равнодомната система беше отречена от Дебора Холдинг

Опровергаване на астроложката Дебора Холдинг относно отричането й на равнодомната система

Английската астроложка Дебора Холдинг заяви, че нито един исторически астролог не е дефинирал, обсъждал, препоръчвал или казал, че използва равнодомната система. Тя направи това на своя лекция през септември 2022г, видеото от която публикува този месец.

Опровергавам това нейно отричане на равнодомната система, като показвам действителни картинки от древни астрологични текстове от старогръцки, арабски и латински, които са преведени на английски от Едуардо Грамаглия и Бен Дайкс.

Благодарение на българския астролог Димитър Кожухаров, който го намери и го преведе, показвам единствения оцелял хороскоп на Сасанидската/Персийската империя. Тя е за коронацията на Хосров I Ануширван – кралят на кралете. Хороскопът е е от 531 г. сл. н. е. и е използвана единствено равнодомната система.

Фьодор Грузинев публикува книгата на Андрусар Ибн Заби Ал Фарух, която е намерена от датския граф от 16 век – астрологът Хайнрих Ранцау. В тази книга, озаглавена „Специалният начин за разчитане на хороскопа“ (публикувана на български език през 1993 от издателство Аратрон), е поместен трактатът на арабския астролог Андрусар Ибн Заби Ал Фарух. В него той изрично използва системата знак-дом.

Също така цитирам моя основен учител Робърт Золер, който изрично учеше да се използват както квадрантната система така и системата дом-знак. Той знаеше латински и преведе части от италианския астролог от 13 век Гвидо Бонати.

Обяснявам също, че равнодомната система е била основната домова система в Индия в исторически план, която остава такава и до днес, и че астролозите, които практикуват индийска Астрология, дори не използват MC. И все пак, за разлика от Дебора Холдинг, която се занимава с отричане на равнодомната система, астролозите с индийска Астрология не отричат квадрантните домови системи.

Освен това, клонът на китайската астрология, наречен Zi Wei Dou Shu/Императорска Астрология, също има 12 зодии/дома, които са известни като 12-те двореца/палата. Нищо друго освен равнодомна система не е възможно за този тип Астрология, която има традиция от над 1000 години.

Досега основният авторитет за английската астроложка Дебора Холдинг е английският астролог от 17-ти век Уилям Лили, който е сред първите астролози, които пишат на английски, а не на латински. И той използва само квадратни домове (Regiomontanus), точно както прави Дебора Холдинг и както правят всички нейни ученици. Те се учат само на квадрантни домове, а системата дом-знак или равните/еквалните домове не съществуват като вариант.

Колкото и да е ценен Уилям Лили (аз също имам книгата му и съм изучавал дадените от него хороскопи), трябва да имаме предвид, че древната Астрология всъщност завършва с Лили, а не започва с него. Десетки астрологични текстове и фрагменти са преведени от 1985 г. насам – годината, когато Оливия Баркли публикува „Християнската Астрология на Лили“. Сега знаем много повече в сравнение с това, което знаехме тогава. Следователно древната Астрология се преоткрива все повече и повече. Тези традиционни астролози, които отказват да адаптират възгледите си в светлината на огромните доказателства, правят лоша услуга на астрологичната общност, тъй като древните са плащали в злато, за да притежават същите книги, които тези астролози пренебрегват.

Източници:

Ето връзката към лекцията на Дебора Холдинг, която тя изнесе през септември 2022 г. Тя я пусна миналата седмица. Препоръчвам го:

https://vimeo.com/765620082/7d6469fe5b

Пропуснах да спомена, че Дебора Холдинг цитира Ветий Валенс от книга 9 как казва, че трябва да се използват равните домове. Тя използва това като доказателство за отрицание на системата дом-знак. Работата е там, че Валенс пише това е последната си книга и НЕ прилага равната система в нито един от своите над 130 хороскопа. Не само това, а евентуално с изключение на Фирмикус Матернус, няма водещи традиционни автори, които да използват равната вместо равнодомната система в хороскопите, които са оцелели.

Ето връзката към подкаста на Крис Бренън. Той пуска лекцията на Дебора Холдинг в самото си предаване и прави пауза, за да коментира, изобличава нейните изкривявания, полуистини и някои откровени лъжи, като предоставя доказателства. Ето защо неговият подкаст е дълъг 6 часа и 43 минути. Препоръчвам го:

https://www.youtube.com/watch?v=01IFZSjAoP0

Статията на Робърт Ханд. Копирайте заглавието в кавичките “Signs as Houses in Ancient Astrology by Robert Hand”, вкарайте го в интернет търсачка и ще ви я изкара на първа страница. Натискате и ще ви я изкара в pdf формат.

Или натиснене долния линк и ще ви изкара pdf-a:

www.cultureandcosmos.org/pdfs/11/11_Hand_Signs_as_Houses_Vol11.pdf

Проектът HOROI на унгарския класически филолог Левенте Ласло. Левенте е един от малкото учени, които превеждат древни астрологични текстове на английски език. Освен това той го прави на много ниска цена. Моля, подкрепете проекта. Горещо препоръчвам неговата статия от 10 страници по въпроса за разделението на къщата. Тя е озаглавена: „Valens on the third-sections of the quadrants: textual analysis and
interpretation .“

https://www.patreon.com/horoiproject/posts

Сайтът на астролога Димитър Кожухаров:

http://www.astro-art.com/index.htm

Темата на Димитър Кожухаров във форума на Дебора Холдинг на 29 ноември 2014 г., където той показа, че равнодoмната система е единствената система, използвана в единствения оцелял персийски хороскоп. За съжаление изображението, което той качи преди осем години, е изтекло. Благодарен съм за разрешението му да го споделя, след като ми го изпрати. Показвам както оригиналния персийски текст и диаграма, така и преведените:

http://skyscript.co.uk/forums/viewtopic.php?t=8545&highlight=

Знаете ли за други източници за системата дом-знак извън това, което е показал Крис Бренан? Ако е така, ще съм благодарен, ако ги предоставите.

Очаквам вашите коментари и въпроси.

2 thoughts on “Опровергаване на астроложката Дебора Холдинг относно отричането й на равнодомната система”

  1. Здравейте, страхотна публикация. Изгледала съм и двете видеа. Във връзка с последния абзац, мога да вметна работата на д-р Али А Оломи, който е с майчин арабски език и превежда в неговия patreon акаунт headonhistory част от астрологичните текстове и фрагменти от средните векове. Той самият е част от отговора на Бренън, но има много детайли специално за знак-дом в преводите и подкастите си. Възстановява методи за революции на Абу Машар и Маша’ала, с препратки и към други автори, където изрично се използва знак-дом.

    1. Благодаря Ви за коментара. Да, знам за Али О Оломи и дори го показвам във видеото си (на 46 мин) Ще приема коментара Ви като напомняне да се абонирам за patreon-a му. 🙂 Това е нещо, което все отлагам поради липса на време и неусвояване на книги и материали, които имам и ме чакат.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *