Избoр на дата с китайска Астрология/ ZeRi

Това, което на Запад е известно като изборна/елективна Астрология, в Индия му казват Muhurta, а в Китай – ZeRi, или избор на дата с китайска Астрология.

Без значение какъв вид система за разчитане на съдбата се използва, таймингът за предприемането на дадено действие, точният момент в който да се действа, винаги е бил от ключова важност.

Как се различава този метод от западния и индийския

Китайският метод разполага с повече подразделения от западния или индийския си аналог. Вече съм обяснявал това в други мои статии. Имам предвид, че в китайската Астрология (и в метода за избор на дата) денят е най-важният фактор, макар часът също се взема в предвид. Например, той не трябва да прави сблъсък/опозиция с деня). В древната и индийската Астрология пък, моментът, тоест часът, е най-важният. Няма никакво противоречие тук. Тези две системи се основават на различни правила, всяка е на над 2000 години и всяка дава мощни резултати.

Китайският метод за избиране на благоприятна дата е силно свързан с някои от другите дисциплини в китайската Метафизика. Имам предвид китайска Астрология и класически Фън Шуей. По този начин се образува съвършената Космическа Троица. По-точно: Небето (Астрология), Човекът (избор на благоприятна дата) и Земята (класически Фън Шуей). Всички тези трябва да се използват, ако човек иска да получи максимална полза, като Астрологията е далеч най-мощната.

Първото ниво за избор на дата с китайска Астрология

Първото ниво на ZeRi е абсолютно общо – без какъвто и да било фокусиране върху рождената карта. Няма значение дали е Четирите стълба на съдбата/BaZi или императорската Астрология/Zi Wei Dou Shu. Това е китайският Алманак – Tong Shu. Без никакво увъртане по темата, просто не използвайте това ниво. То е най-началното, като също е и устройство за контрол – казвайки на хората кога да извършват или не извършват почти всяка една дейност, без каквото и да било споменаване на тяхната индивидуалност. За западните читатели, това е по-зле дори от колонките за зодии. Няма сериозен практикуващ китайска Метафизика, който да изполва китайския Алманак сам по себе си, без да се фокусира върху рождената карта на клиента. Мнозинството от опитните практикуваши въобще не го използват.

Второто ниво на китайския метод за избор на дата

Второто ниво за избор на дата включва известна информация за родения. Тук връзката между класическия Фун Шуей, особено клонът Сан Хъ, и китайската Астрология, се разпознава веднага. Използваните елементи от картата на даден човек са Клонът на годината, Клонът на деня и дори Клонът на часа. Може да не изглежда много, но когато практикуващият комбинира Фън Шуей данните от дома или работата на човека, ситуацията става наистина комплексна. Причината за това са многото правила, които трябва да се спазват. Така аз достигам до най-основното правило в китайския метод за избиране на благоприятна дата. Уверете се, че сте избегнали лошите дни и часове; после използвайте благоприятните, стига да са останали такива.

Човек, който си няма идея колко ограничаващо става, когато се спазват всички тези правила, може да се зачуди. “Кое му е толкова трудното” – имаш толкова много дни и часове, от които да избираш? Е, това е вярно, но само на повърхността.

Фактори за вземане предвид във второто ниво

За да ви илюстрирам, астрологът ползващ този метод трябва да спазва поне тези 7 фактора:

Бележка: Тъй като разчитам изцяло на чужда литература и не съм се интересувал как се превеждат тези понятия в България, ще ги превеждам буквално. Няма да използвам чуждици и ще слагам в скоби латинизираната им китайска версия или преводът им на английски.

 • Сблъсъкът/Опозицията на годината/7 Ша (Sui Po). Ествествено, произлиза от Властелинът на годината/Шефът на годината/Князът на годината, Tai Sui. Внимание, това НЕ е планетата Зевс, наричана от астрономите „Юпитер”.
 • Сблъсъкът/ Опозицията на месеца (Yue Po)
 • Сблъсъкът/ Опозицията на деня (Ri Po)
 • Изразходващ/Прахосващ ден (Big Consumer Day). Това е денят, който прави сблъсък/опозиция на годината на раждане на въпросния човек)
 • Четирите Разделителя (The Four Separators). Това е денят преди смяната на двете равноденствия и двете слънцестоения
 • Четирите Изтощавания (The Four Exhaustions). Това е последният ден от края на четирите сезона според китайския календар
 • Трите Убийства/Трите Ша (The Three Sha; San Sha)

Дори не съм споменал нужните данни от Фън Шуей. Ами хората, с които живеете и техните хороскопи? Какво ще стане, ако избера благоприятна за вас дата без да взема тях предвид? Вие ще получите каквото искате, но ако в резултат от това някой от тях пострада?

Плюс в китайския метод за избор на дата (и в китайската Метафизика) е, че астрологът трябва да изучи принципите зад теорията и как да се изчисляват карти на ръка. Тоест не трябва да зависи от технологията/компютъра. Това се прави като се използва Десет хиляди годишния календар. Той е аналогът на западните ефемериди, само че съдържа информация и за други дисциплини от китайската Метафизика. Освен това, дадена компютърна програма или онлайн калкулатор никога не може да замести начина по който човек учи и запомня информацията.

Китайският метод тренира и двете полукълба на мозъка

С китайския метод за избор на благоприятна дата човек трябва да разглежда целия период едновременно, за да може да определи кои дни е позволено да бъдат използвани. Това е една много здравословна практика, тъй като използва и двете полукълба на мозъка. Както казах, изглежда, че астрологът с лекота ще има поне няколко дни, от които да избере. Когато всъщност започне да проверя за многото правила, започва да задрасква мнозинството от дните. Така дори не се налага да проверява ден по ден. На практика, накрая се свежда до това кои използваеми дни са останали.

Сравнете това с изборната Астрология. В търсене на благоприятния момент, там астрологът проверява даден ден и час дали е благоприятен. След това гледа следващия ден, сменяйки Асцендентите. Да, системите са различни, но винаги е по-продуктивно да се слага даден момент или ден в рамките в по-големия период.

Благодарности за безплатната програма за Четирите стълбан на съдбата – Four Pillars 1.2. Можете да изтеглите я безплатно от тук. Имайте предвид, че тя ползва само слънчевия календар.

избор на дата с китайска Астрология

Xuan Kong Da Gua – подразделение на китайския метод

Преди да се занимая с третото ниво, има още едно подразделение от този клон.  То се казва Шуен Кун Да Гуа (Xuan Kong Da Gua).

Този метод е неразривно свързан с 64-те хексаграми на И Дзин и с класическия Фън Шуей. Искам да стане ясно, че въпреки че Xuan Kong Da Gua е считан от много консултанти по китайска Метафизика за златната корона на Фън Шуей и китайския метод за избиране на благоприятна дата, това подразделение изисква измервания с точност под 1 градус (360:384)! Има много практикуващи, които твърдят, че измерват в рамките на тези граници. Човек обаче трябва да се запита дали това е осъществимо в този съвременен свят. Свят, бъкащ с технологии и метал, които рутинно изкривяват измерванията с 5-10 градуса и някои случаи дори с повече.

Еднакво важно, както в древната Астрология и в Джиотиш/индийската Астрология, практикуващите се обръщат към класическите произведения, за да се учат по правилен начин как да разчитат рождената астрологична карта, как да отсъждат и предсказват, и да размишляват над загадките от живота, същото правят и азиатските им колеги. За тези, които не знаят, огромното мнозинство от това, което използваме в класическия Фън Шуей, е на под 500 години. Имам предвид Сан Хъ/Формите, Шуен Кун/Xuan Kong/Летящите звезди като подразделение на Сан Юан и Осемте Двореца/Ba Zhai/Eight Mansions. По-древните техники са описани по завоалиран начин, не се споделят или разкодират. Това много рядко се прави в книги или по интернет. В случай, че се прави, информацията сериозно се разводнява, както е и с древната Астрология.

Големите проблеми при ползването на Xuan Kong Da Gua в наши дни

Искам да ви информирам, че не е било възможно да се измерва в рамките на 1 градус чак до 19-ти век. Въпреки това, сегашните практикуващи твърдят, че методът Xuan Kong Da Gua е толкова могъщ, таен и стар. Накратко, не мога да се съглася, че човек трябва да слезе до под 1 градус точност, за да отключи мощта на Фън Шуей и китайския метод за избор на благоприятна дата. Макар подобен тип мислене да има аналог в лицето на първичните дирекции в древната Астрология, винаги са съществували други техники, които също са изключително могъщи. Някои от тях дори превъзхождат дирекциите в практиката и в предсказването на бъдещето с Астрология.

Накрая, подобно мислене, че човек трябва да мери в рамките на по-малко от 1 градус, за да използва великите тайни и мощ на класическия Фън Шуей и китайския метод за избиране на благоприятна дата, издава основно непознаване на начина, по който тази реалност работи. Имам предвид Свещената Троица (Небе, Човек, Земя). Да, вие ще получите достъп до могъща енергия (при положение, че можете на постоянна база да измервате в рамките на под 1 градус), като използвате Човешката съдба (действия, избори, знание, както в случая с китайския метод за избор на благоприятна дата) и Земната съдба (Фън Шуей). Какво обаче стана с Небесната съдба? Не забравяйте, тя не може да бъде променяна.

С други думи, вашият потенциал, в смисъла на таван/ограничение, вашият статут, финансово богатство е показан от хороскопа ви. Тоест, дори и да изберете благоприятна дата с Xuan Kong Da Gua, беден човек няма да стане мултимилионер, защото това противоречи на съдбата му, показвана от рождения му хороскоп.

Върховенството на хороскопа – защо хора с имоти с еднакъв Фън Шуей и нанесли се в него на един и същи ден, имат различни съдби

Така че без значение какви „активации” прави даден астролог, те никога не могат да преодолеят рожденото обещание, което поставя човек в определена обществена позиция. За да откриете рожденото обещание, е нужно да се разчете целия хорсокоп. Подобно на това, без значение какви дати или активации правите в дома си, те не могат да постигнат нещо, което би противоречало на рожденото ви обещание. Ако това не беше така, тогава защо хора имащи еднакъв Фън Шуей имат различни съдби? И то дори при положение, че са се нанесли в домовете си на един същ ден и час. Имам предвид хората живеещи в апартаменти в същата сграда.

Следователно е задължително човек да е наясно с рожденото си обещание, така че да избегне да пръска пари и време по неща, които не им е писано да получат. Дори и да стане така, че ги получат благодарение на използването на правилния тайминг, те няма да траят дълго.

Третото ниво – персонализиран избор на дата въз основа на китайския ви хороскоп

Това ме води до третото ниво на китайския метод за избиране на благоприятна дата. Не знам как се нарича, но това е изцяло персонализирано.  Тоест то важи само за въпросния човек, тъй като се основава на рождената им карта.

Фактът, че третото ниво не само, че не се преподава масово, а човек трябва да търси под дърво и камък, за да го намери, защото изисква астрологът изцяло да е компетентен по китайска Астрология, служи да докаже, че то е най-могъщото.

Ето аналогия със западния метод. Точно както нито един сериозен практикуващ древна Астрология никога няма да използва само текущите планетарни позиции без изцяло да провери рождената карта на клиента, за да определи кои са добротворните и злосторни планети, кои да засили, кои да отслаби, кои да подчертае и т.н, същото е и с това подразделение на китайския метод.

За да ви дам пример: да речем даден клиент има здравословен проблем и трябва да отиде при лечител, билкар, лекар и т.н. Второто подразделение на китайския метод би посъветвало човек да използва денят на Небесния Лекар (Heavenly Doctor Star). Той се извежда от рождената карта на клиента и уточнява коя зодия/животно представлява тази звезда. Тази звезда също показва в коя посока от компаса клиентът ще открие лечение.

Обаче, проблемът е, че целият китайски хороскоп не е бил разчетен и положителните и отрицателните елементи не са били установени. Ами ако се окаже, че Небесният Лекар е отрицателен елемент? Ами ако той наранява вашето Полезно божество в хороскопа ви? Ако ако е вашето Негативно божество в рождената ви карта? Така че разбирате защо второто подразделение на китайския метод за избиране на благоприятна дата е непълно. То дори би могло да бъде опасно и вредно в определени случаи.

Обобщение и за какво може да се използва въпросният метод

Следователно съветът е винаги да използвате рождената карта на клиента като основа и след това да включвате колкото се може повече от правилата от второто подразделение. Условието е те да не противоречат на конкретния хороскоп.

В заключение, винаги имайте предвид, че има:

 1. благоприятни дни да се извършва дадена дейност
 2. дни, които трябва да се избягват на всяка цена
 3. дни, в които е позволено да се извършва въпросната дейност, но ползите няма да са същите. Поне обаче няма да има вреди

Ето някои случаи, в които може да се прилага китайския метод за избор на благоприятна дата.

 • Любов брак, семейни събирания и сдобрявания
 • Смяна на адрес, пътуване
 • Отиване при лечител, билкар, лекар, лекувайки себе си
 • Посещаване на болни близки или приятели
 • Разрешаване на съдебни случаи, обжалване на съдебни случаи
 • Построяване на дом или бизнес
 • Започване на изучаване на даден предмет
 • Академични начинания и успехи, писане на книги
 • Метафизични начинания (Астрология, Метафизика, Гадаене, Магия, Езотерика)
 • Искане на повишение (за хора, които са в положителни цикли или поне години, разчетено от хороскопа им по Четирите стълба на съдбата)
 • Подхождане към и контакт с хора с власт/влияние/благодетели с цел искане на услуга или покровителство (за хора, които са в положителни цикли или поне години, разчетено от рождената им карта по Четирите стълба на съдбата)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *