Предсказателни техники в хороскопа на Тайгър Уудс

В първа част разгледах рожденото обещание за слабо зрение и похотливост на състезателя по голф Тайгър Уудс. Там използвах и неподвижни звезди, и определени планетарни конфигурации. Сега е време да демонстрирам редица предсказателни техники от елинистичната и персо-арабската Астрология.

Това, което ще споделя досега не е представяно в българското интернет пространство. Да ви призная, може и като лекции дори да не е изнасяно.

Макар ситуацията на Запад да е наистина по-различна, все още този тип информация не е навлязъл достатъчно в астрологичните среди. В крайна сметка има една шепа блогове и сайтове, които предоставят подобни предсказателни техники. Обаче, както тези, които се интересуват знаят – информацията в тях е до известна степен оскъдна. Да не кажа леко повърхностна.

Астрологични източници на дадените древни предсказателни техники

Използвал съм общо 6 източника за предсказателни техники, 5 от които са елинистични. Доротей от Сидон, Ветий Валенс, Фирмикус Матернус, Хефестион от Тива и Анонимен от 379г., плюс Абу Машар. Последният е що касае директирането по термите, тъй като е най-богатият, запазен поне, източник за тази техника.

Ще използвам 6 предсказателни техники, всичките от които са от елинистичната Астрология. Само 3 от тях са се запазили в средновековната. Даже реално е само една, защото профекциите са останали в опростената си форма. Също, слънчевата революция е реформирана от Абу Машар и включва куспиди на отделните места – т.нар. домове. За нея се използва и самостоятелна карта, а не се гледа на нея като транзити към рождената карта. Директирането по термите си е същото в най-голяма степен, макар и там да има разлики. Те касаят най-вече изчисляването на продължителността на живота.

Съществуват само две програми в света (за които знам поне), които са за елинистична Астрология или поне имат цялостна елинистична секция. Проектът Хайндсайт, начело с Робърт и Елън Шмидт и който е превел огромната част от достъпните на английски елинистични текстове през последните 20 години, препоръчва само и единствено програмата Delphic Oracle (Делфийският Оракул), разработена от Къртис Мануеринг (Curtis Manwaring) под ръководството на Робърт Шмидт. Аз също използвам тази програма и я препоръчвам на всеки интересуващ се от елинистична Астрология.

Програмата съдържа буквално всяка една фундаментална техника, спомената в елинистичните текстове. Както ще видите, те са тотално различни от всичко, което е останало през последните 18 века. На всичкото отгоре, има и цялостен средновековен модул (съдържащ и наскоро добавена техника за първични дирекции в революцията по Умар ал Табари, препоръчана от Бен Дайкс (Ben Dykes)1, която никоя програма в света я няма), плюс такъв и за съвременна.

Сега, разбирам, че тази конкретна информация, касаеща елинистичната Астрология се представя за първи път в българското интернет пространство. Нямам намерение, освен може би с 1-2 изречения, да представям тези предсказателни техники. Иначе статията би станала малка книжка направо и би ми отнела доста повече време. Поне за тези хора, които ги влече това Изкуство, съм дал източниците на тези предсказателни техники, както и страниците.

Прилагането на всичките предсказателни техники заедно

Има практикуващи на Запад елинистична Астрология, които показват повечето от тези предсказателни техники, но ги разбиват. Имам предвид на индивидуални кратки статии, посветени на отделна техника. Това е подход обаче за начинаещи, а и с него се търси популярност и посещаемост. Моят блог обаче нито е за начинаещи, нито търси популярност и посещаемост. Оттам подходът ми.

Още повече, този тип обучаване/информиране е, да цитирам Робърт Шмидт, „болест на съвременния ум”. Защо?  Защото се дават частички информация, карайки се от простото към сложното, докато в древността подходът е бил коренно различен. А именно – точката на възприемане на обучавания се е сменяла и завъртала, обхващайки голямо и разнообразно количество информация. После се е връщала до изходно положение, и после пак излизане на навън и връщане и пак, и пак. Така се е разширявала до степен, че човек започва да разсъждава цялостно за нещата.

Обобщеното разчитане на хороскопа на Тайгър Уудс от първа част

Предсказателни техники в хороскопа на Тайгър Уудс

Обратно към картата на Тайгър Уудс. Първата част на статията ми показа рожденото му обещание за слабо зрение и похотливост. Също показа, че цялото му зрение, а не дадено око е слабо, защото и двете Светила са наранени в това отношение. Тоест няма да стане с едно лекуване/операция. Показа също и, че похотливостта му ще бъде публична и ще има голям скандал в резултат на действията на Тайгър. Този скандал ще повлие директно върху репутацията и кариерата му. Не се занимавах с брачния живот на Тайгър Уудс. Вижда се обаче, че и Луната, и Венера са намесени в тази конфигурация. Следователно и там ще има трусове, но това не е приоритет на статията ми.

Как се извършва точно таймингът на това обещание? Точно както конкретни планети и звезди са основни индикатори/сигнификатори на определени случки в живота на родения, същите тези индикатори трябва да се активират при реализирането на дадената случка. И сходно на това: точно както определени планети и звезди показват, че роденият е предпазван, тоест такова им е част от обещанието, така и те когато се активират изпълняват това си обещание.

Слабото зрение на Тайгър Уудс, показано от различните древни предсказателни техники

Тайгър Уудс претърпява две операции на очите си, лазерни – на 1-ви Октомври 1999г  и на 11-ти Май 2007г.

И така: започвам, естествено, от общото към частното, поради простия факт, че частното не може да се налага без съгласието на общото. Тоест низшите и непродължителни предсказателни техники като транзитите например, че и революциите, не притежават силата да действат еднолично, освен ако не включват големите Господари на времената и/или нямат тяхната благословия 2.

Десятката (Decennials)

Както почти всички техники в елинистичната Астрология, и тази реално няма име. Известна е като Десетгодишната. Аз лично й казвам „Десятката” и това име ще изполвам занапред.

Базирана е на общия брой малки години на планетите, само че сметнато в месеци. Събрано общо това дава 129 месеца = 10 години и 9 месеца.

Има две основни разделения на тази система: на другите и на Валенс. Аз ползвам тази на Валенс. Тази на другите започва със Светилото от сектата, без значение на кое място е разположено. След това продължава с планетите следващи го по реда на зодиите. Всяка управлява 10 години и 9 месеца, като второто ниво е съставено от малките години на планетите. Обаче е в месеци и отново следва реда на зодиите. Тоест във второто ниво се почва с основната планета и тя отдава управлението на живота на тази следваща я зодиакално и прочие. Няма да се занимавам с третото и четвъртото ниво, защото и там има разлики. Имам предвид между Валенс и Хефестион.

На Валенс метода използва също Светилото от сектата като начална точка, но само ако е на добро място. Ако пада накриво, тогава почва с другото Светило. Ако и то пада накриво, тогава започва с първата планета след Асцендента и продължава с тези следващи я зодиакално.

N.B.! Използва се идеалната година, тоест 1 година = 360 дни.

Предсказателни техники - Десятката на Валенс

Вижда се, за 1 Октомври 1999г. че Хермес е главният Управител на времето, като той дава на Зевс на второто ниво. Третото и четъртото са на Кронос и на Слънцето (Хермес е в зодията на Слънцето, Кронос е конфигуриран към Луната и напомням, че Слънцето е Афета). Тоест имаме 3 от 4, което е много добре.

За втората операция на 11 май 2007г имаме Хермес, Слънце (които се виждат от първата картинка), Арес и Кронос (последните двама са конфигурирани с Луната и са срещу живота). Тоест имаме отново 3 от 4, което е отлично. Да не говорим, че Хермес е господар на изгряващата зодия.

Директиране по термите

Предсказателни техники - директиране по термите - Тайгър Уудс

Изследвам тялото и следователно директирам Асц през термите. Тук имаме в първия случай лява четириъгълна фигура от Слънцето като партньор, а във втория имаме дясна триъгълна фигура от Арес. Тоест и тук има засичане на главни Господари на времето, уместни за темата, която изследвам 4.

Зодиакално освобождаване от Фортуна (Афесис от Фортуна или ЗОФ)

Тази техника е останала единствено при Валенс и след 1800 годишен сън изплува отново едва преди 20-ина години!

Отново, няма си име, а Валенс просто й казва Aphesis 5. Проектът Хайндсайт я е превежда като Афесис или Зодиакално освобождаване (Zodiacal Releasing).

Говорейки за единични открития, възстановяването на тази техника спокойно може да се каже, че е може би всепризнатата най-голяма гордост на проекта Хайндсайт. Толкова е могъща и значима!

Свързана е в огромна степен с с двата ключови Жребия – Фортуна и Дух 6.

Открива се мястото, където са разположени и се почва освобождаването като се гледат малките години на управителя на зодията, в която е Жребият. Кара се по реда на зодиите. Второто ниво е същото, само че се ползват малките години като месеци.

Няма да навлизам в детайли и тънкости, най-малкото и защото не са нужни в тази карта, а съвсем просто очертавам:

1)     освобождава се от Фортуна, когато се изследва картата за болести, нещастия, несполуки, контузии. Въобще за неща, които сполитат човека, тоест просто се случват.

2) освобождава се от Дух, когато се изследва професионалния живот на човека, възходи и спадове, промени в професията, репутацията и социалното положение. Също, съзнателни действия, съдбата на човека – в смисъл какво твори от живота си, както и за пътувания.

N.B.! Използва се идеалната година, тоест 1 година = 360 дни.

Изследвам операциите на очите, тоест болести/заболявания, контузии. Тоест нужно е да освободя от Фортуна. Просто занапред ще използвам съкращението – ЗОФ.

Ето какво показва и на тази техника програмата „Делфийският Оракул”:

Предсказателни техники Валенс - зодиакално освобождаване от Фортуна

За 1 Октомври 1999г имаме съответно от ниво 1 до 4: Стрелец, Козирог, Козирог и Дева.

Красота! Не виждам особен смисъл да го обяснявам. Но все пак: Луната е в Стрелецa, Слънцето е в Онзи с рога на козирога и е Афета, а Девицата е изгряващата зодия, чийто порции изгряват с Плитките на Лъва – звезди показващи увреждане на зрението.

За 11 Май 2007г имаме съответно: Стрелец-Близнаци (от предната картинка се виждат) –Близнаци-Стрелец, и то последното е на разхлабване на връзката! Отново абсолютно съвпадане до деня: Луна-Арес-Арес-Луна.

Малките планетарни години на планетите и изгревните времена на зодиите

Тази предсказателна техника макар да се среща в 2-3-ма автори, като Фирмикус, Хефестион, Реторий, реално погледнато отново е само при Валенс. Тоест само той показва как се използва, и то в доста случаи по скрит и мистериозен начин. Тази техника е взета от вавилонската Астрология.

Нагласил съм си настройките на програмата „Делфийския Оракул” така, че да показва изгревните времена на зодиите. Напомням, че те зависят от географската ширина.

И така, трябва ми активация на звезди, имащи отношения към зрение и болести (за което естествено трябва да има рождено обещание).

предсказателни техники - изгревните времена на зодиите и годините на планетите

Гледайки в средата на картата (това е формат на елинистична карта, изчислена с “Делфийския Оракул”, само че програмата я изобразява като квадрат, докато по-уместно е да е като кръст) виждаме, че Онзи с рога като на козирога и Близнаците имат 29.53 години, Стрелецът и Ракът имат 34.84 години.

Чертая с широката част на дръжката, тоест не ми е нужна абсолютна точност и отклонение до 1 година е напълно допустимо.

И така, напомням, че операциите са през Октомври 1999г и през Май 2007г, тоест когато Тайгър е в 24-тата и в 32-тата си година.

Слънцето + изгревните времена на зодията си = 19 +29.53 = 48.53 години. Разделяйки наполовина получаваме 24.27 години.

Луната дава 25 години тоест в 25-тата година.

Луната + Арес + изгревните времена на Арес = 25 +15 + 29.53 = 69.53. 1/3 от това = 23.18.

Тоест имаме три показания за събитие, случващо се между 23-тата и 25-тата година и отговарящи на съответната тема разбира се.

За 2007г имаме Слънце + изгревните времена на зодията си = 19+29.53 = 48.53. 2/3 от от 48.53 = 32.35 години.

Напомням, че това е широката част на четката. Тоест на този етап не е съгласувано с други и е само по себе си и общо. С други думи, то може да се забележи веднага след като човек е роден и без построяване на допълнителни карти.

Профекции по Валенс

Това е любимата на Валенс от всичките предсказателни техники. Не е истина колко измамно е проста на пръв поглед и колко неизмеримо дълбока става по-нататък.

Запазената средновековна версия е бледо, бледо копие и максимално опростена.

Няма да обяснявам простата форма, защото вече съм я демонстрирал с картата на Елизабет Тейлър, а и я има в средновековния ми астрологичен речник.

Що касае поне простата форма на техниката на Валенс7, профектираните планети/точки дават на/предават на/hand over на планети/точки, които са на мястото, на което стига годината. Последните поемат от/приемат/take over владеенето на времето.

В тази техника планетите на дадено място са по-важни от управителя на това място. Ако мястото е празно има различни ключове, с които се търси на кого предава звездата управляващото място. Или по-точно от кого поема профектираната планета/точка, когато достигне празно място.

И така: що касае операциите на очите имаме 1999-та и 2007-ма, тоест търсим 24-тата и 32-вата година от живота на Тайгър Уудс.

За 24-тата година:

 • Асцедентът предава на Кронос
 • Фортуна предава на Асцендента (Кормилото)
 • Слънцето предава на Луната
 • Луната предава на Афродита

Тоест имаме 3 от 4. Еднакво важно е, че това е година на 12-тото място, тоест болести, врагове, изолация, страдание.

За 32-вата година:

 • Асцендентът предава на Зевс
 • Слънцето предава на Кронос
 • за Луната няма да се спирам, защото е доста сложно8. Тогава е бил в година на 8-мото място, управлявано от Арес, но Зевс е там.

Отново, имаме имаме активация касаеща болести и страдания, напомняйки, че Слънцето е Афета и дава на Кронос в мястото на болестите.

Слънчева революция по Доротей

Взема се рожденото място разбира се. Тук няма върхове на “домове”, а само зодии и таймингът на различните случки се извършва по друг начин.

Съвсем сбито и конкретно:

Tiger Woods 1998 SR

За 1998г: Арес ингресира при Фортуна, която има завръщане. Арес преодолява Слънцето (което е Афета), а Луната ингресира в зодията на Арес.

Tiger Woods 2006 SR

За 2006г: Този път Арес ингресира в зодията на Луната, а Фортуна ингресира при Кронос. Слънцето прави лява четириъгълна фигура с Асцедента на годината и 8-мото място изгрява в революцията. То управлявано от Арес, и Зевс е там.

Активиране на похотливостта на Тайгър Уудс чрез различните предсказателни техники

Нещата започват в края на Ноември 2009г и продължават поне до 23 Август 2010г, когато се развежда. Но истината е, че професионално е почти съсипан. Уудс се отказва за известно време от голфа и дори почти 3 години след скандала още не може да се завърне на първото място. Проверих, че чак през 2012г се съвзема и се връща на номер 2 поне. Паднал е от 1-ви до 58-ми след скандала, а през 2011г е бил 8-ми. Това е при положение, че почти 1 десетилетие Тайгър Уудс е налагал голяма доминация.

Принципът е същият и тук, и това го показва цитатът от Анонимен от 379 година.  Тоест в този случай гледаме за злосторниците Кронос и Арес, но и за Афродита.

Десятката

Няма да задълбавам толкова, защото са доста събитията, а и все пак основната картина се вижда ясно. Вижте картинката за Десятката, на която се вижда, че Тайгър Уудс е голям период на Зевс от 14 Октомври 2007г. Зевс дава на Арес на 10 Август 2008г и после Арес дава на Кронос на 1 Януари 2010г.

Тоест и двата злосторника са намесени в този период. За щастие обаче, Зевс пази и не само това, а както вече написах – е конфигуриран отдясно и с двамата. На всичкото отгоре и приема Кронос по тригон и терма.

Ето какво казва Фирмикус относно Зевс предавайки на Арес. Преводът от английски е мой:

 „Променя цялата подредба на живота на родения и неговите бизнес дела; и каквото и да е, което се извършва заради предишни споразумения на бизнес дела, ще бъде прехвърлено към друга подредба от живота, така че в този времеви период онези неща, установени от предишните задължения се зарязват; или този период със сигурност ще донесе вреди заедно с различни кризи”9.

Хефестион от Тива дава следното относно Зевс предаващ на Кронос. Преводът от английски е мой:

„Но в нощна карта показва загуби, свързани с начина на живот и неприятности и болка и раздразнения и буйни времена, и клевети от приятели и предателства от роднини, и поражда оплаквания и затрудняващи ситуации с ограничени изходи10 и потискане от висшестоящи хора; и времената ще са такива, които поставят родения в неудобно положение и неприятни във всичко, със скрити слабости и голяма болест и висящи и напрегнати условия на несигурност за душата”11.

Също, понеже все пак Арес е в кулминиращото място и е свързан с похотливостта, ето какво Хефестион дава за Арес в зодия на Хермес:

На местата на Хермес (поражда) осъждания и неразположеност и клевети и възставане на врагове, и загуби и фалшиви обвинения, насочени към семейството и приятелите на родения; и още повече, причинява болка от тези, за които се грижи родения или от роби – тъй като целият период (ще подлежи на) кражби и грабежи”12.

Директиране по термите

Предказателни техники - директиране по термите - Тайгър Уудс

Тук ситуацията е още по-благосклонна. А именно, че Зевс е единственият управител на термата на MC във въпросния период, като неговата квадратна фигура му партнира. Още повече, зодията е Ракът, където Зевс е в екзалтация, като тук говорим за период от около 10-12 години Значи от около 2000г. до Август 2010г., когато Кронос поема.

Точно Зевс предпазва Уудс от тотална разруха и унижение. Макар досега не го бях писал, понеже е очевидно – и двата злосторника вървят наобратно, което още повече увеличава злобата им.

Зодиакално освобождававане от Дух (Афесис от Дух или ЗОД)

Изследваме кариерата, действията и репутацията на Тайгър Уудс, тоест освобождаването е от Дух.

Понеже Фортуна е известна като Жребия на Луната, а Дух като Жребия на Слънцето, в програмата „Делфийският Оракул” са изобразени съответно като Луна с кръгче и Слънце с кръгче. Аз самият съм съм направил така, че програмата да ги оцвети съответно в кафяво и златно. Това е съответно вибрацията на материалността и на Духа.

Предсказателни техники - Зодиакално освобождаване от Дух - Тайгър Уудс

И така, вижда се, че и тук двата злосторника са активни. Основният период е Скорпион, а второто ниво е Водолей. Тоест Арес и Кронос властват, че и единият предава на другия. Добротворците не участват, като Зевс дори е отвърнат в основния период. Афродита е в първото ниво и съответно и в  тази техника се активира обещанието за похот. А на второто ниво – Изливащият Вода, Кронос е в диаметрална конфигурация и го управлява.

Както казах, бракът на Тайгър Уудс не е цел на тази статия. Но все пак с инструментите на елинистичната Астрология веднага се забелязва, че Арес предава на Зевс (до Май 2011г ) на 30 Юни 2010г. Забележете, че Зевс управлява мястото на брака. Тайгър Уудс се разведе през Август 2010г.

Малките години на планетите и изгревните времена на зодиите

Става дума за периода 2009-2010г, тоест 34-тата и 35-тата година в живота на Тайгър Уудс.

Слънце+Хермес + изгревните времена на зодията им = 19+20+29.53 = 68.53, 1/2 от която е 34.27.

Едва ли е нужно да казвам, че 5-тото място, в което са, е сферата на забавленията и секса.

Арес + Хермес = 15 + 20 = 35 – макар да са отвърнати, са в еднакво изгряващи зодии (опозиция по антисия) и са във великодушие, и са предопределени към изследваната тема.

Арес (господар по екзалтация и със същите изгревни времена на 5-тото място, докато господарят му Кронос е отвърнат от това място и е контра на сектата) + изгревните времена на единия от домовете си – Овена (забележете, че Арес в Близнаците е отвърнат от другия си дом  – на Скорпиона и управителят на мястото на брака и другите хора в живота е в Овена) = 15 + 20.11 = 35.11

Бих могъл да ползвам и Арес + Слънце = 15 +19 = 34, но тази комбинация не отразява толкова точно въпросните случки, колкото другите две конфигурации. Планетите отново са отвърнати и няма великодушие. Но по-важното – това е мъжка карта.

Профекции по Валенс

Отново, става дума за 2008-2009 и 2009-2010г.. Тоест 34-тата и 35-тата година от живота на родения.

И така: за 34-тата година:

 • Асцендентът и Дух предават на Арес
 • Афродита предава на Кронос
 • Слънцето и Хермес на Фортуна,
 • Луната на Асцендента и на Дух
 • Арес на Зевс.

Ще се спра на само на предаванията на Асцендента (здравето и животът на родения) и на Афродита (жени, брачен живот, секс), тъй като те са по темата ми.

Едва ли е нужно да се тълкува значението на Асц, който предава на Марс, при положение, че профекцията стига до кулминиращото място и вече съм писал за това при другите техники.

И все пак като странично наблюдение: Тайгър Уудс катастрофира (леко) на 27 Ноември 2009г. Арес управлява мястото на пътуванията (3-тото) и е в зодия на движение (Близнаците).

Що касае Афродита даваща на Кронос, ето какво казва Валенс – преводът от английски е мой:

 „Ако звездата е заедно с Кронос или Арес, е гледана от тях, или е в непечеливши зодии, това води до критики, отричания, развратничество, наказания, нарушавания на вярата, измама от жени, съдебни процеси и безредности”.

„Афродита даваща на Сатурн сочи несигурен и увреждащ период: носи раздяла от жени, спорове, насилие, отричания, несправедливости от майката или от жени, враждебности от роднини, позор, спорове с по-възрастни хора или сътрудници. Заплита мъже в клюки и посрамващи страсти, нестабилни приятелства и интимности. Мъжете се съдят с жени и изтърпяват сблъсъци. Преживяват (промени) в местожителството и охладняване на бизнеса си. Пропадат в слабостите и бедите на скритите части или на органите си на усещане. Заплашени са със заговори, отрова и появяващи се повторно трески, особено ако Арес и Хермес са в аспект”13.

Афродита е в непечеливша зодия и е конфигурирана с Хермес. Припомням, че е конфигурирана в рождената карта с Кронос и по зодия, и по порция чрез опозиция по антисия (еднакво изгревно време имат зодиите им, което прави тази връзка още по-интензивна), тоест максимално свързана с Кронос.

Що касае 2009-2010г, профекцията стига до мястото на Добрия Дух и имаме следните активации:

 • Луната дава на Фортуна
 • Слънцето и Хермес на Афродита
 • Арес/MC на Зевс
 • Кронос на Арес
 • Асцендентът попада на празна зодия.

Забележете как всички предавания с изключение на злосторниците са от ъгли или следващи места на падащи или следващи места, което е наистина лоша индикация за годината.

Отново и за пореден път, Зевс спасява и имаме натъртване за това, че брани репутацията и социалния статут на родения по няколко техники едновременно.

Понеже статията е образователна цел, но и с цел да ви накара да се замислите, няма да синтезирам. Причина за това е, показанията са толкова обединени и повтарящи се и статията ще стане доста дълга.

И все пак ето едно побутване относно това: забежелете как при ЗОД Арес е основен Господар на периода и предава на Кронос. А в профекцията за 35-тата година, в която все пак нещата ескалираха и се развиха в много по-голяма степен, Кронос дава на Арес.

Нещо друго, което забелязвам и си заслужава да се каже. Хермес, макар да е низша планета, преодолява Зевс поне по зодия (управителите Асц и Дсц– съответно роденият и сексуалните му партньори), а и Афродита е източна – две силни индикации, че роденият контролира сексуалните партньори в живота си.

Революция по Доротей

Отново съвсем сбито и по темата:

Tiger Woods 2008 SR

За 2008-2009г имаме невероятна революция, а именно, че конфигурацията дублира рождената такава. Тоест местата са едни и същи и това, подобно на 12 годишните профекции, невероятно усилва рожденото обещание!

И така: Кронос до тялото на Асц, че и в рамките на 3 порции. Кронос управлява 5-тото място на секса и е в 12-тото14. Не забравяйте, че Асц предава на Кронос в профекцията, Арес на мястото на Слънцето (съуправляващ 5-тото място и в 10-тото), Луната и Афродита стигат до диаметъра на Кронос.

Tiger Woods 2009 SR

За 2009-2010г имаме обратната конфигурация – ъглите са разменени. Тоест изгрява седмото място – на брака и откритите врагове.

И така имаме: Луната до мястото на Арес и съответно до своя диаметър, Асцендента до мястото на Луната и до диаметъра на Арес. Фортуна до диаметъра на Луната и Кронос до Фортуна (която си в мястото на финансите и показва огромните харчове тази година), и ….Арес до Кронос.

Епилог

Признавам, че когато планувах тази статия за древните предсказателни техники не съм си мислел, че ще излезе толкова дълга. Целта ми бе да разгледам само 2 случки от живота на Тайгър Уудс. Дори не съм навлизал кой знае в какви детайли (хелиакални фази, позиции спрямо Слънцето и Кормилото, диспозиторство, други Жребии и прочие. Че ми отне около 15 страници текст, плюс цитати, само показва колко наистина подробни могат да бъдат нещата, когато се използва елинистичната Астрология с нужното знание и умение.

Запазвам си правото да се връщам на тази карта, в случай че реша да я използвам отново, демонстрирайки още бисери от бездънната съкровищница на античната Астрология.

1 Приносът на Бен Дайкс за разцъфването на средновековната Астрология е абсолютно фундаментален. След Робърт Золер и Робърт Ханд, Дайкс се зае с превеждането на текстове от латински, като немалко от тях за пръв път се превеждат на съвременнен език. Горещо препоръчвам преводите и лекциите му. Изказвам огромна благодарност и към него.

2 Това е и една от главните причини, поради които съвременната Астрология е толкова повърхностна и лишена от йерархичност, че и систематичност. Нито една от въпросните предсказателни техники за Управители на времето не е оцеляла. Да не говорим за тотално грешното използване на транссатурновите планети като управители на зодии.

Дори и в средновековната, само някои такива предсказателни техники са останали. Тогава поне са ползвали персийски и индийски такива техники като Фирдария и други.

Господарите или Управителите на времето са известни и като Кронокрактори – управници на времето.

3 Тази техника е известна като circumambulations, от превода на Робърт Шмидт, което значи обикаляне. В момента не ми идва коя древногръцка дума се използва за това, но тя е директен намек към една от основните философски школи в Елада. Понеже това няма как да се преведе на български с една дума, реших да оставя този превод, който е от средновековната и който масово е наложен тук, че и на Запад (немалка част му казват и directing through the terms/bounds/confines).

4 За по-зaпознатите, няма да се спирам на разликите между Доротей и Птоломей относно ролята на разпределителя и партньора (вижте и средновековния астрологичен речник в блога ми)

5 По-запознатите разпознават понятието Афета, известно в средновековната Астрология като Хилаж и латинизирано като Хилег. Aphesis = releasing на английски, тоест точка, от която се тръгва/освобождава. Но понеже дължината на живота е първата тема, която се разглежда в картата, Афета е станало синоним на Хилег. Тоест на точката показваща живот в картата, докато всъщност Афета може да е всяка една точка или планета.

6 Няма да усложнявам нещата и засега да намесвам потенциални други Жребии.

7 Само образно казано е неговата техника, защото той самият я е взел от Критодем (един от основателите на елинистичната Астрология). Отделно е бил и при учител. Обаче единствено при него е запазена, поне от преведените текстове през последните 2000 години.

8 Имайте предвид, че за 15-18 години откакто са преведени книга 4 и 5 от Валенс, в които дава този метод, няма нито един семинар в света на тази тема, изследващ я в дълбочина и според ключовете дадени от Валенс. Докато в същото време има поне десетина такива плюс книги обхващащи други от техниките в Антологията!! Това важи и други древни астрологични предсказателни техники, като например малките години и изгревните времена на зодиите.

9 Julius Firmicus Maternus – Mathesis translated by James Holden 2011 стр. 402. Горещо препоръчвам този превод. На Брам превода не само, че е непълен, а е перефразирала, доста е по-кратък и отделно нито се занимава с Астрология. Нито е толкова умела колкото Холдън.

10 Narrow straits.

11 Hephaistio of Thebes Book II translated by Robert Schmidt 1998 стр. 89-90. Тази книга е безценна, защото съдържа планетарни конфигурации като тази за Десятката, които ги няма никъде другъде, и дори Валенс не дава.

12 Същата книга стр.92.

13 Vettius Valens – Anthology translated by Mark Riley, страница 88-89.

14 Както обясних вече, Равнодомната система се използва за теми, а квадрантните за измерване на силата/активността на  дадена планета и за продължителността на живота. Тоест въпреки че се вижда от програмата, че Слънцето, Зевс, Арес и Кронос са съответно в 4-ти, 7-ми, 9-ти (пресякъл е меридиана и върви наобратно) и 11-ти Дом, те са в 5-тата, 8-тата 10-тата и 12-тата зодия от Асцендента и съответно действат в тези теми от живота на родения.

Публикувана в 9.34 pm на 23 Октомври 2012г, ден на Арес, час на Арес

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *