Зависимостта от технологиите

За зависимостта от технологиите

Зависимостта от технологиите се е превърнала в световен проблем и има центрове, където хората се лекуват от това. Целта на тази статия обаче не е да говори общо за всички, а конкретно за зависимостта от технологиите по отношение на Астрологията и китайската Метафизика.

Вълнението от процеса на учене и правене на грешки – нещо, което технологията ни отнема

Ярко си спомням как се почувствах, когато един мой чуждестранен приятел ми изпрати първите ефемериди и таблица за домове. Бях толкова развълнуван и радостен като ги взех от пощата и ги отворих вкъщи. Бързо изчетох инструкциите им. След някоя грешка тук-там, се научих как да изчислявам рождени астрологични карти или изцяло на ръка, или с помощта на елка.

После започнах да изчислявам слънчеви и лунни революции, вторични прогресии, слънчеви дъги, планетарни завръщания и ингресни карти. На по късен етап се научих как да изчислявам на ръка и най-старите астрологични техники. Имам предвид дирекции (тип 1 и 2), Зодиакално освобождаване от Фортуна и Дух от Ветий Валенс, Разпределения (директиране по терми), Десятката от Валенс, годишни разделения от Валенс, профекции, Фирдария, Мономория на Луната, месечни революции давани от арабите и Гаурико и т.н.

Не самото научаване как да се изчислява на ръка бе най-важното, а пътят, откритията, писането на ръка на много листи хартия, грешките и развиването на астрологичната памет и мислене. Това е далеч най-възнаграждаващата част от процеса. Това девствено преживяване НИКОГА не може да бъде заменено от астрологична компютърна програма, нито дори и от личен астрологичен учител[1].

Зависимостта от технологиите

Изчисляване на китайска Астрология и класически Фън Шуей на ръка

Същото важи и за китайската Метафизика, а именно Четирите стълба на съдбата и класическият Фън Шуей.

Отнеме време да се докопам до Десет хиляди годишния календар. Той е аналогът на западните ефемериди. Само че той включва не само Астрология, а още няколко клона от китайската Метафизика. Също ми отне време и да науча ключовите символи на китайски и тяхната латинизирана версия. После научих и как се изчисляват астрологични и Фън Шуей карти на ръка. Веднъж разбрано, това знание остава с човека и колкото повече се практикува, толкова по-лесно става, докато не се превърне във втора природа.

Нарастващата тотална зависимост от технологиите

От друга страна, все повече в последните години, ученици и хора, имащи най-вече Астрологията за хоби, да не кажа и за професия, не само че не знаят как да изчисляват карти на ръка, но и не намират за необоходимо да научат това умение. Същото важи и за китайската Метафизика.

Станало е нелепо до такава степен, че съм чел за случаи (в Щатите и Канада измежду други), където практикуващите изтъкват, че знаят как да изчисляват карти на ръка. С други думи, те правят това умение публично, като го добавят в техните биографии. Това е все едно, че изчисляването на астрологични карти на ръка е някаква изискваща задача, с която малцина могат да се справят.

Технологиите, по-конкретно астрологичните и Фън Шуей програми в този случай,  са полезни. Няма съмнение в това. Същото важи и за достъпа до интернет, астрологични бази данни и биографии на известни хора. Но на колко от вас е спирал да работи за няколко или повече дни компютърът/лаптопът астрологичната програма или друго устройство? Какво направихте тогава?

До каква степен важи това за вас?

Станали ли сте до такава степен зависими от външни устройства, че се налага практиката ви да спре. И това се случва колкото и да обичате да се занимавате с Астрология и/или китайска Метафизика.

Какво би станало, ако технологиите спрат да работят завинаги? Не смятате, че е възможно, че Слънцето може да изпрати един огромен слънчев вятър и да изпържи всички технологични устройства? Това дори е само един възможена вариант.

Ще обсъдя това в следващата ми статия.

20 Сеп 2016, ден на Хермес, час на Арес, ден на Ян Огнения Кон, час на Ин Огнения Петел

[1] Образцов пример за това, което имам предвид, е показан в сериала Старгейт SG1, сезон 3, епизод 5, който се казва „Learning Curve” – Крива на учене. Горещо препоръчвам този епизод на читателите ми. Не се занимава с древна Астрология и китайска Метафизика, а с наука, и показва два начина, по които да са научава информация. Нарочно не съм дал цитати за да може да го гледате без предубеденост или очаквания.

Препоръчвам целия епизод разбира се (има го в торентите), но за тези, които го нямат, открих някои части тук. За съжаление звукът е слаб и вероятно ще ви трябват тонколони, ако искате да чувате езика в оригинал; иначе има български субтитри:

https://www.vbox7.com/play:e49abd80

https://www.vbox7.com/play:553d6de9

https://www.vbox7.com/play:85aa6ee3

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *