Тайминг в Таро s

Тайминг в Таро

Тази статия има за цел обясни какво означава тайминг в Таро и защо това е едно от трудните неща при разчитането на картите. Използвам пресен личен пример от реалния живот, за да покажа какво имам предвид.

Какво е тайминг в Таро

Тайминг в Таро означава определянето на кога точно ще се случат предсказаните събития, показани от картите. Добре е да се ползва и Астрология, особено когато са намесени карти от Малката Аркана. Както съм писал обаче, в света има няколко хиляди Таро тестета. Това дава значителни разлики при системата на съответствие в различните тестета, което е възможно да изкриви резултата при определянето на тайминга. И все пак, това би се получило ако се разчита първо на Астрологията и второ на Таро, което според мен би било грешка. Тоест, стига тарологът да се доверява на системата, която ползва, като същевременно е с гъвкав ум и умее фино да я “нагажда/побутва” когато е нужно, в огромното мнозинство от случаите Таро ще покаже точния тайминг. Дали практикуващият ще го види или не, това е друг въпрос. Което ме отвежда до следващата точка.

Защо определянето на кога точно ще се случат събитията е трудно в Таро

Живеем във физическия свят с човешки тела. Подобно на Астрологията, Таро идва от фините светове и работи със своя си система от време. Това време трябва да се обърне в земно време от разчитащия картите. Проблемът е, че времето в Таро не е еднопластово, а многопластово. Имам предвид, че времето в Таро, както и в Астрологията, тече на различни потоци/слоеве, които се случват едновременно. Това е естествена последица от произхода и средата на това висше знание. Подобно на И Дзин, то е съставено по такъв начин, че да е гъвкаво и да може във всеки един момент да обхване основните варианти. 

Простичко казано, винаги има няколко варианта за тайминг в Таро и тарологът е този/тази, който трябва да избере правилния. Тоест Таро показва кога ще се случат събитията, но практикуващият трябва да се потруди, за да извлече точния пласт/слой от време. Уви, колкото и да му/й иска да го прави на постоянна база, това е изключително трудно да се постигне.

Различни видове системи за тайминг в Таро

Тъй като определянето на момента на случването на събитията е трудно нещо в Таро, съществуват множество системи за това. Тези системи за тайминг зависят както от здравия разум, така и от контекста и природата на самото гледане. Ще дам няколко от тях преди да илюстирам с пример. Държа да отбележа, че в никакъв случай не претендирам за изчерпателност.

Тайминг в самата подредба въз основа на същността на въпроса

Тук се преценява приблизителното времетраене за разрешаването на въпроса, за да се определи единицата време. Тя може да е години, месеци, седмици, дни или часове. Колкото по-дълготрайна природа има въпросът, толкова по-голяма единица време се използва. Например, от започването на дадена връзка до сключването на брак отнема най-често няколко години, а не месеца. Намирането на купувач на имот по-често отнема месеци, а не седмици и прочие.

Тайминг въз основа на определени карти, показващи по-дълги и по-къси периоди от време

Асаците показват сезоните. Отново, различните тестета Таро имат различаващи се системи на съответствие, но принципът е следният: първото Асото е първата карта и сочи началото, живота. Оттам, първото Асо сочи пролетта, второто Асо сочи лятото, третото Асо сочи есента и четвъртото Асо сочи зимата. Разбира се, под тези сезони се разбира тропическия Зодиак. Тоест астролозите, ползващи сидералния Зодиак и Таро ще трябва да ползват друга система, или да побутнат тази.

В Таро тестето, което ползвам и за което подробно съм писал защо него съм избрал, що касае сезоните:

Асо Скиптри е Овен/Огън/Пролет;

Асо Чаши е Рак/Вода/Лято;

Асо Монети е Везни/Въздух/Есен;

Асо Мечове е Козирог/Земя/Зима. 

Съответно, ако въпросът касае 6-12 месеца или повече, ако се падне Асо Скиптри, събитието ще стане през пролетта. Някои таролози гледат дали картата е първата или обърната. Ако е права, значи е през първата половина на пролетта, ако е обърната – значи събитието ще се случи през втората половина на въпросното Асо.

Ако събитията по гледането ще приключат в рамките на месец, тогава се използват Десятките. В Таро тестето, което ползвам, те сочат промяната и/или цикъла, тъй като произлизат от Аркана 10 – Колелото (на Съдбата). Съответно:

10-ка Скиптри сочи първата седмица;

10-ка Чаши – втората;

10-ка Монети – третата;

10-ка Мечове – четвъртата седмица.

Друг вариант е да се кара по природата на 4-те основни лунни фази: Новолуние, 1-ва четвърт, Пълнолуние, последна четвърт.

Новолунието е топло и влажно/въздух/10-ка Монети;

първа четвърт е топла и суха/Огън/10-ка Скиптри;

Пълнолунието е студено и сухо/Земя/10-ка Мечове;

последна четвърт е студена и влажна/Вода/10-ка Чаши.

Трети вариант е да се кара по транзитиращото Слънце. Този вариант се различава от другите два в това, че е динамичен, тоест всеки път се взема предвид позицията на Слънцето по време на Таро гледането.

Ако Слънцето е  в огнена Зодия = 10-ка Скиптри = 1-ва седмица;

ако е в земна = 10-ка Мечове = 2-ра седмица;

ако е във въздушна = 10-ка Монети = 3-та седмица;

ако е във водна = 10-ка Чаши = 4-та седмица.

При горните варианти се гледа дали се пада 10-ка и от коя боя е и по нея се съди кога ще се случи въпросното събитие.

Ако трябва да се определи денят на събитието, тогава се гледа за най-значимата карта/карти и/или за някоя Голяма Аркана/коз и се гледа коя планета я управлява:

Луната управлява Рак и понеделник

Марс управлява Скорпион и Овен и вторник

Меркурий управлява Дева и Близнаци и сряда

Юпитер управлява Стрелец и Риби и четвъртък

Венера управлява Телец и Везни и петък

Сатурн управлява Водолей и Козирог и събота

Слънцето управлява Лъв и неделя

 

Ако трябва да се определи в коя част от деня ще стане събитието, тогава се гледат картинките от подредбата и се съди според натрупване на индикациите.

Ако трябва да се определи в кой час ще настъпи събитието, тогава се гледа за най-значимата карта/карти и/или за някоя Голяма Аркана/коз и се гледа коя планета я управлява. След това се проверяват 12-те дневни и 12-те нощни планетарни часове за въпросния ден и нощ. Моля имайте предвид, че те зависят според ширината на географското място и са с различна дължина според сезона, зависещи от дължината на деня и нощта на местното място. Такава точност е прекалена и според мен е ненужна. Ако тарологът умее да предсказва в рамките до ден от дадена седмица, в рамките на седмица от даден месец или в рамките на месец от дадена година, това е достатъчно в мнозинството от случаите.

Искам да добавя, че някои практикуващи съветват да се теглят допълнителни карти към дадена подредба, ако клиентът иска да узнае подробности, било то за тайминг или за самия въпрос. Аз лично не използвам на този подход, тъй като той предполага, че Таро не може да разкрие това, което ни е нужно да знаем чрез подредбата, която ние сме избрали.

Тайминг с теглене на карта/карти без ползване на подредба

Тук се тегли 1 карта и се задава централният въпрос, като се в поставя във времева рамка. Например: “ще си намеря ли гадже до 3 месеца?”

Ако картата е права, отговорът е “Да”; ако е обърната, отговорът е “Не”. 

След това се пита: “ще си намеря ли гадже до 4 месеца?” Ако картата отново е обърната, имате право на трето последно питане: “ще си намеря ли гадже до 5 месеца”?

Друг вариант е да се гледа номера на картата. Тук обаче трябва да се обърне Таро времето в земно. Например: ако се падне 5-ца Чаши, отговорът е след 5 единици. Обаче тези единици месеци, седмици или дни са? Друг вариант, в рамките на същата карта, е да се гледа деканата и астрологично да се определи тайминга според транзита на Слънцето през въпросния деканат.

Друг вариант е да се ползва само Голямата Аркана за тайминг. Аз лично не препоръчвам този вариант.

Карти от Голямата Аркана, които сочат, че таймингът е трудно да се определи

Сътворението е мистериозно и комплексно нещо. Невинаги може да се узнава таймингът с голяма точност. Таро ни подсказва това когато на ключови позиции се паднат някои от следните карти:

Материалистът/Духовният Човек/Аркана 22/0;

Увесеният Човек/Аркана 12;

Саркофагът/Аркана 20;

Аз внимавам и за Гръмотевицата/Аркана 16.

Реален пример за тайминг в Таро

Миналият месец реших да си купя хубав матрак и възглавница. Понеже избраните от мен се изработват по поръчка, не можеше да се поръчат по телефона. Отидох на място да ги поръчам и платя. Казаха, че ще отнеме до 2 седмици да бъдат изработени. След като минаха 10 дни, усетих желание да узнам кога точно ще са при мен.

Понеже ме интересуваше единствено това, реших да ползвам Таро, за да определя единствено тайминга на пристигането им. И тук идва важен въпрос. Както обясних, определянето на тайминга на дадено събитие е трудно нещо. По тази причина, аз се старая да не използвам само 1 карта за това, тъй като това много ограничава възможностите. По-горе споменах за таролози, които теглят карти когато се падне Асо, за да скъсят още тайминга. Най-често предлагат да се теглят 3 карти, да се сумират номерата им и прочие. Но и тук има разлики, а именно как се броят Лицевите карти, тъй като тези от Малката Аркана са ясни. Някои броят Младежите/Валетата, Кралиците/Дамите и Кралете/Поповете за 10 всяка. Аз лично ги броя за 11, 12 и 13 съответно.

Мисълта ми е, че числото 3 е много мощно, тъй като обхваща Небето, Човекът и Земята. Не че 4 и 5 не са даже по-мощни, но с толкова много карти вариациите нарастват още повече. Както и да е, на 23 ноември следобед, след като се концентрирах върху въпроса ми, размесвайки и цепейки картите, ми се паднаха следните 3:

 

Тайминг в Таро

 

7-ца Чаши/Цефей/Риби/Риби

Аркана 11 Чародейката/Нептун 

9-ка Скиптри/Стрела/деканат Лъв на Стрелеца/Слънцето

Предсказанието

Незабавно се видя, че поръчката ми ще закъснее – който и вариант да изчисление да се ползва. Имам предвид, че очевидно, че единицата време е дни, а не часове.

Тоест от Таро имаме цифрите 7, 11, 9 дни. Ако ги комбинираме, имаме

7+9=16;

7+11=18

9+11=20

7+11+9+=27

Чародейката е подчинила животно лъв, а 9-ка Скиптри астрологично се управлява от деканата Лъв на Стрелеца. Тоест имаме 2 пъти Лъв.

7-ца Чаши е Риби/Риби, и в деня на гадаенето (23 ноември) Луната беше в Риби, а Слънцето в Стрелец. Заради двойния Лъв, както и че Луната щеше да влезе в Лъв 11 дни след гледането, моето предсказание беше, че си получа матрака и възглавницата след 11 дни. 4 декември беше петък. Иначе магазинът работи 7 дни в седмицата.

Друг вариант е 18 дни, получено от 11+7 = 18.

Трети вариант от 20 дни и последен вариант е 27 дни са прекалено дълги. В първия случай Луната влиза в Стрелец, само че деканатът е Лъв, който е натъртен. Във  втория, Луната влиза в Риби и прави съвпад на Нептун, но аз не ползвам транс-сатурновните планети от доста години.

16 и 18 дни не съдържат астрологичен символизъм от Луната, която да активира която и да е от картите.

Развитието

Минаха 11 дни и никой не ми се обади. Съответно останаха 16 и 18 дни. Звънях десетина пъти на 3-те телефона на магазина и така и не можах да се свържа. Странно как единият даваше заето, а другият + мобилният даваха свободно.

По време на това Таро гледане, исках да си купя нов рутер. Стана така, че ми казаха една цена и че го имат в наличност. Като отидох – не само, че го нямаха на въпросния адрес – а цената бе с над 30% по-висока.

Отказах се от този рутер и се обадих на моя човек, който ми обслужва компютъра. Каза ми, че ще провери, ще ми избере добър рутер, ще ми го настрои и ще изключи безжичната мрежа – както знае, че искам. Този човек е много търсен и натоварен и стана така, че ме забрави. Звъннах му след 12 дни. Извини ми се и ми се обади по-късно да ми каже, че е избрал рутер и ще мине да ме вземе да отидем да го купим.

Оказа се, че от всички магазини в Русе, магазинът, който предлага въпросния рутер е точно до магазина, който продава избрания от мен матрак и възглавница. След като купихме рутера, отидох до магазина да питам какво става с моята поръчка и че 26 дни са минали от нея. Хората се извиниха и ми казаха, че понеже е вечер, на следващия ден ще се свържат с производителя и ще ми се обадят.

Защо разказвам всичко това? За да покажа, че съдбата си има свои начини за случване на нещата. Нямах какъвто и да било контрол върху ситуацията. Бях платил и си оставил телефона и чаках обаждане. Така се случиха нещата, че 26 дни след поръчката = 16 дни от Таро гледането се озовах в магазина, без да съм го планирал. Вижте по-горе 7+9=16 в дни.

На следващия ден ми се обадиха, че са писали на производителя и чакат отговор. На другия ден/вчера ми се обадиха да ми кажат, че са получили отговор. Оказа се, че не само, че производителят не е готов с матрака и възглавницата, а дори не е започнал да ги произвежда!! Не бил пристигнал материалът, предлагали ми минимална отстъпка и с друг материал. Казах им, че се отказвам от матрака и искам да говоря лично с производителя, за да ми обясни каква възглавница ми предлагат и да реша дали ще я взема.

Тоест, след като ми се обадиха вчера, отидох да разреша въпроса, а именно на 11 декември = 18 дни от 23 ноември – денят на Таро гледането и 28 дни от поръчката – 13 ноември. 11+7 =18.

Оказа се, че имало забавяне заради ситуацията, в която е вкаран света в момента, и платът е пристигнал едва вчера. Не знам доколко това е вярно, но аз се отказах от матрака (тепърва трябваше да чакам още 14 дни) и си оставих същата възглавница като поръчка. Човекът се извини по телефона, но това не ме устройва и му казах не само, че е трябвало да напишат в сайта си, че нямат наличност от този материал и чакат доставка, а да ми се обадят по телефона да ми кажат че ще може да има такова голямо забавяне. Защото стана така, че първо не си вдигнаха телефона, после звънях на друг телефон – този на магазина – не можело по телефона, разкарвах се, платих, дадох си личните данни и никой не ми се обади. Така не се постъпва с клиента, още повече ако имаш претенции, фирмата е сертифицирана, работи със западни стандарти, материали и прочие.

Както и да е, важното е, че Таро си показа КОГА ще се случи разрешаването на въпроса.

Забележете също, че вчера Слънцето влезе в деканата на Лъв. Тоест вчера 11 декември, Слънцето влезе в 20.00 Стрелец.

Иначе Луната беше в Скорпион вчера, което не се връзва с нито една от картинките.

Заключение за тайминг в Таро и защо човек трябва да внимава с правенето на допускания

Направих допускане, че нещата ще са наред и просто питах кога ще си взема покупката. Е, не е добре да се правят допускания, защото виждате какво се оказа. Проблемът е у мен в случая. Сгреших предсказанието и направих допускане.

Мисълта ми е, че ако бях да изпозвам хорарна Астрология, там щеше да се види, че ще има проблем с поръчката, ще има забавяне и прочие. Таро също можеше да покаже това, ако бях да използвам подредба, а не да искам да узнам единствено тайминга. Въпросът е, че ако човек трябва да ползва повечко карти, за да узнае нещо тривиално като една поръчка, какво остава за комплексните въпроси в живота?

Вярвам, че статията ще е полезна и ще ви помогне да поддържате гъвкавост във вашата практика, както и да разчитате на първо място на Таро, а не на Астрологията в тайминга и разчитането.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *