Духовен път и смисъл на живота

Радвам се да предложа официално, за пръв път в България, дългоочакваната консултация за духовен път и смисъл на живота с Астрология. Понеже много се спекулира и преувеличава по темата, като хората се манипулират с неверни обещания, ще опиша нещата по-подробно. Целта е да се въоръжите със знание и да вземате информирани решения във Ваша полза, отсявайки зърното от плявата.

Доста хора се интересуват от себепознание и духовно развитие, търсейки жокери и насоки в това отношение от книги, семинари или курсове. Има стойност в този подход, но проблемът е, че той е общ и няма как да вземе предвид Вас като уникален индивид, който има своя собствен път. В търсене на смисъла на живота си, немалко хора прибягват до врачки, ясновидци или шамани. Ако въпросният специалист има истински пси-способности, и наистина иска да Ви помогне, може да получите точни късчета и проникновения, които да са Ви от полза.

Проблемът е, че с подобни методи няма как да получите подробна и обективна информация. Също, ако отидете при 3-4-5 такива специалиста, ще получите различаваща се информация относно смисъла на живота Ви и духовния Ви път. Това не е така с Астрологията, когато астрологът разполага с конкретни подходи и методологии за извличане на духовни интепретации и информация от хороскопа.

Защо в древната Астрология не се е говорило открито за духовен път и смисъл на живота

Макар древната рождена Астрология да се е зародила около 200 години преди християнството, тя е била устна традиция в немалка степен. Това означава, че части от някои доктрини са били споделяни само с избрани ученици. Така е било в Индия и в Китай. Разрушаването на Западната римска империя през 5-ти век и последвалите Тъмни векове довели до унищожаване на значителна част от древните текстове (не само астрологични).

После със засилващата роля на организираните монотеистични религии (християнство, ислям, юдаизъм), които са претендирали за тотален монопол върху темата за Душата, се е наложило астролозите да не пишат открито по теми като духовен път и смисъл на живота, духовно разчитане на хороскопа или духовно развитие. Със зараждането на европейската традиционна Астрология през началото на 2-рото хилядолетие, през 13-ти век папата заповядал на Алберт Магнус (Алберт Велики) да изследва дали Астрологията трябва да бъде осъдена.

Магнус заключил в своята книга Speculum Astronomiae (Огледалото на Астрономията), че няма нищо, което да се осъди в самата Астрономия (Астрология), с уговорката, че нито звездите, нито ангелите/духовете предполагаемо живеещи в тях не се боготворят от хората и че Астрологията не се използва за магически цели. Църквата приела заключенията на Албертус Магнус  и ограниченията, които той поставил били приети от астролозите, поне публично и в техните писмени трудове. Това е една причина защо толкова малко открито духовно съдържание се намира в западната традиционна Астрология.

Помпозни претенции за духовен прочит на хороскопа със съвременна Астрология, докато всъщност се прави астро-психологически портрет на клиента

Съвременните астролози много обичат да твърдят как модерната Астрология, която практикуват е по-духовна от древната Астрология. Как, видите ли, съвременната Астрология предлага разчитане на духовния път, узнаване на основните житейски уроци и предизвикателства. Някои даже смело говорят за карма, минали животи и други недоказани ориенталски понятия и как тази информация може да се извлече от наталната карта. Има дори съвременни астролози с клон наречен “еволюционна астрология”, които говорят за определяне на духовното ниво на човека от неговия хороскоп.

Когато добре обучен и критически мислещ астролог започне да задава конкретни въпроси на подобни практикуващи, да им иска конкретни астрологични източници, в които се описва и се дава как това се прилага на практика, получава мълчание. Ако питаният астролог има фалшиво чувство за превъзходство, може да каже на питащия, че не е готов за тази информация, че тя е за избрани астролози, че се спуска свише и тем подобни отклонявания на вниманието.

Та на какво са основани тези фалшиви претенции за духовна Астрология тогава? Основани са на теориите за колектива еволюция, присъстващи в теософията на Блаватска, Щайнер, на философията на учителя Дънов и прочие. Съответно, не само, че Уран, Нептун, Плутон и някои астероиди се ползват за духовна интепретация на наталната карта, а те са основните фактори. Другият фактор с лунните възли. И като се добави фактът, че се използват минорните аспекти, се получава така, че дадена конфигурация с тези поколенчески планети присъства в хороскопите на много хора. Това обижда интелигентността на истинските търсачи на духовна информация, разкривана от хороскопа. Няма как да е другояче, тъй като практикуващите съвременна Астрология не са изучавали древна. А малцината от тях, които имат елементарно познание по нея, или не са стигнали до духовната й част, или не са успели да извлекат дадените късчета и бисери, оставяни от древните майстори.

Друга груба грешка е, че съвременните астролози приравняват психологията с духовността. В резултат на това, на обществеността упорито й се втълпява, че тъй като древната Астрология не съдържа психология, тя не може да извлича информация за духовен път и смисъл на живота. Това показва основно непознаване на етимологията на  думата духовност. Това, което се получава е, че хората отиващи на астролог с модерна Астрология, получават астропсихологически портрет. А психологическият хороскоп не съдържа духовна, обективна и конкретна информация. Тоест предоставя информация, която не може да бъде потвърдена от реалния живот на човека, не от неговия вътрешен, субективен свят. Това е известно като ефектът на Барнум и е една от основните причини Астрологията да е толкова подигравана и отхвърляна.

Подходи за определяне на духовния път и смисъла на живота с антична Астрология

Коренът на думата духовност, идва от дух. Тоест говорим за духове, за реални енергии и същества, не за психолохия и субективизми. В древната Астрология цели пет от дванайсетте дома се свързват с определени духове. Това дава предимство на астролозите практикуваща древна/антична Астрология. Разбира се, това знание не е оцеляло и не е включено в съвременната. Също, в античната Астрология се използват неподвижните звезди, извънзодиакалните съзвездия и специфични конфигурации на планети с тях, които биха могли да разкриват информация за духовния път на човека. 

Има и доктрина за определяне на Капитана на хороскопа, известен като Управителя на хороскопа или Алмутена на хороскопа – Kurios, в античната Астрология. Тя е оцеляла единствено у астролога и философа от 4-ти век – Порфирий (Porphyry The Philosopher – Introduction to the Tetrabiblos, глава 30, преведена на английски от Джеймс Холдън 2009г.). Това е изключително важна доктрина, за която малцина астролози знаят. Планетата заемаща тази роля говори директно за това как човек ще върви по духовния си път. Проблемът с Капитана на хороскопа е, че това е едно от най-трудните неща за определяне, написано от самия Порфирий. Съответно, в по-голямата част от случаите 2-3 или повече планети се борят за тази роля. Това означава, че астрологът често може да сгреши в определянето на тази планета и съответно в разчитането на духовния път на човека. Това е още по-валидно, тъй като консултациите масово са извършват онлайн.

И като добавим фактът, че има астролози, които ползват различен Зодиак с тази доктрина, шансът за грешка нараства още повече. Следователно, силно желателно е астрологът, който има претенции да предлага  духовно-ориентирано разчитане на наталната карта, да има резервен план, а не фанатично да настоява на Зодиака, който ползва. Тоест, астрологът трябва да е доста добре образован и да владее други методи, с които да извлича информация от рождената карта за духовния път и смисъла на живота на човека.

Освен горните, има и други методи, но тук вече се навлиза в темата за астрална Магия. Тоест тук вече става дума за използване на хороскопа на даден човек за разпознаване на определени духове, които се именуват и на които клиентът се моли и медитира над тях. Окултистът и автор от 16-ти век Хайнрих Корнелий Агрипа дава такива методи в своята книга 2, глава XX и книга 3, глава XXVI. Нe ги практикувам и не ги препоръчвам. Иначе определено има какво да се научи и вземе от Агрипа като автор. Той е един от основните източници. Друг източник, съдържащ някаква информация за духовна Астрология, е средновековната книга Пикатрикс, писана на арабски език и преведена на съвременни езици. Тя обаче е най-вече за Магия.

Има и астролози, които работят с 36-те декани и божествата, които ги управляват. Не практикувам това. В България има мъничка група астролози, които практикуват астрална Магия, като изработват талисмани и призовават в тях определени духове, ангели и демони с цел помощ на клиента и постигане на желана цел. НЕ практикувам подобни методи и не препоръчвам подобни астролози и контакт на живо с тях. Ако нямате здрава психична защита, но имате интерес към окултното, се излагате на риск.

НЕ препоръчвам астролози, които тласкат клиентите си към почитане и боготворене на духовете и съществата в планетите, звездите и деканите. Едно е това да се даде като информация, и с нужното предупреждение. Или човек да си купи нетретирани кристали и скъпоценни камъни, които са естествени инкарнации/проявления на Планетарния дух. Съвсем друго е да се влиза в контакт с неземни и астрални същности чрез ритуал и/или досег с талисман. И не на последно място, подобни практики  се опаковат като духовни, а всъщност става въпрос не за Вашето духовно развитие, а за командване на определени духове, демони и ангели с цел реализиране на желана последица. И в мнозинството от случаите с астрална Магия, преследваните цели са материални и користни.

Това не е шега работа! Това са реални същества, описвани от различни традиции в продължение на хиляди години!

Услугата ми за определяне на духовния път и смисъла на живота с Астрология

Много астролози обичат да казват как нашето изкуство е духовна наука. И все пак, когато ги попитате откъде вземат дадена доктрина, тоест на кой автор и текст стъпват в дръзките си изказвания, няма да получите отговор.

Вече 14 години се занимавам сериозно с Астрология. Дори и след изкарването на астрологичните курсове, съм дирил какво ли не. Купил съм си и съм изучавал всичките преведени книги по древна Астрология. Тествал съм какво ли не. Когато някой клиент ме пита защо моето астрологично заключение е еди какво си, аз винаги мога да посоча автор и астрологична доктрина, на която стъпвам. Това е научният подход и той е задължителен, ако астрологът иска да извлича обективна информация от хороскопа на постоянна база. Без значение дали говорим за светските неща или за духовното съществуване на човека, разкривано от наталната му карта.

Искам да разясня, че както не всеки човек се интересува от Астрология, така и не всеки, който се интересува от Астрология, се интересува от духовност и смисъла на живота си. Това е важно, защото обикновеното разчитане на наталната карта не включва духовните елементи. Нужен е друг поглед, друга перспектива, през която да се разчете хороскопа на човека. Това включва определени методи и допълнителни точки, които са загатнати и споменати от някои от древните автори и които разбира се масово са непознати. Дори и на античните астролози у нас. Разбира се, те не са оцелели в съвременната Астрология. Това е една от причините съвременните астролози да смятат, че “всичко е духовно в хороскопа”. Това не е така. Астрологията се занимава с въплътеното съществуване. Разбира се, че то има духовни компоненти, но може да се мине и без тях. В крайна сметка, повечето хора на зряла възраст се интересуват от светските неща: работа, любов, здраве. Затова и те търсят сериозните традиционни астролози, занимаващи се с обективната реалност и умеещи да предсказват и да дават конкретна информация.

Астрологичната консултация за духовен път и смисъл на живота, която предлагам е уникална за България и изключително рядко срещана в света. Ето само някои от въпросите, на които ще получите ясен и конкретен отговор от мен. Той ще е извлечен от наталната Ви карта и ще важи само за Вас:

 • Каква е конкретната цел, заради която сте се родили;
 • Коя сфера от живота ще е много важна за Вашия духовен път;
 • В какъв контекст ще се опитвате да се занимаете с духовните въпроси, посочени от горната тема;
 • Как ще се движите по духовния си път;
 • Какъв е смисълът на живота Ви;
 • Какви неподвижни звезди и извънзодиакални съзвездия са активни в картата Ви и каква история разкриват за пътя Ви;
 • Дали ще се интересувате от религия и ако не – към какъв тип духовно течение ще клоните;

Няма да се опитвам да “определя духовното Ви ниво”, няма да Ви правя фалшиви комплименти, няма да Ви говоря за “преработка на хороскопа”, няма да ползвам измислени доктрини като “по-висши октави” и прочие. Извличам цялата тази информация, както и още, без да ползвам Уран, Нептун, Плутон, Хирон, други астероиди, минорни аспекти и прочие.

Има и още. Понеже моят личен път този живот е подчертано духовен и отшелнически, това ме отведе до китайската Астрология – скъпоценна мина, която дълбая и от която добивам вече 9 години. По една или друга причина, два от трите клона, които владея от китайската Астрология, не съдържат достатъчно информация относно духовния път и смисъла на живота. Те могат да показват голям интерес към това, но не и да дават подробна информация.

Петте дхарма типа в индийската Астрология

Съответно, моите търсения и духовна жажда продължиха и ме отведоха до индийската Астрология. Подобно на древната, ведическата Астрология може да разкрие информация за духовния път и смисъла на живота. Това, което откривах не ме устройваше като практична информация. Също, при нея много често се приканва практикуващия да почита планетите и накшатрите, да пее мантри, да прави ритуали, отдавайки силата си. А мен ме интересуват реални техники. “Блажени са онези, които търсят и жадуват за правдата, защото те ще се наситят”, е написано в Библията (Матей 5:6).

Не съм сигурен дали вече се заситих, но след толкова години, имах късмета чрез синхроничност да попадна на американския ведически астролог Саймън Чокойски (Simon Chokoisky), който всъщност владее и преподава санскрит. В неговите книги и курс, който изкарах, той възстановява доктрината за Петте дхарма типа, за които има късчета и бисери в Махабхарата – най-дългата книга писана някога. Следвайки увещанието на моя учител Робърт Золер да тествам дадена техника върху минимум 200 хороскопа, и сравнявайки резултатите от 5-те дхарма типа и с двата Зодиака, аз достигнах емпирично до заключението как трябва да се използва този метод. Макар да остават някои неясноти, радвам се че мога да предложа, за пореден път първи в България, даден астрологичен метод, който да е от незабавна практична полза на моите клиенти.

Дхарма е усещането, че съществува цел в живота. Без дхарма, животът е поредица от случайни моменти, неуправлявани от каквото и да било чувство за естествен порядък.

Петте дхарма типа, преведени от мен от английски, са:

 • Търговецът;
 • Воинът;
 • Философът/Многознайкото;
 • Работливецът/Трудолюбецът;
 • Аутсайдерът;

Дхарма типът се определя въз основа на Вашия хороскоп. Когато човек узнае и следва своята дхарма, той/тя си осигурява не само своя собствен просперитет, а доброто и на другите около себе си.

Узнавайки Вашия дхарма тип, Вие ще знаете:

 • Кои са силните и слабите Ви страни;
 • Кой е Вашият път за еволюция,
 • Кой Вашият път за деволюция;
 • Кои са най-подходящите професии за Вас;
 • Кои са най-подходящите спортове за Вас;
 • Кои са Вашите морални въздържания и съблюдавания;
 • В какъв планетарен цикъл сте на този етап от живота си и как това модифицира Вашия дхарма тип;

Както Саймън пише в книгата си The 5 Dharma Types (Петте дхарма типа), колкото повече следваме нашето предназначение в живота, толкова повече ние въздигаме другите по време на този процес. Има повече от достатъчно задоволяване за всички на планетата, тъй като задоволяването не е материален ресурс като въглища или вода, а е безграничен страничен ефект на дхармата. Духовното съкровище не е свързано с правилата на естествения подбор и състезаването: колкото повече даваме от него, толкова повече получаваме.

Това е една от причините аз да искам да споделя и тази жизненоважна информация с вас, а не да я държа само за себе си и за хората около мен.

Колко струва услугата и какво е нужно

Услугата определяне на духовния път и смисъла на живота с Астрология струва 185.00лв и е под формата на 60-90 минутна аудио консултация.

Нужно е да имате точен час на раждане, с отклонение не повече от 4 минути.  Ако не е такъв, ще трябва да направя ректификация на хороскопа Ви.

Искам тази услуга. Какво правя?

1. Свързвате се с мен и като си давате данните казвате откъде имате въпросния час на раждане: по спомен на родител, от официален писмен документ и прочие. Решаваме дали имате нужда от ректификация. Ако да, първо извършвам нея.

2. Давам Ви моите данни за плащане и ми превеждате съответната сума по банков път или по друг метод.

3. След получаването на Вашето плащане, започвам работа по хороскопа Ви, която ми отнема 2 работни дни. Насрочваме ден и час за 60-90 минутна онлайн астрологична духовна консултация по Вайбър, или по безплатната програма Zoom или Wire. Правя запис на консултацията и Ви го изпращам след нея. Разбира се, ако имате въпроси ми ги задавате и Ви отговарям на момента.