Хороскопът на Багдад, съставен с изборна Астрология

Хороскопът на Багдад е тема, която исках да изследвам от известно време. От поне две години насам исках да напиша тази статия, но толкова много „защо-та” ми убягваха. Просто нямаше да е справедливо да напиша нещо толкова непълно относно този толкова велик и специален град.

3-4 чуждестранни колеги, занимаващи се със средновековна Астрология, преди години вече да написаха статии относно тази карта. Причината да пиша и аз такава са главните и забулени ключове, които аз открих в нея и които никой досега не е писал. И както ще видят тези, които могат – точно тези ключове са причината един от най-големите градове в света да започне да бъде строен точно в този момент. Именно според Законите на Астрологията. И не на последно място, очевидно е, че времевият момент в който успях да се докопам и да схвана тази информация, не е какъв да е, а юбилеен такъв. Имам предвид 1250 години след създаването на тази карта.

 

Предистория на избирането на бъдещия град Багдад за столица

 

Когато други колеги, които уважавам, писаха статии по темата, включиха известни интересни исторически факти за Багдад. Съответно, и аз ще добавя още такива и ще гледам да не се повтарям.

И така: През 762г. след като пътувал по дължината по реката Тигър, търсейки идеалното място, Абу Джафар Ал Мансур избрал бъдещия Багдад. Главни причини за това са, че теренът бил заобиколен от палмови дървета, достъпен и от реките Тигър и Ефрат. Също и от каравани от Сирия и Египет. Като Персийският залив бил път към Византийската империя и дори към Китай по море.

Самият халиф поставил първата тухла и 100 000 души били събрани от различни краища и работили в продължение на 8 години. И градът бил Багдад, известен като „Дар ер Салаам” – Градът на мира. Бързо се развил като имперски център на търговия, свързващ Азия и Средиземноморието. По време на управлението на Харун ар Рашид (786-809) – халифът от „Арабски нощи” – Багдад надминал дори Константинопол по благосъстояние и големина.

Управляващите Багдад успели да впрегнат реките Тигър и Ефрат за култивирането на житни растения. Една великолепна система от канали, диги и резервоари източвала заобикалящите блата. Имигранти от всякакви видове: християни, индуисти, персийци, зороастрийци прииждали от целия мюсюлмански свят и от далечни земи като Индия и Испания 1.

 

Ал Мансур назначава астролозите Наубахт, Маша’алах и Умар ал Табари

 

Абу Джафар Ал Мансур назначил астролозите Наубахт, Маша’алах и Умар ал Табари. Съответно, те са персиец, арабски евреин и персиец. Целта им е била да изберат най-благоприятен момент за началото на новата столица на арабския халифат. Това , град, който съвсем скоро щял да се превърне в най-големия в света. Годината била 762, а датата 31 Юли в 2 часа и около 40 минути следобед.

 

Хороскопът на Багдад – анализ и контекст

 

 

хороскопът на Багдад с тропическия Зодиак 3

Картата е изчислена с Delphic Oracle (Делфийският Оракул), най-добрата програма за традиционна Астрология в света.

 

Хороскопът на Багдад – анализ със съвременна Астрология

 

Разглеждайки картата чрез методите на съвременната Астрология, човек би ахнал от възмущение: „Тия астролози луди ли са били, как са могли толкова ужасна карта да изберат:

 • Луна опозиция Сатурн
 • Меркурий квадрат Сатурн
 • Марс опозиция Юпитер
 • Меркурий ретрограден
 • Юпитер ретрограден
 • Слънцето е наистина най-силно в Лъв, но защо са го сложили в 8-ми дом – сферата на секса, трансформациите и окултното?
 • защо управителите на Асц и МЦ са ретроградни – нали за кралска столица е картата?
 • някои биха броили и също така наречния тау квадрат: позицията на Сатурн с Възлите и Луната.
 • а някой, занимаващ се с така наречената „езотерична” Астрология несъмнено би се запитал защо са оставили Венера в Рак, при положение че 3 дни по-рано е била в знака, който управлява – Близнаци.

 

Анализ на мунданния контекст – нещо, което не се прави от никой

 

Средновековната Астрология не започва с анализ на картата, а със задълбочен мунданен анализ на контекста на ситуацията. Няма да правя такъв, защото би отнело страници писане, без да съм започнал с картата. А и не ми достига доста историческа информация.

И все пак ще се спра накратко:

 1. Каква е щяла да бъде мунданната/световната съдба на този регион? Това изисква разглеждане на големи цикли от стотици години напред.
 2. Каква е индивидуалната съдба на самия халиф? Тоест, първо какъв е неговият хороскоп, какво обещава и как се вмъква в мунданните карти? От няколкото статии, писани от колеги със средновековна, нито един астролог не разглежда това. Не само, а дори не го споменават. А то е първостепенно.

Има немалко смекчаващи вината обстоятелства обаче.

Трябва да се знае времевата рамка, с която се работи. За разлика от изборната карта на Джон Дий за короноването на кралица Елизабет I, ние не я знаем. Тоест, можело е да бъде седмици, месеци и дори години. Не знаем колко. Не се знае със сигурност защо точно тези конфигурации са избрани, като в някои случаи има потенциално по-добри от тези. Следователно огромна информация липсва, което прави разчитането на тази карта изключително трудно. Поне в дълбочината, която хороскопът на Багдад заслужава.

Също така, има съмнения за точния час на самата карта. Асц със сигурност се знае. Преобладаващото съгласие е, че Юпитер, управителят на изгряващия Стрелец, е в съвпад с Асц.

 

Хороскопът на Багдад – тропическия или сидералния Зодиак

 

И не на последно място: всички астролози, написали статии относно тази карта досега, или поне от всички тези, които аз знам и съм чел, без замисляне са ползвали тропическия Зодиак. Тоес този, базиран не какво се случва на небето, а на сезоните и пътя на Слънцето/еклиптиката. Само че има дебели доказателства, че първоначалните арабски астролози са ползвали сидералния Зодиак. С други думи, този, базиран на звездите и показващ в по-голяма точност какво се случва на физическото небе. Аз винаги съм ползвал Тропическия и съм изключително доволен от резултатите, които дава. Но като хороскопът на Багдад е безценно и вечно произведение на Изкуството. Като такъв, той заслужава да бъде разгледан, поне накратко, и чрез сидералния.

Тъй като годината е била само 762, прецесията е изместила пролетната равноденствена точка само с 6 градуа и половина. Тоест разликите не изглеждат да са толкова значителни. И все пак, единственият начин да се разбере на 100%  с кой Зодиак е избирана картата, е човек да намери източник или да се върне в миналото.

Това обаче, което успях да открия и което ще споделя, определено показва, че правен с тропическия хороскопът на Багдад  е не само по-силен, а и по-уместен.

 

 

Анализ със средновековна Астрология

 

И така, хороскопът на Багдад, разглеждан по правилния начин – тоест по начина, по който са го създавали тримата виртуози – изглежда, разбира се, тотално различен от анализа, представен от съвременната Астрология. Тя сериозно греши и не само, че ползва орязани парченца от древната Астрология, а преиначава фундамента на това Изкуство.

 • И това е така, защото Луната не е в опозиция на Сатурн.  Причина е, че знаците Телец и Везни са отвърнати един от друг и нищо в единия знак не вижда/не аспектира нищо в другия.
 • Меркурий не е в квадрат със Сатурн, защото знаци от един и същи пол – случая женски, не правят квадрат, а секстил
 • Слънцето не е в Дом 8, а в Дом 9, и по квадрантната, и по равнодомната система. Защото всяка планета на 5 градуса преди върха на следващия Дом се счита, че е вече в него. Стига да е в същия знак като самата куспида
 • Дом 8 няма абсолютно нищо общо със секс, трансформации и окултизъм
 • Юпитер като управител на Асц и Дом 4 не е ретрограден, а на втора седянка. Има огромна разлика
 • Меркурий като управител на МЦ и Дсц след няма и 20 часа става също на втора седянка – което отново е огромна разлика.
 • Възлите на Луната не са реални астрономически тела и нямат светлина. Следователно не хвърлят аспекти и се разглеждат само при съвпад. Тоест тау квадратът не съществува и заради това, и заради вече обяснения факт. А именно, че знаци от един пол не могат да правят квадрат (в случая Телец, Рак и Козирог).
 • Също така, езотеричната астрология е невероятен талаш и капан. В никоя друга сериозна система, потвърдена от многовековни традиции, не се казва, че Венера управлява Близнаци.

Макар да пристъпвам към анализа на картата с известна доза увереност, съществуват още толкова много „защо-та”. Съответно, каквото и да напиша, ще е непълно. Само да исках, с лекота мога да напиша 40-50 страници анализ върху картата. Дори и тогава бих покрил само някои вариации. Ето колко комплексна може да бъде Астрологията, когато се използва с нужното знание и разбиране. И точно защото липсва информация, аз няма да разглеждам цялата карта, а ще се спра върху ключовите фактори. Причина за това е, че не искам да налучквам. Що касае хороскопът на Багдад, искам да напиша това, което ми отне години да открия. И в което съм доста сигурен.

 

 

Мунданен анализ + по-задълбочено разглеждане на картата

 

И така, с повтарянето отново, че липсва рождената карта на халифа и съотвено ключова информация, избира се карта за кралска особа и за град. Град, който ще бъде един от най-могъщите в света. Следователно са нужни кралски знаци на ключови позиции, както и неподвижни звезди и/или неподвижни знаци.

Искаме мощ, репутация и видимост, тоест картата ще е дневна. Не се знае времевата рамка, с която са работили тримата виртуози. Значе се обаче, че е по-добре добротворците да са силни. И още повече – да има аналогия  между природата на сигнфикаторите и темата, за която се избира дадена карта. Тоест, хороскопът на Багдад трябва да съдържа: величие, мощ, успехи, дълготрайност, водачество, разкош, мир, справедливост, Бог, милосърдие, мъдрост, богатства, съюзи с велики водачи. С други думи, Слънцето и Юпитер в най-добрите им прояви.

Тъй като нямаме рождената карта на халифа, нужна ни е друга карта, която ще помогне хороскопът на Багдад да бъде заземен. Не смея да използвам последния съвпад между Юпитер и Сатурн (10 Декември 749г. 5.47 am). Защо? Защото тогава не са го изчислявали по начина, по който ние го правим. Така че ще пренегрегна, че изчислена точно (което те не са правили), картата има същия Асц като изборната ни.

В ингресията на Слънцето в Овен за 762г. обаче, забелязвам, че Меркурий е планетата, която е в абсолютно ужасно състояние. Той е изгорен, ретрограден, източен, в падение и заточение, в терми на злосторник. Вземайки предвид, че Юпитер е ретрограден, но в собствения си мъжки знак, в който се радва, както и че прекарва около 1 година в даден  знак, следователно тази хоризонтална ос е много подобаваща за изборна карта.

При положение че:

 • ретроградността на Юпитер свърши скоро
 • разполагаме с времето да изчакаме за това
 • Меркурий продължава да бъде в това ужасно състояние (защото ще представлява откритите врагове на Багдад, които ще бъдат изключително отслабени)
 • и можем да добавим неподвижни звезди
 • да засилим Светилата и Фортуна
 • и сизигиевата да не е толкова лоша

 

= тогава ще имаме много добри изгледи за силна мунданна изборна карта.

 

Прескачайки напред, защото липсва информация, както многократно отбелязах. Затова и няма да разглеждам други потенциални сизигиеви карти. Виждам, че в сизигиевата карта (5.21 Лъв) диспозиторът на съвпадната сизигия е Слънцето. То е в 4-ти Дом, отделящо се от висшия квадрат със злосторника Сатурн, отиващо към квадрата на Фортуна.  После отива към тригона на добротвореца Юпитер, който приема Слънцето по триплицитет и терма. Разбира се приема и другото Светило. То също отива с квадрат към Фортуна, но й е диспозитор по екзалтация. Така че имаме силна сизигиева карта, което е отлично за изборната ни – хороскопът на Багдад.

Също, Меркурий е отново изгорен, ретрограден, източен, в терми на злосторник.  Този път обаче е приет (зависещ от) Юпитер и също е върху Опашката на Дракона. Да, Слънцето е също върху нея, но е на 7 градуса разстояние и се отдалечава от нея. Още повече, в момента на изборната карта ще бъде отвъд 12-те градуса, докато Меркурий ще остане там за немалко време. Да, Юпитер е в злосторния 8-ми Дом, но поне има достойнство по знак, триплицитет и терма. Светилата се отделят от десния квадрат със Сатурн и Слънцето управлява деня на сизигиевата карта, а Юпитер часа на изборната. По този начин имаме двете най-важни планети в знаците си и също в триплицитет и терма и управляващи деня и часа.

 

 

Хороскопът на Багдад – ключ 1 от Загата

 

Тук идва ключ 1 и нещо, което не е писано от никого досега, що касае тази карта. Всички анализирали я досега, правилно посочват с недоумение, че управителят на Дом 10, който представлява Кралят, е Меркурий.  А той е изключително сериозно наранен: под лъчите, съвпад с Опашката на Дракона, все още ретрограден, че и в злосторния Дом на смъртта. Някои дори се питат дали тримата избрали картата не са пробвали да ограничат властта на халифа, по този начин бетонирайки влиянието си с това могъщо Слънце в Дома на Бога, мъдростта, филофията и науките (в тази сфера е и Астрологията).

Всъщност истината е съвсем друга. Робърт Шмидт в негови семинари неведнъж е казвал, че при арабите Кралят не е представен от Дом 10, а от Дом 9. Защо? Защото това е културна последица. Причината за нея се крие във факта, че приоритетен е Бог над властта. Тоест не Дом 10 да командва Дом 9, а обратното – чрез Бог, чрез Знанието сме подтикнати да действаме мъдро. Незнаенето на това нещо тотално обърква разчитането на картата!

Вместо това, имаме Слънце на трон и триплицитет в кралския знак Лъв, в дневна карта, в Дома на Краля, Бога, религията, мъдростта и висшето познание. Тоест 100%-ва аналогия между естествените обозначения на планетата и целта, която се търси с тази изборна карта. Това е най-могъщата комбинация в тази Наука. На всичкото отгоре това Слънце не само, че не е наранено от злосторници, а се отделя от тригона на управителя на Асц Юпитер. А той е в един от двата си знака – в кралския такъв Стрелец. Също, в съвпад е с Асц и хвърля лъч в градус, изгряващ преди Светилото от сектата. Като такъв, служи като негов телохранител от тип I според Антиох2.

Слънцето е също телохранявано от Марс. Само че от тип III според Антиох3. Марс е контрадорифорий, защото е срещу сектата. Въпреки това, по-добре е да бъде такъв, отколкото да не бъде и/или да наранява Светилото.

Дали Сатурн е също от този тип III е спорно и ще го пропусна. Това е, защото има несъгласия доколко градуса от Слънцето трябва да е дадена планета, за да бъде негов телохранител/копиеносач/дорифорий. Иначе Сатурн е от сектата на картата, което смекчава злосторните му характеристики, а и е приет от добротворци.

И все едно, че това не стигаше, Слънцето е в съвпад със Сърцето на Лъва – кралската звезда Регул, с природа на Юпитер и Марс. За нея, когато е със Слънцето Вивиан Робсън пише, че: „дарява с власт, авторитет, огромно влияние над приятели, почести и богатства, но и насилие, проблеми и в крайна сметка позор, разруха, болести, трески/малария, ползи, които траят рядко”.4

Стигам и до Асц и неговия управител. Базирано на това, че искаме Дом 9 да е максимално силен и картата да е дневна, не може да имаме друга комбинация що касае кралските знаци. Tоест, ако сложим Слънцето в Дом 1, и дори да е над хоризонта, в знак 9 отива Овен. Той е управляван от злосторника Марс, който ще е скитащ, че и срещу сектата на картата. Съответно, Стрелец и Юпитер отиват в Дом 5, което не ни върши работа. Ако сложим Овен на Асц, имаме Лъв като 5-ти знак и Стрелец като 9-ти. Обаче Слънцето ще е под хоризонта. Не само, а и Овен е най-първичният знак и не съотвества на намерението Багдад да бъде наричан ‘Градът на мира”.

В допълнение на това, знаейки, че Юпитер стои средно почти 1 година в даден знак, и отново повтарям, че не се знае времевата рамка, с която са разполагали, но щом тази карта карта е избрана, те са видели, че Юпитер ще е в Стрелец и са изчакали Слънцето да дойде в Лъв и съответно в Дом 9 от Стрелец – сферата на Краля и Бога. Но това само по себе си не е достатъчно. Защо? Защото имаме още 5 планети, 10 Дома, аспекти, неподвижни звезди, антисии, Главата и Опашката на Дракона, Фортуна, други Жребии. И както както казах, вариациите от тези комбинирани фактори са безчет.

И така, Слънцето е в Хейз, Юпитер е възможно също да е в Хейз, или поне е в Халб и на трон и в терма. Защо тогава е стационарен и защо получава тази отвратителна опозиция от злосторника извън секта Марс? И тук идва невероятната комплексност и величие на тази Наука. Ако бутнем Юпитер напред 3 дни, ще стане директен и Марс тъкмо ще се е отделил от опозицията си с него. Тогава Луната ще е в Асц, в съвпад с Юпитер, но опозиция на Марс и ще изгуби ще видите какво. Ако преместим с 4 дни, Луната ще се е отделила от тази опозиция и ще си е в Асц.

Меркурий ще е станал директен и ще е усилил, а той представлява откритите врагове на Багдад.  Също така, ще се изгуби контактът с една много важна неподвижна звезда. Просто не се връзва да се допусне тази опозиция от Марс, (че и с приемане в заточение). Защо?  Защото сочи войни, плячкосване, изнасилвания, пожари, кражба на книги и важни артефакти и пр. И в действителност точно това се е случило, и то неведнъж. Багдад е бил съсипван, като най-сериозно е било през 1258г. от монголците. Даже огромната част от населението е изколено.

Та отново се спирам на едно от нещата, които са целяли астролозите избиращи картата. А именно дълготрайност. Кралският и изменчив изгряващ Стрелец показва величие, авторитет и понеже е изменчив – нещо, което се прави, разсипва се и се повтаря наново. Багдад е разрушаван и строен, разрушаван и строен. Разбира се най-благотворната планета Юпитер гарантира това, защото е на трон. А и управлява Дом 4 на сградите и края на нещата. Откъде идва дълголетието тогава? Като забележете, че тук се търси не човешко такова, а мунданно. Тоест, траещо много столетия и защо не хилядолетия. Няма неподвижна звезда на Асц, която да обещае това дълголетие. Какво остава тогава?

 

 

Ключ 2 от Загата

 

Попаднах на древен текст. В него пише: „дадено нещо ще бъде дълготрайно, било то за добро или за лошо, когато сигнификаторът на даденото нещо е стационарен и ъглов, но това нещо ще трае само малко, ако сигнификаторът е ретрограден и падащ от ъглите.”

Ахааа! Каква по-голяма дълготрайност от Големия благодетел Юпитер, на трон и то знака, в който се радва! Също, в терма, в съвпад с Асц, който е ъглов Дом, приемащ Слънцето, и е на втора седянка! Да, Марс/войни ще разрушат града, и то неведнъж. Защото Марс също е в изменчив знак. Но тук идва огромната прозорливост на тримата виртуози, избрали хороскопът на Багдад.

Защото както казах в началото, контекстът на ситуацията е абсолютно ключов. Тоест географското положение на мястото, времевия период, религията, законите, вида население и т.н  С други думи, тук идва Голямата картина и не случайно Юпитер е планетата на мъдростта и Голямата картина. Накъде бия? Би ли дръзнал някой да твърди, че каквато и карта да беше избрана, Багдад нямаше да бъде подчинен и разрушен? Защото това би бил тесногръд възглед. Защо? Ами поради факта, че касае мунданна Астрология. Тоест дори и да се избере най-могъщата карта, все някоя Империя ще е по-силна някога. А е факт, че всички Империи рано или късно се разпадат. И за сетен път посочвам колко абсолютно ключова е ролята на Астрологията в световната история.

Искам да кажа, че както арабите са ползвали Царицата на всички науки, така и други народи и управници са го правили. И продължават да го правят. Както писах, когато Марко Поло се върнал от пътешествията си, написал, че в двора на Кубилай Хан (чиято Империя е най-огромната в поне запазената човешка история) имало 5000 астролози. Също, в Китай е било равносилно на смъртно наказание да се изучават помощните науки на Астрологията. Защо? Защото се е знаела нейната мощ и само Императорът е искал да контролира това Знание.

С други думи, Империята на монголците с по-слаба изборна карта е щяла да унищожи Багдад с невероятно силна изборна карта. Защо? Защото това е Съдбата и така трябва да се случат нещата. И понеже няма случайности, самият факт, че Багдад е в най-големия континент Азия, а тя е била почти цялата контролирана от монголците, това значи, че дори и да е имало държави и или градове с по-силни карти от тази на Багдад, и те са паднали под ножа на монголците. Тоест,  в един момент всички тези местни карти са били подчинени на тази на Империята на монголците. И аз твърдя и съм сигурен, (както се вижда например от Абу Машар, който макар да е живял в следващия век, е правил прогнози за стотици и хиляди години напред), че тримата виртуозни астролози са знаели, че това ще се случи и са търсили начин да съхранят Багдад и неговия Дух.

И единственият начин е чрез ключ 2. Тоест, Юпитер като избрания управител на Асц, да е в кралския си знак, съвпад Асц и на втора седянка. И каквито външни фактори следват с този избор (в случая опозицията от Марс, които приема Юпитер дори в заточението му). Това е при положение, че няма силна неподвижна звезда, даряваща дълголетие и искаме да запазим Слънце върху Регул и сума ти други фактори, които ще разгледам.

Много ключово е, че Юпитер прави фаза плюс минус седем дни от картата. Това му усилва ролята в тази карта, още повече, тъй като е висша планета. Това го прави да се набива на очи и да изпъква.

Също така, макар да не изгрява над 30 градуса северна ширина, заслужава да се спомене, че в момента на изгряването на Асц, 12-тата най-светла звезда на небето Акрукс в съзвездието Кентавър5, залязва, а една минута след това Юпитер изгрява. Акрукс дарява с: „религиозна благотворителност, церемониалност, справедливост, магия и мистерии и пр.”6 Съвсем подобаващо, тази звезда е с природата на добротворците – Юпитер и Венера.

Намирам и за синхронично това, че трима астролози са избрали хороскопа на Багдад, Юпитер е управител на Асц, и номерологично управлява числото 3.

Луната, като естествен сигнификатор на народа, е в Дом 11 на приятелите и съюзите. Подобаващо е избрана в нарастваща фаза, защото Империята трябва да расте и да се развива. Също така е много положително, че като представляваща приятелите и съюзниците на Багдад, тя управлява знака, в който е Меркурий. Той представлява откритите врагове на Багдад. Тоест последните зависят от и са под контрола на съюзниците на Багдад.

Нейната зодиакална позиция също буди известно недоумение. Защо не сключва никакви аспекти? Това е известен вид нараняване. Защо е в Изгорения път – индикация, която трябва да се избягва?

 

Ключ 3 от Загата

 

Лунните Домове на Луната (Lunar Mansions), които са изключително важни в изборната Астрология, както и в Магията. Разбира се, използвам тропическият Зодиак и хороскопът на Багдад е арабска карта. Тоест 28-те Дома на Луната, а не сидералните 27 такива, използвани в Индия.

И така, Луната попада в 14-ия Дом (24 Везни до 4 Скорпион). В изборни карти за този 14-ти Дом на Луната, едно от нещата, които Пикатрикс казва е: „ в този Дом изработвайте фигури за ….предимство и облага на крале, да видят добро и да се извисят на престола…и за приятелството на съюзници.”7. Ахааа отново!

И ако това не е достатъчно, ето още една причина. Макар Луната да е можела да бъде, поне на теория докато първоначално са разглеждали различните времеви рамки, в първите 3 градуса на Скорпион, макар да щяла да е била в падение (което е абсолютно недопустимо), щяла е все още да бъде в този 14-ти Дом на Луната. Но да е далеч по-опасна с нейната ширина.

Защото Луната е по средата между Главата и Опашката на Дракона, тоест с максимална ширина – в случая южна.  А един афоризъм гласи че: „Не започвайте каквото и да било що касае строежи докато Луната е с южна ширина, спускаща се в Скорпион или Риби, защото това бързо ще унищожи подобна сграда8. Също така е изключително положително, че Луната е във взаимно приемане по знак с Венера. Макар аспектът да е само чрез знак. Това е така, защото Венера е Малкият добротворец, ненаранена е в картата и има достойнство по триплицитет.

 

Разчитане на ролите на другите планети в картата

 

Меркурий, управляващ Дом 7 на откритите врагове и Дом 10, е подобаващо максимално отслабе. Едва ретрограден, в съвпад с Опашката на Дракона, която го изстисква, под лъчите на Слънцето, че и източен. Той е в злосторния Дом 8 на смъртта и дълговете, че и не вижда собствения си Дом 7. Приет е по екзалтация и по този начин е зависим от управителя на Асц, представляващ Багдад – Юпитер. Това прави Меркурий абсолютен случаен злосторник и крайно неспособен да реализира обозначенията си. Да, Меркурий също става директен, че и е на ръба и е възможно да прави фаза в рамките на следващите 7 дни. Той обаче е толкова отслабен отвсякъде, че дори и фазата му (хелиакално изгряване) не може да му помогне особено.

Венера е в Дом 7, но в 8-мия знак. Има достойнство по триплицитет в Рак и е приета от Юпитер. Не смея да пиша за нея, защото не знам с каква Домова система е правен хороскопът на Багдад. Все пак, ако е с квадрантна, тогава въпреки разрухата и лошотията от Марс, с течение на вековете, Венера ще поеме основните функции на Дома на откритите врагове. И това, че е добротворец и приета от Юпитер, би било максимално положително за Багдад. Но е по-вероятно да е по равнодомна и тя да спада към Дом 8.

Вижда се, че Венера приема Сатурн в знака си и се е отделила от секстила с него. Тя управлява исляма, докато Сатурн юдаизма. Положителният аспект между тях показва добрия прием и разбиране, което евреите получават от арабския халифат. Което е може би по-важно – Венера приема Сатурн и контролира Сатурн. Тоест, ислямът е по-силната страна в ситуацията, а юдаизмът зависи от него и помощта му!

Сатурн е от сектата на картата, но е скитащ и в Дом 5, но в 6-ия знак. Това го прави много слаб и е добре, че е приет от добротворец. И все пак, той управлява Дом 2 и 3 – богаството, образованието и инфраструктурата на Багдад. Тази негова слабост е компенсирана до голяма степен с това, че Главата на Дракона е в Дом 2 на богаството (съответно Опашката на Дракона е в Дом 8 на богатството на враговете на Багдад и го изстисква), а Фортуна е в Дом 3 на образованието и инфраструктурата.

Сатурн е също е 4-ти от Фортуна (което го усилва случайно) и по този начин имаме двойно обозначение. Голяма част от богатството на Багдад ще произлиза от селско стопанство, строежи, данъци, неща, които са стари и издържат проверката на времето и прочие. В допълнение на това, Юпитер като естествен сигнификатор на богаството е в 11-ия знак от Фортуна. Това сочи как се изкарва богатство и че то в случая ще е абсолютно огромнo. Само че ще бъдат регистрирани огромни разходи, загуби и кражби заради опозицията от Марс, който е в човешки знак. Слънцето също е ъглово от Фортуна, което е страхотно.

 

Триплицитетните управители на Светилото от сектата и на Асцендента

 

Не трябва да се пропускат и триплцитетните управители на Асц и Светилото от сектата. Те в случая са едни и същи понеже са в същия елемент – огън. И така имаме Слънце, което макар в падащ Дом е в Дома на избраната карта, в Дома на радостта си. То е със свръх достойнство, ненаранено и върху неподвижна звезда и ъглово от Фортуна.

После имаме Юпитер: на трон, в терма, ъглов, приема Слънцето по триплицитет и фас. Ранен е от опозицията на Марс, но на втора седянка и след два дни става директен.

И накрая, понеже е арабска карта, имаме Сатурн. Той е много слаб, в Дом 5 и знак 6-ти, но поне  ъглов от Фортуна и приет от добротвереца Венера.

Още нещо се набива на очи. Забележете как Асц, Юпитер, Сатурн (все пак е от сектата и възможен телохранител на Слънцето), Слънцето и Луната са в терми на добротворци.

Марс не го броя, защото ранява Юпитер и го приема в заточението му, докато само Меркурий и Венера са в терма на злосторник. И подобаващо, Пратеникът на боговете представлява враговете на Багдад. Венера не е ранена като Меркурий, че има и триплцитет, и в крайна сметка е добротворец.

 

Хороскопът на Багдад със сидералния Зодиак

 

Разглеждайки набързо картата чрез сидералния Зодиак и аянамшата на Кришнамурти, имаме само няколко различия, но те са съществени. Има само 1, което е от лека полза, че картата е избирана чрез сидералния. А има 3 силни такива, че хороскопът на Багдад е избиран с тропическия Зодиак.

 

 

хороскопът на Багдад с тропическия Зодиак 3

Сизигията е в Рак (няма да показвам картата тук, но използвайки сравнението между двете карти просто извадете 6.5 градуса и ще получите 28.49 Рак, където Слънцето е скитащо и много слабо, а сизигията е в терма на злосторник. И макар Луната да е в знака си, тя играе третостепенна роля в тази карта.

И така, Луната не е вече в 14-тия лунен Дом, а е в 15-ия според съзвездията 9. А той няма нищо общо с крале, строежи и съюзници в смисъла, в който се търси с изборната карта. При избиране на астрологичен момент за 15-ия Дом на Луната: „изработвайте фигури в този Дом на Луната… да се създава несъгласие между приятели и съюзници, да се разкарат враговете от областта ви, да се унищожат домовете на враговете ви”10.

Още повече, Луната вече ще е навлязла в 15-ия Дом. Тоест, ще е във втората половина на Зодиака, а тъй като ние градим, е далеч по-желателно да е в първата такава.

Също така, Луната отива към опозицията на Сатурн, който е в падение в Овен. Това е изключително сериозно нараняване. Да, Сатурн я приема, но наранените планети не могат да приемат. Тоест дори и да има някакви знаци на осъществяване в самото начало, после всичко се разпада. Ако Луната е наранена, източниците са единодушни, че трябва да се разкара като се направи падаща и се ограничат аспектите й. А тя е поставена в най-щастливия Дом, което е противоречие само по себе си.

Да, после Луната отива към тригона на Венера, която е приема по знак. Но това не бих казал, че е по-положително от Тропическата карта, където двете са в взаимно приемане, макар в аспект по знак. Там Венера има достойнство, а в случая и двете планети са скитащи.

Единственото положително в хороскопа на Багдад със сидералния Зодиак, спрямо тропическия, е, че Венера е в седмия знак. Тоест определено следва Марс. Доброто от това обаче е сериозно занижено, да не кажа изцяло премахнато, от факта, че тогава Сатурн (юдаизма ще е в Овен, тоест в заточението на Венера (исляма), което е крайно неблагоприятно що касае религиозна търпимост и съжителстване. То показва ненавист, потискане и агресия от страна на последователите на юдаизма. И освен това, макар ще че бъде в 5-ия знак, Сатурн ще изгуби ъгловата си позиция спрямо Фортуна.

 

 

Заключение

 

Това е до голяма степен каквото исках да кажа за тази карта и го написах с огромно удовлетворение. Най-малкото не само, защото имам голяма слабост към този времеви период и регион, а защото, и това трябва да го знаят и дори астролозите практикуващите съвременна Астрология, а именно че ако не бяха арабите, нямаше да има нито Астрология, нито наука, и нито философия в Европа.

В заключение, искам леко да провокирам мунданните астролози и да им обърна внимание да погледнат и сравнят картата на САЩ с Дом 7 на Багдад. И за да не бъда толкова криптичен – коя планета има аспект по антисия с управителя на Асц на САЩ и как това е свързано с периода 2003-2011 и настъпилите събития.

Също така, понеже Регул излезе от Лъва и направи своята ингресия в Дева през 2011-2012г, какво произтича от това за Багдад в близките столетия.

1 Кратък откъс от най-добрата книга писана някога за Астрологията в исторически план – 62-63 страница от The Fated Sky by Benson Bobrick (“Oрисаното небе от Бенсън Бобрик). Всеки, който се занимава или се интересува сериозно от Астрология, трябва да има тази книга. И преди съм цитирал от нея и съм я препоръчвал.

2 Definitions and Foundations translated by Robert Schmidt 2009, страница 247. Всъщност спазвайки стриктно определението, това не е телохраняване от Тип I, защото Слънцето трябва да е ъглово  Броя обаче това за телохраняване, защото Слънцето е в Дома на радостта си и ъглово спрямо Фортуна, и Юпитер е ъглов.

3 Същата книга страница 260. Отново това не отговаря на критериите на 100%, защото Марс не е в Асц или МЦ, но го броя като такова, защото е на друг ъгъл (Дсц)

4 Fixed Stars and Constellations in Astrology , Vivian E. Robson, 1923, страница 196.

Раждането на Александър Велики е било бавено преднамерено, за да може да се появи на този свят точно върху Регул.

5 Измислянето, а не откриването, на още цели 40 съзвездия не само, че е ненужно и безсмислено, а е опасно и показва невежеството, с което са работили хората след като Астрологията е била изтикана настрани и мирогледът на хората се е променил и насочил към материализма. Защото иначе щяха да са запазили знанието за Архетипа на Космоса и Вечната Истина и Мъдрост скрита в съзвездията (за повече вижте Сабаенизма и Харанците) Следователно няма и не може да има други съзвездия освен първоначалните 48= 12 = свещено число и Акрукс е в Кентавър, а не в Кръст.

Това е изключително голяма грешка. Дори смея да твърдя  еднакво сериозна с тази, касаеща отдаването на прекомерно значение на 3-те външни планенти  и това, че (безпочвено) се смята, управляват знаци.

6 Robson страница 116

7 Christopher Warnock – The Mansions of the Moon страница 82.

8 Според Центилокуима на Хермес номер XIII това се отнася до южната ширина на Луната и ако продължава да нараства в тези знаци.

9 За 2000г прецесионно изчислен 15-ия Дом на Луната е между 4 и 15 Скорпион.с прецесията за 762г, вадим 762 от 2000 и получаваме 1238, което делим на 72 = 17.19 градуса, които вадим от 4-15 Скорпион, тоест сидерално 15-ия Дом на Луната през 762г се е падал между 17 и 28 Везни, а Луната в сидералната карта е на 21.07 Везни.

10 Warnock страница 85

Публикувана на 4 Август 2012г в 2.40 pm Багдадско време, ден на Сатурн, час на Сатурн

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *