Четирите стълба на съдбата: въведение и основни термини

Целта на тази статия е най-вече да въведе читателите в основните термини, използвани в Четирите стълба на съдбата. Това е така, защото има значителни разлики в превода на понятията. В резултат на това, може не само да се получат грешки, а да се пропусне вложения смисъл. Стъпвам на 5-6 чужди автора и използвам наложените в огромна степен понятия на Запад.

Какво е Четирите стълба на съдбата

Четирите стълба на съдбата (Four Pillars of Destiny), известен и като BaZi (Бадзъ или Осемте писмени знака), е най-популярният от трите основни вида китайска Астрология. Като Фън Шуей, и той спада към китайската Метафизика.

Трябва да разясня някои ключови неща още в самото начало. 4-те стълба на съдбата (а и китайската Метафизика като цяло) стъпва на съвсем различен фундамент от древната западна Астрология и Философия. Същото важи и за Джиотиш/индийската Астрология. Човек трябва да чете и да познава източниците, и да навръзва нещата, но и да прави така нужните разграничения. Пиша това най-вече за хора, занимаващи се било то с древна западна или с Джиотиш. Причина за това е, че ще е нужно евентуално да опознаете и овладеете, доколкото е възможно, една друга система. Система, която работи по коренно различен начин, че и на всичкото отгоре с различно виждане за Съдбата и ролята на човека в нея.

Разлика между китайската и съвременната психологическа астрология

Що касае психологическата астрология на запад, разликата е от небето до земята. В Китай и съседните държави, където BaZi и сума ти други сходни методи са на голяма почит, никой няма да ви вземе насериозно, ако говорите за психология, субективни интерпретации, вътрешни състояния, далечни от физическия свят. Там се искат потвърдими прогнози, анализ на съперниците и бизнес партньорите, съвет за инвестиции, наследства, подходяща съпруга. Тоест обективни и потвърдими събития.

За протокола, естествено, че вътрешният свят е от немалко значение и на Изток. Само че има огромна разлика между гола психология, ласкатество и непотвърдими интерпретации (каквато е ситуацията с психологическата астрология), и системите за поглеждане във вътрешния свят на човека и как може да се живее според Природните Закони. Имам предвид Даоизмът и И Дзин, които не са на 100 години и без основа, като психологическата, а на над 2000 и дори не се знае реално откъде произлиза тази дълбока Мъдрост в тях.

Ето ви един пример. Хора, занимаващи се с психологическа астрология, като чуят за BaZi и веднага допускат, че е същото. Тоест веднага искат определение за Ян Огнения Кон – да речем годината, в която са родени. Обаче както казах, системата не работи по този начин. Тук се гледа ЦЯЛАТА карта.

Под китайска Астрология да се разбира класическият метод, не съвременния

Трябва да направя уточнение. В моите статии под Четирите стълба на съдбата се разбира класическият метод. Това е нужно да се знае, понеже на пазара има книги и курсове, които прилагат така наречената New Age (Ню Ейдж – Нова Епоха) астрология и езотерика. Всъщност те са псевдо такива и нямат никаква основа и крайна цел, освен изтръскването на джобовете на учениците. Този тип (сходно със съвременния Фън Шуей и други дисциплини) продава и насърчава разни дрънкулки, талисмани, артикули и прочие. В него психологията заема главната роля, както и идеите за създаването на реалността и илюзиите за овладяването и доминирането над Съдбата. Целта ми не е да нападам никого; всеки си избира с какво да се занимава. Тези неща обаче трябва да се знаят, особено в полета на Знанието, където има доста оскъдна информация в общественото пространство.

Друга причина, поради която трябва да се знае разликата между класическия и псевдо BaZi е, че както ще илюстрирам с примерни карти, ситуацията в живота става изключително тежка и потискаща, когато неблагоприятните елементи държат Циклите/управляват Времената. Идва болест, травми, финансова разруха, развод, професионален колапс, загуба на статус, загуба на приятели, предателство, смърт и т.н.. Това са обективни и потвърдими събития в живота на въпросния човек. Те няма как да се заобиколят и пренебрегнат с наивното вярване, че са част от вътрешния му свят и човекът сам ги е привлякъл и тем подобни Ню Ейдж глупости. Естествено, не всичко е предначертано и неотменимо!

Именно това е една от основните причини да се изучава, в случая, китайска Метафизика, а именно за да се знаят предварително добрите и лошите периоди и да се вземат съответните мерки. Било то чрез земната Съдба – Фън Шуей, или чрез човешката – знание, способности, ценности, цели и прочие. Идеята е, че когато дойде съответният период човек да е подготвен.

Основни термини в Четирите стълба на съдбата

И така, с уговорката, че това е много сериозно и изискващо Знание и, че за разлика от всеки друг вид Астрология, който знам, тук е абсолютно задължително да се научи наизуст доста информация и принципи, преди да може да се разчете една карта, ето основните термини, които се използват в 4-те Стълба на Съдбата. Те съответно трябва да се знаят наизуст. Има и други, но те не са за въвеждаща статия като тази, а и също стъпват на и зависят от тези:

Петте елемента и трите цикъла на енергията Ци

Картинката показва всичко, но все пак: това са трите Цикъла на енергията Ци в китайската Метафизика:

Пораждащ/създаващ (Дървото поражда Огъня, Огънят поражда Земята, Земята поражда Метала, Металът поражда Водата, Водата поражда Дървото),

Отслабващ (Огънят отслабва Дървото, Земята отслабва Огъня, Металът отслабва Земята, Водата отслабва Метала, Дървото отслабва Водата)

Контролиращ (наричан и„унищожаващ”) (Дървото контролира Земята, Земята контролира Водата, Водата контролира Огъня, Огънят контролира Метала, Металът контролира Дървото).

Така наречените 4 Стълба са Стълбовете на годината, месеца, деня и часа. В Китай (както и в други култури) се пише отдясно наляво. Това е наистина важно и горещо ви подканям така да практикувате. За тези, които се занимават с друг тип Астрология или дори Таро, или други карти, това е още по-лесно. Защо? Защото гледайки отдясно наляво подсъзнателно всеки път като погледнете картата ще знаете, че системата е съвсем различна и е непродуктивно да смесвате понятията.

Безплатна програма за Четирите стълба на съдбата

Ето как изглежда една BaZi карта на английски:

Year – година, Month – месец, Day – ден, и Hour – час.

Четирите стълба на съдбата - шаблон за хороскоп

Това е взето от безпланата програма Four Pillars 4.1. Ето линк, от който можете да си я изтеглите:

http://www.fourpillars.net/fourp.php

Горещо я препоръчвам, защото е крайно проста, ненатруфена и изписва Yаng и Yin, а не някакви си + и -. Това много спомага за процеса на запаметяване. Същата програма има и платена версия – 4.2, от същия сайт, която може да се ползва безплатно за 30 дни. Платената версия съдържа повече информация, но безплатната версия съдържа на практика всичко необходимо.

Има и трети вариант, който дори е най-добър, особено в началото – а именно да си изчислявате всичко на ръка. За целта ще ви е нужен (Ten Thousand Year Calendar) Десет хиляди годишният календар, който е аналогът на ефемеридите в западната Астрология. Освен това, той съдържа и данни за Фън Шуей, Императорската Астрология/Zi Wei Dou Shu, методи за гадаене и други.

Има го на английски, но ще трябва да научите 10-те Небесни стволчета и 12-те Земни клона на китайски. Изчисляването на дадена карта на ръка е много ценно умение, което се заобикаля чрез технологията и по този начин се губят ценни проникновения и не се тренира паметта и мисленето. А това е ключово за за китайската Астрология. Още повече, тук системата на изчисляване е елементарна и отнема около 5 минути да се изчисли не само рождената карта, а и целия живот на родения. За разлика от това, в западната Астрология, стъпваща на астрономия и космически тела с различно движение, разстояние и т.н., изчисляването само на рождената карта отнема поне 40 минути и ви е нужна елка. Докато тук може, и е желателно, наум.

Безплатни онлайн калкулатори за китайска Астрология

Също, в интернет има доста калкулатори, така че начини много.

Ето някои:

http://www.fengshui-village.com/en/bazi.php

http://www.geomancy.net/products/po-bazi/pod-bazi-free.htm

http://traditionalfengshui.co.za/fourpillarssoftware.htm

Първият показва правилното изписване на символите (отдясно наляво, и за картата, и за циклите. Иначе човек ще го заболи главата ако са различно изписани двете и трябва едното да го гледа отдясно наляво а другото отляво надясно). Ценни са тези калкулатори, защото ви показват не само рождената карта (както програмата Four Pillars 4.1 и 4.2, a и Стълбовете/Циклите на Съдбата (Luck Pillars) под нея. По този начин се вижда целият живот. Това е идеалният вариант.

Вторият калкулатор е единственият, който съм срещал, който изчислява по лунния календар. Традиционно в BaZi се използва слънчевия календар, започващ на 4-5 февруари всяка година. Китайската Нова година обаче е по лунния и скита, защото идва на първото Новолуние във Водолей по Тропическия/сезонния зодиак на Запад. Трябва да кажа обаче, че има има една област в 10 Хиляди годишния календар, която е известна като „Сивата област”. В нея слънчевият и лунният календар се различават. Тоест единият показва, че е еди кой си месец, а другият, че е предния или следващия такъв.

Разликата между двата може да възникне единствено в месеца, останалите стълбове са еднакви. Това обаче е много ключово и може да обърка доста и анализа, и Циклите на Съдбата. Немалко практикуващи BaZi след дългогодишни опити са открили, че лунният календар работи по-точно. Или най-малкото – винаги трябва да се гледа за тази Сива област и да се преценява добре живота на родения и кой е правилният месец. А не догматично да се папагалства слънчевия календар.

Третият калкулатор изчислява с по-голяма точност Циклите на Съдбата. Това е така, защото масово е прието за по-лесно да се изписва закръглено, докато всъщност по-рядко се получава така. Тоест ако ползвате закръглящ калкулатор (както е безплатната версия на препоръчаната от мен програма), тогава ще ви показва, че Цикълът на Съдбата започва на рождения ви ден винаги, докато всъщност няма да е така и ще започва 4 месеца преди или след него, и това наистина обърква предсказанията!

Взаимодействията между петте елемента

Второто ключово нещо що касае терминологията включва взаимодействията между 5-те елемента (по-правилно наричани „фази”, за да не се бъркат със западните 4+1).

Четирите стълба на съдбата - взаимодействията между петте елемента

Както виждате от същата картинка, само че с редактирани имена, имаме Собствен елемент/Дневен Господар, известен на Запад като Day Master или Self. Това е елементът на Небесното стволче в Стълба на деня, и показва родения, чиято карта се разглежда.

По Цикъла на пораждане:

Собственият елемент поражда/произвежда Проиводителния елемент – Output element (може да го срещнете и като Intelligence).

Производителният елемент поражда Елементът на богатството – Wealth element.

Елементът на богатството поражда Контролиращият елемент – Controlling element, известен и като Power element или Influence element – съответно Контролиращ елемент, елемент на Силата/Мощта и елемент на Влиянието.

Контролиращият елемент поражда Ресурсния елемент – Resource element.

Ресурсният елемент поражда Собствения елемент/Аз-а/Дневния господар.

Съответно по Контролиращия цикъл:

Дневният господар контролира елемента на Богатството, елементът на Богатството контролира Ресурсния елемент, Ресурсният елемент контролира Производителния елемент, Производителният елемент контролира Контролиращия елемент, Контролиращият елемент контролира Дневния господар.

Съответно по Отслабващия цикъл:

Производителният елемент отслабва Дневния господар, Дневният господар отслабва Ресурсния елемент, Ресурсният елемент отслабва Контролиращия елемент, Контролиращият елемент отслабва елементът на Богатството, елементът на Богатството отслабва Производителният елемент.

Забележка: Тези изброени съотношения се отнасят гледано от Дневния господар, тоест от гледна точка на родения, чиято карта се разглежда. Ако обаче се разглежда по производен начин от картата на човека, примерно живота на майката, тогава Ресурсният елемент, представляващ нея, става Дневния господар и се почва оттам. За бащата се почва от елемента на Богатството и т.н..

Десетте Божества в Четирите стълба на съдбата

Това е опростената и начална форма на 5-те елемента и взаимоотношенията между тях. Когато се вземат предвид Ян и Ин обаче, тогава стават 5×2=10. Тези 10 съотношения са известни като Десетте Бога или Десетте Звезди – The Ten Gods or The Ten Stars. Аз ще ги наричам оттук нататък като Десетте/10-те Божества.

Ани Пешева, в страхотната й книга „Китайска астрология част 1 – звездите в четирите стълба на съдбата”, издателство Ханлин, стр. 229-234, използва едни понятия за 10-те Божества, които тя превежда като „съотношения”. Понеже както казах аз разчитам на чужди автори, ще ги наричам Божества. Разбира се, не става дума за същества, а за различни видове и фази на енергията Ци.

10-те Божества имат различни имена. Ще дам съотвествията на това, което Ани Пешева дава и известните на Запад термини. В тази въвеждаща статия няма да давам значенията на 10-те Божества.

Десетте Божества в Четирите стълба на съдбата

Както виждате от картинката направена от мен, Приятел е еднаквият елемент със същата полярност както Дневния господар. Примерно, за Ян Дърво Аз е Ян Дърво, а Ин Дърво е Ограби богатство, и така нататък за останалите. Тоест + е равно на същият елемент като полярност и тип като Дневния господар, а – на същия елемент като тип, но от другата полярност.

Ани Пешева нарича Божеството от еднакъв тип и полярност – „Конкуренция”. На Запад е известно като Friend – Приятел, Rival – Съперник, Sibling – дума означаваща Брат/Сестра.

Ограби богатство – Rob Wealth е „Загуба на пари” при Ани Пешева.

Ядящ Бог – Eating God при нея е „Бог на храната”. Аз ще го наричам Ядящо Божество.

Нараняващ офицер – Hurting officer (наричан така, защото контролира Контролиращия елемент, известен като Офицер/Служител) при нея е „Ранен чиновник”.

Пряко богатство – Direct Wealth при нея е „Големи пари”.

Непряко богаство – Indirect Wealth при нея е „Малко пари”

Имайте предвид, че преводът „Големи” и „Малко” е доста подвеждащ и в никакъв случай не значи, че Прякото богаство е повече като количество!

Пряк офицер – Direct Officer при нея е „Голям чиновник”.

Тук трябва да кажа защо превеждам като „офицер”, а не служител/чиновник. В древен Китай на предприемачите/бизнесмените се е гледало с насмешка и недоверие, и изобщо не са били така уважавани и могъщи. Най-престижно е било да се работи за държавата, тоест империята/системата и да си чиновник или служител. Поради корумпираните, мързеливи и некомпетентни такива обаче в наши дни, направо е невъзможно човек да си представи, че чиновниците определят правилата, вземат решенията и контролират в немалка степен живота на обществото. Обратно на това, какво си представяте като чуете „офицер” (на английски може да значи и служител, и офицер или човек с титла). Аз лично се сещам за йерархия, ред, законност, дисциплина, наказване, стратегия (като някои от тези са и значенията на това Божество), и затова ще го използвам като „Офицер”.

Седемте убийства, известен и като Непряк офицер – Seven Killings, Indirect Officer, при нея е „Малък чиновник”.

Отново, „Голям” и „Малък” са доста подвеждащи.

Пряк ресурс – Direct Resource. Ресурсният елемент като цяло, тоест обединяващ и двете плярности, може да го срещнете и като Supporting element – Подкрепящ/Помагащ/Издържащ, или Mother – Майка, защото създава Дневния Господар. При Ани Пешева е „Голяма помощ”.

Непряк ресурс – Indirect Resource, при нея е „Малка помощ”.

Отново, „Голяма” и „Малка” са доста подвеждащи, така че внимавайте!

Нанасяне на Небесните стволчета и Земните клони в китайския хороскоп

Ето пак празната карта:

Празна карта по Четирите стълба на съдбата

Горе се въвеждат Небесните стволчета/стебълца – the Heavenly Stems, а долу се въвеждат Земните клони – the Earthly Branches. Земните клони са „клони”, а Небесните стволчета/стебълца ги използвам нарочно в умалителна форма, за да покажа, че Земните клони са смятани за 3 пъти по-силни от Стволчетата!

Стволчетата са 5-те елемента с Ян и Ин разновидността им, тоест Десетте Божества. Земните клони са 12-те китайски зодии, грешно наричани животни. Това е така, защото има разлика в думите използвани за тези „животни”, съставляващи китайския Зодиак. Те НЕ са изцяло същите като думите използвани за същите 12 физически животни.

Най долу, тоест под Земните клони, се изписват Скритите стебълца на зодиите (the Hidden Stems). Всяка си има различни и задължително трябва да се научат наизуст, защото са невероятно важни по ред причини, и в доста случаи са способни да наклонят енергията на картата в друга посока!

Въпросната безплатна програма Four Pillars 4.1 изписва Скритите стебълца за всяка карта. Има я на 4-те основни западноевропейски езика. В случай, че не владеете никой от тях, силно ви препоръчвам да научите 22-те понятия наизуст на един от тези езици. Аз ще ги дам на английски да ги има в блога ми, защото занапред вместо да съставям всяка карта на ръка на Word най-вероятно ще си ползвам програмата, която е единствената, която ползвам що касае софтуер, и максимално съм свикнал с нея, защото както казах подмомага процеса на запаметяване.

И така:

Wood – Дърво, Fire – Огън, Earth – Земя, Metal – Метал, Water – Вода, Yang – Ян, Yin – Ин,

Rat – Плъх, Ox – Вол, Tiger – Тигър, Rabbit – Заек, Dragon – Дракон, Snake – Змия

Horse – Кон, Goat – Коза, Monkey – Маймуна, Rooster – Петел, Dog – Куче, Pig – Прасе

The 12 Hidden Stems in the 12 Branches

Шестдесетичният цикъл

Последното ключово нещо е така нареченият Шестдесетичен Цикъл. Той показва всички възможни комбинации от 12-те Земни клони и 10-те Небесни стебълца. Тъй като обаче мъжките зодии се комбинират само с Ян Стебълца и женските с Ин такива, следователно имаме 12×5 = 60. Тоест за да се повтори същата година – примерно 2014 е Ян Дървеният Кон – трябва да минат 60 години. За да се повтори същият месец, трябва да минат 60 такива и за да се повтори същият ден, трябва да минат 60 такива.

Ето го:

Изписал съм латинизираната версия от китайски на 10-те Стебълца (която програмата Four Pillars включва, както и същата версия на 12-те Клона, които е задължително да се научат наизуст).

Виждате, че имаме 6 колони по 10 (съответно колона от 1 до 6). Това е много важно, защото не остава място за 2 от зодиите и те се наричат Void/Empty Stars/Празни Звезди. Тряба да се гледа за тях, защото зануляват Клона върху който се намират! Съответно ако Празна Звезда е върху неблагоприятно животно, тогава това е положително, защото намалява лошотията!

Остана още една ключова категория, именно взаимоотношенията или комбинациите между отделните Стебълца и Клони, но понеже това е доста известно няма да се спирам на него в тази статия. Що касае превода на тези, в следващите статии, в които ще илюстрирам с примери, ще ги давам там, в зависимост от комбинациите в картата, и съответно както досега – както е известно в България от книгата на Ани Пешева.

За финал, подобно на западната и Джиотиш, и в Четирите стълба на съдбата има изборен клон, тоест избиране на най-добър момент за осъществяване на желана дейност. Ето картата, която избрах за откриване на BaZi секцията в блога ми:

Zagata BaZI section opening - Aug 9 2014 Ren Rat with Geng Rat hour

Публикувана на 9-ти Август 2014г, ден на Ян Водния Плъх, час на Ян Металния Плъх.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *