Сивата област в китайския календар

Сивата област в китайския календар

Тази статия е за това, което китайците наричат Сивата област в китайския календар. Обяснявам какво е това, как се определя и защо е от толкова голямо значение. Предоставям и линкове с безплатни калкулатори и астрологична програма, които също дават тази информация, когато човек знае какво да гледа – което ще научите в настоящата статия.

Какво е Сивата област в китайския календар

Този материал е продиктуван от скорошния коментар на моя читателка, която в моята статия “Какво е китайска Астрология” поиска повече информация относно тази особеност на китайския календар.

Сивата област в китайския календар са определени дни, в които месецът или дори годината се различава между слънчевия и лунния календар.

Първо, трябва да се знае, че китайският календар няма реално нищо общо със западния, бил той юлианския или грегорианския. Това, с което има доста общо е българският календар, който, макар официално признат от Юнеско като най-стария в света (5505 г. пр. н.е.), за него не само, че не се говори като национално и световно богатство, а българите масово не знаят за това. Разбира се, за това си има много причини, но не искам да се отклонявам от темата.

Десет хиляди годишният календар

Настоящата тема може да се представи и обясни по най-различни начини. Истината е, че далеч най-лесният начин да видите и разберете какво е Сивата област в китайския календар, е визуалният. Това, което в западната и индийската Астрология наричаме ефемериди (показват позициите на планетите), в Китай му казват Десет хиляди годишния календар. Само че той не е само за Астрология, а за всички дисциплини от китайската Метафизика, които ползват календара (Гадаене, Фън Шуей, Медицина, Избор на дата и прочие). Има най-различни издатели на Десет хиляди годишния календар, като на всеки таблиците изглеждат по малко друг начин, макар да съдържат същата информация. Подобно на арабите, китайците пишат отдясно наляво. Научил съм се по този начин с китайската Астрология и затова за мен единственият Десет хиляди годишен календар, който e най-близък до оригинала на китайски е този на Джоуи Яп (Joey Yap), който е преведен на английски. Имайте предвид, че Небесните стволчета и Земните клони са транслитерирани от китайски, тоест трябва да ги научите, за да ползвате календара. Аз вече ги дадох в статията си “Какво е китайска Астрология”.  

Ето картинка от тази година, която е на Ин Металния Вол. Годината започна на 3 февруари 2021г по слънчевия календар и на 11 февруари 2021г по лунния календар. Източник е календарът на въпросния Джоуи Яп:

 

Сивата област в китайския календар

Показал съм най-долната част на календара за месеците 3-ти (март), 4-ти април), 5-ти (май), 6-ти (юни), и 7-ми (юли).

Първата колонка отдясно наляво – 3 = месец 3 в западния календар = март. 3/4 = март 4-ти = Xin Hai – това е денят – Ин Метално Прасе.

Втората колонка отдясно наляво – 4/2 = месец 4 в западния календар = април. 4/2 = април 2-ри – Geng Chen – това е денят – Ян Метален Дракон.

Както виждате, аз съм написал “Сивата област” върху самата картинка. По този начин веднага се вижда кои дни попадат в Сивата област в китайския календар за съответния период.

Тоест, следните дни от картинката попадат в тази област:

от 5-ти до 12-ти март 2021г;

от 4-ти до 11-ти април 2021г;

от 5-ти до 11-ти май 2021г;

от 5-ти до 9-ти юни 2021г;

от 7-ми до 9-ти юли 2021г;

7-ми август 2021г;

Това е визуалният подход и този, който препоръчвам, защото е най-бърз и лесен за очите. За да го ползвате обаче, трябва да имате въпросния Десет хиляди годишен календар точно на Джоуи Яп. В него въпросната Сива област в винаги оцветена в цвят, който е различен от този на месеца. Тази област е по-кратка от самия месец, така че за да я разпознаете, винаги гледате периода, оцветен в друг цвят, който е по-малък от месеца.

За да обясня как се получава тази разлика, трябва накратко да разясня календарите в Китай, използвани в китайската Метафизика.

Слънчевият календар в китайската Метафизика

Вече е писано доста за самите календари. Има хора, които знаят и се интересуват много повече от мен по тази тема.

Най-важното: слънчевият календар е базиран изцяло на Слънцето, той фиксиран, по-точен е астрономически и е по-подреден.

Ето таблица, която направих на 24-те климатични сезона в китайския календар:

24-те слънчеви климатични сезона в китайския календар f

* Не претендирам за абсолютна точност на превода на тези, тъй като имената им не са стандартизирани нито в западния свят, нито в България.

Таблицата показва слънчевия календар и двайсет и четирите климатични сезона в китайския календар. От нея се вижда, че първият месец е винаги този на Тигъра. Вижда се също, че  Новата година според китайския календар на Слънцето започва когато Слънцето е на 315 градуса по еклиптиката. Това се равнява на 15 градуса Водолей и е по тропическия Зодиак. В таблицата пише “Пролетта пристига”, което е името на един от 24-те климатични сезона, срещу който пише 315, Тигър, 4-ти февруари и Водолей. Написал съм “приблизителна дата”, защото понякога е на 3-ти февруари. Тоест Новата година започва със започването на пролетта по китайския календар, не с пролетното равноденствие.

Важното е, че годината по слънчевия календар в Китай винаги започва когато Слънцето пристигне на 315.00 градуса по еклиптиката = 15 Водолей. 10 хиляди годишният календар изписва часа и минутата когато това се случва, като разбира се го дава за часовата зона на Китай. За България, трябва да извадим 6 астрономически часа. Други два варианта са с програма за западна или китайска Астрология.

Всеки от 24-те климатични сезона трае около 15 дни. По-точно, трае времето, което отнема на Слънцето да се придвижи с 15 градуса. 12 от тези климатични сезони са самите 12 месеца в китайския календар, а другите 12 са половинките на отделните месеци. Тъй като китайският календар се намира в срединната точка между зимното слънцестоене и пролетното равноденствие, тоест на 45 градуса между тези двете, всяко от слънцестоенетата и равноденствията попада в срединната точка на китайския месеци според слънчевия календар. Това е една от причините, поради която се казва, че той е фиксиран.

От таблицата се вижда, че вторият месец в китайския календар е винаги на Заека. В слънчевия календар, той винаги започва когато Слънцето дойде на 345 градуса = 15.00 градуса Риби.

Лятото в китайския слънчев календар винаги започва с четвъртия месец, този на Змията, когато Слънцето дойде на 45.00 градуса по еклиптиката = 15 Телец.

Есента в китайския слънчев календар винаги започва със седмия месец, този на Маймуната, когато Слънцето дойде на 135.00 градуса по еклиптиката = 15 Лъв.

Зимата в китайския слънчев календар винаги започва с десетия месец, този на Прасето, когато Слънцето дойде на 225.00 градуса по еклиптиката = 15 Скорпион.

И така нататък за останалите месеци. И така докато свят светува. Както съм писал много пъти, Астрологията отразява Природата и живота, съставени от множество цикли.

Лунният календар в китайската Метафизика

Най-важното: лунният календар е базиран повече на Луната отколкото на Слънцето, неговото начало е различно всяка година и на определени години се добавя 13-ти месец в различни части на годината. Китайците празнуват Новата година по лунния календар, не по слънчевия.

Когато се получи Новолуние = Луната идва с тялото си и се съединява със Слънцето в дадена зодия, тогава започва даден месец според лунния календар. Китайската Нова година по лунния календар започва с първото Новолуние във Водолей (винаги тропически, понеже касае нашата звезда – Слънцето и сезоните). Понеже Луната скита, началото на Новата година варира. Може да започне на 28 януари, както стана през 2017 година; може да започне иа на 16 февруари, както стана през 2018 година. Това важи и за сезоните в китайския календар, когато се използва лунния.

Всичко останало в лунния китайски календар е едно и също със слънчевия. Тоест първият месец си е на Тигъра, всеки ден и час от календара са си същите. Разликата идва от началото на месеца и годината.  Точно това е, което китайците наричат Сивата област в китайския календар.

Четири източника за изчисляване на месеците според лунния календар и примери за Сивата област в китайския календар

Месеците в лунния календар могат да се проверят по 4 начина. Ще използвам тази 2021г година и изчисля 3-тия и 4-тия месец в китайският лунен календар, които са на Дракона и Змията и съответстват на април и май.

1) Най-лесният е чрез поглеждане в Десет хиляди годишния календар. Ако нямате този на Джоуи Яп, може да ползвате безплатния онлайн такъв на Henry Fong (на английски език). Избирате си период от годината и година. Ето снимка от това, което ни интересува от календара:

Онлайн Десет хиляди годишен календар

Това, което трябва да знаете е:

D = day = ден, M = month = месец, Y = year година.

Първо ще изчисля кога започва месеца на Дракона/Chen за 2021 година.

Месецът на Дракона според китайския календар 2021г

Вижда се, че месецът на Дракона/Chen започва на 4 април 2021г по слънчевия календар, защото срещу предния ден – 3 април 2021г стои Xin Mao по средата, което е месецът = Ин Метален Заек.

По лунния календар месецът на Дракона започва на 12 април 2021г, показано тук като Day 1 – ден 1-ви.

Ако погледнете на първата картинка ще видите в календара на Джоуи Яп, че Сивата област е точно между 4-ти и 11-ти април 2021г. Това е така, защото от 12-ти април си започва месеца на Дракона по лунния календар и вече няма разлика в месеца между слънчевия и лунния календар. Тоест няма Сива област.

Ето и за месеца на Змията/Si:

Месецът на Змията според китайския календар 2021г

Вижда се, че месецът на Змията/Si започва на 5 май 2021г по слънчевия календар, защото срещу предния ден – 4 май 2021г стои Ren Chen по средата, което е месецът = Ян Воден Дракон.

По лунния календар месецът на Змията/Si започва на 12 май 2021г, показано тук като Day 1 – ден 1-ви.

Ако погледнете на първата картинка ще видите в календара на Джоуи Яп, че Сивата област е точно между 5-ти и 11-ти май 2021г. Това е така, защото от 12-ти май си започва месеца на Змията (Ин Водна през тази година) по лунния календар и вече няма разлика в месеца между слънчевия и лунния календар. Тоест няма Сива област.

2) Чрез онлайн калкулатор

Този на gmuli, който дори е българин и го предлага на български и на английски, и то безплатно!

https://www.bright-hall.net/bazi/

За да ползвате български, отивате на Settings, натискате и после избирате отдясно Language – Bulgarian. И после на Calendar избирате Solar/слънчев или Lunar/лунен.

Този на voytek, който също предлага избор между слънчевия и лунния календар, но има ограничение за броя безплатни карти на ден.

https://bazi-calculator.com/

Този на руснака Виктор, който изчислява само по лунния календар:

http://lunarbazi.com/

Избирате си дата, месец и година и изчислявате по единия и по другия, и гледате дали има разлика в месеца или годината.

3) С безплатна програма за западна Астрология. Препоръчвам традиционната версия на Morinus.

От подробната таблица с 24-те климатични сезона, дадена по-горе, знаем вече кога започва всеки един от месеците на китайския слънчев календар. Сега ще го потвърдя с безплатната програма Моринус, като проверя позицията на Слънцето.

Месецът на Дракона за 2021г според позицията на Слънцето

Вижда се, че Слънцето е точно на 15.00 Овен – 4 април 2021г в 4ч. 35м. следобед в Русе, България. Изчислява се за града, за който е нужно. Както показа таблицата, когато Слънцето е на 15.00 Овен, винаги започва месецът на Дракона според китайския слънчев календар.

За да видим началото на месеца на Дракона по лунния календар, търсим телесния съвпад между Светилата/Новолунието:

Месецът на Дракона за 2021г по лунния календар по Новолунието f

Както виждате, на 12 април 2021г. в 5ч. 30м. 44с. сутринта, Слънцето и Луната са в точен телесен съвпад – 22.24 Овен = Новолунието в Овен = месецът на Дракона по лунния календар

Същото важи и за месеца на Змията и всеки друг месец – започва с Новолунието и трае до следващото Новолуние.

Изключението е вкарването на 13-ия месец на около всеки 3 години или седем пъти за 19 години, но това не е предмет на тази статия.

4) С ефемериди. Ще трябва да смятате на ум, с лист и химикал или с елка.

Огромната важност на Сивата област в китайския календар

Базирано на моя статистика със стотици реални хороскопи, средно един на всеки четири човека е роден в Сивата област. Това са страшно много хора! Както съм писал, има различни подходи към този проблем.

Много е важно да уточня, че има голяма разлика дали Сивата област касае даден хороскоп или конкретен въпрос/ситуация. С други думи, дали този проблем касае целия живот на даден човек, тоест клона Съдба = Астрология, или се търси отговор на питане, тоест клона Гадаене.

Първото/Астрологията е наука, с обективни правила и може да се тества кой от двата календара показва по-добре живота на човека. Гадаенето е “хлъзгаво” и има немалко субективни елементи. Писал за това вече с хорарната Астрология, която е аналог на китайските методи за гадаене. Идеята е, че при клона Гадаене е много трудно да се дисектират нещата и да се докаже разликата. Това е така, защото ситуацията е различна при всеки един въпрос, докато рожденият хороскоп си остава един и същ за целия живот. Затова при Гадаенето е препоръчително човек като хване една система и календар да се придържа към тях, поне докато не натрупа достатъчно опит и преценка.  Това не е така при клона Съдба/Астрология, защото предпочитанията на даден астролог по никакъв начин не оказват влияние върху хороскопа на даден човек.

Трябва да знаете, че единствено лунният календар се използва за Императорската Астрология/Zi Wei Dou Shu.

Когато става въпрос за Четирите стълба на съдбата, слънчевият календар трябва да се използва, ако се следва теорията. Проблемът е, че китайците са много прикрита култура, че на всичкото отгоре става дума за Метафизика, където тайните се предват устно и от учител на ученик. Та теорията казва слънчевия, но има много случаи, в които той не работи, а лунният работи перфектно за въпросния цялостен живот на даден човек.

Това ме води към подходите към Сивата област.

Мнозинството практикуващи, включително професионални астролози и такива, които изнасят семинари в чужбина, са прекомерно инвестирани в единия от двата календара, не само финансово, а емоционално и от гледна точка на егото, че използват само този календар и отричат другия. Това не е зряла позиция, когато става въпрос за Четирите стълба на съдбата. Няма значение дали тези астролози са китайци, дали знаят китайски език и прочие. Важното е е доколко са склонни да мислят критически, да изследват и тестват теориите в класическите текстове.

Тези учители и автори предават това на учениците си, които яростно защитават наученото и не допускат предизвикателни гледни точки. Има случаи на ученици, които яростно критикуват лунния календар, а не могат да изчислят един хороскоп или карта на ръка с Десет хиляди годишния календар, дори преведен на английски!

Разберете ме правилно: всеки решава сам и си носи отговорността. Аз не съм лектор, аз не използвам маркетинг, аз не пиша книги, за да се продават. Аз съм практик, който ежедневно работи с клиенти и/или с хороскопи на реални хора и от който се очаква конкретна информация, вярност и точност на насоките и предсказанията.

Когато хороскопът на даден човек попадне в Сивата област, аз си го отбелязвам, изчислявам 2-та възможни хороскопа и започвам да ги сравнявам въз основа на информацията, която имам за този мъж или жена. При нужда, искам още информация.

Стоянка Мутафова е един от тези случаи. Вече писах статия за хороскопа й. 

Искам да изразя сърдечната си благодарност към Лили Чун, Джери Кинг и Джин Пех. Ако не бяха тези астролози и метафизици, едва ли щях да обърна внимание на Сивата област в китайския календар, поради простия факт, че 99% от останалите автори и лектори папагалстват това, на което са учени и дори не споменават за този сериозен проблем.

Както обяснява китаеца Джери Кинг (живее в Канада) при запознанството си с китайката Лили Чун (живее в Щатите от десетилетия), те се впускат в много ожесточени спорове по тази тема. Той е бил за слънчевия календар и е учил от уважавани майстори, а тя е за построяване на 2 хороскопа и сравняване кой работи по-добре. Той казва, че тя бързо го разубедила, след като е започнала да показва хороскопи на реални хора, които не работят със слънчевия календар. В резултат на това, Джери е й е станал ученик и й е страшно признателен. 

Джери Кинг показва хороскопа на Стийв Джобс по Четирите стълба на съдбата, който попада в Сивата област. След внимателно изучаване и съпоставяне, става ясно, че лунният календар показва много по-точно живота на Стийв Джобс (роден на 24 февруари 1955г). Тоест той е роден в месеца на Заека, а не на Тигъра. Както казах, примери за това има много.

Искам също да обясня, че има астролози и метафизици, които при използването на лунния календар, използват дължината на годината по слънчевия. Тоест те ползват слънчево-лунния календар. По друг начин казано, те ползват слънчевия китайски календар, но с лунни месеци.  С други думи, при този подход не може да има случаи с Годишна сива област (например хороскопът на Стоянка Мутафова и хороскопът на Кристиано Роналдо), а само с Месечна сива област.

Заключение

Сивата област в китайския календар е от огромно значение когато става въпрос за Четирите стълба на съдбата – най-популярният метод за разчитане на съдбата в Азия. Средно 25% от хората са родени в нея. Китайският слънчев календар не работи при всички хороскопи. Не трябва да се кара на теория; срещу астролога стои човешко същество, което има хороскоп, който трае докато този клиент е жив. Това не е гадаене, при което да се отговори на въпроса и цялата работа да се забрави след някоя година. Вашият хороскоп съдържа голяма част от съдбата ви. Подсигурете се, че ползвате точния си хороскоп.

Със знанието от тази статия вече ще можете да узнавате дали вие, член на семейството ви или ваш приятел попадате в Сивата област. Съответно, ако ползвате услуги по китайска Астрология или Метафизика, ще знаете да питате практикуващия кой календар използва. 

И на последно място, уверете се, че правилно ви се изчислява часа на раждане в китайския хороскоп. Защото може да ви е точен, а астрологът да не го изчисли правилно!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *