елективна Астрология

Какво е изборна Астрология

“Считайки астрологията като изучаването на различната природа на времето, ни е по-лесно да разберем абсолютното озадачаване, с което съвременните учени се отнасят към нея. Според техните виждания, астролозите изучават нещо, което просто не съществува, което не е най-разумното начинание, на което човек да си посвети енергията. Чрез едно разбиране на астрологията обаче, става съвсем очевидно, че запазването на малкото остатъци от контакт с истинското време, което имаме, е въпрос с първостепенна спешност. Ние сме като един застрашен вид животни, намалявайки все повече и повече, докато средата ни се унищожава. Като човешки същества – различаващи се от механични създания в човешка форма – времето е нашата среда. Позволяването да се изгради един свят от денонощно работещи молове застрашава самото ни съществуване”

Джон Фроули, бележит английски астролог и автор

Какво е изборна Астрология

Изборна Астрология, известна и с чуждицата елективна, е вид Астрология, който се използва за избор на благоприятна дата за дадена дейност: брак, деца, бизнес. Условието е, че задължително трябва да се използва хороскопа на клиента. Ако пропусне тази задължителна стъпка, астрологът няма да знае кои са добротворните планети и кои са злосторните в хороскопа на клиента. Съответно, няма как да знае кои да засили и кои отслаби. В резултат на това, астрологът може да навреди на клиента с елективна Астрология.

Астрологията в същността си изучава цикли и прозорци от време

Изборна Астрология е второто стъпало в астрологичната йерархия. Фундаменталният принцип на този клон, а и на тази древна наука, гласи, че всеки момент е различен и уникален. Тоест неповторим. С други думи, основният постулат, че времето е с различна природа. Следователно познавайки същността на даден индивидуален момент, астрологът може да прогнозира какъв ще е резултата от това парче време.

Та що е времето според Астрологията и как се измерва?

Времето е една огромна плетеница от различни по идентичност и интензивност прозорци от времетраене. Макар да са уникални, те са свързани в определен цикъл. Този цикъл е свързан и подчинен на по-големи цикли, които от своя страна  към още по-големи. По този начин, съществуват колела в колела в колела от временна определеност, която някъде прераства буквално в безвремие. Тоест нелинейност. Разбира се човешките ни животи са неизмеримо кратки на фона на тези цикли. За пример, 1 космическа година = 25920 земни години.

Всяка от седемте планети управлява един от дните от седмицата

Всяка от 7-те планети в древната Астрология управлява един от дните в седмицата. И така: Слънцето управлява Неделя, Луната – Понеделник, Марс – Вторник, Меркурий – Сряда, Юпитер – Четвъртък, Венера – Петък, и Сатурн – Събота. Във френския език най-добре се вижда корелацията между дните от седмицата и имената на планетите.

Дължината на денонощието и доктрината за планетарните часове

Денонощието трае от изгрев до началото на другия изгрев. То е разделено на 12 дневни часа, които траят от изгрева до мига преди залеза, които следвани от 12 нощни часа, траещи от залеза до мига преди изгрева.

Дължината на тези часове зависи от разположението на Слънцето по еклиптиката и звездния еквато. тоест от сезоните. Съответно се променя от тях, както и от местоположението на наблюдателя. За да се изчисли дължината на един планетарен час е нужно да се изчисли времето от изгрева до залеза за деня и съответно от залеза до изгрева за нощта, и да се раздели на 12, според дължината им на мястото, на което се намира човек.

Последователността на часовете следва Халдейската подредба на планетите, тоест от най-тежката Сатурн – до най-бързата – Луната. За дадения ден от седмицата винаги се почва с планетата, управляваща го и се продължава по реда. Например, Понеделник започва с Луната, която го управлява. След това със Сатурн, Юпитер, Марс, Слънцето, Венера, Меркурий и след това се повтаря.

Всеки момент е уникален в Астрологията

И тъй като всяка планета има различна природа, е в различен сектор от еклиптиката, е в различно множество взаимоотношения с останалите планети, и т.н., всеки момент е неповторим. Според езотеричния модел за подредбата на Вселената, планетите съставят седемте сфери над Земята, следвани от осмата сфера – тази на неподвижните звезди.

Тъй като реално всички религиозни храмове са строени от зидари (масони), имащи езотерично познание, уникалността на всеки момент, измерван в планетарни часове, е изобразена чрез оцветените стъкла на тези места, показващи състоянието на планетата управител на дадения час, която е филтърът, чрез който се насочва светлината на Слънцето.

Одисей, Хермес, Херкулес, Хера и изборна Астрология

Най-вече в миналото, а дори и в наши дни, планетите и звездите са почитани като богове. Това е неразбиране на същността им, а именно да сигнализират същността на различните отрязъци от време. Древните митове гъмжат с такива истории, но човек трябва да има познанието как да ги тълкува. Например ангелите в митовете и религитe.

Също така, в гръцката митология Одисей преди да отиде при магьосницата Цирцея, която е превърнала хората му в прасета, е посетен от Хермес (Меркурий – който управлява ума, хитростта, измамата, комуникацията и т.н.). Хермес го съветва да изяде едно отровно  растение, което ще го предпази от магията на Цирцея и по този начин ще я хване неподготвена и ще има предимство.

Също, Херкулес, който е силно Марсов герой, е мразен от мащехата си Хера (Луната). Това е една от причините Луната да е неприятел на Марс в Астрологията. Също, Луната управлява знака Рак. А в митологията Хера изпраща огромен Рак, който да помогне на Хидра да убие Херкулес. Херкулес убива и двете, а Хера, трогната от вярността на Рака, го качва на небето и го превръща в съзвездие. Неслучайно, Марс е в падение/робство в Рак – голяма слабост за дадена планета.

Защо ни е трудно да забележим и видим различните видове времена

Трудно ни е да оценим тези вариации с различно качество на времето, тъй като ние не можем да видим времето, а виждаме само неговите ефекти. С лекота можем да видим природата на дадено място и да действаме подобаващо. Например, няма да си засеем градина върху пясъка на плажа или върху някой планински връх. Единственият начин, по който можем да видим времето, е да наблюдаваме неща, които редовно се променят с него. Като миграциите на птици/риби например, или позициите на планетите.

Изучаването на Астрологията е това, което ни позволява да разберем тези промени във времето и да оформяме действията си подобаващо с тях. Трудността за усещането на различните моменти на времето е облагоприяствана от епохата, в която живеем. Часовниковото време, без значение как се оправдава на физическо ниво, се въвежда, „за да прекърши волята на работната класа”1. Оттук и странният ритуал да се подарява часовник на някого, който се пенсионира, в момента в който вече не му е нужен. Това е все едно да се подарят оковите на свободния роб.

Технологиите ни пречат да действаме според Природата и Небето

Да се действа според природата на времето става все по трудно, тъй като материалистичната среда, в която живеем, се отдалечава от всякаква осъзнатост за истинското явление на времето. Времето е нещо, което трябва да се завладее: денонощни магазини, желанието човек да изглежда вечно млад, повсеместно електрическо осветление, ягоди и домати през цялата година, изкуствени технологии като климатиците, поддържане еднаква температура зиме и лете и прочие. Без значение колко удобни могат да бъдат някои от тези развития, всички те ни отдалечават от осъзнатостта ни за истинската природа на времето. Поради 100%-вото осветление, ние не виждаме звездите – истинските показатели на времето.

Цитирайки Фроули:

„Часовниковото време е полезно нещо; астрологът не твърди по никакъв начин, че то е сбъркано, нито пък твърди, че астрономията греши: астрологът твърди само, че часовниковото време, подобно на астрономията, е нещо, лишено от значение, истинското време е значението, което му липсва, точно както астрологията е смисълът, без който астрономията, без значение колко запленящваща, е безполезна 2”.

Толкова за теорията. Как може човек да си помогне с изборна Астрология?

Двата вида изборни карти и защо елективната Астрология може да ви навреди

какво е изборна Астрология

Има два вида астрологични изборни карти (наричани с чуждицата „елекции”). Едните, и далеч най-разпространените за съжаление, са по-простите и лесни такива, които не използват рождената карта. Примери: за диети, разкрасителни продедури, ходене на зъболекар – въобще за краткотрайни и сравнително често вършени дейности. Вторият вид избори/изборни карти са вече същината на истинската изборна Астрология. Те изискват работа с рождения хороскоп на човека, по-времеемки и скъпи са разбира се, но ефектите са трайни и осезаеми.

Но да илюстрирам: изключително малка част от тези, наричащи себе си астролози, ползват втория вид избори. Да речем човек се впечатли от сайта/общественото мнение или визитката им, и отиде да му изберат най-подходящ момент за теглене на значителен заем или ипотекиране на имущество. С други думи, дейност, която ще оказва сериозно влияние в живота на човека за години напред. „Астрологът” му избира такъв момент, несъобразявайки се с рождената карта на клиента, и съответно усилва Венера и Юпитер, отслабва злосторниците Марс и Сатурн, слага хубав аспект на Луната и работата изглежда “опечена”.

Какво става обаче, когато се оказва, че клиентът е с Асцендент Везни? Съответно Дом 2, който показва финансите му, е Скорпион, (управляван от Марс), на върха на Дом 4, показващ недвижимото имущество е Козирог, (управляван от Сатурн) а в Дом 8, който показва парите на банката е Телец, (управляван от Венера). Клиентът отива в точно избрания момент и каква е изненадата му, когато се оказва, че банката му „откъсва главата”, предлагайки му страшно неизгодни условия. Какво е станало? Станало е това, че „астрологът” е усилил финансовата мощ на банката и е отслабил тази на клиента си, като е отслабил и недвижимото му имущество, по този начин поднасяйки го тепсия на финансовата институция. И всичко това е искрено правено с желанието да се помогне…

Мога да давам и други такива примери, но посланието е пределно ясно: Астрологията може да ви помогне невероятно много, според съдбата която имате, и точно защото е толкова могъща, използвана с невежество или зла умисъл, може да ви навреди също толкова много.

Изборната Астрология трябва да изполва хороскопа на клиента и в нея има условия и ограничения

Тъй като изборната Астрология, както бе написано в началото, е второто стъпало в йерархията, тя се съдържа и подчинява на горните, като най-непосредствено на това над нея – рождената Астрология. С други думи, не можете да си изберете момент за осъществявянето на нещо, което не е обещано в рождения ви хороскоп. Имайте напредвид, че ние не можем да си избираме произволни планетарни конфигурации.

Можем единствено да се нагаждаме към предварително зададените в астрологичния календар. А той е предначертан откакто съществува времето/Астрологията.

Има нюанси в немалко области от живота обаче, и точно това използва астрологичната Магия (в основата на която е Звездата на магите, съставена от 7 части, представящи 7-те планети, управляващи дните от седмицата)  По този начин, може човек да не бъде заможен в живота, но не му е определено колко точно ще спечели през дадена година (макар да се вижда от рождения хороскоп дали дадена година ще е силна, посредствена или ужасна), и използвайки изборна Астрология + Магия, може да маневрира в границите, определени от силата/слабостта на финансовата година.

Важно е да се разбере горенаписаното. Няма измъкване от личната съдба. Без значение колко визуализации и ритуали прави някой, този човек може единствено да променя магнитуда на предварително поставените граници на даден времеви период, което – вярно, не би станало, ако се пускаше по течението.

Елективна Астрология: приложения

Изборната Астрология може да се използва не само за пари, имущество и физически комфорт разбира се. Може да се избере момент за абсолютно всичко, естествено ако е обещано от рождения хороскоп. Ето някои примери:

 • Започване на бизнес;
 • Сключване на брак;
 • Сдобряване между хора;
 • Започване строеж на къща или съоражение;
 • Сеене на селскостопанско производство;
 • Купуване на животни;
 • Подаване на документи за работа или явяване на интервю;
 • Наемане на персонал;
 • Избор на дата за започване на операция или лечение (*изискват се познания по медицина и медицинска Астрология)
 • Започване на писане на творба/книга;
 • Започване на пътуване или посещение на свети места;
 • Духовно посвещение;
 • Влизане в тайно общество.

За силата на класическата изборна Астрология, прилагана на световно ниво, ви препоръчвам статията ми „Влиянието на Астрологията в човешката история”.

Заключение

Най-важното от тази статия е да запомните, че този вид Астрология е подчинен на и трябва да се използва с рождения ви хороскоп. По този начин, за да се уверите, че вероятността да получите качествена услуга е по-голяма, вижте колко от астролозите предлагащи услуги с елективна Астрология, изискват и личните ви данни.

1 Edward P Thompson, The Making of the English Working Class” (Създаването на английската работническа класа) 1963, глава 6.

2 John Frawley  в невероятната си книга: “The Real Astrology” (Истинската Астрология). Горещо я препоръчвам; някои идеи и цитатите са почерпени и доразвити оттам.

Публикувана на 8 Април 2011г.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *