Заблуди за Астрологията: древните техники не могат да определят продължителността на живота на съвременните хора, защото те живеят по-дълго от предците си

Съдържание

Важно: моля вижте допълнението към тази статия, което добавих 5 дни след като я написах и публикувах.

Съществуват доста заблуди за Астрологията. Докато целта на блога ми не е да ги поправям, не възнамерявам да стоя безучастно, особено когато става въпрос за теми, които са ми много близо до сърцето. В случая имам предвид определянето на дължината на живота.

Хора, които не са си направили труда да прочетат нито една книга по древна Астрология, да не говорим да са я изучавали за достатъчно продължителен период от време, бързат да се изказват по темата. А именно, тъй като средната продължителност на живота е нараснала през последните векове, а техниките на Астрологията са останали същите, последните са станали почти отживели/старомодни.

Признавам, че това е сложна тема. Обаче, това далеч не е най-важното нещо. Ни най-малко и то.

Нуждата да се разграничават техниките, сочещи само опасност за живота, от тези, които всъщност определят продължителността на живота

Чувал съм аргумента дори от колеги, че древните астрологични техники за изчисляване на дължината на живота са почти отживели/старомодни. Подобни хора разпространяват такива заблуди за Астрологията.

Това, което е най-важното е всъщност е човек да знае за какво говори. Имам предвид, че човек трябва да знае каква е дадената техника. Трябва да е наясно с нейния произход и философски основи, както и нейните силни и слаби страни, и ограничения.

Навлизайки в конкретика, човек трябва да може да разграничава между астрологични техники, които всъщност изчисляват точната дължина на живота срещу онези, които изчисляват времената на опасност от смърт, болест или трамва. Ако не го умее, тогава рискува да разпространява заблуди за Астрологията.

заблуди за Астрологията

За нещастие, много, много малко от практикуващите Астрология знаят за тези техники. Под това имам предвид дори сериозни и/или професионални астролози. Малцина са тези, които занимавали с тях, са ги изследвали и открили онези, които работят надеждно и постоянно.

Техниката Хилег, Алкокоден и Анаерета – съответно Даващата живота, Даващата годините и Унищожаващата живота

Далеч повече от всяка една друга, техниката, която през последните години стана известна измежду древните астрологични техники за предсказване на смърт, или директното определяне дължината на живота, се нарича Даващата живота, Даващата годините и Унищожаващата живота. Първата е известна с чуждицата/Хилег/Афета/Освобождаваща точка. Втората е известна като Алкокоден. На третата й се казва Убиващата планета/точка/Анаерета. Тази техника е станала толкова известна, че човек може да прочете за нея дори в много от астрологичните форуми. Това е съвсем естествено обаче, тъй като за нея се е писало, че е в употреба в продължение на около хиляда години.

Проблеми с техниката Хилег, Алкокоден и Анаерета

Техниката Хилег, Алкокоден и Анаерета за определяне дължината на живота изглежда проста, но не е. Съществуват различни усложнения, които могат да възникнат. И това е дори преди астрологът да достигне до етапа, в който се избира коя планета ще определи броя години. После пък ги има и изключенията. Някои от ключовите такива са били преднамерено пропуснати от астрологичните учебници и са били предадени устно. Има някои значителни потенциални проблеми с тази техника. Няма съмнение, че тя работи, но тя не работи надеждно.

Друг проблем на техниката Даващата живота Даващата годините и Унищожаваща живота е нейната двойна репутация. Някои астролози твърдят, че тя винаги предсказва смъртта. Други твърдят, че тя показва опасни периоди и че въпросният човек може и да не умре. Има и астролози, които твърдят, че тази техника е валидна, стига животът да не бъде прекратен преждевременно. Например, падане от скала, случайно удавяне, хвърляне от кон и прочие. Както казах, астрологът трябва да е наясно с произхода на дадената техника, с нейните философски основи, силни и слаби страни. Иначе рискува да създаде почва за поникване на заблуди за Астрологията и дали умее това, което умее.

Въпросът, който всеки занимаващ се астрологично с темата за дължината на живота трябва да си зададе, е каква е ролята на тази най-известна техника? Схващате ли ми тънкият намек? Ако техниката за Хилега, Алкокодена и Анаеретата не изчислява същинската продължителност на живота, а дава само приблизителен период, или периоди на опасност, тогава този метод наистина ли е от типа техники, които изчисляват колко дълго ще живее човек с Астрология? Ако тази техника не постига това, защо тогава е наричана по този начин? Също така, какво би трябвало да използва практикуващият в такъв случай?

Техниката Хилег, Алкокоден и Анаерета е последната, а не първата, за изчисляване на дължината на живота в древната Астрология

За съжаление, огромното мнозинство от хора, за които Астрологията е страст, или дори професионални астролози, не са си написали домашното. Тоест, въпреки че репутацията на тази техника е нараснала прекомерно, хората не си правят труда да изучат какво тя всъщност показва. Като последица, това е в огромна степен единствената техника, която е широко позната в астрологичната общност и в интернет. Понеже тя не работи надеждно, способността на Астрологията да изчислява дължината на живота е поставена под съмнение.

Да, хората съмняващи се във или директно отричащи Астрологията са невежи. Те може дори да имат и скрити намерения. Това не променя фактът, че огромното мнозинство от астролозите, които разчитат на тези техники за определянето на дължината на живота, са недостатъчно образовани.

Така че какво се очаква да направи даден човек при това положение? Отговорът, както обичайно, лежи в завръщането към по-старите текстове. Там са разглеждани първоначалните техники за изчисляване дължината на живота с Астрология. Точно както всеки, който се занимава с предсказването на бъдещето с Астрология знае, че надеждните техники рядко могат да бъдат открити в книги след 1650 година, всеки сериозен астролог, който се занимава с предсказването на смърт би трябвало да знае, че техниките за изчисляването на същинската дължина на живота рядко могат да бъдат открити в астрологични трудове след 900 година.

Споменах това в тази моя статия, а именно, че Хилег, Алкокоден и Анаерета не е първата техника, която се е използвала за определяне дължината на живота. Напротив, тя е всъщност последната.

Първоначалните астрологични техники за изчисляване на дължината на живота, цитирани от Доротей, Валенс и Птолемей

За тези, които искат да знаят повече, предлагам да се обърнат към някои от по-старите автори. Имам предвид Ветий Валенс и Доротей Сидонски, който са от 2-ри и 1-ви век от новата ера съответно.

Трябва да спомена и техниката, цитирана в Тетрабиблоса на Клавдий Птолемей от 2-ри век от новата ера. Тя не използва Даваща Години/Алкокоден, но използва Даващата години/Хилега и Убиващата/Анаеретата. Тази техника всъщност е по-сложна от горната. Има сума ти условности в нея, а и са нужни повече познания по астрономия, география, алгебгра и геометрия.

Също така, някои оцелели текстове са били преведени, където една от техниките е илюстрирана. Например рождената астрологична карта на римския император Константин VII Порфирогенет/Багренородни. Там астролозите са използвали една от древните техники за изчисляване на дължината на живота на бъдещия император докато още е бил бебе. Забележете за какво доверие говорим! В този оцелял текст човек може да прочете и да види за себе си. Тоест искам да кажа, че дори и през 10-ти век изобщо не се споменава за Алкокодена/Даващата Години.

Техниката Даващата живота, Даващата годините и Унищожаващата живота е само една от многото

За да направя нещата още по-ясни, Хилег, Алкокоден и Анаерета е само една от многото техники за определяне дължината на живота в Астрологията. Както казах, тя не работи надеждно. Това е довело до това определени астролози-традиционалисти изцяло да я захвърлят. Не само това, а също да се осъмнят дали Астрологията изобщо може да предсказва смъртта. Както казах, подобни астролози правят твърдения без да са си написали домашното. По този начин, те увековечават подобни заблуди за Астрологията.

Въпросната техника Хилег, Алкокоден и Анаерета не трябва да се използва за директно изчисляване на дължината на живота. Всъщност, тя би могла да се използва за генерално, ориентиращо оценяване/премерване на продължителността на живота, но нищо повече. И това е при положение, че въобще се прибегне до използването й.

Тази техника се нрави на практикуващите, защото може да се приложи много бързо от по-древните техники, които отнемат много повече време и усилия. Не само това, а поради природата й, може да бъде контрапродуктивно тя да бъде използвана за директно определяне дължината на живота. Защо? Защото астрологът трябва да открие същинската, емпирична Даваща живота планета/точка. А тя може да е различна от това, което правилата казват. Съответно, астрологичната прогноза за дължината на живота ще бъде грешна. Може да дам пример за това някой ден.

Точно първоначалните техники са тези, които имам предвид, когато казвам „изчисляване дължината на живота” или „предсказването на смърт” с Астрология. Имам предвид същинската година, в която въпросния човек ще умре (която се скъсява до месеца и е възможно до седмицата или дори деня). Нямам предвид някакъв опасен период, от който роденият може да се измъкне жив. Имам предвид, същинска, непроменима, предопределена смърт, от която няма измъкване. Всъщност, възможно е да се предскаже годината на смъртта без да се прибягва до каквито и да било предсказателни техники. Това е най-висшият пилотаж.

Защо древната Астрология предсказва смъртта по безпогрешен начин

Ще приключа тази статия като се върна към фундаментите на нещата. С други думи, защо Астрологията предсказва смъртта по безпогрешен начин? Отговорът лежи в природата на Астрологията. Писал съм за това преди. Планетите са съставени от вечния, от човешка гледна точка, елемент етер. За разлика от това, всичко живо в подлунната сфера, тоест Земята, е съставено от четирите елемента. Те са Огън, Въздух, Вода и Земя и подлежат на разваляне/загниване/разрушаване и смърт.

С други думи, какво са 50, 100, 200 или дори 1000 години човешки живот за нещо, което е вечно и чието движение може да бъде предварително изчислено с няколко хиляди години напред и назад и е невъзможно дори съвсем малко да бъде променено?!

Отново, и това съм го писал: Астрологията се занимава с живота в тяло. Тя изчислява смъртта на човешкото тяло/черупка/превозно средство.

Теория срещу практика: дори и хора от дадена епоха или континент да живеят по-малко, всеки хороскоп е уникален и към него се подхожда индивидуално

Повтарям: съществуват много различни техники за изчисляване дължината на живота. Разбирам гледната точка на тези съмняващи се в Астрологията що касае средната днешна продължителност на живота спрямо тази от миналите времеви периоди. Контекстът обаче винаги е много важен и към всяка рождена карта се подхожда индивидуално. Още повече, макар да има известна валидност в твърдението на тези хора, то е спорно/теоретично/съмнително от определена гледна точка. Както съм обяснявал, всяка астрологична карта (имам предвид само планетарните конфигурации, защото дори контекстът и мунданната среда биха били различни) е уникална и може единствено да бъде повторена след 1 Космическа година, което е 25920 години. Смъртта е на точното място в астрологичния хороскоп, както винаги е била и винаги ще бъде.

Нуждата от развиване на гъвкавост и култивиране на смирение

Обаче, астрологът трябва да бъде с отворено съзнание и да бъде готов да захвърли някои концепции и техники. Имам предвид, тези които не работят надеждно или дори въобще не работят. Например, такива, които предсказват, че даденият човек би трябвало да има кратък живот, а той/тя е все още жив/а десетилетия по-късно. Има много опити да се подведе астролога, както и да се пише криптично и закодирано в древните астрологични текстове. Човек не трябва да подхожда към тях като към евангелия и последната дума, ако иска да има напредък в своите изследвания. Съответно, трябва да се научи да отсява зърното от плявата.

Накрая, докато древната Астрология предсказва смъртта със 100% сигурност, астролозите са хора и допускат грешки. Отнема години изучаване, изследване и практика преди човек да може да излезе и да предложи тази услуга на обществото. Астрологът винаги остава студент на изкуството, тъй като всяка карта е всъщност неповторима и съществуват изключения и специални конфигурации, които трябва да се вземат предвид.

Това човек да може вярно и надеждно да изчислява дължината на живота с Астрология на постоянна база, е едно изключително могъщо Знание за овладяване. Силно препоръчително е астрологът да култивира смиреност и да не позволи на гордостта да им попречи. Това Знание не е предназначено за масовата общественост и не трябва да се дискутира в големи детайли.

Цитат от астролога Ветий Валенс от втори век от н.е.

Ще цитирам един от любимците ми и как той развенчава някои заблуди за Астрологията. Цитатът е от Книга VI, страница 122, преведена от Марк Райли (преводът на български е от мен. Тъй като немалко от фразите няма как да се преведат просто и ясно, съм добавил бележки под черта):

„Добре ще е за хората, колкото се може в по-голяма степен, да отстранят непреклонната гордост от умовете си и да избягват дръзкостта, да изчистят себе си[1] в умствено отношение и да се предадат на здравия разум. Защото никой не е свободен; всички ние сме роби на съдбата и ако я следваме доброволно, ние ще живеем необезпокоявани и без скръб като цяло, след като сме обучили умовете си да бъдат уверени. Ако някой възприеме фалшиво отклонение[2] на ума и си придаде възможността, че може сам да действа, той ще бъде опроверган от невъзможността на неговите действия[3] и ще стане за посмешище.”

Допълнение 5 дни след публикуването на статията

16 май 2016г.: попаднах на тази великолепна статия днес. Горещо ви я препоръчвам. Казва се: “The Life Expectancy Myth, and Why Many Ancient Humans Lived Long Healthy Lives”:

“Митът за продължителността на живота и защо много древни хора са живяли дълги, изпълнени със здраве животи.”

http://www.ancient-origins.net/news-evolution-human-origins/life-expectancy-myth-and-why-many-ancient-humans-lived-long-077889

Обърнете особено внимание на тази два цитата (преводът е от мен):

“Изглежда, че с течение на времето и с подобряването на условията за живот, продължителността на живота на хората също се е увеличила. Но не е толкова просто.

Това, което обикновено е познато с наименованието “средна продължителност на живота”, е технически “продължителност на живота при раждане”. С други думи, това е средният брой години, които едно новорено бебе се очаква да доживее в дадено общество в даден период. Но продължителността на живота при раждане е една безполезна/неуслужлива статистика, ако целта е да се сравни здравето и дълголетието на порасналите хора. Това е така, защото решаващ и определящ фактор за продължителността на живота при раждане е нивото на детска смъртност, което в нашето древно минало е било изключително високо, и това драстично изкривява/изопачава към долни граници стандартната продължителност на живота.”

“Учените са сравнили продължителността на живота на порасналите хора в съвременните племена, основани на лов и събиране (изключвайки детските нива на смъртност). Било установено, че след като нивата на детска смъртност се премахнат, продължителността на живота била изчислена, че е между 70 и 80 години, същото ниво, което се среща в съвременните индустриализирани общества. Разликата е, че в последните, повечето индивиди остават живи след детството (Kanazawa, 2008).

Заключение

Има още много заблуди за Астрологията. Разликата е, че тази е особено разпространена. Не само в астрологичните среди, а генерално по света мнозинството от хората приемат за факт, че предците ни са живели по-кратки животи. И да завърша с очевидното, множеството заблуди за Астрологията не са нейн проблем и не отнемат ни най-малко от способностите й.

[1] Да се съблекат

[2] Роля

[3] Смисълът според мен тук е, че човек ще иска да направи еди какво си, еди кога си, но няма да успее да го направи, защото планетите управляващи времената показват, че това няма как да се случи на този етап

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *