt1


Добре дошли в единствената секция по елинистична Астрология в българското интернет пространство и една от малкото в света.

Първо, трябва да изкажа огромната си благодарност особено към Робърт Шмидт (Robert Schmidt) и към Джеймс Холдън (James Holden). Това са двама американци, които работят независимо един от друг през последните 20 и повече години. Целта им е да възкресят елинистичната Астрология чрез преводи на ключови текстове от древногръцки на английски. Едно голямо „благодаря” и към Къртис Менуеринг (Curtis Manwaring). Той е създателят на първата астрологична програма за елинистична Астрология – Delphic Oracle (Делфийският Оракул). Тя е написана и чрез специалните препоръки на Робърт Шмидт.

Що е елинистична Астрология

Страшно малко материали са оцелели и още по-миниатюрна част от тях е преведена, за да се правят абсолютно категорични изявления. И все пак, елинистичната Астрология възниква около 2-1 в. пр. н.е. и трае до около 7в. от н.е.  Под „елинистична” се разбира, че авторите на текстове са писали на древногръцки език. А не че са били древни гърци.3

Един от тези автори е Фирмикус Матернус от 4 век. В книгата си той описва 8-те създатели на елинистичната Астрология. И те са: Асклепий, Хермес, Анубио, Петозирис, Нехепсо, Аврам, Орфей и Критодем. Поне някои, ако не и всичките тези имена, са известни в митологията и легендите и не се знае дали наистина някои от тези са същестували.

Пиша това, за да покажа колко невероятно скрита и криптирана е елинистичната Астрология. Защото ако питате някой, който се занимава със средновековна или с Джиотиш, те ще могат да ви изредят поне 2-3 историческа имена. И забележете също, че в тези времена нито християнството е било сила, нито ислямът дори е съществувал. Имам предвид, организираните религии ги е нямало и не са ограничавали и цензурирали астролозите. Последните е трябвало в исторически план задължително да стоят настрана от темата за Душата. Тя е била запазена изцяло под контрола на църквата и джамиите.

Елинистичната Астрология възниква много бързо; има две школи за нейното развитие

Много любопитно е, че елинистичната Астрология отбелязва до голяма степен изцяло ново начало в развитието на Астрологията. Буквално „изниква” и се развива за няма и 100 години, и то на различни места по света. Това е довело до формирането, образно казано, на две школи на мисълта у съвременните астролози.

  1. на внезапното развитие, тоест пускането на висше Знание отгоре и посвещаването в тези мистерии на определени хора. Защитници на първата школа са Робърт Шмидт и Джеймс Холдън. 
  2. и на постепенното развитие, тоест с течение на времето на откриването и усъвършенстването на нови концепции и правила. Защитници на втората са Робърт Ханд, Крис Бренън и др.

  Елинистичната Астрология - значимост

Прекъсването на предаването на елинистичната Астрология

Друго нещо, което трябва задължително да се знае е, че причината елистичната Астрология да се възроди едва през последните 20 години, а не да е просъществувала, поне в някаква форма, като средновековната през последните 1200 например, е, че предаването на знанието е било прекъснато. Като цяло в исторически план, що касае от елистичната нататък, имаме: пишещи на древногръцки предаващи на тези на персийски, тези на персийски на тези на арабски, тези на арабски на тези на латински и чак през 17в тези на латински на тези на английски.

Само че нишката се е скъсала някъде и в един момент перси и араби са имали само частички. Отново и отново напомням колко абсолютно ключова роля има Астрологията в човешката история. Съответно, когато е имало мрак и застой в интелектуалното ниво на дадена цивилизация, така и Астрологията е страдала.

Естествено, това се случва в този период. Защото:

  • първо Западната Римска империя е унищожена през 5 век.
  • второ, множество библиотеки са изгорени.
  • трето, император Юстиниан затваря школите на философите и мъдреците и ги принуждава да избягат на изток.

Съответно, Антологията на Валенс едвам стига в ограничена форма само до някои перси и араби. После изобщо не достига и до ранните европейци4, съответно след това не стига и при Лили и на практика умира. Това обаче, до което са имали достъп персите и арабите, е Клавдий Птолемей и Доротей Сидонски. Само че оригиналният текст на втория да е изгубен и да има преводи върху преводи върху преводи. Това значително повлиява на посоката, която приема средновековната Астрология и последиците от това са пагубни!

Последиците от непълното предаване на елинистичната Астрология

Астрологията не показва вече Съзнанието на Космичната Душа, а е превърната във физическа наука. Такава, която изучава влиянията на планетите върху живите организми. И ето как духът на Птолемей, макар да е живял преди над 1800 години, преследва съвременните астролози. Ето откъде е този мисловен модел Астрологията да се изследва чрез съвременни статистически методи, които са страхотно ограничени и неподходящи за тази безкрайна Наука.

Ключовото тук е, че единствената причина елинистичната Астрология да не е оцеляла и ако не да доминира астрологичния свят то поне да заема същото място, което заема средновековната, е, че е била загубена. Астролозите от Средновековието много яростно са съхранявали предаденото им знание и това лесно се вижда като се прегледат източниците и се види цитат след цитат. Тоест твърденията на някои съвременни астролози, че масата елинистични техники не работят и затова са били захвърлени, са тотално безпочвени. Всъщност нищо не може да е по-далеч от истината!

Трябва обаче да кажа и че немалка част от концепциите, а и някои исторически случки, не могат да бъдат доказани само чрез теоретически основи. Елистичната Астрология е невероятна дълбока и криптирана и имайки предвид колко малко хора, поне засега, са квалифицирани да се захванат с нея, и колко малко се занимават с нея, ще отнеме още десетилетия преди нещата да започнат да се поизбистрят.

Ето някои абсолютно ключови автори по елистична Астрология: Антиох, Доротей от Сидон, Ветий Валенс (чийто пълен превод от старогръцки на английски на 9-те книги от Антологията, направен от Марк Райли, може безплатно да бъде изтеглен оттук ) Порфирий, Фирмикус Матернус, Павел от Александрия, Хефестион от Тива, Реторий.

Други не толкова влиятелни са Серапио, Тразил5, Балбил, Птолемей6.

Въпросът за Зодиака в древната Астрология

Трябва да се разгледа и въпросът за Зодиака. По време на елинистичния период, тропическият и сидералният почти са съвпадали. Като добавим и неточните таблици, реално разлика от 1-3 градуса е била често срещана. Това означава, че това не може да се разреши чрез теория и историческа фактология. Нужна е практика. Както съм писал, аз винаги съм ползвал тропическия зодиак (може би от непрестанно преследващия дух на Птолемей). Проектът Хайндсайт (Project Hindsight) в Щатите, начело с Робърт Шмидт, през първите години системно тестваше техниките от елинистичната Астрология и с двата Зодиака.

Откритието, колкото и непредставително така да се каже, е, че тропическият дава по-добри резултати с тези техники. В резултат на това, Шмидт масово използва и преподава вече по тропическия Зодиак. Това не е канон обаче. Техниките са много, някои от тях са толкова мистериозни, че ще отнеме време да се установи някои от тях наистина за какво са. Тоест, какво показват, които не другите не показват.

Казвал съм го и преди. Астрологията е неслучайно Царицата на всички науки. Тоест не трябва да има място за тесногръдие, галене на егото и пазене на репутацията. Ако сидералният дава по-добри резултати, дава по-добри резултати и точка. Съответно, нужна е подобаваща промяна.

Колкото по-назад се връщаме, толкова по-чиста е Астрологията

Неслучайно и аз самият започнах с Астрология от 19 и началото на 20 век, защото тогава не знаех, че съществува друга. После научих за психологическата, която изучавах за известно време. След време за средновековната, на която изкарах два курса. Не можех да си затварям очите, че средновековната Астрология е на светлинни години от останалите. И наистина бях учен, че е най-добрата7. След години обаче открих елинистичната.

Отново, оказа се, че тя е по-пълна, по-кохерентна, с по-голям интегритет и е майката на средновековната. Отново, не можеше да не призная, че съм сгрешил и съответно започнах да изучавам нея. Аз търся Знанието и Истината на първо място и ходя където то ме отведе. В това търсене няма място за „свещени крави”. Не ме интересуват репутация, его и други такива преходни неща у тези автори, както и у съвременните.

Простата истина е, че колкото по-близо до нашата епоха се приближаваме, толкова повече тази Наука се е разводнявала и се е стигнало до абсурдната ситуация на съвременната Астрология. Силно се съмнявам, че някой астролог от древността ще успее да разпознае, че това е Астро +Логос. Разберете ме правилно: нямам никакъв проблем с хората практикуващи съвременна астрология. Не критикувам тях като хора. Критикувам това, което ползват, защото е гавра в сравнение с истинската Астрология.

Всеки, който иска да ползва сидералния е добре дошъл. Ако тепърва започва с Астрологията, още по-добре. Всъщност такива практикуващи са много ценни, защото не са обременени с грешни теории и вярвания. А и тези ползващи сидералния и западни техники са страшно малко. Ако някой ползва елинистична Астрология със сидералния Зодиак, моля да ми пише – може да обменим ценен опит.

1 Тоест за тези, които предизвикват валидността на методите в този текст. Бележка от Шмидт.

2 Ветий Валенс книга 5 стр. 22-23 преведена от Робърт Шмидт. Преводът от английски е мой.

3 Сходно при средновековната, в частност персийската и особено арабската Астрология – където пишещите са използвали тези езици и далеч не всички от тях са били перси и араби.

4 Друг интересен факт е, че в исторически план реално не съществува такова нещо като европейска Астрология. Средновековни астролози като Бонати, Шьонер, Монтулмо, Кардано, Гаурико и пр. и пр. просто компилират астрологичното знание от арабите, превеждайки или имайки достъп до преводи от арабски на латински.

5 Неоплатоник, систематизирал и спасил много ценни философски материали, и личен астрологичен консултант на римския император Тиберий от 1в. от н.е.. Балбил е синът на Тразил.

6 Реформатор с прекалено преувеличено случайно влияние и трябва много избирателно да се чете.

7 И неслучайно Робърт Золер е единственият в света, който предсказа атентата на Щатите на 11 септември 2001г. Също така, предсказа и сума ти други мунданни събития, които публикува поне 1 година преди да се случат. Искате ли да познаете дали той ползва транссатурновите планети?

Публикувана на 7-ми Октомври 2012г в 5.21 pm, ден на Хелиос, час на Селена

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *