хороскопът на Елизабет Тейлър

Хороскопът на Елизабет Тейлър със средновековна Астрология

Хороскопът на Елизабет Тейлър е един от най-разглежданите в астрологичните среди. Той е предмет на тази статия, тъй като преди малко повече от 2 седмици въпросната актриса и един от символите на красота, напусна физическия свят на 79 годишна възраст. И тъй като ми беше интересно, а и е често срещана практика след смъртта на някоя световноизвестна личност да се разгледа животът й, реших да напиша тази статия.

Целта на статията е да покаже невероятната точност и директност, с която борави средновековната Астрология.

Забележка: Моля имайте предвид, че това е един концентриран поглед върху главните теми в живота на актрисата. Не съм разчел изцяло хороскопа на Лиз Тейлър, нито съм чел нейни биографии. Темата за смъртта й заема водещо място в настоящия астрологичен анализ.

Хороскопът на Елизабет Тейлър

хороскопът на Елизабет Тейлър 2

Картата е изчислена с Delphic Oracle (Делфийският Оракул), най-добрата програма за традиционна Астрология в света.

Темперамент и характер

Темпераментът, изчислен според масовата формула е флегматичен. Това се вижда освен това и от дългия живот и склонността към трупане на телесна маса.

Има обаче и холерична нишка, показана от огнения Асцендент. Управителят му Юпитер също е в огнен знак.

С Венера даваща темперамента Птолемей пише1:

Венера има ефекти подобни на Юпитер, но има склонност да прави управляваните от нея по-оформени и с хубави черти на лицето, грациозни, нежни, с женствена фигура, закръглени и изобилни. Присъщо за нея е да прави очите сияещи, както и красиви.

Изчисляване на дължината на живота на Елизабет Тейлър

Животът и смъртта се неразривно свързани. Едното не може да съществува без другото. Няма как човек да знае колко ще живее, ако не знае кога ще умре. Съвременната Астрология категорично заявява, че не може да се изчисли колко ще живее човек. Причините за това са, че тя борави със силно орязани техники. Не по-малко важно – не е прието и учтиво да се говори за смърт.

Защо определянето на продължителността на живота е от първостепенно значение в средновековната Астрология

Изчисляването на дължината на живота заема изключително видно място в средновековната Астрология по няколко причини.

  1. Безсмислено е да се посвещава много време в начертаване прогнозиране на това как, например, роденият, чийто хороскоп се разчита, ще получи наследство, ще има 2 жени и деца, и ще се издигне в обществото, според професията която ще има, ако съдбата на този човек е да умре млад.
  2. Важно е да вземе в предвид контекста, в който работи средновековната Астрология2. В миналите векове, когато Астрологията е била ценена и поставяна на пиедестал от папи, императори, генерали, политици и пр, от местния астролог се е искало да предскаже на горепосочените първо дали ще имат наследници. После, колко ще живеят те, каква ще е съдбата им, ще увеличат ли богатството на рода, или ще го съсипят.
  3. Подобни прогнози са касаели не само овластени индивиди, а са били с държавна важност.

Хилег, Алкокоден и Анаерета

Без да се спирам върху техниките и направените изчисления, понеже са комплексни и не са предмет на тази статия, ще кажа, че в тази връзка има 3 планети. Една, която дава живот (Хилег), друга която дава продължителност на живота (Алкокоден) и трета планета или точка, която взема живот (Анаерета). Тези 3 са известни като Дъгата на Живота.

Тъй като Лиз Тейлър е родена през нощта, Луната става Хилег в нейната карта, а Меркурий е Алкододен. Слънцето е Анаерета, като Юпитер и Сатурн се нареждат малко след това.

Меркурий е в ужасно състояние на пръв поглед – в заточение и падение и в падащ дом. Само че е казими – в сърцето на Слънцето, което наистина го усилва като случайно достойнство. Също така е в Дом 4 по Равнодомната система. Заради това, той ще даде максималният брой години – 76. Дъгата на Живота не дава абсолютна точност, а с отклонение, което да може да достигне 3-4 години разлика. За съвсем близка точност се използва броят дадени години, съчетан с други предсказателни техники. Последните показват периоди на силна уязвимост и опасност за живота в този диапазон от 3-4 години.

Има планети, които дават години, има и такива, които вземат години и това модифицира броя години, даден от Алкокодена. Меркурий е в съвпад с Марс, но той е изгорен и като такъв не взема години. В съвпад е със Слънцето и тук не се дават или вземат години. В тригон е с Луната, която е наранена – в падение, като e участващ триплицитетен управител на водния елемент, в добър дом и е в хейз. Така че дава 2 години и 108 дни.

И така, събрано това прави: 76 години от Алкокодена + 2 години и 138 дни  от Луната = Дъга на Живота от 78 години и 138 дни.

Хороскопът на Елизабет Тейлър: видност и роля в обществото

Ето карта, която на пръв поглед не е нищо особено, що касае слава.

Светилата са в женски знаци, не са ъглови, не аспектират и дори не виждат MC, нямат силни диспозитори и пр. Да, Луната е в  Дом 11 на социалния живот, но много хора по света имат тази позиция. Другите две планети от нощната секта са слаби: Венера е в заточение, а Марс е изгорен. Слънцето е под хоризонта, управителят на Дом 10 на кариерата е в заточение.

Макар управителят на Дом 10 на професията да е в заточение, Венера е в ъглов Дом и е зад Слънцето. Тя получава и тригон от добротвореца Юпитер, което я поусилва. Венера управлява изкуствата и красотата и един от сигнификаторите на професията на Лиз Тейлър.

Също така Алмутенът на Дом 10 е Сатурн, а той е в знака си Водолей и в Дома на парите. Това е знак за социален успех и богатство, направено чрез видима роля пред обществото. Тъй като знакът е фиксиран и Алмутенът на Дом 10 и управител на Дом 2 е в достойствата си, славата и богаството са значителни и ще пребъдат.

Откъде идва колосалната слава на Лиз Тейлър?

Има само едно място, което е по-силно от неотменимите знаци, оставяни от планетите, отразяващи Сътворението. Това е 8-мата сфера – тази на неподвижните звезди. Само те могат да издигнат дори един незначителен по власт и мащаб човек, до върховете на областите от живота, върху които му е центрирана съдбата. Хороскопът на Елизабет Тейлър е изпъстрен с такива звезди, и то не какви да е, а кралски!

Асцендент съвпад кралската звезда Антарес, от съзвездието Скорпион. Сърцето на Скорпиона носи огромен успех3, късмет, дава потенциал за голяма власт, но и опасност, злоба и заплаха от разруха. Любопитен факт е, че в древен Египет са приемали звездата Антарес като символ на богинята Изида. В един от най-известните филми на Лиз Тейлър, тя играе Клеопатра – богинята на Египет.

На Десцендента залязва друга кралска звезда – Алдебаран, от съзвездието Телец. Южното окото на Бика, която дава смелост, бунтарство, превилегии, натрупване на богатство и власт. Но както Антарес, Алдебаран е бойна звезда и крие опасности. Познаващите живота на Лиз Тейлър ще си спомнят за твърдите й позиции срещу войната на САЩ с Ирак и как тя отказа да се яви на 75 годшните награди на Академията. Тя обществено разкритикува тогавашния президент Джордж Буш младши, че призовата Садам Хюсеин да напусане Ирак, което може да доведе до Трета Световна война. Тук има огромна отговорност с почестите, които тя дава и ако се злоупотребява с тях човек може да се срине толкова бързо, колкото се е издигнал. За тези две звезди се казва, че са „двойно по-силни от останалите”.4

Луната е върху Зубен Елгенуби, от съзвездието Везни. Южната Везна е злосторна от природата на Марс и Сатурн и носи лъжи, престъпления, болести, позор, но също така дава и безсмъртна слава, макар и чрез трагедия.

Слънцето е върху кралската звезда Фомалхаут, от съзвездието Южна Риба. Фомалхаут е щастлива звезда и носи видност, богатство и власт, като често е свързана с една съдба на окултни и религиозни действия. Лиз Тейлър си сменя религията, приема юдаизма, практикува Кабала.

Въобще религиозният и духовният й живот е изключително активен и важен за нея, което се вижда от управителя на Асцендента – Юпитер.  По Равнодомната система, той е в Дома на религията и духовността  Интересът към духовността се вижда още повече и от Жребия на Духа, който е в съвпад с Юпитер в Лъв. Лъвът е с посока изток, Юпитер е естествен сигнификатор на религията и той е в Лъв. Лиз Тейлър приема юдаизма, който е източна религия. По-рано, неслучайно написах, че Венера е един от сигнификаторите на професията. Другият е Сатурн, който е източен от Слънцето и Алмутен на Дома на кариерата. Сатурн е другата планета на религията, и по-точно – управлява еврейския народ и юдаизма.

Някои могат да кажат, че орбис от 4 градуса е прекалено широк, но това е кралска звезда върху лична точка. Още повече,  Барбара Уотърс смята Фомалхаут за индикатор на дефекти по рождение или наследствени болести, когато е наранена от злосторници. Марс е върху звездата също, макар и изгорен. Лиз Тейлър е родена с дефект – двойна линия от вежди. И тъй като веждите служат на очите, а Светилата управляват зрението (Слънцето лявото око при жените, Луната дясното, като при мъжете е обратното), ето го доказателството и от тази гледна точка, че звездата определено оказва ефект в живота й.

Хороскопът на Елизабет Тейлър съдържа ли още звезди? Другата важна точка е MC – как светът вижда даден човек, каква му е репутацията. Върху върха на Дом 10 е Виндемиатрикс, от съзвездието Дева. Това е нещастна звезда от природата на Сатурн и Меркурий. Носи фалш, позор, кражби, овдовяване. Във въпросната Астрология, когато е уместно, се използва за индикатор за развод/раздяла. Ето го разковничето: Лиз Тейлър има 8 брака. Учебниците по синастрия са пълни хороскопи на нея и на съпрузите й. Светът я вижда и свързва с раздяли и разводи.

Някои награди на Елизабет Тейлър

През 1987г. получава Френския легион на честта;

Избрана е в 2000г да получи титлата на жена Командир на Британската империя, от кралица Елизабет II;

През 2001г. получава Президентски граждански медал за нейната хуманитарна работа, най-вече за това, че е помогнала да се наберат над $200млн. за изследване на СПИН и че е приковала международното внимание и ресурси към залавянето с епидемията;

На 5 Декември 2007г. губернаторът на Калифорния Арнолд Шварценегер и първата дама Мария Шрайвър въведоха Лиз Тайлър в Залата на славата в Калифорния, разположена в калифорнийския музей за история, жени и изкуства.

Та ето до каква степен неподвижните звезди могат да издигнат даден не особено значителен хороскоп. Вземете обаче предвид макар и ретроградния, но с достойнство по триплицет Юпитер, (милосърдие, благотворителност) в щедрия Лъв. Той е в съвпад с Жребия на Духа в Дома на религията и духовността по Равнодомната и в Дома на смъртта, наследствата и парите на другите хора. Отчетете и невероятно силния Сатурн, Алмутен на Дома на репутацията, професията и управляващ Дома на парите.

Разбира се, управляващото Светило в нощната карта на Лиз Тейлър – Луната, макар в падение, е участващ триплицитетен управител. Тя е в хейз и в добрия 11-ти Дом на социалния живот, управлява 8-ми, но е в 12-ти по Равнодомната. Следователно хороскопът на Елизабет Тейлър сочи, че парите и ресурсите на другите на хора в живота й отиват за социални каузи, благотворителност, грижа за болни и хора в неравностойно положение. (Дом 12). Забележете фискираността на Скорпионската Луна. Лиз Тейлър няма да се откаже от обозначенията на Луната, а ще ги върши с целенасоченост, упоритост и находчивост = десетилетия наред неуморно набира средства за борба със СПИН. Луната е управител по екзалтация на Дом 6 на болестите и Хилег – Лиз Тейлър е влизала в болница над 70 пъти!

Хороскопът на Елизабет Тейлър: сексуален апетит и много бракове

Светилата в женски знаци, и то в плодовити, Венера и Марс във великодушие/щедрост (приемане по знак или екзалтация, но без аспект), като Венера е зад Слънцето, а Марс пред негo (в плодовит знак), което усилва природата им. Това са силни индикации за прекомерен сексуален апетит. Птолемей пише5:

„Но от друга страна, когато Светилата в горепосочената комбинация са непридружени от други планети в женски знаци, жените превъзхождат в естествените практики, а мъжете в изкуствените. Ако Венера също е женска, жените стават покварени, прелюбодействащи и похотливи, като в резултат на това човек може да се разбере сексуално с тях по естествен начин във всеки един случай, и те не отказват по категоричен начин сексуалния акт, макар че това може да е низко или незаконно”.

Лиз Тейлър има 8 брака и 4 деца. Отново, това веднага се вижда с техниките на средновековната Астрология.

Слънцето, като сигнификатор на съпруга, е в двойния и плодовит Риби. Десцендентът е в двойния Близнаци. Слънцето е в съвпад с Марс и Меркурий, като и трите планети са в двойния и плодовит Риби.

Луната, като eстествен сигнификатор на децата, е в плодовития Скорпион и е управител от екзалтация на Дом 5 – децата.

Венера управлява Дом 5, в заточение е в мъжкия и импулсивен Овен, като не може да не се забележи и почти точния партилен съвпад с Уран. Това е искряща, буйна, сексуалност, похот, които са уголомени и от тригона с Юпитер. По Равнодомната система Венера е в Дом 5, което още повече усилва ролята й в областта на секса, децата и забавленията.

Смъртта на Елизабет Тейлър, разгледана със средновековна Астрология

N.B.! Предсказването на смърт с Астрология е изключително сериозно нещо. Лесно може да се сгреши. В никакъв случай не се препоръчва като упражнение за демонстриране на превъзходство и галене на его. Може да има пагубни последствия и за двете страни.

Също така, жизнено важно е да се знае, че прогнозирането се прави на база обединяване и събиране на сходни показания от различни техники, винаги пригодени според ролята на сигнификаторите в дадена карта. С други думи, както ще видите по-долу, просто защото даден сигнификатор на смъртта попада въху чувствителна точка, това не значи смърт.

Лиз Тейлър, както и всеки доживял до 72 години и повече, ще има 6 пъти, в които Дом 8-ми (на смъртта) ще е главният за цялата година. Ще има и няколко пъти Анаеретата върху чувствителна точка, и все пак това не значи смърт. Не съм проверявал в тази карта дали тези показания се засичат по-рано в живота й. Дъгатата на Живота е водещата. Оттам, ако човек ще живее 65 години, и на 45 се получи опасна конфигурация, той/тя няма да умре. Разбира се, всичко това би могло да се види в картата, макар и с много труд.

Дължината на живота е предопределена в Астрологията

За тези, които имат съмнения, че смъртта е предопределена и може да бъде предказана с Астрология още с първия дъх на бебето, и при положение, че знаят техниките за определяне дължината на живота, най-добрият учител е опитът. Вземете един солиден брой хороскопи на известни личности, за които има доста информация, и се убедете сами.

Предсказването на смъртта се прави с една уговорка обаче. И тя е, че рождената Астрология далеч не е най-висшият клон на това Изкуство. С други думи, съществуват обстоятелства като глобални катастрофи, бедствия, пандемии, войни и т.н,, които могат да натежат над обещаните години от Алкокодена.

И така, поемайки от крайните години на Алкододена, които в тази карта са 78 години и 108 дни, вниманието се фокусира върху носещи смърт конфигурации около този период, минус-плюс 3-4 години.

Тъй като не съм правил хороскопът на Елизабет Тейлър изцяло, както и не съм правил ректификация на часа на раждане, приемам това време за вярно. Но не на 100%, че да разчитам на Първични дирекции. И все пак, дори и да не е точен часът на раждане, отклонението не е повече от 5 минути назад, защото тогава Луната би отишла в Дом 12 според домовата система Алкабициус и това щеше да я изключи като Хилег. Ако отклонението е напред, тогава не влие на Луната като Хилег. Така или иначе, смъртта се вижда прозрачно ясно, и то дори без да се изполват всемогъщите Първични дирекции.

Луната управлява Дома на смъртта, управител е по екзалтация е на Дома на болестите, Марс управлява Дома на края на живота и на болниците, като е и диспозитор на Луната, която е и Хилег. Юпитер е в Дома на смъртта.

Фирдария

На 27 Февруари 2007г. Лиз Тейлър влиза в период на Луната, който трае 9 години. Тя ще умре през този период. Трябва да се определи точно кога.

На 6 Януари 2011г тя влиза в период на Луна Марс, който трае до 19 Април 2012. И двете планети са предопределени към смърт. Това е много силна индикация, че смъртта ще настъпи през този период. В предните 2 подпериода (от Февруари 2007г до Януари 2011г.) също имаше такава опасност, макар не толкова силна, но тогава хороскопът на Елизабет Тейлър не получи активиране от друга предсказателна техника.

Профекции

Лиз Тейлър навърши 79 години миналия месец и това е година на Дом 8 за нея. Това е сферата на смъртта, наследства, дългове и пр. Управител на Дом 8 е Луната, като Луната управлява и текущия Фирдария период. Луната управлява и първия месец от тази година, траещ от 27 Февруари до 26 Март, за Лиз. Тук има застъпване и е знак за сериозно внимание.

Слънчева революция

Хороскопът на Елизабет Тейлър - слънчевата революция от годината на смъртта

Веднага се набиват на очи 2 неща:

  1. управителят на революцията (започнала на 26 февруари 2011г и траеща 1 година) Сатурн, е в Дома на смъртта, 
  2. Господарят на Живота Юпитер прави опозиция на Асцендента в революцията. Това е изключително красноречиво показание за смърт, като се вземат под предвид другите 2 техники, разгледани по-горе.

Има обаче и още.

Слънцето, като Анаерета, е в Дом 1 на революцията. С други думи: смъртта е върху здравето, жизнеността и тялото на Лиз Тейлър. Това е могъща индикация за смърт.

Също така, Венера е в Дом 4, показващ гроба, и по този начин е предопрелена и към смърт. На всичкото отгоре, Венера е и Управител на Периода, започнал на рождения ден на Лиз Тейлър и траещ 1 година. Отново, това е силно показание, като се вземе в предвид, че в революцията Венера е в Дом 12 на болниците, както и че и двата й Алмутена – радикалният Слънцето и този в революцията – Марс, са в Дом 1 на революцията. А управителят й по знак в революцията – Сатурн, който е управител на Асцендента, е в Дома на смъртта.

Още нещо хваща погледа, и това е присъствието на Марс в Дом 1 на революцията. Марс като управител на Дома на болници и края на живота, е направил своето собствено завръщане в революцията, до рожденото му положение, макар и с 1 градус повече. По този начин се завършва обиколката му и товa е допълнително показание за смърт, в светлината на другите много по-силни такива. Това е така,  тъй като по този начин се приключва цикъл. Марс е в Дом 3 в рождения хороскоп, но е в Дом 4 по Равнодомната система. Дом 4 е 9-ти от 8-ми – индикация за смърт в чужбина. Марс управлява Дома на болниците.

Лиз Тейлър почина в чужбина, в една болница в Лос Анджелис, САЩ, на 23 Март 2011г на 79 години и 24 дни. Смъртта й настъпи  по време на период на Луна-Марс, на година на 8-ми Дом, управляван от Луната, в месец на 8-ми Дом, управляван от Луната. Не зная точния час на смъртта, но в деня на смъртта Луната в Скорпион се завърна на рожденото си положение.

Лиз Тейлър почина от сърдечна недостатъчност, свързана с недостатъчно нахлуване на кръв до части на тялото, и особено крайниците6. (Юпитер в Дома на смъртта в знака Лъв). Юпитер управлява белите дробове, черния дроб, сърцето кръвта и артериите, Лъвът е знакът на сърцето = смърт, свързана със сърцето, кръвта и артериите; също така Слънцето е Анаерета и диспозитор на планетата Юпитер в Дом 8, и Светилото управлява сърцето. Това е още една индикация, че смъртта й ще е директно свързана с болест в сърцето).

1 Тетрабиблос, Книга 3, глава 11, страница 81, превод на Ашманд 1822г.

2 Вижте статията „Влиянието на Астрологията в човешката история

3 Описанията за ефектите и природата на на Неподвижните звезди съм почерпил от сайта на Дебора Холдинг: http://www.skyscript.co.uk/books.html секцията: Звезди, съзвездия и зодиакални системи.

4 Анонимен от 379г. от н.е. в трактата си за Неподвижните звезди.

5 Тетрабиблос, Книга 3, глава 14, страница 94, превод на Ашманд 1822г.

6 Всички данни за Лиз Тейлър почерпих от: http://en.wikipedia.org/wiki/Elizabeth_Taylor

Публикувана на 8 Април 2011г.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *