Индийска срещу древна западна въпросна Астрология

Темата индийска срещу западна Астрология е доста актуална през последните 10 години. Не става въпрос толкова за протипопоставяне, а за съпоставяне. Това е така, тъй като индийската е била силно повлияна от древната Астрология, която пък е майката на съвременната.

През последно време се занимавам с въпросна Астрология. Докато се занимавах с някои астрологични въпросни карти, ми се доприиска да преразгледам философските и метафизичните измерения на въпросния клон. Тъй като препрочитах части от  Гвидо Бонати, Сал ибн Бишар, Умар ал Табари, Ал Кинди, Маша’аллах и други древни автори, едно нещо доведе до друго и се натъкнах на една книга за индийска въпросна Астрология на име Prasna Magna. Прашна е терминът, който индийците използват за въпросния клон. Така че дали човек му казва Джиотиш въпросна (хорарна) Астрология, индийска въпросна (хорарна) Астрология или Prasna, става дума за същия съшото нещо от въпросния клон: най-ниският в астрологичната наука.

Книгата по индийска Астрология Прашна Марга

Прашна Марга е написана през 1649 година. Преведена е от Бангалор Венката Раман и е била издавана няколко пъти поради силния интерес към нея. Това е първата книга, която прочитам за индийска въпросна Астрология. По този начин искам да стане ясно, че ще съдя за въпросния клон в Джиотиш от гледна точка на астролог с древна западна Астрология.

Ще пренебрегна въпроса за Зодиака, защото въпросната Астрология съдържа елементи на гадаене (divination). Тоест тук е по-важно каква система астрологът реши да се следва и да се придържа към нея, отколкото някои различия в методологията. Излишно е да казвам, че никой не може тотално да пренебрегне фундаменталните правила. И все пак, въпросната Астрология позволява много по-голяма свобода на действие, отколкото изборната, следващият клон, да не говорим за рождената или мунданната.

За тези, които не знаят,  ето как  изглежда (северната) индийската астрологична карта:

индийска срещу западна Астрология

И ето как какъв друг вид има (южната) индийската астрологична карта:

западна срещу индийска Астрология

Благодарности към този сайт за безплатните карти:

https://www.astroaura.net/birth-chart-horoscope-calculator

Целта ми в писането на тази статия е да стимулирам западните/непрактикуващите индийска Астрология, а не само въпросния клон, да прочетат Прашна Марга. Бих могъл да напиша дълга статия за тази книга, но няма да го направя. Искам вие да прочетете книгата, която силно ви препоръчвам. Съответно, вие сами ще направите преценка по отношение на нейните философски и практически стойности. Целта ми не е да рамкирам темата като индийска срещу западна Астрология.

Достойнствата на книгата Prasna Marga

Prasna Marga е много голяма и изключително подробна книга. Трябва да кажа, че тя не се занимава само с въпросна Астрология, а и с рождена. В края на краищата, много от правилата и афоризмите от въпросния клон могат, и трябва да бъдат, прилагани в раждания.

Бях чел за въпросния клон на Джиотиш от (Харт де Фоу) Hart de Fouw и колко цялостен може да бъде. Дори и да сте прочели най-голямата книга по древна западна Астрология, а именно The Book of the Nine Judges (Книгата  на деветимата съдии), преведена от Бен Дайкс, плюс Гвидо Бонати, Уилям Лили, и т.н., четейки Prasna Марга ще бъдете изумени от размера на подробностите, които се дават. Не съм човек, който лесно се впечатлява, но тази индийска книга е нещо, което може да ти спре дъха. Прочетох всичкия материал за въпросния клон за няколко часа, без да почина нито веднъж.

Под „впечатлен” нямам толкова предвид астрологичните правила касаещи картата. Toeст нямам предвид така наречените вътрешно-картови правила, стотиците афоризми в огромна степен за всяка една тема, за която би се сетил човек. Те са в крайна сметка запазени в древните западни книги по въпросна Астрология. Някои от тях са подобни на тези за разчитането на мисли, дадено от Херман от Каринтия в книгата The Search of the Heart (Търсенето на сърцето) преведена от Бен Дайкс.

Това, което имам превид е цялостността на индийския подход. Този подход разглежда момента на разбирането на въпроса като уникален. По този начин, не само астрологичната карта, а външния свят, както и вътрешният, предоставят всевъзможна информация за това, за което се пита.

Фактори за разглеждане от астролога, ползващ Прашна Марга

Ето само някои от тях:

  • Дишането на хорарния астролог (не само през този ден, но и през предишните)
  • Посоката, заемана от питащия/питащата/клиента
  • Поведението на питащия
  • Настроението на питащия
  • Дрехите на питащия
  • Тръгването на астролога към дома на клиента и какви знамения вижда по пътя
  • Индикации при влизането в къщата на клиента
  • Съдене според лампата и пламъка

Моите проблеми с Прашна Марга

Колкото и да съм впечатлен, трябва да спомена за това, което считам за негативната страна не само на Прашна Марга, а на индийската Астрология като цяло. Има толкова много правила и афоризми, че в най-добрия случай, биха могли, на теория поне, да позволят на астролога да достигне ниво на подробности, което изглежда невъзможно. В най-лошия случай обаче, те биха могли да превърнат астролога в абсолютен роб/зомби на тези авторитети и правила.

И дори няма да навлизам в частта на боготворенето, която е насочена към низшия астрал и последиците от това. Главното заради което критикувам Prasna Marga е, че на астролога се дават стотици, ако не и хиляди правила. Сигурно са за всяка една възможна тема, и то от най-различни ъгли. И все пак, къде остава самият астролог или ученик?

Ами техният собствен принос? Аз не говоря за преоткриване на колелото. Говоря за уникалността, която всяко човешко същество вкарва в своята практика. Говоря за индивидуалността на човека. Отново, има десетки, ако не и повече, правила, които казват на практикуващия да не съди астрологичната карта, защото резултатът ще бъде отрицателен. Не говоря само за вътрешно-картовите правила. Имам предвид преди да се срещне с клиента и да изчисли самата астрологична въпросна карта!

Защо има толкова силна нужда да се контролира околната среда? Какво ще стане ако отговорът действително е отрицателен? В крайна сметка, имайки предвид колко много фактори могат да бъдат взети под внимание, вероятността е доста по-голяма, че крайният резултат ще бъде неблагоприятен. И какво от това? Чуването на лоши новини не е краят на света. Защо питащият да не се поучи от отрицателния изход? Защо човек да не приеме присъдата на съдбата и да бъде отворен за това което ще му/й се даде? Това са много съществени въпроси, които заслужават дискусия. Отново, намерението ми не е да противопоставям индийска срещу западна Астрология.

Индийска срещу западна Астрология и нуждата от Метафизика и Философия

В интерес на безпристрастността, не казвам, че древните западни книги по хорарна Астрология са изцяло противоположни на Prasna Marga, или че са изпълнени със съвети за клиента. Това, което казвам е, че никога не бях се натъквал на толкова силно желание крайният резултат да стане ясен. И това преди дори астрологът да се срещне с клиента и да чуе за какво е питането им. Имам предвид манията за търсенето на положителен резултат. Точно тук е мястото, където трябва да се намеси Метафизиката и Философията.

В заключение, наистина препоръчвам на моите читатели да прочетат Прашна Марга, но да бъдат готови за силна реакция. Или тази книга много ще ви допадне, или много ще ви отблъсне.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *