звездите в китайската Астрология - Небесен пратеник s

Звездите в китайската Астрология

Тази статия е за звездите в китайската Астрология: какво са те, как се изчисляват и как да НЕ се използват. Давам реални примери с 3 хороскопа на световно известни спортисти.


Какво са звездите в китайската Астрология

Звездите не са истински астрономически тела. Те се извличат от картата на Четирите стълба на съдбата или Императорската Астрология. Те донякъде приличат на Жребиите в древната Астрология. Точно както има над 100 Жребия, има и над 200 звезди в китайската Астрология.


Как се извличат звездите в китайската Астрология

Звездите могат да се извличат от всеки от четирите стълба в картата, но те са най-вече от тези на годината, месеца и деня. Има толкова много звезди, че човек може да бъде наистина затрупан с информация и вариации.

  • Някои звезди са валидни само ако ги имате в хороскопа си;
  • Други звезди са валидни, ако ги имате или на рождено, или на динамично ниво, т.е. дори ако ги нямате в хороскопа си, те могат да се появят в Циклите на съдбата или Годишните такива;
  • Малцина звезди са валидни само на динамично ниво.

Звездата Небесен пратеник

Небесният пратеник се смята за най-щастливата звезда в китайската Астрология. Може да се извлече от Дневното или Годишното стволче. Лично аз използвам само Дневното.

Ето таблица на звездата Небесен пратеник в китайската Астрология:

звездите в китайската Астрология - Небесен пратеник

*Бележка: в своята страхотна книга “Китайска астрология” – част 1, стр. 18, Ани Пешева дава, че за Ян Метал Небесният пратеник са Тигърът и Конят. Не знам дали това е неволна грешка от нейна страна, но нито един друг астролог не ги дава по този начин. Всички без изключение, и говоря за такива, които също владеят старокитайски, дават Вола и Козата за Ян Метал.

Като пример, някой, роден в деня на Ян Огън, ще има Петела и Прасето като Небесен пратеник. Те могат да бъдат във всеки от четирите клона на картата. Петелът е Ян Небесен пратеник, докато Прасето е Ин Небесен пратеник.

Ако този човек няма нито една от тези звезди в картата си, когато Петелът или Прасето се появят в Циклите на съдбата или Годишните такива, тогава той/тя ще изпита ефектите на звездата.

Съществената разлика между разчитането на хороскопа със западна срещу китайска Астрология

Вече съм писал за това и ще продължавам да го повтарям, защото това е най-важният фактор при практикуването на клона Четирите стълба на съдбата. Искам да кажа, че за разлика от западната Астрология, където човек може да тръгне да разчита хороскопа, както и да включи Жребиите, в китайската Астрология първо трябва да се определи структурата на картата. Това е така, защото по-голямата част от разчитането зависи от това дали даден елемент, ствол, клон, звезда е благоприятен или не за въпросния човек.

Работата е там, че определянето на структурата на картата е най-трудното нещо в Четирите стълба на съдбата. Като такова и тъй като в човешката природа е да търси преки пътища, хората се изкушават да искат веднага да приложат върху реални хороскопи това, които изучават. Много по-лесно е да се погледне в една таблица, да се извлекат звездите, да се прочете тяхното значение и да се приложат към реални карти. Неизмеримо по-трудно е категоризирането на самата карта. Не само това, а да се разбере дали структурата на хороскопа остава една и съща през целия живот, или дали тя се променя на определен етап от живота, или дори дали се променя към друга и после се връща към първоначалната, отново и отново.

Как да НЕ се използват звездите в китайската Астрология

Има учители по китайска Астрология, които в желанието си да опростят материала, както и да задоволят нетърпеливото любопитство на своите ученици, им дават таблиците за изчисляване на звездите, преди да са им преподали как да класифицират картата. Разбирам, че съвременната култура, тревожното пристрастяване/зависимост от технологиите и намаляващата продължителност на вниманието са в противоречие с истинското и отдадено изучаване и може би трябва да се правят някои компромиси. Също така разбирам, че може би не толкова много хора биха били готови да изучават даден предмет седмици и месеци, преди да могат да прилагат практически наученото. И отчасти това е причината тези учители да искат да дадат на учениците си някакви знания, които могат да бъдат приложени ведната. Всъщност стана почти обичайно да се прави това в лекции и книги. Защо? Освен осигуряването на някаква практическа стойност, в много случаи това е маркетингов трик, който използва принципа на отвръщането със същото/реципрочността. За повече, горещо препоръчвам книгата „Влияние“ на Робърт Чалдини.

Връщайки се към темата, отваряйки тази „Кутия на Пандора“, е трудно ученикът да не използва няколкото десетки звезди в Четирите стълба на съдбата докато не се научи как да определя структурата на хороскопа.

Звездата небесен пратеник много често се дава, тъй като даден човек може незабавно да я използва. Това е така, защото едно от основните й значения са менторите и водачите, които ни помагат. Друго значение е защита и късмет. Значения на тази звезда, които Ани Пешева дава, са премахване на трудностите и опасностите, както и слава, успех и високо място в обществената йерархия.

Така на хората се казва, че могат да получат насоки и полезни съвети от други, родени през година, месец, ден или час. В горния пример с човек, роден в деня на Ян Огън, хората, които имат Петел или Прасе в своите карти, ще бъдат от голяма полза за въпросния човек. Дотук добре.

Но какво се случва, ако Небесният пратеник е отрицателен елемент? По-лошо, какво се случва, ако това е най-отрицателният елемент, защото той, да речем, прави сблъсък на Полезното божество или го разкарва с комбинация? Е, ще илюстрирам какво се случва с три карти на реални хора. Освен това те са световно известни спортисти и всеки може да прочете за техните успехи и неуспехи.

Искам да уточня, че под успех имам предвид измерими, осезаеми постижения. Това е така, защото не знаем например дали или как даден човек се спасява или до каква степен съветите, които получава от своите наставници, се оказват решаващ момент в живота му/й.

Хороскопът на Рафаел Надал по Четирите стълба на съдбата

Испанецът Рафаел Надал е един от най-успешните тенисисти в историята. По-долу е неговата карта по метода Четирите стълба на съдбата:

 

хороскопът на Рафаел Надал

 

Хороскопът на Надал попада в категорията на специалните карти. Това означава, че това не е обикновена карта. Това е Трансформираща карта, тъй като Ян Земята от Дневното стволче се комбинира с Ин Водата на Месечното стволче, за да създаде Огън. Комбинацията е успешна, защото той е роден през лятото и Огънят и Дървото са най-видните елементи, като Дървото произвежда Огън и укрепва комбинацията. Трансформиращите хороскопи се считат за първокласни по отношение на качеството. Истинските трансформиращи карти са много редки. Повечето са фалшиви трансформиращи карти. Това означава, че контролиращият/Дърво и ресурсният/Огън са най-благоприятните елементи за Надал.

Казвайки това, китайският хороскоп на Надал се възползва в определени периоди от Петела/Метала и Плъха/Водата. Например, той спечели 3 Големи шлема през годината на Ян Земния Плъх (2008). Той също така спечели 1 Голям шлем през 2005 г. и 2 през 2017 г. (години на Петела).

Най-негативният елемент за Надал е Земята/Придружаващият. Маймуната също е изключително негативна, тъй като прави сблъсък на двата Тигъра. За тази статия обаче преди всичко ще разгледам какво се е случило в годините на Ин Земния Вол (2009) и Ин Дървената Коза (2015).

Надал е роден в деня Ян Земя. Проверявайки таблицата за определянето на Небесния пратеник, звездите му са Козата и Вола. Следователно през тези години той трябва да има огромен успех. Той трябва да спечели повече богатство и да се изкачи по-високо в йерархията. Вярно, НО само ако звездата на Небесния пратеник е благоприятна за хороскопа. В случая на Надал те са най-отрицателните от всички, защото и Вола, и Козата са Земя.

Сега някой би казал, че Волът се комбинира със Змията и се трансформира в Метал, но аз казвам да имате предвид, че Ин Земята е на Годишния стълб на Вола през 2009г, което подчертава Земята, а не Метала.

И какво стана?

2009 г. година на Ин Земния Вол

След като беше спечелил Ролан Гарос в продължение на 4 поредни години, Надал беше победен в Париж за първи път в кариерата си. Нещо повече, Рафа не спечели нито един Голям шлем. Припомням, че китайската година започва от 4-5 февруари, така че след Откритото първенство на Австралия.

2015 г. година на Ин Дървената Коза

След като този път беше спечелил Ролан Гарос 5 години подред, Надал бе победен в Париж само за втори път в кариерата си. И отново, не само това, а Рафа не спечели нито един Голям шлем.

Между другото, Надал беше контузен през 2004 г. (година на Маймуната) и пропусна същия турнир. Той не спечели Откритото първенство на Франция и през 2016 г. (година на Маймуната) и след това го спечели 3 пъти подред (2017-2019 г.).


Картата на Тайгър Уудс по Четирите стълба на съдбата

Американецът Тайгър Уудс е един от най-големите играчи на голф в историята. Той е един от малцината спортисти, станали милиардери.

Ето неговата карта:

 

картата на Тайгър Уудс

 

Тайгър Уудс също има специална карта. Тя не е трансформация, а следване/предаване. Обаче, тя е фалшиво следване/непълно следване на богатството. Това означава, че енергията на хороскопа му не е достатъчно чиста. Той се нуждае от Вода и Дърво. Всякаква Земя /ресурс и Метал/Придружаващия елемент биха били опустошителни.

Тайгър Уудс е роден в деня на Ян Метала, така че неговите звезди Небесен пратеник отново са Волът и Козата.

2009 г. беше годината на Ин Земния Вол. Ако неговата карта беше стандартна и той беше с хороскоп слаба личност, Уудс щеше да се възползва изключително много от ресурсния елемент на Вола. Нещо повече, той е неговата звезда Небесен пратеник. Какво стана?

През ноември-декември 2009 г. се оказа, че Тайгър Уудс е имал връзки с десетки жени. Седемгодишният му брак завърши с развод и Уудс загуби над 100 милиона долара в споразумението за развод. Репутацията му беше опетнена, много от спонсорите му го напуснаха.

Не толкова много карти показват толкова тежки удари от Съдбите. Уудс беше спечелил много и
загуби много. Разбира се, в хороскопа на Тайгър Уудс има много индикации за успех, богатство, проблеми в отношенията и загуба на статус, но не искам да се отклонявам.

Картата на Коби Брайънт по Четирите стълба на съдбата

Американецът Коби Брайънт е един от най-великите баскетболисти в историята. Той загина трагично през януари 2020 г.

Ето картата му по Четирите стълба на съдбата:

 

картата на Коби Брайънт


Ще бъда кратък, тъй като вече написах подробна статия за него, която можете да прочетете тук.

За нашите цели, Коби има специална карта. Тя следва Богатството. Най-отрицателните елементи са Дърво, Огън и всеки елемент, който би нарушил структурата на металната карта. Искам да кажа, Прасето, Плъхът, Драконът.

Коби Брайънт е роден в ден на Ин Огън, което означава, че неговите звезди Небесен пратеник са Прасето и Петелът.

Коби Брайънт умря в цикъла на Плъха и годината на Прасето. Плъхът принуди Маймуните да се комбинират с него и ги превърна във Вода, докато Прасето се сблъска с/унищожи Змията. Цялата структура на хороскопа беше унищожена. Прасето е звездата Небесен пратеник на Коби Брайънт и въпреки това той умря през такава година.

Отново, когато звездата Небесен пратеник е отрицателна или най-отрицателна, тя не може да дава своите дарове, един от които е да предпазва.


Заключение относно звездите в китайската Астрология

Несъмнено звездите в китайската Астрология са много важни и трябва да се използват. За да ги използваме правилно обаче, първо трябва да се научим как да определяме структурата на хороскопа. Както показах в тази статия, неспазването на това може да доведе до огромни грешки в разчитането на хороскопа и правенето на предсказания по него.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *