Астрология и Ленорман s

Астрология и Ленорман

Съдържание

Тази статия е за Древната Aстрология и Ленорман. Оказва се, че има много прилики между традиционния Ленорман и Астрологията що касае разчитането на теми и предсказването на бъдещето. Написах я през март 2016г. в английския ми блог, но наскоро я актуализирах в новия ми сайт и реших да я преведа и тук. Причина за това е, че в България има поне някакъв интерес към Ленорман и съответно може да помогне на някои хора.

Древната Астрология и китайската Метафизика: холистични системи на знанието

Древната и дори средновековната Астрология винаги се е считала за кралицата на науките, точно както китайската Метафизика (от която Астрологията е клон) е била най-мощното познание на Изток. Това са напълно холистични системи; те са били предназначени, „създадени“ и практикувани по този начин.

Устната традиция обаче е съществувала още тогава, както и връзката учител-ученик. Учебниците са били просто ръководства и не са били предназначени да заместят учителя и разбирането, което той предоставя. За съжаление, с почти пълната загуба на устната традиция през последните няколко века, на учебниците се наложи да запълват тази празнина.

Разбира се, те се провалиха, тъй като Ян никога не може да достигне толкова дълбоко, колкото Ин. Всичко обаче не е загубено, тъй като оцелелите късчета, парчета и намеци могат да позволят на някой да възстанови, поне до известна степен и с много времеемки усилия, на какво е учила загубената устна традиция, а именно холистично мислене, холистично разчитане на хороскопи и практика.

Това е една от основните причини, поради която много ме привлече китайската Метафизика, особено клоновете Съдба/Живот (Астрология) и Физиогномия/Външен вид (Фън Шуей и китайският метод за разчитане на дланите и лицето). На практика е невъзможно да нямате холистично мислене при практикуването им. Излишно е да казвам, че говоря за класическите, а не за измислените нови, които нямат основа. Имам предвид, че не можете да разчетете нито една характеристика на лицето, дланта, рождената астрологична карта или част от имота, без да вземете предвид цялото лице, цялата длан, цялата карта и целия имот и заобикалящата среда/форми и период/енергия. Същото важи и за традиционния Ленорман метод  за гледане на карти.

Традиционен Ленорман: холистична система от знание

Горното важи за традиционния Ленорман метод за гледане на карти. Той е изцяло холистичен.

Да се нарича Ленорман обаче е исторически много неправилно. Наричам го Метод за гледане на карти с кафени зърна като Игра на надеждата (the Game of Hope Coffee Grounds Cartomancy – GHCGC. Той може да се нарече просто Игра на надеждата или традиционния метод за гледане с 36 карти. За да е по-лесно, ще го пиша като Ленорман/Lenormand. Под Lenormand имам предвид традиционния метод. Това е метод, система, НЕ e гадаене или оракул, както някои биха искали да смятат. Ленорман е различен от Таро. Той е прост, директен и освен това е много мощен.

Знаех за Ленорман, но не проявявах интерес към него. Всъщност, докато разговарях с един познат преди 5-6 години, с когото споделям различен общ интерес, той каза, че практикува „Ленорман“ и започна да ми разказва за метода. Тогава не се занимавам още с Таро, но използвах унгарски цигански карти и такива за И Дзин.

Едва сега след умуване след събитието осъзнавам, отново, както и при Таро, че тогава не беше най-подходящият момент да се заема с гледането на карти с Ленорман. Причината за това е, че трябваше да оценя холистичното мислене и приложение. Едва години по-късно, след като започнах да интегрирам древната Астрология и китайската Метафизика, попаднах на метода на Ленорман и този път нямаше връщане назад. Изучавам традиционния Ленорман през последните няколко месеца и съм много впечатлен.

Искам да уточня, че под Ленорман имам предвид само Голямата подредба/the Grand Tableau, където са използват всичките 36 карти от тестето. Методът е бил предназначен да бъде използван точно по този начин.

Традиционен Ленорман: Голямата подредба

Използването на Голямата подредба означава, че не се ползват никакви подредби от по-малък брой карти и по този начин не се придават значения на конкретната номерирана позиция на картите.

Това означава също малко или никаква психология, безпристрастност, следване на метод и налагане на усилия за запаметяване на правила и значения и принципите, които стоят зад тях.

Точно както в древната Астрология, докато истинската интуиция има роля в стесняване на значенията, тя се пази за последно. Искам да кажа, че само след като човек внимателно следва метода и правилата за разчитане и предсказване, може да позволи някаква интуиция.

Защо е решаващо да се изучава традиционният метод на Ленорман, ако човек иска да оцени силата на тази система

Стигам до много важен момент. За да може човек да оцени колко мощен, точен и специфичен е Ленорман, първо трябва да изучава традиционния метод. Или поне, ако е изучавал други методи, трябва да има чист/ненатоварен ум и сърце. Той/тя не трябва да носи багаж от съвременните псевдо методи или от други подобни предсказателни дисциплини, където правилата, методът и редът не властват. Не мога да подчертая тази точка достатъчно!

Това, което казвам, е, че ако човек не изучава основите и не разбере как се извеждат принципите, ще бъде много лесно да бъде отклонен към модерния, психологически, неспецифичен метод, в който няма отрицателни карти. Това рискува да превърне (традиционния) Ленорман в това, в което Таро се е изродило. Имам предвид стотици книги, огромната част от които преразглеждат значенията на картите и подредбите и не учат читателя как да мисли, разбира и извлича значенията, камо ли как да предсказва.

Древна Астрология и Ленорман: изгубената (устна) традиция

Когато четях за основите на този метод за гледане на карти, веднага забелязах толкова много прилики между древната Астрология и Ленорман. Всъщност това е една от основните причини, поради която реших да науча метода и да го добавя към арсенала си. Ленорман помага и принуждава човек да мисли цялостно и да изследва голямата картина.

Говорейки за изгубената (устна) традиция, е възможно да се възроди значителна част от пълната система от древните учебници по Астрология, но не от тези, писани след 8-ми и дори 11-ти век. Така че всеки тип западна Астрология след този период трябва да се поучи от Ленорман.

Не искам да се отклонявам, но ако не бяха преводачите на древните астрологични книги през последните 25 години, човек обучен както в древната Астрология, така и в Ленорман, би се зачудил дали традиционният начин за гледане на карти или Астрологията е произлязъл първи. Това отлично показва колко огромна е загубата на устната традиция.

Помислете само за секунда моля: как е възможно традиционният метод за гадаене с карти, който е само на около 200 години, да съдържа техники, които по същество са изключително сходни с астрологичните техники отпреди 2000 години, написани в различни държави и езици? Причината е устната традиция и преподаването на правилния начин за изучаване, разбиране и извличане на основите – нещо липсва в почти всички астрологични учебници или курсове.

Древна Астрология и Ленорман: много прилики в разчитането на хороскопи/карти

По отношение на приликите между Древната Астрология и Ленорман, бих искал да споделя някои от нещата, които открих. Мисля, че ще бъде много ценно, особено за онези, които се занимават с древна, средновековна или традиционна Астрология и обмислят друг метод за предсказване. Очевидно въпросната/хорарната Астрология може да се използва, но не и за общо разчитане на хороскопа. Също имам предвид и астролозите, на които не им харесва това, в което Таро се е изродило, или просто не им се занимава да отделят време за дешифриране на забулена символика и различните опити на тайните общества да подвеждат.

Астрология и Ленорман

Два подхода за разчитане на теми в древната Астрология и Ленорман

Едно от основните сходства между древната Астрология и Ленорман е разчитането на различни теми, като връзки/брак, кариера, богатство, здраве, пътувания и др.. Както универсалния и случайния подход на древната Астрология, и в Ленорман има два подхода.

Първият също не използва домовете/местата, а вторият използва както сигнификаторите на различните теми, така и домовете.

Точно както в древната Астрология, където човек може да разчете цялата карта/хороскоп, без да прибягва до напълно разчитане на всички или на някои от домовете, същото е и в Ленорман.

Важността на сигнификаторите в древната Астрология и Ленорман

Друга прилика, която е свързана с първата, е централното значение на сигнификаторите. Точно както в древната Астрология, където Асцендентът и Жребият на съдбата са местата, около които се поставят и отсъждат всички планети и точки, същото е и с Ленорман, където централната точка е картата сигнификатор.

Именно от тази централна точка специалните места или карти стават значими. В древната Астрология това са пръчките/ъглите – 1-вото 4-тото, 7-мото и 10-тото място от Асцендента и Жребия на съдбата, или дори друг сигнификатор, като се брои включително. В Ленорман има различни методи за броене, но основният принцип е същият. Също така, четирите ъгъла в традиционния Ленорман са много показателна прилика.

Връзките по антисия и между зодиите срещу огледалната позиция и отразяването

Друго сходство е концепцията за антисия и различните взаимоотношения между зодиите/ образите (една и съща планета, управляваща две зодии, виждане, чуване, еднакво изгряване и т.н.) в древната Астрология и концепцията за огледалната позиция/mirroring и отразяването/reflecting в Ленорман.

Преодоляване и превъзхождаща позиция срещу отгоре и отдолу

Друго сходство е концепцията за преодоляване – 10 или 9 зодии от даден дом или планета и концепцията отгоре и отдолу. Картите, които са разположени отгоре са по-мощни от тези, разположени по-долу в Ленорман, което е точно същото в древната Астрология.

Случайните злосторници и Южния Възел срещу картите, които се развалят от злосторната карта Облаците

Друго сходство е концепцията за променянето на интензитета на дадена планета, дори и нейната вътрешна същност. В Ленорман, докато отрицателните карти развалят или намаляват добротата на положителните, карта 6 – Облаците, е единствената, която може да замъгли и да причини голяма бъркотия на дадена карта.

По същия начин, в древната Астрология добротворните планети Юпитер и Венера могат да бъдат значително отслабени и също да се превърнат в случайни злосторници. Макар че, трябва да кажа, че те не вредят умишлено като злосторниците. Също, Южният и Северният Възел на Луната (Опашката и Главата на Дракона) намаляват или увеличават интензивността на планетата, която тялом е в рамките на 12 порции/градуса от тях.

Лявата/зловещата страна е лошата страна

Друго сходство, поне в някои традиционни Ленорман тестета, е, че лявата страна като цяло е лошата, както в древногръцката мисъл. Например, в карта 6 Облаците, точно лявата страна е по-тъмната и злосторната. Също така, и това е валидно за всички тестета, когато карта 25 Пръстенът се падне отляво на картата сигнификатор, това показва възможна раздяла. Когато се падне от дясната страна на картата сигнификатор, това сочи трайна връзка или нова, в зависимост от това колко близо или далече е.

Добротворни и злосторни планети и карти

Друго сходство в традиционния Ленорман е класификацията на различните природи на картите, точно както при планетите и неподвижните звезди. Някои са:

  • много добротворни
  • леко добротворни
  • неутрални по природа и зависи с кого са конфигурирани
  • злосторни
  • много злосторни

Невъзможно е да се практикува, разчита и предсказва точно, освен ако не се прави разграничение между добротворните и злосторните планети в древната Астрология или положителните и отрицателните карти в Ленорман. Болести, наранявания, загуби, фалит, развод, прекратяване на приятелства, депресия, врагове и смърт участват толкова много в живота, колкото здравето, печалбите, богатството, брака, новите приятелства, ентусиазма, съюзниците и т.н. Всъщност, точно както в древната Астрология, в която злосторниците всъщност са по-силни, много е сходно, ако не съвсем и същото в Ленорман, като причината за това е, защото самият живот е такъв.

Ленорман може да бъде по-специфичен от Астрологията

Искам да повторя колко съм впечатлен от Ленорман. Както можете да видите, той е като сестра на древната Астрология. Въпреки че Ленорман не може да се сравнява с древната Астрология по отношение на нейния обхват и мащаб, той най-определено може да се конкурира с нея и дори да я победи по отношение на конкретиката.

За тези, които са добри в Астрологията, резултатите на Ленорман могат да бъдат като комбинация от рождения клон + въпросния/хорарния дори за още по-голяма конкретика. В същото време Ленорман се занимава с почти всички области от живота на човека, макар и само за определен период от време. Всяко разчитане обхваща до 1 година или най-много 6 месеца. Но винаги може да се направи друго традиционно разчитане с Голямата подредба, при условие че човекът има искрена нужда да узнае.

Ползите от използването само на Голямата подредба

Обаче искам отново да повторя, че под Ленорман имам предвид само Голямата подредба. Имам предвид използването на всичките 36 карти във всеки един момент.

Да, подредбите с 5, 7 и 9 карти имат стойност, но проблемът, който имам при всяка такава подредба, е тежестта на картите. Това е особено очевидно при ежедневните тегления до 3 карти. Картите просто не могат да придадат пълната тежест на значението си, когато периодът от време е толкова кратък. Искам да кажа, че човек може да има само 1-2-3 забележителни събития (ако въобще има такива) за много кратък период като 1 седмица, 2 седмици или 4 седмици. Да не говорим за 1 или 3 дни.

Излишно е да казвам, че всеки е свободен да практикува Ленорман по какъвто и да е начин, който желае. Значимостта на моята статия и споменаването на рождената Астрология (която изучава целия живот и 1 година от живота й е най-краткият период от време) е да подчертае защо смятам традиционния Ленорман за толкова ценен. Този метод е толкова дяволски точен и ценен, когато се използват всичките 36 карти. По този начин са необходими 3-4-6 месеца до 1 година, за да се случат събитията и вероятностите, показвани от картите.

Осъзнавам, че човек трябва да практикува, за да научи метода и да не чака, докато научи всички карти и достатъчно от техниките, за да направи първата си Голяма подредба. За съжаление, има още едно сходство между древната Астрология и традиционния Ленорманд: има само няколко ценни книги, ако въобще има такива по темата, които са писани от съвременни автори.

Ленорманд 36 карти“ на Анди Боровешенгра: единствената книга за автентичен традиционен Ленорманд на английски език

По отношение на традиционния Ленорман, без значение какво твърдят някои автори или практикуващи, има само една книга, която наистина преподава традиционната Голяма подредба. Тя се казва Lenormand Thirty Six Cards” by Andy Boroveshengra. Уверете се, че купувате точно второто издание.

Книгата на Анди е наистина традиционна и единствената книга, за която знам на английски език, която, след като обясни значенията на картите, започва да преподава Голямата подредба. С други думи, той не започва да преподава многобройните подредби на карти, където тежестта на значенията на картите е толкова лека, че е спорно дали си струва човек да си прави труда с тях.

Освен това авторът практикува средновековна Астрология, наред с други дисциплини. С други думи, Анди Боровешенгра дава пример за структурирания, дисциплиниран, безпристрастен и основан на правила подход. Той показва на читателите как да разчитат, отсъждат и предсказват точно с помощта на Ленорман. Не очаквам в близко бъдеще да бъде издадена книга, която да е толкова ценна, колкото тази.

Единствената друга книга, която се струва да се купи, е от Антъни Луис, наречена „Ленормандски символи: проучване на произхода на образите на картите“/Anthony Louis  “Lenormand Symbols: Exploring the Origins of the Images on the Cards”. Целта му не е да научи читателите как да практикуват; всичко е свързано с историята и традиционните значения на 36-те карти. Това, което също е ценно, е, че Тони Луис си е направил труда да даде техните значения на 4-5 европейски езика.

Както при Астрологията, от решаващо значение е да се прочетат основните значения на планетите и звездите. По този начин книгата на Тони Луис е незаменима. Пиша и това, за да предупредя читателите си, защото ако знаех това, което знам сега, нямаше да пропилявам пари и време за други книги на английски, които твърдят, че са традиционни, но всъщност не са. Това е нещо, за което трябва да внимавате. Защото ако искате да научите традиционния Ленорман метод, ще трябва да отучите какво знаете от съвременния.

Практикуване на Ленорман за Голямата подредба

Ако решите да направите, както аз предлагам, за да извлечете максимума от Ленорман, тогава, когато започнете да изучавате метода, не използвайте ежедневни тегления или подредби с 5, 7 или 9 карти.

Вместо това, учете комбинации и започнете да се чувствате удобно с тях. Имайте предвид да не прекалите с това, тъй като това може да ви подведе, когато дойде Голямата подредба. Това е така, защото контекстът там ще е различен и ще трябва да събирате показания и да синтезирате.

Друг, още по-добър начин е да четете вестници или списания или интернет статии и да правите комбинации и изречения с картите Ленорман за някои от заглавията.

Най-добрият начин е да изучавате Големите подредби от други традиционалисти. За съжаление, единственият истински традиционалист, когато става въпрос за книги поне на английски, е Анди Боровешенгра. Изучаването на двата примера в неговата книга отново и отново ще ви възнагради много.

В интернет има някои статии и видеоклипове на Голямата подредба, и използваните там техники са до голяма степен традиционни, но цялостният подход не е такъв. По този начин, те могат да ви подведат в използването на психология, да замъглят разликата между положителните и отрицателните карти или да сведат до минимум злобата на отрицателните карти измежду други неща.

Наистина разбирам, че ако правите както предлагам, означава, че ще отнеме години, за да се овладее напълно Ленорман, ако това е възможно дори с всички нюанси и вариации. Въпреки това, поне по този начин наистина ще оцените колко мощен е методът.

Не искам да се отклонявам или да подценявам Таро, където също съм имал добри, конкретни прогнози, но както казах Ленорман е различен. Ако искам ежедневно теглене на карта/и, или поуката от даден филм, история или приказка, или имам нужда да “усетя” картите, бих използвал Таро.

Ленорман и хорарна Астрология и искрената нужда да узнаете отговорите

Ленорман е сходен с въпросната Астрология, макар че може да обхваща всички области от живота на човек. Хорарната Астрология трябва да се използва пестеливо, както съветват древните астролози, и Ленорманд е подобен в това отношение.

Разбира се, винаги можете да правите Големи подредби за други хора, когато се учите, но позволете ми да ви предупредя. Може да възникне потенциален проблем. Не става въпрос за нетаксуване на пари, тъй като все още не сте достатъчно опитни и е естествено да не сте на този етап. Става въпрос за нивото на сериозност на питащата страна.

  • С други думи, оценяват ли те какво правите за тях?
  • Дали човекът, който търси гледане с Голямата подредба на Ленорман, пита сериозно за нещо важно?
  • Иска ли този човек да има общо разчитане, защото е имал тежък период?
  • Или той/тя просто иска да види демонстрация, без да бъде ангажиран/а и да оценява количеството работа, което се изисква. Извършването на пълно и писмено разчитане с Голямата подредба на Ленорман отнема поне около 3 часа.

Виждате ли връзката между Ленорман и хорарната Астрология и заземяването на въпроса на питващата страна?

Не е толкова стриктно, но определено съветвам определено усилие от страна на питащия човек. В крайна сметка, не забравяйте, че когато някой получава заплащане да гадае с картите, клиентът е активната, инициираща страна. И това е, което имам предвид тук – човек трябва да има истински интерес и нужда от гледането с Ленорман
.

Ще илюстрирам какво имам предвид. Когато направих първото си разчитане на Голямата подредба, след около 2 месеца интензивно изучаване и практикуване, бях много развълнуван и ентусиазиран, когато теглех и подреждах падналите ми се карти. Именно това чувство, това автентично оценяване е важно.

Няколко конкретни правилни предсказания от моята първа Голяма подредба

Ето някои конкретни предсказания, които направих и се сбъднаха:

  • болест на приятел
  • предателство от човек от моя социален кръг
  • нараняването на жена (която се оказа майка ми и картите дори показаха естеството на нараняването)
  • промени в моята бизнес дейност
  • някои тайни/неизвестни начини или техники, чрез които да се печелят пари.

Както можете да видите, методът е много точен и специфичен и все още чакам други предсказания да се случат. Да, имам голям опит от други дисциплини и това ми помага. Обаче да постигна такова ниво на специфичност още на първата Голяма подредба е наистина смиряващо за мен. Не е толкова неочаквано обаче, защото знам колко мощен е традиционният Ленорман метод.

Важността да се използва обикновено, традиционно Ленорман тесте

Накрая искам да подчертая колко е важно да използвате обикновено тесте. Традиционно, разбира се. Много важно правило в традиционния Ленорман е по-малко е повече, което важи и за това тесте.

Ще ви трябва достатъчно място, за да разстелите всичките 36 карти и да можете лесно да разпознавате всяка една от тях. По този начин те трябва да бъдат по-малки от картите Таро. Има над 10 традиционни тестета, така че има какво да избирате.

След като ги проверих всички онлайн, реших да си купя тестето Bernd A. Mertz Lenormand. Изключително съм доволен от него. Картинката на статията ми е примерна Голяма подредба (8X4+4) с това тесте, за да видите как изглеждат всичките му карти.

Дължа огромно благодарение на La Fanu, защото в голяма степен от публикацията на блога им реших, че това е перфектното тесте за мен.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *