Защо Фън Шуей често не работи сам по себе си

Фън Шуeй се разпространи почти по целия свят през последните 25-30 години. Въпреки че е практикуван от все повече хора по света, често се получава така, че Фън Шуей не работи. Целта на тази статия е да обясни защо става така.

Що е Фън Шуей

Държа да отбележа, че под Фън Шуей имам предвид класическият Фън Шуей, известен още като Кан Ю. Кан Ю изследва взаимодействията на силите между Пътя на Небето и Пътя на Земята. Казано по друг начин, Фън Шуей оценява качеството на живот чрез наблюдения и анализ на жизнената среда. Фън Шуй е много сложна наука, която е на поне две хиляди години и изисква години на обучение и практика. Не само това, а нужни са и някои познания по география, архитектура, математика, как да се ползва компас, как да се чертае и т.н.. Това е научната част от него. Частта, представляващо изкуство всъщност е по-трудна. Това е така, защото тя изисква практикуващият да обедини всички елементи заедно, както и как да “разчита” земята и нейните форми.

Искам да повторя, че под Фън Шуей, НИКОГА нямам предвид псевдо модерният тип Фън Шуей, като промяна на интериорния дизайн, Черна Шапка и т.н., който е на няколко десетилетия, няма никаква основа и, разбира се, не работи по осезаем и измерим начин. Така че като казвам защо често Фън Шуей не работи сам по себе си, имам предвид сериозният такъв. При него се използва компас, външната среда е по-важна от имота, чертае се по мащаб и се използват формули.

Дали тези, които твърдят, че практикуват класически Фън Шуй, всъщност го правят

Днес има толкова много организации и учители, които твърдят, че представляват автентичният класически Фън Шуей. Техните ученици са отделили много време и пари за придобиване на някои от древните знания. Някои от тях са добри в маркетинга, продажбите и самопромотиране. В по-голяма степен поради тази причина, те правят много пари чрез агресивното предлагане на своите услуги.

Къде е проблемът, може да попитате? “Какво имаш срещу хората, прилагащи доказани древни методи?” Е, на първо място, нека се занимая с неизказаните неща. Малко практикуващи, независимо от професията, искат да признаят, че въпреки годините на обучение и практика, методът им не работи в някои случаи. Тази степен на “провал да проработи” варира:

  • от само да не проработи
  • до не само да не проработи, но и да даде допълнителни негативни резултати, а дори и тежестта на тези негативни резултати варира.

Така че, защо Фън Шуей често не работи сам по себе си? Отговорът е, че Фън Шуей, независимо колко е потенциално мощен, е само част от картината. Фън Шуй е на трето място по важност. Всички майстори в миналото са владеели китайска Астрология, било то Четирите стълба на съдбата или Императорска Астрология. Защо? Защото тя заема първо и второ място по важност. Защото без нея го няма Небесният късмет – най-тежкият от трите фактора.

Защо тогава тези учители и организации не преподават пълната картина на своите ученици? Защо те таксуват хиляди долари, когато, поне по-добре информираните от тях, знаят, че Фън Шуей не може да се справи сам по себе си? Възможно ли е, защото тяхната цел не е да дават знания? А може би е да се обогатяват и да повишават репутацията си? Его титли като “мастър”, “грандмастър” и т.н. нямат място в безкрайното поле на китайската Метафизика.

Какво пренебрегват консултантите по Фън Шуй

Каква е другата част от картината тогава, че  тези Фън Шуй консултанти, повечето от тях добронамерени, но недостатъчно образовани, пренебрегват? Е, ще отговоря с един въпрос. Бихте ли направили Фън Шуй на къща / апартамент / имот, където не живеят хора? Отговорът, разбира се, е не.

Защо?

Защото това е вторият елемент на картината, а именно хората. С други думи, Фън Шуей, когато пренебрегва хората, е много, много непълно изкуство. Причините за това сочат към третия елемент от картината, а именно съдбата. Без да се има предвид, че всеки има различна съдба, Фън Шуей, когато се използва сам по себе си, няма да разграничи, че хората, които имат почти същият Фън Шуй (живеещи в един и същи вход, в къща една до друга и т.н.) ще изпитат влиянията на Небето и Земята по различен начин.

Така че, без да се взима под внимание Светата Троица на китайската Метафизика, а именно Небето, Човекът и Земята (Фън Шуей), дори практикуването на най-древните видове Кан Ю, често ЩЕ доведе до незадоволителни и в някои случаи дори вредни резултати. Ако прочетете някои от наличните китайски класически текстове, ще видите, че Фън Шуей никога не се използва сам, а винаги с Астрологията/Четирите Стълба на Съдбата.

Моите обичайни благодарности към този сайт за безплатните картинки:

https://pixabay.com/en/box-open-top-package-packaging-550405/

https://pixabay.com/en/compass-directions-north-south-159202/

Фън Шуей не работи

Казано по друг начин, Фън Шуй консултантът ТРЯБВА също така да включва разчитането на “Съдбата”. Това е, ако иска да практикува по начина, по който тези науки са предназначени да бъдат практикувани. Или ако твърди, че практикува “класически фън шуй”. Друга причина за това е, че разчитайки съдбата на клиента, консултантът ще узнае характера им, силните и слабите места. Това е много важно, защото ще им покаже до каква степен клиентът наистина иска промяната.

Важността на китайския хороскоп на клиента във Фън Шуей

Нека си го кажем: нас практикуващите ни търсят в огромна степен, когато хората имат проблеми. Е, някои клиенти, дори след като са платили и им е било казано какви промени трябва да направят, защо, какъв ще бъде резултатът и кога да очакват това, все още не са склонни да ги направят. Може да се дължи на мързел, апатия, арогантност. С други думи, хората, които имат почти същия Фън Шуей, но различни хороскопи, ще реагират по различен начин на дадените съвети. По този начин консултантът трябва да вземе това предвид и да предаде посланието и съветите си по малко по-различен начин.

Пренебрегването на това да се включи разчитането на Съдбата често води до оправдания/обосновки постфактум. Това е особено валидно когато консултацията с Фън Шуей не само, че не е донесла благоприятни резултати, а здравето и богатството на клиента и на семейството му са се влошили драстично. Някои от вас поне, може да сте чували известното оправдание/обосновка, давано от някои такива алчни “Фън Шуй майостори”, които са таксували хиляди и повече левове/долари за някои формули за активиране на богатството.

Когато клиентът се върнал при тях и попитал защо животът им се е обърнал с главата надолу, те му отговорили, че съдбата му/й, показана от хороскопа /Четирите стълба на съдбата, не може да понесе/приеме богатството. С други думи, формулата за активиране на богатството е засилила богатствотото до такава степен, че това е дало неочакван нежелан резултат и хороскопът на клиента е бил отслабен и не е могъл да приеме богатството. Древните китайци имат поговорка за това: “Твърде много богатство влошава здравето”.

Редки случаи, в които Фън Шуей не работи, дори и съчетан с Астрология

Едно много важно нещо, което трябва да се има предвид, и нещо, което не много практикуващи Четири Стълба на Съдбата вземат под внимание. Става дума за това, че с Фън Шуей, който се занимава с реакцията на индивида на околната среда, показвано от 5-те фази / елемента, в някои редки случаи, когато хороскопът на родения няма полезни елементи или има силно конфликтна карта, Фън Шуей няма да може да помогне на този човек. Това, което ще му помогне е извън обхвата на тази статия, но е нещо, с което планирам да се занимавам в моите бъдещи писания.

В заключение, всеки път, когато чуете някой да говори за Фън Шуй, но да пренебрегва Астрологията, моят съвет е да стоите настрана от такива консултанти. Причината за това е, че умишлено или не, вие сте мамени.

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *