Съвместимост в китайската Астрология част 2

Инструменти за преценка на съвместимост в китайската Астрология

В първата част на тази статия обясних фундаменталните фактори, които трябва да се вземат предвид при разглеждането на темата съвместимост в Астрологията. Сега време е да навляза в конкретика относно съвместимостта по метода на Четирите стълба на съдбата. 

Тъй като Ян и Ин, 5-те елемента, 12-те зодии и 8-те триграми са фундаментите на китайската Метафизика, съвсем естествено е те да са основата и на Четирите Стълба на Съдбата. С други думи, определянето на съвместимостта между двата или повече души с китайска Астрология включва взаимодействието между тези фундаменти. Този метод е в известна степен доста различен от западната Астрология, където се вземат предвид, планетите и прочие. От друга страна, както в западната Астрология има място на брака/партньорите, такова има и в китайската. Както в западната има звезди, така има и в китайската, макар там да не са реални астрономически тела.

Фундаменталният фактор определящ взаимоотношенията е собственият интерес на човека. С други думи, от какво даденият човек се нуждае. Макар определянето на съвместимост в Астрологията по Четирите стълба на съдбата да е многопластово, то неизменно се подчинява на този фактор. Тоест, въпреки че темата е изключително комлексна, съдържаща много, правила, изключения и прочие, разбивайки я до изграждащите я блокчета, умелият астролог може да разплете и най-сложните случаи.

Допълването като основния принцип за съвместимост в Четирите стълба на съдбата

Така че методът за определяне степента на съвместимост в този вид Астрология е този на допълването. Това допълване може да е:

  • на ниво рождено обещание (от част 1 на статията, което неизменно включва някои от долните нива);
  • на ниво Небесни стволчета;
  • на ниво Земни клони;
  • на ниво липсващ полезен елемент;
  • на ниво полезен елемент;
  • на ниво звезди;
  • на ниво елемент, който контролира негативния елемент в картата;
  • на ниво елемент, който разкарва негативния елемент в картата.

Имайте предвид, че друг фундаментален принцип гласи, че тъй като всеки случай на въпросни 2 или повече хороскопа е различен, към него трябва да се подхожда индивидуално. Съответно, тук се появяват изключения, подчертавания на индикации. Взема се също предвид Човешкият и Земният Късмет и на двамата души, и прочие.

съвместимост в Астрологията по Четирите стълба на съдбата

Сега, някой може да каже: „Ок, дори и всички тези комплексни фактори да се напаснат (което става изключително рядко), около половината от връзките и браковете се прекратяват в наши дни. Защо е така, при положение че има такава хармония и съвместимост?”

Това безспорно е проницателен въпрос и такъв, който мъчи хората откакто свят светува. Китайската Метафизика предлага ли отговор на него? Разбира се, че да.

Как съвместимостта на хороскопите на рождено ниво може да се влоши с течение на годините

В част 1 на тази статия споменах И Дзин, Книгата на Промените – една от най-старите запазени книги и най-старият оракул. И Дзин разяснява Природните Закони. Тя обяснява, че единственото сигурно нещо е промяната.

С други думи, разчитането на индивидуалните хороскопи дотук беше на рождено/статично ниво. Съответно, ако нямаше промяна в заобикалящия ни свят, взаимоотношенията между хората щяха да остават същите. Само че ние живеем във физическия свят, който е подчинен на Късната Небесна Подредба (The Later Heaven Sequence). Там промяната е името на играта.

Тоест, тъй като, гледано от тази гледна точка, всичко в Природата се променя (поради което се казва, че във върха на щастието, тъгата се ражда и обратно – Слънцето достигайки лятното слънцестоене, след това започва да слиза надолу, и обратно – достигайки зимното такова, след това започва да се изкачва нагоре.) По тази причина, енергията съставляваща нашия хороскоп също търпи промени. Те са показвани от Циклите на Съдбата и Годишните Цикли. С тези промени, ако те са негативни, настъпват и промени във взаимоотношенията между хората/партньорите.

Точно тук се крие огромната полза на метода Четирите Стълба на Съдбата. Става въпрос за това, че тези възходи и падения могат да се предскажат предварително. Благодарение на тази информация, двойката да се подготви за идващите предизвикателства. Един предстоящ труден период не значи на всяка цена край на връзката! Стига двойката да е готова да работи по въпроса, напълно възможно е връзката не само да бъде спасена, а дори да се засили благодарение на това предизвикателство. Както съм обяснявал преди, важно е да се работи и на 3-те нива от Космическата Троица на Китайската Метафизика, тоест не само на ниво Небето/Астрологията.

Как съвместимостта между хороскопите може да се подобри, но само за определен период

Споменах вече, че темата е доста комплексна. Няма как в тази кратка статия да се спра на повечето неща. Не само, че ще стане доста дълга, а се изисква напреднало ниво на Четирите Стълба на Съдбата. И все пак, привличането между хората неизменно се подчинява на 8-те точки изброени по-горе. Разликата е,  че когато става дума за двойки/партньори, Дневният Клон/мястото на брака, както и елемента на Богатството при мъжете и Контролиращия елемент при жените стават основния фокус.

Нещо, което често се наблюдава, особено в текущия времеви период от последните 40-50 години, е следното. Имайте предвид, че тук не говоря само за романтична връзка. Може да е приятелство, партньорство и прочие. Двамата души се събират във един момент и след като изтече периодът, показано от техните хороскопи, се разделят. Това означава, че временните им взаимоотношения са базирани в много по-голяма степен на Циклите на Съдбата, а не на рождено ниво. Следователно продължителността на връзката им е ограничена. Тоест, за пореден път се вижда колко абсолютно задължително е да се разчетат индивидуалните хороскопи. След това чак може да се премине към темата за съвместимост в Астрологията – в случая китайска.

Урокът тук е, че ако искате да бъдете с някой за много дълго време или до живот, хармонията между хороскопите ви трябва да присъства на рождено ниво. А не най-вече, или единствено, на ниво Циклите на Съдбата.

Ползата от разчитането на китайския хороскоп

Друго нещо, което искам да подчертая е, че веднъж разчетена, (в зависимост дали пълен писмен хороскоп с китайска Астрология, или само определяна на структурата на хороскопа и полезните и вредните елементи, което е задължително за Фън Шуей и за Избиране на благоприятна дата за осъществяване на желано събитие) информацията от хороскопа ви важи за целия ви живот. Не само това, а тя важи за всеки един човек, който срещате и съответно дали вие или той/тя би имал повече полза от връзката помежду ви (била тя приятелска, любовна, професионална и т.н.).

С други думи, тук принципът на съвместимост в Астрологията по метода на Четирите стълба на съдбата е различен от този в западната и индийската. Това е така, защото с китайския си хороскоп човек ще знае от какви елементи, клони, стволчета или звезди се нуждае. А западната Астрология и Джиотиш не работят по този начин, което в случая е предимството на китайския метод.

Може да дам някои реални примери в следваща моя статия.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *