Почит към астролога Робърт Золер м

Почит към астролога Робърт Золер

Съдържание

Това е моят почит към астролога Робърт Золер, за който разбрах от английския астрологичен форум Skyscript, че е умрял на 24-ти януари 2020г. Това, което следва е изразяването на моята най-дълбока благодарност и признателност към този велик човек. Вече направих това на английски. Бих искал и астрологичната общност в България да знае повече за влиянието на този изключителен астролог.

Взех снимката на Робърт Золер оттук:

http://www.astrologicalassociation.org/zoller.php

https://www.astrologyweekly.com/astrology-articles/911-prophecy-prediction.php

Кой беше Робърт Золер

Робърт Золер не беше просто превъзходен астролог. Той също беше алхимик и имаше сериозен интерес към астрологичната магия/Пикатрикс. Той беше и преводач и окултист. Той нямаше деца. Той посвети целия си живот на духовните знания и самоусъвършенстването.

Западният свят има до голяма степен да благодари на Робърт Золер за възстановяването на средновековната Астрология. Излишно е да казвам, че съм добре запознат с огромния принос на Оливия Баркли в Англия, както и с Робърт Хенд и Робърт Шмидт за решаващата роля за създаването на Проекта Hindsight в САЩ, заедно със Золер. Фокусът на тази статия обаче е моята почит към астролога Робърт Золер.

 


Хороскопът на астролога Робърт Золер

 

 

Почит към астролога Робърт Золер

 

 

 

 

Преводът на Робърт Золер на древни астрологични текстове

Робърт Золер, също благодарение на влиянието на своя учител Золтан Мейсън, започва да превежда древни текстове през 70-те години и по-късно представя средновековната Астрология на астрологичната общност. Той беше пионер. Оценявам приноса на Робърт Золер толкова висок, колкото на Фьодор Грузинев на Изток, който още през 60-те години на миналия век помогна за възстановяването както на древната Астрология, така и на клона на Джаймини от индийската Астрология. Всъщност влиянието на Робърт Золер е по-голямо от това на Грузинев.

Робърт Золер направи изумително точни предсказания – както рождени, така и мунданни

Боб многократно прави страхотни предсказания, включително световни, като например тези за атаките на 11 септември 2001 г. и че Джордж Буш-младши ще стане президент.

Някои от учениците на Робърт Золер

Освен това той преподава на и повлия на много ученици и астролози, някои от които продължават работата си по възстановяване на цялостността на древната Астрология. Един от тях е Benjamin Dykes; друг е Regulus Astrology; друг е Steven Birchfield; други са Helena Avelar и Luis Ribeiro; другият съм аз. Има и много други.

Отдаване на почит към астролога Робърт Золер за преподаване на Астрология без Уран, Нептун, Плутон и всички други съвременни иновации

Золер беше категоричен, че транс-сатурновите планети нямат място в древната Астрология. Чувствам се много щастлив, че чрез синхроничност открих за курсовете на Золер сравнително рано. Искам да кажа, около 1 година след като започнах да уча съвременна астрология и бях похарчил доста пари с малък успех. Трябваше да отуча много материали, не само астрологични, а философски и езотерични, или може би трябва да кажа псевдоастрологични, псевдофилософски и езотерични.

Лесно се излекувах от манията да започна да разчитам астрологичната карта като изследвам Уран, Нептун и Плутон и безброй аспекти. Всъщност, докато напредвах по-нататък, беше много очевидно, че древната Астрология е съвършена система.

Настояването на Золер средновековната Астрология да се учи според нейните условия и философия

Точно както Робърт Шмидт, (който също наскоро умря, за съжаление), който настояваше древните философски и астрологични текстове да бъдат изучавани според техните собствени условия, така и Робърт Золер.

Както Робърт Золер казваше: ако е решил да поеме по традиционния път, той дължи на себе си да го изучи и да го практикува по начина, по който се е практикувал в продължение на 2000 години. След това, след като овладее древната астрологична система дотолкова, доколкото може, тогава, ако реши така, може да избере какво да използва и какво не.

Спрях веднага да използвам съвременните планети, астероиди и съвременни аспекти. В резултат на това уменията ми не само постоянно се подобряват през годините, но и яснотата, с която разглеждам астрологична карта. Невероятно благодарен съм на Золер за това.

Доколкото знам, по-голямата част от учениците на Робърт Золер също спряха да използват Уран, Нептун, Плутон, астероидите и второстепенните аспекти. Нещо повече, днес, благодарение на многобройните преводи на Бен Дайкс, Джеймс Холдън и Робърт Шмидт, ние знаем много повече за това, което съставлява древната астрологична система, отколкото преподаваше Золер преди 15-20 години. Това означава, че днес е още по-невъзможно да се включи нито една от горните съвременни иновации в древната Астрология.

Вечна благодарност на Робърт Золер за практикуването и преподаването на Астрология по начина, по който е била предназначена – без психология, карма и други външни убеждения

Робърт Золер многократно предупреждаваше за опасностите от смесването на Астрологията и други несвързани дисциплини. Неслучайно блогът ми се нарича Астрология на сто процента. Това е древна Астрология, която се практикува, а не психология, псевдофилософия, карма и други не-астрологични глупости, които не създават нищо освен филтри. Не мога да подчертая колко е важно да се изгради астрологично разбиране, базирано само на Астрологията. Древните философски движения са много важни, защото са в съответствие с древната Астрология, но са второстепенни. Золер твърдо настояваше по отношение на това.

Призивът на Золер практикуващият да не е твърде зависим от астрологични програми

Друг подход, за който съм благодарен на Робърт Золер е практикуващият да не е прекалено зависим от астрологични програми. Золер учеше как да се изчислява хороскопа и множеството предсказателни техники на ръка. Той казваше също, че тренирането на паметта е много важно и следователно правенето на изчисления наум подобрява познаването на техниката и в крайна сметка уменията на практикуващия.

Настояването на Золер, че Астрологията не е пълната картина

Друго голямо прозрение, което научих от Робърт Золер, е възприемането на Голямата картина. Колкото и да е мощна древната Астрология, древните астролози я поставят в рамките на по-голямата картина. Те я поставят заедно със сестрите й Алхимия и Магия, които се занимават със самоусъвършенстване и освобождаване от съдбата, доколкото е възможно.

Золер подчертаваше, че докато средновековната Астрология може да ни даде способността да предсказваме съдбата на хората и нашата собствена, и докато тя отваря вратата към Мъдростта, тя сама по себе си не може да ни отведе до нея. За тези, които вървят по духовния път, е от решаващо значение да се приведат все повече и повече в съответствие с безсмъртната си част, така че оковите и превратностите на съдбите да изглеждат не толкова трудни. В аудио интервю с американския астролог Chris Brennan, Золер също каза, че е станал свидетел на няколко интервенции. За съжаление Бренан не помоли Боб да даде подробности. Става дума за намеса от по-Висш/Божествен източник, който надцаква предопределянето на рождената карта.

Благоприятното гледище на Боб към гадаенето

Друго нещо, за което съм благодарен на Робърт Золер, е, че нямаше презрително пренебрежително гледище към гадаенето, както някои древни автори са имали. Макар да поддържаше, че древната Астрология е най-висшата наука и че нейните правила трябва да се спазват, той също пишеше, че тя е форма на гадаене/дешифриране на мислите на Божественото. Това е много по-важно, отколкото изглежда, защото позволява на ученика да стане отворен към други астрологични системи на Истината, или дори към Таро или други форми на гадаене. Това е противоположно на мнението на най-великия френски астролог Жан Баптист Морен. И все пак, най-великият арабски астролог Абу Машар е използвал други методи за гадаене, най-великият английски астролог Уилям Лили също е бил магьосник, а някои други астролози са били хироманти/разчитали са съдбата и по дланта.

Призивът на Золер да се практикува, вместо човек да си губи времето с учени, теоретични дискусии или модерни иновации

Друго, което научих от Робърт Золер, е значението на постоянната практика. Да се разчетат минимум 200 карти, преди човек да може да се каже, че наистина е схванал даден подход или техника. Оставете другите да обсъждат и дебатират дали Астрологията е „наука“, дали работи, дали заслужава „академично“ признание, какъв Зодиак да използва, дали да използва съвременни иновации и т.н.

Почит към този най-голям астролог, който подчертаваше важността човек да остане смирен

И накрая, но може би най-важното, искам да подчертая предупреждението на Робърт Золер, че ученикът и астрологът трябва да останат смирени. Древната Астрология е безкрайна, а не човешкото его. Ние не знаем истината. Хороскопът показва истината, а ние можем да разчетем хороскопа само чрез Астрология. За мен е чест и привилегия да изучавам тази висша наука и човек трябва да я използва само за подобряване на себе си и на другите.

Заключение на моята почит към астролога Робърт Золер

В заключение, както лесно се вижда от онези, които могат, Робърт Золер имаше много наранен хороскоп. Той страдаше много и дълго време от сериозно заболяване (Паркинсон). Той беше предаден и от партньори и приятели, които се оказаха негови скрити врагове. И все пак усърдието, с което Золер преследва учението и практиката си, беше феноменално и възхитително. Страстта, с която преподава Астрология и споделяше своята мъдрост, остави незаличим отпечатък в душите на много хора. Аз съм само един от тях. Асцендентът му беше управляван от Юпитер в Скорпион, както и моят. Той имаше управителя на Асцендента в 9-тото място, аз имам управителя на Асцендента в съвпад с управителя на 9-тото място.

Робърт Золер остава моето най-голямо астрологично влияние до днес

Въпреки че нямах удоволствието и честта да се срещна лично с Робърт, до днес, 12 години, откакто започнах да уча Астрология, Золер остава най-голямото ми влияние и основа. Това е въпреки факта, че след като изкарах курсовете си по средновековна Астрология преди 10 и 8 години, впоследствие изучавах елинистична, вавилонска, индийска и китайска Астрология. Докато аз и многото други ученици на Робърт Золер, разпространени по целия свят, живеем, ние ще запазим и продължим наследството на този забележителен човек. Чувствам, че това е удачен начин да завърша моята почит към астролога Робърт Золер.

Боб, дано успееш да се срещнеш с любимите си астролози, алхимици, магьосници и окултисти в астрала.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *