Работи ли Астрологията s

Работи ли Астрологията

Работи ли Астрологията? Много хора задават този въпрос. И в това няма нищо нередно. Проблемът идва, когато уверено започват да коментират Астрологията без дори да са наясно какво е тя.

В съвременната информационна и материалистична епоха, в която живеем, и в която на всичко се слага цена, а не стойност, тоест мери се по количество, а не по качество, съвсем не е изненадващо, че всеки, само да иска, може да има има трибуна, да напише книга или да си направи сайт, да има мнение за всичко. И колкото по на висок глас и пред голяма публика се изказва, толкова по-авторитетно да звучи. Приема се, камо ли не на подсъзнателно ниво, че който няма мнение и не изразява позицията си, е глупав или ограничен.

Общият “скептицизъм” към видовете знание с нефизическа основа

Подобно отношение най-често се среща към видове знание, чиято основа е финото и нефизическото и които са невероятно мощни. И докато човек бързо и видимо може, например, да бъде облекчен от алергия (хомеопатия), или разболян/излекуван от разстояние (радионика), или да му се нормализира кръвното налягане (минералотерапия) и т.н., инструментите и „ефектите” на Астрологията са невидими.

Това се дължи на факта, че Астрологията, като Царицата на всички науки, произлиза от ниво на съществуване доста по-високо от това на човешките представи на какви закони трябва да се подчинява тази миниатюрна планета, че и Слънчева система. Оттук, за да може човек да има адекватна позиция, задължително е да е поне запознат с източниците/идеите, от които е произлязла Астрологията. Необходимостта за това идва от простия факт, че това Изкуство обхваща всичко, което съществува и отива много над земния битовизъм и модели на поведение. Или да цитирам Айнщайн: „Не можем да решим проблемите, използвайки същия начин на мислене който сме използвали,, когато сме ги създали”.

За да се отговори дали работи Астрологията трябва да се познава нейният фундамент

Няма как да се схване Астрологията, ако се мисли по не-астрологичен начин. А за да се мисли по такъв човек трябва да познава фундамента, на който стъпва това Изкуство.  Този фундамент обаче няма нищо общо със съвременния модел, който властва през последните 300 години. Това, с което има общо, е историята на Сътворението, как фунционира то и причината за създаването му. Това са вече метафизични въпроси, касаещи Абсолюта, тоест Вечни Истини. Когато става въпрос за неща от подобен мащаб и ниво, всякаквo лично мнение, трактовка, гадаене или приумица, което се опитва да ги тълкува или интерпретира, е неизменно субективно, грешно и изкривено. Причина за това е, че ние не сме тук да определяме Абсолюта и да променяме и нагаждане Сътворението според нашите предварителни или програмирани представи. То и без това е невъзможно, тъй като сме незавършени същества.

Критиците на Астрологията в миналото не са поставяли под съмнение дали работи – нещо, което съвременните недообразовани хора правят

Колко от критикуващите Астрологията знаят за какво говорят? Колко от тях имат способността да изчислят една карта на ръка? Чел съм какви ли не глупости и догатки. Те съвсем ясно показват, че съвременните критици си нямат и най-бегла идея за какво става въпрос.

Интересен е и фактът, че най-яростните противници на Астрологията в миналите векове, като са я критикували е било не защото не работи, а защото не са били съгласни че тя:

  1. според тях, се намесва в плана на Създателя,
  2. или не може, отново според тях, да обясни как близнаците имат различна съдба – Свети Августин и Цицерон.

Тома Аквински помирявал Астрологията и другите окултни предсказателни науки с представата за Създателя, както и Алберт Магнус. Последните двама (живели през 13в.) имат значителна заслуга да се вкара науката на Аристотел в Европа. Средновековната Астрология отчасти е базирана нея, а съвременната наука най-безцеремонно орязва въпросните учения на Аристотел.

Двама от основните критикуващи в историята са римският оратор от 1в. пр. н.е. Цицерон, и италианският философ, учен и лингвист от 15в. Пико дела Мирандола….  А исторически факт е, че двамата се вбесили и обърнали срещу това Изкуство след като им било предсказано кога точно ще умрат. Колкото и да критикували след това, когато им дошло времето и двамата умрели в предсказания им момент, като Мирандола си отишъл на 31г.

Работи ли Астрологията

Критиците на Астрологията и Зодиаците

Любопитно е, че масата критици имат проблем с тропическия Зодиак и това, че когато Слънцето е, да речем, в 20 градуса Лъв, на небето то е накрая на съзвездието Рак. Същевременно те, било то от невежество или преднамерено, удобно пропускат да споменат, че сидералният Зодиак, ползван най-вече в Индия, отразява какво става на небето. Поне що касае планетите. Тоест поне Джиотиш/индийската Астрология би трябвало да е точна, според тази “антитеза”. През януари тази година се стигна до Върховния съд на Индия. Той заяви, че „Астрологията е надеждна наука, практикувана от 4000 години в Индия”.

Тази статия няма за цел да образова хората относно това работи ли Астрологията. За това си има достатъчно учебници и десетки безплатни интернет статии по темата. Въпреки всичко си заслужава да им се каже, че:

1) Има различни видове Астрология (западна, Джиотиш, майска, китайска и пр.)

2) Има различни видове Зодиаци (тропически, сидерален, Зодиакът на съзвездията).

Макар тези видове да спадат към един клон знание и да има немалко общо в същината, има и доста различни правила. А ползването на различен Зодиак променя тотално отправната точка.

Поради природата си, Астрологията не е длъжна да се съобразява на 100% с физическата реалност

И така: точно защото практикуваме Изкуство от подобен мащаб ние:

1) Не трябва на 100% да се съобразяваме с физическата реалност и нейните принципи. Планетите в дадена астрологична карта не отразяват на 100% какво се случва горе на небето. Всъщност масата практикуващи не могат да различат дори най-ярките звезди на небето. И въпреки това, само с гледането в астрологичната карта пред компютъра или листа, и последвало подробно разчитане, могат да правят достоверни и доказауеми прогнози (чрез средновековна, не съвременна Астрология);

2) Най-мощните предсказателни техники са символични и нямат физически еквивалент на небето;

3) На небето 48-те съзвездия не образуват фигури на животни. И въпреки всичко това Астрологията (средновековната) работи с удивителна точност.

Какво казва това за физическия свят и представата на хората за него?

Работи ли Астрологията: възможно ли е човек да си отговори на този въпрос без да трябва да я изучава

Та, възможно ли е Астрологията да бъде схваната и човек да се убеди в мощта й, без да се налага да я изучава? Възможно е да, и това би станало, ако ползва сестринските й науки Алхимия и Магия. Астрологията е била отделена от Алхимията и Магията, а те потвърждават истинността на системата на съотвестве – същата система, на която стъпва науката за звездите. Докато останалите хора трябва да я приемат на доверие.

Магьосниците и алхимиците знаят. Магьосникът знае, че когато направи талисман или магия с цел създаване на любов и мир между двама души, ще го направи в Петък, или в час на Венера, ще направи две фигури избере хармоничен аспект между управителя на 1-ви и 7-ми Дом. Тези, които базират астрологичните си магии на Пикатрикс, ще усилят управителите на Дом 1 и 10, ще махнат злосторниците от тези места, ще изберат хармоничен аспект между управителя на Асцендента и MC, правейки двете фигури във време, което отговаря на Асцендента на зададения въпрос.1

Съществува още един вариант и това е да се мине през тайните общества, ако човек бъде допуснат. Тогава ще види как на висшите нива се изучават седемте либерални изкуства и как Астрологията е последното от тях.

А да, сещам се и за множеството произведения на изкуството, особено в Италия, които изобразяват 7-те либерални изкуства. Като например Astrologia, нарисувана от Рафаело във Vaticano’s Stanza della Segnatura (Стаите на Рафаело в двореца във Ватикана)

Какво остава за другите тогава, които настояват, че имат верният отговор на въпроса “работи ли Астрологията”? Остава древната мъдрост: „ако не можеш да кажеш нещо по-умно от мълчанието, по-добре да замълчиш”.

1 Picatrix – избрани преводи, редактирани и коментирани от Christopher Warnock, илюстрирани от Nigel Jackson, страница 36.

Публикувана на 7 Юли 2011г. 21.31h

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *